Ga direct naar inhoud

Prinsjesdag & jouw zorgverzekering in 2024

Het kabinet heeft op Prinsjesdag, 19 september 2023, bekendgemaakt wat er in 2024 wijzigt aan de basisverzekering. Goed om te weten: de veranderingen in de basisverzekering zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk. Ben je nieuwsgierig wat er verandert aan jouw basisverzekering in 2024? We zetten alle wijzigingen voor je op een rij.

Dit verandert er in de basisverzekering van 2024:

Kraamzorg

Heb je kraamzorg nodig in 2024? Vanaf volgend jaar mag je kraamzorg verdelen over een periode van zes weken. Hoeveel dagen je precies krijgt, wordt na de bevalling vastgesteld door de verloskundige of de medisch specialist.

Herstelzorg na corona
Als je het coronavirus hebt gehad en nog last hebt van ernstige klachten, dan wordt herstelzorg voorlopig vergoed. Zoals fysiotherapie of ergotherapie. Deze vergoeding loopt uiterlijk tot 1 januari 2025.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Heeft jouw kind coaching nodig bij gezond eten en bewegen? Vanaf 2024 wordt Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) ook vergoed voor kinderen met overgewicht of obesitas. De voorwaarden voor deelname worden later bekendgemaakt.

Valpreventie

Loop je een hoog risico om te vallen? En heb je daarbij ook andere lichamelijke of psychische problemen? Dan kun je vanaf 2024 valpreventie vergoed krijgen uit de basisverzekering als je 65 jaar of ouder bent. Je ontvangt deze vergoeding één keer per jaar. De overige voorwaarden worden later bekendgemaakt.

20-weken echo

Vanaf 1 januari 2024 wordt de 20-weken echo vergoed door de overheid en niet meer door de basisverzekering. Je betaalt geen eigen bijdrage.

Jouw zorgpremie & aanvullende verzekering(en) in 2024

Het precieze bedrag dat je gaat betalen voor de zorgpremie en de aanvullende (tandarts)verzekeringen in 2024, weten we nog niet. Nu de wijzigingen van het kabinet bekend zijn, gaan wij kijken wat de gevolgen zijn voor volgend jaar. Je ontvangt uiterlijk 12 november je verlengingsvoorstel, mét de nieuwe premie voor je zorgverzekering.

Ook in 2024 maak je weer gebruik van deze klantvoordelen:

Fit Pakket

Wie fit wil worden, kan wel wat support gebruiken. Daarom heeft Nationale-Nederlanden het Fit Pakket vol extra's. Je kiest zelf wat je doet. Van korting bij de sportschool tot een sportmedische keuring of een Persoonlijke Gezondheidscheck vanuit huis.

Bekijk jouw klantvoordelen

SkinVision app

Verdacht huidplekje gespot? Laat het nakijken via de SkinVision app. Maak een foto en check via de app of je langs de huisarts moet. Makkelijk, betrouwbaar en standaard bij je zorgverzekering van Nationale-Nederlanden.

Bekijk de SkinVision app

Vraag de dokter app

Wil je snel antwoord op een medische vraag, ook 's avonds en in het weekend? Met de Vraag de dokter app chat je kosteloos met een verpleegkundige. Je kunt eventueel een foto sturen. Als het nodig is, vraagt de verpleegkundige een arts om mee te kijken.

Bekijk de Vraag de dokter app

Het verplicht eigen risico in 2024

Het bedrag dat je eerst zelf betaalt, voordat je een vergoeding krijgt uit de zorgverzekering, noemen we het verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico voor je zorgverzekering in 2024 blijft gelijk: € 385,-. Bij de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering kan je het verplicht eigen risico gespreid betalen. Zodat je niet het hele bedrag in één keer betaalt, maar in delen.

Het eigen risico gespreid betalen

Door het verplicht eigen risico in delen te betalen, voorkom je dat je ineens een groot bedrag kwijt bent. Je betaalt dan tien maandelijkse termijnen van € 38,50. De betalingen lopen van maart tot en met december. Is je eigen risico niet helemaal gebruikt? Dan storten wij het te veel betaalde bedrag terug. Dat doen wij in het eerst kwartaal van het volgende jaar. Wil je jouw eigen risico voor 2024 gespreid betalen? Dat regel je makkelijk en snel in Mijn NN Zorgverzekering.

De eigen bijdrage in 2024

Voor sommige vormen van zorg geldt een wettelijke eigen bijdrage. De (eventuele) wijzigingen in deze eigen bijdragen voor 2024 zijn op dit moment nog niet bekend. Zodra we hier meer over weten, melden we dat op nn.nl/zorg.

Belangrijke data

  • 12 november 2023: dan ontvang je uiterlijk je polis voor 2024. We vertellen je wat de nieuwe premie wordt en of er iets verandert aan jouw zorgverzekering.
  • 31 december 2023: dit is de laatste dag dat je jouw zorgverzekering kunt opzeggen of aanpassen.
  • 31 januari 2024: heb je jouw zorgverzekering opgezegd, maar nog geen nieuwe aangevraagd? Tot en met deze dag kun je een nieuwe zorgverzekering aanvragen.

Zorgtoeslag 2024

De Belastingdienst maakt de hoogte van de zorgtoeslag voor 2024 aan het eind van 2023 bekend. Meer weten over de hoogte van de zorgtoeslag? Bekijk dan de site van de Belastingdienst.

De regeringsplannen zijn nog niet definitief

De Tweede en de Eerste Kamer moeten de plannen van de regering nog goedkeuren. Het is mogelijk dat er nog wat verandert. Wil je meer informatie over de veranderingen in de basisverzekering voor 2024? De Rijksoverheid kan je er alles over vertellen.

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact