Eigen risico basisverzekering

Wat is het eigen risico?

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. De hoogte van het eigen risico is in 2024 € 385,-. Daarna vergoeden wij de kosten.

Hoe werkt het eigen risico?

Verplicht eigen risico

Dit moet je weten over het verplicht eigen risico:

 • Je betaalt alleen een verplicht eigen risico voor zorg uit de basisverzekering.
 • Je betaalt pas een verplicht eigen risico vanaf 18 jaar.
 • Je betaalt € 385,- aan verplicht eigen risico in 2024.
 • Het verplicht eigen risico wordt door de overheid bepaald.
 • Het verplicht eigen risico is het deel dat je zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering.
 • Het verplicht eigen risico kun je uitbreiden met een vrijwillig eigen risico.

Vrijwillig eigen risico

Verwacht je weinig of geen zorg uit de basisverzekering te gebruiken? Dan kun je je eigen risico verhogen. In ruil voor het hogere eigen risico, krijg je korting op de premie van jouw basisverzekering. Dit zijn de kortingen op je premie in 2024.

Vrijwillig eigen risico Premiekorting Zorg Vrij Premiekorting Zorg Voordelig
€ 100,-* € 3,- n.v.t
€ 200,-* € 6,- € 6,-
€ 300,-* € 9,- n.v.t.
€ 400,-* € 12,- n.v.t.
€ 500,-* € 15,- € 15,-

Dit bedrag komt dan bovenop de € 385,- verplicht eigen risico.

Bereken je premie

Wat valt onder het eigen risico?

Je betaalt het eigen risico alleen voor zorg uit de basisverzekering. Niet alle zorg valt onder het verplicht eigen risico. Je betaalt geen eigen risico bij:

 • Bezoek aan de huisarts.
 • Verloskundige zorg.
 • Kraamzorg.
 • Nacontroles van nier- of leverdonoren.
 • Reiskosten gemaakt door een donor voor transplantatie.
 • Ketenzorg (bij ketenzorg stemmen verschillende zorgverleners af hoe ze je het beste kunnen behandelen).
 • Verpleging en verzorging vanuit de wijkverpleging.
 • ‘Stoppen met roken’ programma. Dit geldt alleen als je gebruikmaakt van door ons geselecteerde Stoppen Met Roken-aanbieders.
 • Plaatsen van een spiraal door de verloskundige.
 • Medicijnen van de lijst voorkeursgeneesmiddelen.
 • Hulpmiddelen in bruikleen.

Ook voor zorg die jouw aanvullende verzekering of tandartsverzekering vergoedt, geldt het eigen risico niet.

Pakketvergelijker

In de Pakketvergelijkers vind je een overzicht van de vergoedingen van de Zorg Vrij basisverzekering en aanvullende verzekeringen. En van de Zorg Voordelig basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Zo kun je de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Ook zie je precies voor welke zorg het eigen risico geldt.

Betalen van je eigen risico

Stel, je haalt medicijnen op bij jouw apotheek. Voor deze medicijnen geldt het eigen risico en de eigen bijdrage. Dan betaal je dus eerst een deel zelf, voordat je een vergoeding krijgt. Hoe je dit betaalt, hangt van de situatie af. We leggen het graag uit.

Je zorgverlener stuurt de rekening naar Nationale-Nederlanden

Wij betalen jouw zorgverlener en schieten het eigen risico en de eigen bijdrage voor. Uiterlijk na drie maanden sturen we je een overzicht van de kosten die wij betaald hebben en welk bedrag je aan ons terug moet betalen. Dit doe je op dezelfde manier als waarop je de premie aan ons betaalt: via automatische incasso, een accept-e-mail of via een papieren rekening. Je krijgt geen aparte rekening voor het eigen risico, als je dit gespreid betaalt.

Je ontvangt de rekening van je zorgverlener

Je declareert je rekening. Wij kijken of je het eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen. Is dat het geval? Dan trekken we dit bedrag af van de vergoeding waar je recht op hebt. Het bedrag dat overblijft, maken we aan je over.

Eigen risico gespreid betalen

Heb je alleen het verplicht eigen risico en wil je, wanneer je zorg gebruikt, het eigen risico niet in één keer betalen? Bij Nationale-Nederlanden kun je het verplicht eigen risico gespreid betalen. Je betaalt van maart tot en met december € 38,50 bovenop je premie.

