Ga direct naar inhoud

Beleggen voor een hoger pensioen

  • Met beleggen kun je meer pensioen opbouwen, maar loop je ook risico
  • We helpen je te bepalen hoeveel beleggingsrisico bij jou past
  • Voor jouw pensioendatum bouwen we de risico’s voor je af

English version

Beleggen voor je pensioen zoals bij jou past

Bouw je via je (ex-)werkgever een beleggingspensioen op bij Nationale-Nederlanden? Dan beleggen wij je pensioengeld voor jou. Maar we helpen je om de manier van beleggen bij jou te laten aansluiten. Nu én als jouw omstandigheden veranderen. Ook als je geen pensioen meer opbouwt in deze pensioenregeling, bijvoorbeeld omdat je uit dienst bent gegaan.

Beleggen: verantwoord en duurzaam

We kijken heel zorgvuldig waar we je geld in beleggen. De kosten en de verwachte opbrengsten spelen hierbij natuurlijk een belangrijke rol. We beoordelen elk jaar de beleggingsfondsen waarin we voor je beleggen. We kijken dan of de resultaten die deze fondsen kunnen geven in verhouding staan tot de risico’s.

Samen werken aan duurzaamheid

Maar we kijken óók naar de toekomst. Daarom vinden we het belangrijk dat onze activiteiten en beleggingen duurzaam zijn. We baseren onze investeringsbeslissingen op sociale, bestuurlijke en milieunormen (zogenaamde ESG-criteria, dit is een afkorting van Environmental, Social, Governance criteria).

Daarnaast beheren we ook fondsen die specifiek beleggen in duurzame industrieën. We gaan het gesprek aan met bedrijven om te zien hoe we samen stappen kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid. Bovendien hebben we een uitsluitingenbeleid, bijvoorbeeld op het gebied van controversiële (omstreden) wapens en tabak.

Meer over het verantwoord en duurzaam beleggingsbeleid van Nationale-Nederlanden lees je op onze pagina Verantwoord zakendoen.

Beleggingsbeleid (SFDR)

Om inzicht te geven in het duurzame beleggingsbeleid van financiële instellingen is er de ‘Sustainable Finance Disclosure Regulation’ (SFDR). Binnen deze regelgeving is veel aandacht voor duurzaamheid en de toepassing van ESG-criteria. Lees hoe wij risico’s en kansen op het gebied van duurzaamheid betrekken in onze beleggingsbeslissingen.

Laat je inspireren!

Meer weten over hoe duurzaam jouw pensioen is en over een meer duurzame leefstijl? Lees ons online inspiratie magazine.

Het nut van beleggen

Waarom beleggen we eigenlijk met jouw pensioengeld? Dit doen we zodat je meer pensioen kunt opbouwen. We leggen het je graag uit.

De kans om meer pensioen op te bouwen

Om pensioen op te bouwen, draagt je werkgever pensioenpremie voor je af. Of je vroegere werkgever heeft dit voor je gedaan. Met het pensioenkapitaal dat je zo opbouwt, koop je op jouw pensioendatum een uitkering. Maar alleen premie betalen is niet genoeg voor een goed pensioen. Daarom beleggen wij met dit geld. Op de lange termijn levert beleggen namelijk bijna altijd meer op dan sparen. Zo kan je pensioenkapitaal verder aangroeien, en kun je op jouw pensioendatum een hogere pensioenuitkering kopen.

De manier van beleggen

Beleggen betekent altijd dat je risico loopt. Bij het beleggen van je pensioengeld gaan wij heel zorgvuldig om met dit risico. Dit doen we onder meer door lifecycles te gebruiken.

Risico afbouwen voor jouw pensioendatum

Beleggen in lifecycles betekent dat we het beleggingsrisico langzaam verkleinen als jouw pensioendatum dichterbij komt. Er is dan namelijk steeds minder tijd om mogelijke tegenvallers in de beleggingen nog goed te maken. We beleggen in kleine stapjes een steeds groter deel van je pensioengeld in ‘risicomijdende beleggingen’. Dit zijn beleggingen met een kleiner risico.

Mogelijk kun je ook zelf je beleggingsfondsen kiezen (‘Zelf beleggen’). Dit hangt af van je pensioenregeling. Als je hiervoor kiest, beleggen we niet voor je in een lifecycle. Je bent er dan zelf verantwoordelijk voor dat je niet te veel risico loopt, als jouw pensioendatum dichterbij komt.

Mogelijkheden voor beleggen

Bij een beleggingspensioen hangt de hoogte van je pensioenuitkering later onder andere af van het resultaat van de beleggingen. We kunnen voor je beleggen in een lifecycle die risicovoller is. Je pensioen kan hierdoor hoger worden dan wanneer je minder risico loopt. Maar je pensioen kan ook juist lager worden. Of we kunnen minder risicovol voor je beleggen. Je pensioen kan dan minder hoog, maar ook minder laag worden.

We helpen je bepalen of meer of minder risico bij jou past. Mogelijk kun je ook zelf kiezen of je meer of minder risico wilt lopen. Heb je de mogelijkheid voor ‘Zelf beleggen’, en kies je hiervoor? Dan bepaal je zelf of je belegt in meer of minder risicovolle fondsen.

Meer over beleggen voor je pensioen

Welke keuzes je precies hebt, hangt af van je pensioenregeling. Kijk daarom voor meer informatie bij de pensioenregeling die je werkgever voor je heeft afgesloten en klik op de link die voor je geldt.

Persoonlijk Pensioen Plan of Pensioen Continu Plan

Welke beleggingsvorm voor je geldt, lees je in laag 2 van Pensioen 1-2-3, onder ‘Hoe bouw je pensioen op?'.

Collectieve beleggingsverzekering, NN bedrijfspensioen, NN bedrijfspensioen plus of NN Prestatie Pensioen

Meer informatie over beleggen voor bovenstaande pensioenen vind je op nn.nl/pensioenbeleggingsverzekering.

Bewust Pensioen

Meer informatie over beleggen voor je Bewust Pensioen vind je als je inlogt op mijn.nn.

Pensioen Plus

Beleggen met je pensioengeld: Beleggingsvormen Index Volgend en Actief Beheerd.


Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur