Ga direct naar inhoud

Zeer complete zorgverzekering

 • Kies zelf je (huis)arts, specialist, ziekenhuis of zelfstandige kliniek
 • 3% korting op je basisverzekering via nn.nl
 • Tot 9% korting op je aanvullende verzekering via nn.nl

De zorgverzekering met ruime zorgkeuze

Met de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering kies je jouw zorgverlener. Je hebt een complete basisverzekering, extra services en een aanvullende verzekering die bij je past.

Gebruik onze Pakketvinder. Je ontdekt dan welke aanvullende verzekering het best bij jou past. Wil je liever direct weten wat jouw premie wordt? Bereken je zorgverzekering 2022.

Kies zelf je aanvullende verzekering

Is de basis zorgverzekering niet voldoende voor jouw zorgbehoefte? Kies dan voor een aanvullende verzekering. Bekijk hieronder voor elke aanvullende verzekering de belangrijkste vergoedingen.
Of vergelijk alle aanvullende verzekeringen.


Alle vergoedingen op een rij

Wil je weten wat onze zorgverzekering vergoedt voor je bril, fysiotherapie of tandarts? Zoek eenvoudig op alfabet of zoekterm in het overzicht.

Bekijk alle vergoedingen

Ook in 2022 ruime zorgkeuze

Bij ons kies je zelf je zorgverlener. In de meeste gevallen betalen we de rekening 100%. Alleen niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio- en oefentherapie vergoeden we 75%.

Bekijk zorgverzekering 2022

10 voordelen van de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering

1. Combinatiepolis: in de meeste gevallen 100% vergoeding

De basisverzekering van Nationale-Nederlanden is een combinatiepolis. Dit betekent dat je zelf je (huis)arts, specialist, ziekenhuis of zelfstandige kliniek kiest. In de meeste gevallen betalen wij de rekening volledig. Ook als wij geen contract hebben met de zorgverlener van jouw keuze.
Er zijn een paar uitzonderingen. Maak je gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener binnen GGZ, wijkverpleging, fysio- of oefentherapie? Dan vergoeden wij 75% van de rekening, maar nooit meer dan het maximumtarief.


2. Unieke aanvullende zorgverzekeringen: vind jouw pakket

Je hebt bij ons de keuze uit zeven aanvullende verzekeringen en vier tandartsverzekeringen.

Aanvullende verzekering met losse tandartsverzekering
Net als in 2021 kun je kiezen voor de aanvullende verzekeringen Start, Extra en Compleet. Deze aanvullende verzekeringen kun je combineren met een tandartsverzekering.

Aanvullende verzekering inclusief tandartsverzekering
Nieuw dit jaar zijn onze vier zorgbundels. Een zorgbundel is een aanvullende verzekering en tandartsverzekering in één.
Ben je single, woon je samen of heb je kinderen? In welke fase je ook zit, wij hebben een zorgbundel voor je. Hierin vind je aanvullende vergoedingen voor zorg die de basisverzekering niet verzekert: fysiotherapie, mondzorg, spoedzorg in het buitenland. We voegen hier specifieke vergoedingen en services voor je situatie (en die van je gezin) aan toe. Zo heb je altijd een zorgverzekering die bij je levensfase past.

Bekijk de vier zorgbundels:

Bekijk alle aanvullende verzekeringen


3. Krijg korting op je premie

Korting als je per kwartaal, halfjaar of jaar betaalt
Standaard betaal je premie per maand. Maar je krijgt korting als je jouw premie per kwartaal, halfjaar of jaar vooruitbetaalt. De korting is als volgt:

 • 0,5% korting als je per kwartaal betaalt.
 • 1% korting als je per halfjaar betaalt.
 • 2% korting als je per jaar betaalt.

In welke termijn je betaalt kun je aangeven bij het aanvragen van je verzekering. Of pas het aan via Mijn NN Zorgverzekering.