Heb je in 2023 het eigen risico gespreid betaald en het bedrag aan het einde van het jaar niet helemaal opgemaakt? Dan ontvang je het bedrag dat je te veel hebt betaald in het eerste kwartaal van 2024 automatisch terug op jouw rekening.

Let op: je kan je eigen risico alleen gespreid betalen als je alleen het verplichte eigen risico hebt.

Verwacht je in 2024 zorgkosten en wil je het bedrag van het eigen risico liever niet in een keer betalen? Voor 2024 kun je dit regelen tot en met 1 februari 2024. Dat kan via Mijn NN Zorgverzekering.

Ben je al verzekerd bij Nationale-Nederlanden en wil je een vrijwillig eigen risico aanvragen of wijzigen? Geef het uiterlijk 31 december aan ons door via Mijn NN Zorgverzekering.

Handig om te weten

5 veelgestelde vragen over het eigen risico:

Wat gebeurt er als ik mijn eigen risico niet helemaal gebruik?

Heb je geen zorgkosten gemaakt? Dan betaal je geen eigen risico. Heb je weinig zorgkosten gemaakt? Dan betaal je ook minder eigen risico. Op 1 januari van het nieuwe jaar wordt jouw eigen risico weer opnieuw berekend.

Wanneer krijg ik de rekening voor het eigen risico?

Dat verschilt. Stel je zorgverlener stuurt de rekening naar Nationale-Nederlanden. Wij betalen jouw zorgverlener en schieten het eigen risico en de eigen bijdrage voor. Uiterlijk na drie maanden sturen we je een overzicht van de kosten die wij betaald hebben en welk bedrag je aan ons moet terugbetalen. Dit doe je op dezelfde manier als waarop je premie betaalt: via automatische incasso, een accept-e-mail of via een papieren rekening. Je krijgt geen aparte rekening voor het eigen risico, als je dit gespreid betaalt.

Stel je ontvangt de rekening van je zorgverlener. Dan declareer je eerst de rekening. Wij kijken of je het eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen. Is dat het geval? Dan trekken we dit bedrag af van de vergoeding waar je recht op hebt. Het bedrag dat overblijft, maken we aan je over.

Wanneer kan ik het eigen risico voor mijn zorgverzekering verhogen?

Wil je een vrijwillig eigen risico aanvragen of wijzigen? Dat kan één keer per jaar, van 12 november tot 1 januari. Geef het uiterlijk 31 december aan ons door via Mijn NN Zorgverzekering. Jouw nieuwe bedrag aan eigen risico geldt dan per 1 januari van het nieuwe jaar.

Ik word aan het einde van het jaar 18. Wat betekent dit voor mijn eigen risico?

Tot je 18e hoef je geen eigen risico te betalen voor zorg. Na je 18e verjaardag wel. Dit geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. In het jaar dat je 18 jaar wordt, geldt nog niet het hele bedrag aan eigen risico. Voor het berekenen van jouw eigen risico, kijken we naar het aantal dagen dat je 18 bent in dat jaar. Lees wat het betekent voor je zorgverzekering als je 18 jaar wordt.

Stel ik word behandeld in het ziekenhuis. Wat betekent dit dan voor mijn eigen risico?

Je betaalt soms meerdere keren eigen risico als je in het ziekenhuis wordt behandeld. Dat komt omdat een behandeling in een ziekenhuis verdeeld is in een traject van 120 dagen (een DBC). Dat is zo geregeld door de overheid. De behandeling kan meerdere trajecten van 120 dagen duren. Na afloop van ieder traject declareert het ziekenhuis de kosten van de DBC. Na een operatie mag de DBC nog maximaal 42 dagen doorlopen. Duurt de behandeling langer dan deze termijnen? Dan wordt er aansluitend een nieuwe (vervolg-)DBC geopend.

Het kan zijn dat je na betaling van jouw eigen risico voor een DBC nog eigen risico voor datzelfde jaar overhoudt. Dit openstaande bedrag aan eigen risico kan in rekening worden gebracht voor een vervolg-DBC als die voor je wordt geopend. Misschien wordt een vervolg-DBC in een nieuw kalenderjaar geopend. In dat geval wordt het eigen risico voor het nieuwe jaar in rekening gebracht. De openingsdatum van een traject bepaalt namelijk over welk jaar er eigen risico in rekening wordt gebracht. Jouw zorgverlener weet of en wanneer er een vervolg-DBC geopend wordt. Vraag je zorgverlener hiernaar.

Alle veelgestelde vragen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact