Ga direct naar inhoud

Zorg Vrij basisverzekering

Krijg bijna alle zorg 100% vergoed. En werk stap voor stap aan een gezonder leven met het Fit Pakket.

Zeer complete basisverzekering

Als het om jouw gezondheid gaat, wil je de beste zorg ontvangen. Met de Zorg Vrij basisverzekering kies je zelf je zorgverlener en vergoeden wij in de meeste gevallen 100% van de rekening. Je krijgt ook toegang tot verschillende extra services en klantvoordelen, zoals het nieuwe Fit Pakket. Je sluit deze basisverzekering af voor € 137,45 per maand.

Klanten geven ons een

Dit is de beoordeling van klanten na contact met onze klantenservice. Gemeten in juni 2022.

Alle vergoedingen op een rij

Wil je weten wat de Zorg Vrij zorgverzekering vergoedt in 2023? In het vergoedingenoverzicht kun je eenvoudig zoeken op alfabet of een zoekterm invullen. Verwacht je weinig zorg nodig te hebben en betaal je liever wat minder? Kijk dan eens bij onze Zorg Voordelig zorgverzekering.

Bekijk alle vergoedingen

Kies zelf je zorgverlener

In de meeste gevallen vergoeden we 100% van de rekening, zoals bij ziekenhuizen en (huis)artsen. Bij niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio-en oefentherapie vergoeden we 75% van de rekening, en nooit meer dan het maximumtarief.

Vind jouw zorgverlener

Vergelijk alle Zorg Vrij aanvullende verzekeringen


De voordelen van een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden

De Zorg Vrij basisverzekering is een zeer complete verzekering met ruime zorgkeuze. Ook maak je gratis gebruik van extra services:


ZorgGemak: extra korting voor jou

Je krijgt korting op producten en diensten die je helpen bij de zorg voor jezelf en een ander.
Denk bijvoorbeeld aan de sportschool, reisvaccinaties, brillen en lenzen en EHBO-cursussen.

Bekijk alle kortingen

NIEUW: Fit Pakket

Standaard bij je basisverzekering in 2023

Wie fit wil worden, kan wel wat support gebruiken. Daarom heeft Nationale-Nederlanden nu het Fit Pakket vol extra's. Je kiest zelf wat je doet.

  • Persoonlijke gezondheidscheck, vanuit huis
  • Sportmedische check door een sportarts
  • Korting op de sportschool en op sportkleding


Bekijk het pakket


Veelgestelde vragen

Is de basisverzekering overal hetzelfde?

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering voor iedereen die woont en werkt in Nederland. De overheid bepaalt elk jaar de inhoud van de basisverzekering. De zorg in het basispakket is voor iedereen hetzelfde.

De extra services en hoeveel je vergoed krijgt kan per verzekering verschillen. Bij Nationale-Nederlanden kies je tussen de Zorg Voordelig basisverzekering en de Zorg Vrij basisverzekering.

Bekijk hier al onze vergoedingen. Of vind jouw zorgverlener met de Zorgvergelijker.

Is een basisverzekering verplicht?

Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2022 is dat opnieuw € 385,-. Dit bedrag kun je vooraf gespreid betalen. Ook kun je ervoor kiezen om het eigen risico met € 500,- te verhogen tot € 885,-.

Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Niet alle zorg valt onder het verplicht eigen risico.

Betaal ik altijd eigen risico?

Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2022 is dat opnieuw € 385,-. Dit bedrag kun je vooraf gespreid betalen. Ook kun je ervoor kiezen om het eigen risico met € 500,- te verhogen tot € 885,-.

Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Niet alle zorg valt onder het verplicht eigen risico.

Kan ik tussentijds mijn verzekering wijzigen?

Je basisverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december en kun je in de meeste gevallen niet tussentijds aanpassen. In enkele situaties kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Bij de Zorg Vrij aanvullende verzekering kun je gebruikmaken van de Meegroeiservice.

Wat verandert er in de zorgverzekering in 2023?

De regering bepaalt elk jaar de inhoud van de basisverzekering. In 2023 zijn er wijzigingen in de basisverzekering.

Eén van de veranderingen is dat zorgverzekeraars vanaf 2023 geen collectiviteitskorting meer mogen geven op de basisverzekering. Hierdoor vervalt deze korting op 1 januari 2023. Dit geldt voor elke zorgverzekeraar en voor elke collectiviteit.

Benieuwd naar andere landelijke wijzigingen in de basisverzekering? Je leest het hier.

Hoeveel stijgt de zorgpremie in 2023?

De premie voor de Zorg Vrij basisverzekering van Nationale-Nederlanden voor 2023 is € 137,45 per maand. Dit is een stijging van € 5,30 ten opzichte van 2022*. Daarmee blijft Nationale-Nederlanden ruim onder de gemiddelde stijging van € 10,10 per maand.

Lees meer over de stijging.

* De verandering van jouw premie kan anders zijn door mogelijke korting die je in 2022 kreeg.

Aanvullingen op jouw basisverzekering

Premie en eigen risico

Voor de Zorg Vrij basisverzekering betaal je een vaste premie per maand. In 2023 is de premie € 137,45 per maand, bij een verplicht eigen risico van € 385,-.

Je kunt op verschillende manieren korting krijgen op deze premie. Zo krijg je korting als je klant bent van Nationale-Nederlanden of als je de premie per jaar betaalt. Of als je de zorgverzekering afsluit via onze website. Ten slotte kun je je eigen risico vrijwillig verhogen. In ruil daarvoor krijg je korting op de premie voor jouw basisverzekering. Hieronder zie je de korting per bedrag dat bovenop het verplicht eigen risico komt.

Extra eigen risico Totaal eigen risico Korting
€ 100,- € 485,- € 3,33
€ 200,- € 585,- € 6,67
€ 300,- € 685,- € 10,-
€ 400,- € 785,- € 13,33
€ 500,- € 885,- € 20,83

Bereken jouw premie

Zo vraag je onze zorgverzekering aan:

1. Vraag verzekering aan

Je vraagt een Nationale-Nederlanden Zorgverzekering aan via onze website of telefonisch. Tijdens de aanvraag geef je onder andere aan of je aanvullende verzekeringen wilt, een vrijwillig eigen risico wilt en of je deel uitmaakt van een collectieve verzekering.

Aanvragen zorgverzekering

2. Behandeling aanvraag

Na je aanvraag krijg je van ons een bevestigingsmail. Je bent dan nog niet verzekerd. Eerst controleren we of je recht hebt op een zorgverzekering en of je geen betalingsachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar. Voldoe je aan onze voorwaarden? Dan accepteren we de aanvraag.

3. Jouw zorg verzekerd

Je ontvangt binnen tien werkdagen je polisblad. Na ontvangst van het polisblad krijg je binnen een maand jouw zorgpas. Je vindt de zorgpas ook in de NN App.
Via Mijn NN Zorgverzekering heb je inzicht in jouw polis, kun je rekeningen declareren en wijzigingen doorgeven.

4. Correspondentie

Heb je geen collectiviteit en sluit je de zorgverzekering af via onze website? Dan regel je al je zorgzaken online en ontvang je geen post meer. Alles staat in jouw persoonlijke online omgeving Mijn NN Zorgverzekering. Wil je je post op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.


Verzekeringskaart

Bekijk de zorgverzekeringskaart om te zien wat de Zorg Vrij basisverzekering voor jou betekent. De kaart is een algemeen overzicht. Wil je meer weten? Bekijk onze polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.

Verzekeringskaart Zorg Vrij

Vergoedingenoverzicht

Formulieren, voorwaarden en andere documenten

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact