Ga direct naar: inhoud

We gingen met Corine langs alle (bij)banen die zij in haar leven heeft gehad

Nederlanders zijn steeds minder baanvast. Jobhoppen wordt alsmaar meer de norm: in de afgelopen tien jaar werkten we steeds korter voor steeds meer werkgevers. Dat betekent ook dat we vaker te maken hebben met meerdere pensioenpotjes, verspreid over al die verschillende werkgevers, wat leidt tot onduidelijkheid en mogelijk een onrustig gevoel. Ook de 45-jarige Corine, yoga-instructrice en eigenaar van de Yogaboerderij in Lelystad, heeft heel wat baantjes in haar leven gehad. We gingen een dag samen met haar op een nostalgische reis door de tijd langs een aantal van haar vroegere (bij)banen.

“Veel mensen hier in de straat hadden enorm enthousiaste honden. Die hadden de Donald Duck vaak al op voordat hij de tijd had gehad om op de mat te vallen.”

Krantenwijk (Liempde, Noord-Brabant, 1985 tot 1989)

We beginnen de tocht door de tijd in het Brabantse dorp Liempde, Corines geboorteplaats. “Mijn eerste baantje had ik al toen ik veertien jaar oud was. Dat begon met tijdschriften rondbrengen hier in Liempde. Soms hielp mijn vader me met de auto, vooral voor de huizen en boerderijen die ver achteraf lagen. Als ik moest fietsen, was ik vaak een hele dag in de weer.

Om dat gevoel van vroeger terug te krijgen, bezorgden we nog één keer wat Donald Ducks in haar oude buurt.

 

“Die geur van die taarten ‘s ochtends, dat brengt me wel echt terug naar die tijd. Dat was het eerste wat we altijd deden, de taarten bakken.”

La Place (Arnhem, 1992 tot 1994)

Nog nagloeiend van de kou rijden we door naar Arnhem, waar Corine als twintiger bij de La Place werkte. Op het moment dat we aan komen wandelen, zijn ze juist bezig de bestelcounter te openen en de borden buiten te zetten.

In het hoekje van het restaurant gaan meteen twee mensen zitten en bestellen een kop koffie. “Vroeger kwam er altijd een groepje van vier bejaarden hier, precies waar zij nu zitten. Die begonnen dan altijd ‘s ochtends vroeg al aan de wijn. Heel gezellig was dat.”
Of ze hier pensioen heeft opgebouwd, weet ze niet zeker. “Ik heb in elk geval nooit een pensioenoverzicht gezien. Ik was nog echt te jong om na te denken over mijn pensioen. Als twintiger ben je met heel andere dingen bezig.”

Bayer Chemicals (Ede, 2000 tot 2002)

Die middag komen we aan bij het pand waar vroeger Bayer zat, het chemische bedrijf waar Corine haar eerste ‘serieuze’ baan had, als salesassistent. Hoewel ze hier niet veel langer dan anderhalf jaar werkte, heeft ze er toch een aardig pensioenpotje gespaard.

“Ik kwam net terug uit Turkije, waar ik een aantal seizoenen had gewerkt, en sprak dus goed Turks. Dat kwam goed van pas, want het bedrijf deed daar veel zaken.”

We staan in de ontvangsthal van het bedrijf dat nu onder een andere naam, maar nog steeds in hetzelfde pand is gevestigd, als plotseling haar oud-manager komt binnengelopen. Ze schudden handen, maar hij herkent haar niet meer. “Niet zo gek, na vijftien jaar,” zegt Corine lachend.

Basisschool de Lispeltuut (Lelystad, 2005 tot 2016)

“Het leek echt of we een vorig leven binnenstapten,” zegt ze even later in de auto. “Ik vond het destijds heel jammer dat mijn contract niet werd verlengd, want ik had het naar mijn zin. Maar uiteindelijk loopt alles zoals het loopt, en ik kwam wel in een prachtige nieuwe fase van mijn leven terecht. Ik werd gedwongen om na te denken over wat ik nou echt wilde doen, en toen kwam ik er al snel op uit dat ik mensen wilde helpen. Dus werd het lesgeven.”

Basisschool de Lispeltuut in Lelystad, waar Corine meer dan elf jaar werkte als leerkracht, ligt er ondanks het druilerige weer vrolijk bij. Achter de ramen hangen kleurige tekeningen in de thema’s van verschillende landen. In een van de lokalen ziet ze een oud-collega in de weer. Enthousiast tikt ze op het raam: “Hee, Daniëlle!” De jonge vrouw met kort, blond haar en een vrolijk gezicht opent het raam en de twee kletsen wat. “Kom binnen!” zegt Daniëlle en een minuut later zitten ze samen te praten in Corines oude klaslokaal.

“Doordat ik van de trap gevallen was en niks meer kon, ging ik ineens de kleine successen in het leven erg waarderen. Dan was ik zó blij als een yogaoefening ineens weer lukte.”

De Yogaboerderij (Lelystad, 2010 tot heden)

Maar ook haar werk bij de Lispeltuut was niet van eeuwige duur. Op een gegeven moment viel ze van de trap en brak ze haar schouderblad. “Ik kon niks meer, zelfs yoghurt eten lukte niet.”

Ze was toen naast haar baan al een tijd bezig met yogalessen geven, en na haar herstel besloot ze daar vol voor te gaan. “Crisissen zorgen ervoor dat je even stilstaat en naar je leven kunt kijken met een frisse blik, zo van: ‘Wat wil ik nu eigenlijk?’”

Voor Corine was het antwoord op die vraag duidelijk: volledig voor zichzelf beginnen als fulltime yoga-instructrice bij haar eigen Yogaboerderij in Lelystad. “Het begon omdat ik wilde kijken of ik mijn zoontje, bij wie ADHD werd geconstateerd, met yoga kon helpen. Toen vroegen steeds meer buren en vrienden of ik ze ook eens les kon geven.”

“Doordat ik van de trap gevallen was en niks meer kon, ging ik ineens de kleine successen in het leven erg waarderen. Dan was ik zó blij als een yogaoefening ineens weer lukte.”

“Het blijft een gekke ervaring, zo’n reis door de tijd…,”

zegt Corine in de auto terug naar huis, terugkijkend op alle werkplekken waar ze langs is geweest. “Het was best een inspannende dag, maar ook heel inspirerend.” Op de vraag of ze zich zorgen maakt over haar pensioenpotjes, reageert ze luchtig. “Op de basisschool heb ik waarschijnlijk sowieso geen enorme pensioenpot opgebouwd omdat ik altijd maar parttime gewerkt heb. Ook nu bouw ik geen pensioen op, want als zelfstandig ondernemer moet je dat allemaal zelf regelen. Ik ben nog aan het kijken hoe ik dat het beste kan oplossen, maar ik maak me er weinig zorgen over.”

Pensioen Ophelder Service

Heb je, net als Corine, ook veel verschillende banen gehad en weet je niet precies waar je pensioenpotjes zijn gebleven? Met de Pensioen Ophelder Service krijg je snel inzicht in je pensioenpotjes en kom je erachter of samenvoegen een interessante optie voor je is