Collectiviteitskorting
Benieuwd of je recht hebt op een collectiviteitskorting? Zoek jouw zorgcollectief. Je ziet gelijk of je werkgever of organisatie afspraken met ons heeft gemaakt. Geen collectief gevonden? Sluit dan je zorgverzekering rechtstreeks bij ons af. Je krijgt dan 3% korting op je basisverzekering en 9% korting op je aanvullende verzekering.


4. Korting op brillen en lenzen

Heb je de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden? Dan krijg je korting op brillen, zonnebrillen en contactlenzen bij Eye Wish Opticiens, Specsavers en Pearle.

Bekijk alle kortingen


5. Korting op gezondheidscursussen, sportkleding, sportscholen en meer

Volg een online EHBO-cursus met korting en kies uit ‘gezin’, ‘mantelzorg’ of ‘sport’. Ook krijg je korting op:

 • Aanvullende mantelzorg
 • Zorghulpmiddelen van Medipoint
 • Allergeenvrij bedtextiel
 • Batterijen voor hoortoestellen
 • Oordoppen
 • Je abonnement voor de sportschool

Bekijk alle voordelen


6. Bepaal zelf wanneer we de premie afschrijven

Bij een automatische incasso schrijven we de premie op de eerste dag van de maand af. Misschien komt dit bij jou niet goed uit. In dat geval kun je het moment aanpassen. Kies uit vijf momenten:

 • De laatste week van de maand ervoor
 • De eerste week van de maand
 • De tweede week van de maand
 • De derde week van de maand
 • De vierde week van de maand

Je past dit gemakkelijk aan via Mijn NN Zorgverzekering.

Lees meer over je betalingen

7. Kies zelf je eigen risico en betaal gespreid

Voor de basisverzekering geldt voor iedereen van achttien jaar en ouder een verplicht eigen risico van € 385,-. Dit betekent dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf betaalt. De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. Je kunt dit bedrag vrijwillig verhogen. Hierdoor betaal je een lagere premie. Verhogen van het eigen risico kan met € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- of € 500,- bovenop je verplichte eigen risico van € 385,-. Het maximale eigen risico is dus € 885,-.

Wanneer geldt het verplichte eigen risico?

Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Niet alle zorg valt onder het verplicht eigen risico. Je betaalt geen eigen risico bij:

 • Bezoek aan de huisarts
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg Hulpmiddelen in bruikleen
 • Nacontroles van nier- of leverdonoren
 • Reiskosten gemaakt door een donor voor transplantatie
 • Ketenzorg (bij ketenzorg stemmen verschillende zorgverleners af hoe ze je het beste kunnen behandelen)
 • Verpleging en verzorging vanuit de wijkverpleging
 • Zorg die je aanvullende verzekering of tandartsverzekering vergoedt

Gespreid betalen eigen risico

Wil je het eigen risico niet in één keer betalen als je zorgkosten hebt gemaakt? Bij Nationale-Nederlanden kun je het gespreid vooruitbetalen. Je betaalt dan van maart tot en met december € 38,50 bovenop je premie.

Heb je het eigen risico gespreid betaald en het bedrag aan het einde van het jaar niet helemaal opgemaakt? Dan ontvang je dat op je rekening in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar.

Lees meer over betalingen

8. Check eenvoudig verdachte plekjes op je huid met SkinVision

Een op de vijf Nederlanders krijgt te maken met huidkanker. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter het te genezen is. Met de SkinVision app laat je gratis en vrijblijvend plekjes op je huid checken. Binnen dertig seconden krijg je een inschatting van het risico. Is het risico hoog, dan bekijkt een arts de foto en krijg je binnen twee dagen aanvullend advies.

De app SkinVision is eigendom van SkinVision. Dit is een officiële kliniek voor dermatologie, die je kan doorverwijzen naar je huisarts. De kosten voor het advies vallen niet onder het eigen risico en worden volledig gedekt.

Lees meer en download de app


9. Stel 7 dagen per week je zorgvragen

Stel dat je ’s avonds bij het uitlaten van je hond je enkel verstuikt. Dan vind je het misschien vervelend om zo laat nog de huisarts te bellen. Of je hebt een teek op je hand, na een wandeling in het bos. Hoe haal je die teek weg? Voor dat soort situaties hebben wij de Vraag de dokter app en de Gezondheidslijn.

Vraag de dokter app
Met de app Vraag de dokter kun je ook ’s avonds en in het weekend appen met een verpleegkundige. Deze kan een arts raadplegen als dat nodig is. Je kunt een foto meesturen en je situatie wordt zo snel mogelijk bekeken. Zo weet je snel wat je moet doen.

De app Vraag de dokter wordt uitgevoerd door MedicInfo. Je kunt de app gratis gebruiken. Jouw medische gegevens behandelt MedicInfo vertrouwelijk en deelt zij niet met Nationale-Nederlanden.

Gezondheidslijn
Met de Gezondheidslijn heb je 24 uur per dag, zeven dagen in de week toegang tot medisch advies. Je krijgt een verpleegkundige aan de lijn, die je zorgvraag beantwoordt. Weet die het antwoord niet? Dan overlegt de verpleegkundige met een arts.

Lees meer over de Gezondheidslijn en Vraag de dokter app


10. Direct declareren via de NN App of Mijn NN Zorgverzekering

Je zorgkosten declareer je makkelijk en snel. Gebruik de NN App of ga naar Mijn NN Zorgverzekering. Maak een foto van je rekening, vul enkele vragen in en binnen 5 dagen is je rekening verwerkt.

De zorgpas zit ook in de NN App. Zo heb je hem altijd bij de hand.Extra services bij je Nationale-Nederlanden Zorgverzekering

We betalen je zorgrekening, maar bieden je ook extra services. Deze kun je vaak gewoon vanuit huis gebruiken. Bekijk alle services.

Zorgvergelijker

Vind zelf eenvoudig de beste zorgverlener.

Gebruik de Zorgvergelijker

Meegroeiservice

Pas je aanvullende verzekering tussendoor aan.

Bekijk de Meegroeiservice

SkinVision

Check met de app snel verdachte plekjes op je huid.

Lees meer over SkinVision

Wachtlijstbemiddeling

Kom sneller aan de beurt bij jouw zorgverlener.

Naar wachtlijstbemiddeling


Wat anderen over ons zeggen

Nationale-Nederlanden scoort gemiddeld een 7,9. Dit is het gemiddelde cijfer uit ruim 13.000 reviews op Independer.nl. Daarvan hebben ruim 8.000 klanten ook een toelichting gegeven op de vergelijkingssite.


Veelgestelde vragen

Wat krijg ik in 2022 vergoed door de NN Zorgverzekering?
De basisverzekering van Nationale-Nederlanden is een combinatiepolis. Dit betekent dat je zelf bepaalt naar welke zorgverlener je gaat. Je kiest dus zelf je (huis)arts, specialist, ziekenhuis of zelfstandige kliniek.

In de meeste gevallen vergoeden wij de rekening 100%. Ook als wij geen contract hebben met de zorgverlener van jouw keuze. Maak je gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener binnen wijkverpleging, GGZ, fysio- of oefentherapie? Dan vergoeden wij 75% van de rekening, maar nooit meer dan het maximumtarief.

Bekijk alle vergoedingen
In onze vergoedingenwijzer zie je precies op welke vergoedingen je recht hebt. En of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt. Ook zie je bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je vooraf toestemming van ons nodig hebt.

In Mijn NN Zorgverzekering kun je de stand van je maximale vergoedingen bekijken. Zo zie je dus ook direct welke vergoedingen je de rest van het jaar nog hebt.

Bekijk onze aanvullende verzekeringen
Wil je weten welke aanvullende verzekering het beste bij jou past? Bekijk onze pakketvergelijker. Je kunt dan onze aanvullende verzekeringen met elkaar vergelijken.

Eigen risico en eigen bijdrage, hoe zit dat precies?

Eigen risico
Het verplicht eigen risico is het bedrag dat je betaalt voordat je vergoeding krijgt uit de basisverzekering. Dit geldt voor iedereen van achttien jaar en ouder. De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2022 is dat opnieuw € 385,-.  Niet voor alle zorg betaal je eerst het eigen risico. Voor een bezoek aan de huisarts bijvoorbeeld betaal je geen eigen risico. Lees meer over het eigen risico. De stand van je eigen risico bekijk je gemakkelijk in Mijn NN Zorgverzekering.

Eigen bijdrage
Voor sommige zorg uit de basisverzekering geldt een eigen bijdrage. Deze wettelijke bijdrage geldt voor iedere verzekerde. Dus ook voor kinderen jonger dan achttien jaar. Je betaalt de totale kosten eerst zelf. Het bedrag dat na aftrek van de eigen bijdrage overblijft wordt vergoed uit de basisverzekering. Het kan zijn dat ook het eigen risico geldt. Lees meer over de eigen bijdrage.

Kan ik mijn eigen risico van de zorgverzekering gespreid betalen?
Je kunt het verplicht eigen risico van je zorgverzekering in 10 maandelijkse termijnen betalen. Lees meer over gespreid betalen. Voor 2022 kun je je hiervoor aanmelden in Mijn NN Zorgverzekering. Doe dit vóór 1 februari.
Ik heb mijn eigen risico in 2021 gespreid betaald, maar ik heb niet het hele bedrag opgemaakt. Wanneer krijg ik het te veel betaalde bedrag terug?
Heb je in 2021 het eigen risico gespreid betaald en het bedrag aan het einde van het jaar niet helemaal opgemaakt? Dan krijg je het bedrag dat je te veel hebt betaald terug. Je ontvangt dit bedrag in het eerste kwartaal van 2022 automatisch op jouw rekening.
Ik heb mijn polis veranderd. Wanneer krijg ik mijn nieuwe polis en zorgpas?

Dat ligt eraan. Je krijgt niet altijd een nieuw polisblad of nieuwe zorgpas van ons. Dat is niet nodig. We leggen het uit.

Polis
Je ontvangt alleen een nieuw polisblad als je een van deze 4 onderdelen verandert:

 • Je collectiviteit
 • Je eigen risico
 • Je dekking
 • Het meeverzekeren van je partner of kinderen

We sturen je de nieuwe polis binnen 10 werkdagen toe. Heb je iets anders gewijzigd? Dan houd je de polis die je nu hebt. Deze vind je op Mijn NN Zorgverzekering.

Zorgpas
Heb je een nieuwe polis ontvangen en was je ook al verzekerd Bij Nationale-Nederlanden? Dan krijg je geen nieuwe zorgpas. Je oude pas blijft geldig. Ook als je iets aan je zorgverzekering hebt aangepast. Heb je een nieuwe zorgverzekering bij ons afgesloten? Of heb je je partner of kinderen meeverzekerd? Dan krijg je wel een nieuwe zorgpas. Iedere verzekerde ontvangt zijn eigen zorgpas. Je ontvangt hem binnen een maand na je nieuwe polisblad. Je zorgpas vind je ook in de NN App.

Drukte aan het eind van het jaar
Veel mensen passen hun zorgverzekering aan in de laatste 2 weken van het jaar. We doen natuurlijk ons best om alles zo snel mogelijk te regelen. Toch zorgt de drukte soms voor vertraging. Houd daar rekening mee. Heb je na 3 weken nog geen nieuwe polis gekregen? Neem dan contact met ons op.

Ik wil een wijziging doorgeven. Hoe doe ik dat?

Je kunt je wijzigingen doorgeven via de pagina Wijzigingen doorgeven voor jouw Zorgverzekering.

Let op: het aanpassen van je polis kan pas weer per 1 januari 2023. In 2022 je polis aanpassen kan alleen in bijzondere gevallen. Je leest er alles over op onze pagina over de Meegroeiservice.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Zelf regelen

Heb je een zorgverzekering van Nationale-Nederlanden? En wil je iets aanpassen of een rekening declareren?

Regel het eenvoudig zelf

Kunnen wij je helpen?