Ga direct naar inhoud

English version

Zelf je beleggingsfondsen kiezen

in de beleggingsvormen Index en Prestatiegericht

Standaard beleggen we je pensioengeld in een lifecycle. Maar mogelijk kun je ook zelf je beleggingsfondsen kiezen (‘Zelf beleggen’). Je hebt dan ‘ruime beleggingsvrijheid’. Heb je een Persoonlijk Pensioen Plan, dan zie je in laag 2 van Pensioen 1-2-3 (of in het pensioenreglement) of je deze keuze hebt. Bouw je pensioen op in het Pensioen Continu Plan, dan kun je altijd kiezen voor Zelf beleggen.

Hoe werkt ‘Zelf beleggen’?

Maak je gebruik van de mogelijkheid om zelf je beleggingsfondsen te kiezen voor je pensioen? Dan heb je de keuze uit de beleggingsfondsen die beschikbaar zijn binnen jouw pensioenregeling. Voordat je je beleggingsfondsen kiest, moet je eerst met de risicoprofielbepaler je risicoprofiel vaststellen. Dit helpt je om te bepalen hoeveel beleggingsrisico bij jou past. Je kunt je fondskeuze vervolgens via het fondskeuzeformulier op deze pagina aan ons doorgeven.

Zelf verantwoordelijk voor beleggingen

Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je de beleggingsfondsen kiest die passen bij jouw wensen en situatie. Je moet er dus zelf voor zorgen dat je zoveel risico loopt als bij jou past. Komt jouw AOW-leeftijd dichterbij? Dan bouwen we het beleggingsrisico niet automatisch voor je af.

Kies je voor ‘Zelf beleggen’, dan is het belangrijk dat je genoeg kennis van en ervaring met beleggen hebt. Zo kun je de risico’s goed inschatten. En zo kun je zelf het beleggingsrisico afbouwen als je daadwerkelijke pensioendatum dichterbij komt. Denk je dat je na je pensioendatum een vaste pensioenuitkering wil, waarmee niet wordt belegd? Dan is het verstandig om de risicovolle beleggingen zo ver mogelijk af te bouwen. Past een variabele uitkering waarbij deels met jouw pensioengeld wordt belegd beter bij jou? Dan kun je daarbij aansluiten door de risicovolle beleggingen minder ver af te bouwen.

Jouw keuze maken en doorgeven

Voor je pensioenregeling met beleggingsvormen Index en Prestatiegericht kun je met behulp van de risicoprofielbepaler bepalen wat bij jou past en vervolgens kiezen uit de beleggingsfondsen die horen bij deze beide beleggingsvormen. Je moet altijd eerst de risicoprofielbepaler invullen, voordat je een nieuwe fondskeuze kunt doorgeven. Of je moet dit minder dan een jaar geleden nog gedaan hebben.

Heb je een Persoonlijk Pensioen Plan en heb je hiervoor toegang tot mijn.nn Inkomen Later? Dan kun je op mijn.nn Inkomen Later online de risicoprofielbepaler invullen. Klik rechtsboven op mijn.nn om in te loggen. Heb je nog geen account aangemaakt, of ben je je inloggegevens vergeten? Dan helpen we je op dat scherm verder.
Heb je voor jouw pensioenregeling geen toegang tot mijn.nn Inkomen Later? Dan kun je de risicoprofielbepaler in pdf hieronder downloaden en invullen.

Heb je een Pensioen Continu Plan, dan kun je de risicoprofielbepaler in pdf hieronder downloaden en invullen.

Met behulp van je risicoprofiel kun je vervolgens kiezen in welke fondsen je wilt laten beleggen. Je kunt de fondsinformatie en de koersen bekijken op Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Index en Prestatiegericht. Je kunt je fondskeuze aan ons doorgeven door het fondskeuzeformulier in pdf hieronder te downloaden en in te vullen.
Let op: heb je de risicoprofielbepaler in pdf ingevuld in plaats van online? Stuur deze dan mee met het fondskeuzeformulier.

Kosten voor Zelf Beleggen

Lopende kosten

De lopende kosten bevatten alle kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer van de beleggingen. Deze kosten haalt de fondsbeheerder uit het totale fondsvermogen. De kosten worden als percentage van de waarde uitgedrukt. Je ziet deze kosten niet apart terug in overzichten van je pensioenverzekering. De kosten zijn namelijk verwerkt in de koers van het beleggingsfonds. Je vindt deze kosten op de pagina Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Index en Prestatiegericht. Klik op de naam van het fonds en daarna op de tab ‘Feiten’.

Inkoop- en afgiftekosten

De lopende kosten bevatten niet de transactiekosten die de fondsbeheerder maakt voor het aan- en verkopen van de beleggingen in het beleggingsfonds. Als de fondsbeheerder voor jou extra beleggingen aankoopt of beleggingen verkoopt, dan geldt vaak een opslag of afslag op de transactiekoers. Deze opslag of afslag wordt in rekening gebracht om de huidige beleggers in het beleggingsfonds te beschermen tegen kosten die ontstaan door de extra aan- of verkopen. Deze kosten worden ook wel instap- of uitstapvergoeding, of ‘spread’ genoemd. Ook deze kosten zie je niet in overzichten, omdat deze in de koers van het fonds zijn verwerkt. Je vindt deze kosten op de pagina Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Index en Prestatiegericht. Klik op de naam van het fonds en daarna op de tab ‘Feiten’.

Beheerkosten

Naast de kosten die de fondsbeheerder in de koers verwerkt, brengt Nationale-Nederlanden beheerkosten in rekening voor onder andere het:

  • beheren van de lifecycles;
  • wijzigen van de beleggingen binnen de lifecycles;
  • samenstellen van het fondsaanbod van de beleggingsfondsen die je zelf kunt kiezen;
  • informeren over de beleggingen.

De beheerkosten zijn een percentage van de waarde van de beleggingen. Deze kosten brengen wij in mindering op de waarde van de beleggingen. De hoogte van deze kosten staan in de brief die je eind 2020 of begin 2021 ontving over ‘Nieuwe beleggingsfondsen voor je pensioen’. Deze brief vind je ook in mijn.nn onder ‘Mijn documenten’.

Als de waarde van je beleggingen in meerdere beleggingsfondsen is belegd, brengen we de beheerkosten periodiek in mindering op de waarde van de beleggingsfondsen. We doen dit in de verhouding van de waarde van de beleggingsfondsen.

Aan- en verkoopkosten

Voor het aan- of verkopen van de beleggingen kan Nationale-Nederlanden kosten in rekening brengen. De hoogte van deze kosten kun je vinden in laag 2 van jouw Pensioen 1-2-3 of in het pensioenreglement.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur