Ga direct naar inhoud

Beleggen met je pensioengeld

English version

Persoonlijk Pensioen Plan en Pensioen Continu Plan: Beleggingsvormen Index en Prestatiegericht

Via je (ex-)werkgever bouw je pensioen op in het Persoonlijk Pensioen Plan, het Pensioen Continu Plan of beide. Deze regelingen zijn beleggingspensioenen. Hoe hoog je pensioenuitkering later wordt, hangt onder andere af van het resultaat van deze beleggingen. Maar je hebt ook zelf wat te zeggen over hoe Nationale-Nederlanden belegt voor je pensioen. We kunnen risicovoller voor je beleggen. Je hebt dan meer kans op een hoger pensioen. Maar ook meer kans dat je pensioen lager wordt. Of we kunnen minder risicovol voor je beleggen.

Je bepaalt zelf wat past bij jouw mogelijkheden en wensen. Zo kun je jouw pensioen laten aansluiten bij je persoonlijke situatie. Oók als je nu geen pensioen meer opbouwt in deze pensioenregeling. Bijvoorbeeld omdat je uit dienst bent gegaan. Hier lees je welke keuzes je hebt. En hoe we je helpen de keuzes te maken die bij je passen.

Bekijk hoe jouw beleggingen het doen

Op de pagina Fondsen en Koersen zie je precies hoe je beleggingen het doen. Kijk bij de fondsen en koersen van je beleggingsvorm. Meer over de beleggingsvorm lees je hieronder, bij de tab ‘afspraken’.

Jouw beleggingskeuzes doorgeven

Wil je beleggingskeuzes doorgeven voor je Persoonlijk Pensioen Plan? In mijn.nn Inkomen Later bereken je eenvoudig welke gevolgen keuzes hebben voor je pensioen. Én kun je direct je keuzes doorgeven. Klik rechtsboven in dit scherm op mijn.nn om in te loggen. Heb je nog geen account aangemaakt, of ben je jouw inloggegevens vergeten? Dan helpen we je op dat scherm verder.

Ben je ingelogd, klik dan op de naam van je pensioenregeling. Ga vervolgens naar Inkomen Later en klik op ‘Beleggingskeuzes & risicoprofiel’. Geef hier je beleggingskeuze door.

Lifecycles

Beleggen in een lifecycle

Beleggen betekent altijd dat je risico loopt. Bij het beleggen van je pensioengeld gaan wij heel zorgvuldig om met dit risico. Dit doen we onder meer door lifecycles te gebruiken.

Het risico afbouwen voor jouw AOW-leeftijd

Beleggen in lifecycles betekent dat we het beleggingsrisico langzaam verkleinen als jouw AOW-leeftijd dichterbij komt. Er is dan namelijk steeds minder tijd om mogelijke tegenvallers in de beleggingen nog goed te maken. We beleggen in kleine stapjes een steeds groter deel van je pensioengeld in onze Pensioenstabilisator. Deze bestaat uit ‘risicomijdende beleggingen’. Dit zijn beleggingen met een klein risico.

Twee soorten bescherming

De Pensioenstabilisator hebben we zo samengesteld, dat hij je pensioen op twee manieren beschermt:

 • De Pensioenstabilisator is ‘risicomijdend’. Hoe groter het deel van je pensioengeld dat is ondergebracht in de Pensioenstabilisator, hoe kleiner het risico dat je opgebouwde pensioen fors daalt. Maar de kans dat het flink stijgt, wordt ook kleiner. Je pensioen groeit hierdoor in de jaren voor je pensioendatum waarschijnlijk minder hard.
 • De Pensioenstabilisator verkleint het risico van een lage marktrente. Op de pensioendatum koop je van je pensioenkapitaal een uitkering. Hoe hoog de uitkering is die je kunt kopen, hangt onder meer af van de marktrente op dat moment. Is de rente laag? Dan heb je meer geld nodig om hetzelfde pensioen te kunnen kopen. De Pensioenstabilisator verkleint dit risico. De Pensioenstabilisator wordt namelijk meer waard, als de rente daalt.

