Ga direct naar inhoud

Prinsjesdag: de zorgverzekering in 2023

De overheid heeft op Prinsjesdag 2022 bekendgemaakt welke zorg er in 2023 in de basisverzekering zit. En dat het eigen risico hetzelfde blijft. Ben je nieuwsgierig naar wat er verandert? Op deze pagina vertellen we je meer over de basisverzekering in 2023.

Wat verandert er in de basisverzekering van 2023?

De veranderingen in de basisverzekering zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk. Hieronder hebben we de vergoedingen die zijn veranderd op een rijtje gezet:

Collectiviteitskorting
Vanaf 1 januari 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Hierdoor vervalt deze korting per 2023. Dit geldt voor elke zorgverzekeraar en voor elke collectiviteit.
Zwangerschapsonderzoek
Heb je een niet-invasieve prenatale test (NIPT) nodig en heb je een medische indicatie? Dan vergoeden wij de kosten en hoef je in 2023 geen eigen risico meer te betalen. Heb je geen medische indicatie? Dan is er een overheidsregeling die de kosten vergoedt. Vanaf 1 april 2023 hoef je geen eigen bijdrage meer te betalen.
Vitamine D
Vitamine D die wordt voorgeschreven om een vitamine D tekort te voorkomen of te behandelen, wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Dit betekent dat iedereen nu zelf deze kosten moet betalen.

Het verplicht eigen risico blijft gelijk

Het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt uit de zorgverzekering noemen we het verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico voor je zorgverzekering in 2023 blijft gelijk: € 385,-. Bij de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering kan je het verplicht eigen risico gespreid betalen. Zodat je niet het hele bedrag in één keer betaalt, maar in delen.

Eigen bijdrage 2023

Voor sommige vormen van zorg geldt een wettelijke eigen bijdrage. De (eventuele) wijzigingen in deze eigen bijdragen voor 2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Zodra we hier meer over weten, vermelden wij dit op onze website.

Zorgtoeslag 2023

De Belastingdienst maakt de hoogte van de zorgtoeslag voor 2023 aan het eind van 2022 bekend. Meer weten over de hoogte van de zorgtoeslag? Bekijk dan de site van de Belastingdienst.

De premie en de aanvullende verzekering in 2023

Het precieze bedrag dat je voor de zorgpremie en de aanvullende (tandarts)verzekeringen gaat betalen weten we nog niet. Nu de wijzigingen van de regering bekend zijn, gaan wij kijken wat de gevolgen zijn voor volgend jaar. Je ontvangt uiterlijk 12 november je verlengingsvoorstel met de nieuwe premie voor je NN Zorgverzekering.

De regeringsplannen zijn nog niet definitief

De Tweede en de Eerste Kamer moeten de plannen van de regering nog goedkeuren. Het is mogelijk dat er nog wat verandert . Wil je meer informatie over de veranderingen in de basisverzekering voor 2023? De Rijksoverheid kan je er alles over vertellen.

Belangrijke datums

  • 12 november 2022: je ontvangt je polis voor 2023. We vertellen je over je nieuwe premie en over alle wijzigingen.
  • 31 december 2022: dit is de laatste dag dat je je zorgverzekering kunt opzeggen of aanpassen.
  • 31 januari 2023: heb je je huidige verzekering opgezegd, maar nog geen nieuwe aangevraagd? Tot en met deze dag kun je een nieuwe zorgverzekering aanvragen.

Kunnen wij je helpen?