Het omgekeerde geldt ook: stijgt de rente, dan wordt de Pensioenstabilisator minder waard. Maar je hebt dan ook minder geld nodig om hetzelfde pensioen te kopen.
Let op! Ook voor de Pensioenstabilisator geldt: je loopt altijd enig risico.

Afspraken

Afspraken over beleggen in jouw pensioenregeling

Je werkgever heeft enkele keuzes gemaakt voor je pensioenregeling. De volgende afspraken zijn vastgelegd in de pensioenregeling:

 • de beleggingsvorm, waarbinnen we je pensioengeld beleggen;
 • hoeveel keuzemogelijkheden je zelf hebt.

De beleggingsvorm

Je werkgever heeft gekozen voor een beleggingsvorm. Dit is onze aanpak voor beleggen, en hoe we de risico’s spreiden. Er zijn twee beleggingsvormen:

Welke beleggingsvorm standaard geldt voor jouw pensioenregeling bepaalt je werkgever. Kijk hiervoor in laag 2 van Pensioen 1-2-3, onder ‘Welke keuzes heb je zelf?’ Heb je geen Pensioen 1-2-3? Dan kun je dat altijd terugvinden in je pensioenreglement. Je kunt altijd zelf kiezen voor de andere beleggingsvorm. De huidige beleggingsvorm waarin we voor jou beleggen, vind je terug op mijn.nn Inkomen Later. Klik rechtsboven in dit scherm op mijn.nn om in te loggen, en klik dan op de naam van je pensioenregeling om naar Inkomen Later te gaan. Je vindt jouw huidige manier van beleggen door te klikken op 'Beleggingsdetails'.

Wil je meer weten over hoe we voor jou beleggen? Klik dan hierboven op de beleggingsvorm van je pensioenregeling.

Welke keuzes kun je maken

Je werkgever heeft ook bepaald hoeveel keuzevrijheid je zelf hebt. Er zijn twee mogelijkheden:

 • Beperkte beleggingsvrijheid: je kunt kiezen in welke beleggingsvorm we voor jou beleggen en hoe risicovol je wilt laten beleggen. Ook kun je kiezen hoe ver je dit risico wilt laten afbouwen, als je pensioendatum dichterbij komt. Voor het beleggingsrisico en de risicoafbouw kun je kiezen uit meerdere lifecycles.
 • Ruime beleggingsvrijheid: je hebt dezelfde keuzes als bij ‘beperkte beleggingsvrijheid’. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om zelf je beleggingsfondsen te kiezen (‘Zelf beleggen’).

Welke beleggingskeuzes je hebt, zie je in laag 2 van Pensioen 1-2-3 (of in het pensioenreglement). Je vindt dit ook terug in mijn.nn Inkomen Later (zie in de tab Aanpassen op deze pagina). Het Pensioen Continu Plan heeft altijd ‘ruime beleggingsvrijheid’. Wat deze keuzemogelijkheden precies inhouden, lees je in de tab ‘Keuzes’.

Keuzes

Jouw beleggingskeuzes op een rij

Je kunt zelf keuzes maken voor je beleggingen. Afhankelijk van de afspraken met je werkgever, kun je kiezen:

 • in welke beleggingsvorm je wilt laten beleggen.
 • hoe risicovol je jouw pensioengeld wilt laten beleggen.
 • hoe ver je het risico wilt laten afbouwen als je pensioendatum dichterbij komt.

Keuze 1: beleggingsvorm

De beleggingsvorm is de manier waarop we voor jou beleggen. Je kunt kiezen tussen twee beleggingsvormen:

 • Index beleggingsvorm: we beleggen in indexfondsen van aanbieders die goed bekend staan. Een indexfonds is een beleggingsfonds dat als doel heeft om een rendement te halen dat ongeveer gelijk is aan dat van een bepaalde index (zoals de AEX-index of de MSCI World-Index). Daarnaast gebruiken we een verzekeringsoplossing die risico’s voor jou beperkt (de Pensioenstabilisator). Lees meer over de beleggingsvorm Index.
 • Prestatiegerichte beleggingsvorm: we beleggen in fondsen waarmee Goldman Sachs verwacht een beter resultaat te halen dan een bepaalde index (zoals de AEX-index of de MSCI World-Index). Dit heet ‘actief beleggen’. Deze index is de ‘benchmark’ waarmee de resultaten van actieve beleggingsfondsen worden vergeleken. Daarnaast gebruiken we een verzekeringsoplossing die risico’s voor jou beperkt (de Pensioenstabilisator). Lees meer over de beleggingsvorm Prestatiegericht.

Keuze 2: beleggingsrisico

Je bepaalt zelf welk risico beter bij jou past. Hiervoor stel je eerst je persoonlijk risicoprofiel vast met onze risicoprofielbepaler. Zo weet je hoeveel risico je kúnt lopen met je pensioen. En hoeveel risico je wílt lopen. Maar je kunt ervoor kiezen om van dit risicoprofiel af te wijken en meer of minder risicovol te laten beleggen. Tot je pensioendatum kun je jouw keuze op ieder moment weer aanpassen.

Je hebt vijf mogelijkheden:

 • voorzichtiger + : je kunt of wilt zo min mogelijk risico lopen dat je pensioenbeleggingen in waarde dalen tijdens het opbouwen van je pensioen. Je accepteert dat je beleggingen dan ook minder in waarde stijgen bij goede beleggingsresultaten.
 • voorzichtiger: je kunt of wilt minder risico lopen dat je pensioenbeleggingen in waarde dalen tijdens het opbouwen van pensioen. Je accepteert dat je beleggingen dan ook minder in waarde stijgen bij goede beleggingsresultaten.
 • gebalanceerd: je zoekt de balans tussen de kans dat je pensioenbeleggingen in waarde stijgen en het risico dat ze in waarde dalen. Je wilt een goede kans houden dat je beleggingen meer waard worden tijdens de opbouw van je pensioen. Maar je kunt of wilt niet te veel risico lopen dat de waarde van je beleggingen tegenvalt bij slechte beleggingsresultaten.
 • ambitieuzer: je wilt graag een grotere kans dat je pensioenbeleggingen in waarde stijgen tijdens het opbouwen van pensioen. En je kunt en wilt hiervoor meer risico nemen dat ze in waarde dalen. Je vertrouwt op goede toekomstige beleggingsresultaten. En je accepteert dat de waarde van je beleggingen kan tegenvallen bij minder goede beleggingsresultaten.
 • ambitieuzer + : je wilt kans op een zo hoog mogelijke waarde van je pensioenbeleggingen tijdens het opbouwen van pensioen. En je kunt en wilt hiervoor behoorlijk veel risico nemen dat je beleggingen juist flink in waarde kunnen dalen. Je vertrouwt op goede toekomstige beleggingsresultaten. En je accepteert dat de waarde van je beleggingen flink kan tegenvallen bij minder goede beleggingsresultaten.

Aan ieder risicoprofiel zijn ook eigen lifecycles gekoppeld.

Keuze 3: risico afbouwen

We gaan in kleine stapjes minder risicovol beleggen als je AOW-leeftijd dichterbij komt. Of je nu in een voorzichtiger of een ambitieuzer lifecycle laat beleggen. Hoe dit precies werkt, lees je hierboven bij ‘De manier van beleggen: lifecycles’.

We gaan het risico afbouwen tussen twintig en tien jaar voor je pensioendatum, afhankelijk van de beleggingsvorm en je lifecycle. Wij informeren je hierover net voordat we het risico gaan afbouwen.

Het risico meer of minder afbouwen

Standaard bouwen we de risicovolle en minder risicovolle beleggingen geleidelijk af naar een vaste pensioenuitkering. We beleggen dan net voor je pensioendatum bijna al je geld in de Pensioenstabilisator. Deze beleggingen zijn risicomijdend: ze hebben een kleiner risico.

Maar je kunt er zelf voor kiezen het beleggingsrisico minder ver te laten afbouwen. Stel, je wilt vanaf je pensioendatum een variabele pensioenuitkering, waarbij met 30% wordt belegd. Dan bouwen we de risicovolle beleggingen zo af, dat dit op je pensioendatum aansluit bij een uitkering met 30% beleggen. We beleggen dan op je pensioendatum bijna 70% in de Pensioenstabilisator. Doordat we langer deels risicovol voor je beleggen, kunnen je beleggingen meer in waarde groeien. Maar de resultaten van deze beleggingen kunnen ook tegenvallen. Daardoor kan de waarde juist lager worden.

Welke risicoafbouw bij je past, stel je vast met behulp van de risicoprofielbepaler. De risicoafbouw hoort namelijk bij je risicoprofiel. Je hebt de volgende mogelijkheden om het risico af te bouwen tot je AOW-leeftijd:

Voorzichtiger + Voorzichtiger Gebalanceerd Ambitieuzer Ambitieuzer + ⇐ opbouw
uitkering ⇓
Risico afbouwen naar vaste uitkering Risico afbouwen naar vaste uitkering Risico afbouwen naar vaste uitkering Risico afbouwen naar vaste uitkering Risico afbouwen naar vaste uitkering Vast
Risico afbouwen naar variabele uitkering met 15% beleggen Risico afbouwen naar variabele uitkering met 15% beleggen Risico afbouwen naar variabele uitkering met 15% beleggen Risico afbouwen naar variabele uitkering met 15% beleggen Variabel: Defensief
Risico afbouwen naar variabele uitkering met 30% beleggen Risico afbouwen naar variabele uitkering met 30% beleggen Risico afbouwen naar variabele uitkering met 30% beleggen Variabel: Neutraal
Risico afbouwen naar variabele uitkering met 45% beleggen Risico afbouwen naar variabele uitkering met 45% beleggen Variabel: Offensief
Risico afbouwen naar variabele uitkering met 60% beleggen Variabel: Heel Offensief

Vaste of variabele pensioenuitkering

Op jouw pensioendatum krijg je nog een keuze:

 • Variabele uitkering: we blijven na je pensioendatum beleggen met een deel van je pensioengeld. De hoogte van je uitkering is afhankelijk van de resultaten van de beleggingen. Deze kan dus stijgen en dalen. Dit noemen we een variabele uitkering. Bij de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering van Nationale-Nederlanden kun je laten beleggen met 15, 30, 45 of 60% van je pensioengeld. Het andere deel van de uitkering staat vast. Let op: je kunt op de pensioendatum alleen kiezen voor een variabele uitkering als het op dat moment bij je risicoprofiel past.
 • Vaste uitkering: we beleggen vanaf je pensioendatum niet meer met je pensioengeld. Je weet dan precies hoe hoog je hele uitkering is. Dit noemen we een vaste uitkering. Met de vaste Persoonlijke Pensioenuitkering van Nationale-Nederlanden weet je precies waar je aan toe bent. Je kunt op je pensioendatum altijd kiezen voor een vaste uitkering.

Lees meer over onze Persoonlijke Pensioenuitkering. Je kunt er ook voor kiezen om op je pensioendatum bij een andere pensioenverzekeraar je uitkering te kopen.

Denk hier nú vast over na

Het is slim om nu alvast rekening te houden met beleggen na jouw pensioendatum. Zo kun je de risicoafbouw kiezen die hier het beste bij aansluit. De definitieve keuze om te blijven beleggen, maak je altijd pas op jouw pensioendatum.

 • Denk je dat je straks een vaste pensioenuitkering wilt? Dan kun je de risicovolle en minder risicovolle beleggingen bijna helemaal laten afbouwen op je AOW-leeftijd. We beleggen dan bijna al je pensioengeld in risicomijdende beleggingen.
 • Wil je straks waarschijnlijk een variabele uitkering? En wil je dan bijvoorbeeld bij aanvang 30% laten beleggen? Dan kun je in de lifecycles Gebalanceerd, Ambitieuzer en Ambitieuzer + het risico laten afbouwen naar een variabele uitkering met 30% beleggen. Je loopt wel risico dat de resultaten van beleggingen tegenvallen net voor je pensioendatum. Blijf je inderdaad beleggen na je pensioendatum, zoals je van plan was? Dan kun je dit daarna mogelijk (voor een deel) goedmaken.
  Let op: kies je vervolgens tóch voor een vaste uitkering? Dan loop je twee risico’s:
  • Je kunt een eventueel verlies net voor je pensioendatum niet meer goedmaken na je pensioendatum, omdat je dan niet meer belegt.
  • We verkopen al je risicovolle beleggingen in één keer op je pensioendatum. Staat de koers van deze beleggingen op dat moment toevallig laag? Dan verkopen we dus veel beleggingen in één keer, tegen die lage koers. Hierdoor kan je pensioen lager worden.
Aanpassen

Je beleggingen aanpassen

Je kunt zelf andere keuzes maken en doorgeven voor je beleggingen. Wij passen je beleggingen dan zo snel mogelijk voor jou aan. Hoe je aanpassingen kunt doorgeven, verschilt voor het Persoonlijk Pensioen Plan en het Pensioen Continu Plan. Onder ‘Zelf beleggingsfondsen kiezen’ lees je hoe je jouw keuzes kunt doorgeven als je zelf jouw beleggingsfondsen kiest (Zelf beleggen).

Beleggingen aanpassen voor jouw Persoonlijk Pensioen Plan

Voordat je jouw beleggingen kunt aanpassen, helpen we je om je risicoprofiel vast te stellen. Zo zie je welk beleggingsrisico en welke risicoafbouw bij jou passen. Je bepaalt je risicoprofiel eenvoudig met onze online risicoprofielbepaler.

Je vindt de risicoprofielbepaler op mijn.nn Inkomen Later. Klik rechtsboven in dit scherm op mijn.nn om in te loggen. Heb je nog geen account aangemaakt, of ben je jouw inloggegevens vergeten? Dan helpen we je op dat scherm verder. Ben je ingelogd, klik dan op de naam van je pensioenregeling. Ga vervolgens naar Inkomen Later en klik op ‘Beleggingskeuzes & risicoprofiel’.

Heb je voor jouw Persoonlijk Pensioen Plan geen toegang tot mijn.nn Inkomen Later? Dan kun je jouw risicoprofiel vaststellen behulp van het formulier ‘Risicoprofielbepaler – Index & Prestatiegericht’ onderaan deze pagina.

Meteen jouw keuze doorgeven

Zodra je jouw risicoprofiel hebt bepaald, kun je meteen kiezen of je wilt beleggen volgens dit profiel. Of dat je toch op een andere manier wilt beleggen. Zolang je nog niet met pensioen bent, hoef je namelijk de uitkomst van de risicoprofielbepaler niet te volgen. Je mag ook een andere keuze maken. Bijvoorbeeld om te beleggen met meer of minder risico, of met een grotere of kleinere risicoafbouw.
Tot je pensioendatum kun je op elk moment je beleggingskeuze aanpassen. Wel moet je altijd eerst de risicoprofielbepaler invullen. Of dat kortgeleden nog gedaan hebben. Dit geldt ook als je zelf beleggingsfondsen wilt kiezen (zie onder 'Zelf beleggen').

Heb je voor je Persoonlijk Pensioen Plan geen toegang tot mijn.nn Inkomen Later? Dan kun je jouw beleggingskeuzes doorgeven met behulp van het ‘Keuzeformulier beleggen in een lifecycle – Index & Prestatiegericht’ onderaan deze pagina.

Eerst meer inzicht in jouw mogelijkheden?

Wil je eerst rustig bekijken welke gevolgen een keuze kan hebben voor je pensioen? Dan kun je met je eigen pensioengegevens rekenen in mijn.nn Inkomen Later. Dit geeft je meer inzicht in jouw mogelijkheden. Wil je daarna je keuze doorgeven, dan vul je eerst de risicoprofielbepaler in. Zo kun je controleren of je keuze goed bij jouw wensen én mogelijkheden past.

Beleggingen aanpassen voor jouw Pensioen Continu Plan

Voordat je jouw beleggingen kunt aanpassen, helpen we je om je risicoprofiel vast te stellen. Zo zie je welk beleggingsrisico en welke risicoafbouw bij jou passen. Daarna kun je jouw aanpassing doorgeven. We vertellen je graag hoe dit precies werkt.

Jouw risicoprofiel vaststellen

Je kunt je risicoprofiel vaststellen met het formulier ‘Risicoprofielbepaler – Index & Prestatiegericht’ onderaan deze pagina.

Jouw beleggingskeuzes doorgeven

Zolang je nog niet met pensioen bent, hoef je de uitkomst van de risicoprofielbepaler niet te volgen. Je mag ook een andere keuze maken. Bijvoorbeeld om te beleggen met meer of minder risico, of met een grotere of kleinere risicoafbouw.

Je kunt je gewenste nieuwe beleggingskeuze doorgeven met het ‘Keuzeformulier beleggen in een lifecycle – Index & Prestatiegericht’ onderaan deze pagina. Stuur ook je ingevulde risicoprofielbepalerformulier mee.

Tot je pensioendatum kun je op elk moment je beleggingskeuze aanpassen. Wel moet je altijd eerst de risicoprofielbepaler invullen. Of dat kortgeleden nog gedaan hebben. Dit geldt ook als je zelf je beleggingsfondsen wilt kiezen (zie onder ‘Zelf beleggen’).

Als je geen keuze maakt

Stel je geen risicoprofiel vast? Dan beleggen we voor jou volgens het gebalanceerde risicoprofiel. En bouwen de risicovolle beleggingen voor je pensioendatum bijna helemaal af. Dit past bij een vaste uitkering vanaf je pensioendatum.

Mogelijk heb je in het verleden je risicoprofiel vastgesteld en zelf beleggingskeuzes gemaakt, en heb je dit niet meer aangepast. Dan beleggen we volgens die keuzes voor jou, tot je nieuwe beleggingskeuzes doorgeeft. Is er iets veranderd in je persoonlijke omstandigheden? Of denk je dat deze manier van beleggen om een andere reden niet (meer) bij jou past? Dan adviseren we je (opnieuw) de risicoprofielbepaler in te vullen.

Downloads

Zelf beleggen

Zelf beleggingsfondsen kiezen

Je (ex-)werkgever kan je de mogelijkheid geven om zelf beleggingsfondsen te kiezen. Je belegt dan niet in een lifecycle. Dit noemen we ‘Zelf Beleggen’. Of je deze keuze hebt, zie je in laag 2 van Pensioen 1-2-3 (of in het pensioenreglement).

Zelf verantwoordelijk voor jouw beleggingen

Maak je gebruik van de mogelijkheid om zelf je beleggingsfondsen te kiezen? Dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor je beleggingen. Je moet dus zelf zorgen dat je zoveel risico loopt, als bij jou past. Komt je pensioenleeftijd dichterbij? Dan bouwen we het beleggingsrisico niet automatisch voor je af. Kies je voor ‘Zelf Beleggen’? Dan is het belangrijk dat je genoeg kennis hebt van beleggen. Zo kun je de risico’s goed inschatten. En zelf het beleggingsrisico afbouwen als je pensioendatum dichterbij komt. Dit is namelijk wel verstandig.

Meer informatie over Zelf beleggen

Wil je meer weten over zelf je beleggingsfondsen kiezen? Of wil je een (nieuwe) fondskeuze doorgeven? Je vindt alle informatie op de pagina ‘Zelf je beleggingsfondsen kiezen’.

Kosten

De kosten van het aanpassen van beleggingen

Laat je beleggen in een lifecycle? En wil je dat wij voor jou gaan beleggen in een andere lifecycle? Dan passen we kosteloos je beleggingen aan.

Kies je zelf beleggingsfondsen? En wil je dat wij voor jou in andere fondsen gaan beleggen? Dan betaal je mogelijk wel kosten als we de beleggingen voor jou aanpassen. Meer over de kosten vind je bij de informatie over je beleggingsvorm. De links naar meer informatie over de beleggingsvormen vind je in het menu rechts bovenaan deze pagina.

uniqueid

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur