Ga direct naar inhoud

English version

Zelf je beleggingsfondsen kiezen

Persoonlijk Pensioen Plan, Pensioen Plus en het Pensioen Continu Plan

Het Persoonlijk Pensioen Plan, Pensioen Plus en Pensioen Continu Plan zijn beleggingspensioenen. Als je een of meer van deze pensioenregelingen hebt bij Nationale-Nederlanden, dan beleggen wij je pensioengeld voor jou. Maar je kunt zelf kiezen hoe we dat voor jou doen. Standaard beleggen we voor jou in een lifecycle, maar mogelijk kun je ook zelf je beleggingsfondsen kiezen (‘Zelf beleggen’). Je neemt dan zelf de verantwoordelijkheid voor jouw pensioenbeleggingen.


Zelf beleggen voor een ander beleggingspensioen bij Nationale-Nederlanden

Heb je een ander beleggingspensioen bij Nationale-Nederlanden? Dan kun je mogelijk ook zelf beleggingsfondsen kiezen. Meer informatie daarover staat niet op deze pagina. Kijk voor meer informatie op:

  • Bewust Pensioen: log in op mijn.nn (via de button mijn.nn rechtsboven)
  • Prestatie Pensioen: de pagina Prestatie Pensioen
  • Collectieve Beleggingsverzekering, NN-BedrijfsPensioen, BedrijfsPlusPensioen: de pagina Mijn Beleggingspensioen

Wat is Zelf beleggen?

Bij Zelf beleggen heb je de keuze uit de beleggingsfondsen die beschikbaar zijn binnen jouw pensioenregeling. Je kunt zo precies zelf bepalen welke soorten beleggingen bij jou passen, en je kunt je beleggingen steeds zelf aanpassen. Voordat je jouw fondskeuze aan ons doorgeeft, moet je wel eerst je risicoprofiel vaststellen. Dit helpt je om te bepalen hoeveel beleggingsrisico bij jou past. En of je dit risico het beste kunt afbouwen naar een vaste of een variabele pensioenuitkering. We raden je aan om je fondskeuze zoveel mogelijk te laten aansluiten bij je risicoprofiel. Maar je mag ook een andere keuze maken.

Uit welke beleggingsfondsen je precies kunt kiezen, hangt af van de beleggingsvorm die geldt voor je pensioenregeling. Ook de kosten voor Zelf beleggen kunnen verschillen per beleggingsvorm. Kijk voor meer informatie over de fondsen en de kosten op de pagina voor je beleggingsvorm.

Let op: kies je voor Zelf beleggen? Dan ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je de beleggingsfondsen kiest die passen bij je wensen en situatie. Wij bouwen ook niet het beleggingsrisico automatisch voor jou af, als je pensioendatum dichterbij komt. Het is daarom belangrijk dat je genoeg kennis van en ervaring met beleggen heeft om een verstandige keuze te maken.

Kan ik in mijn pensioenregeling kiezen voor Zelf beleggen?

Je kunt Zelf beleggen als ‘ruime beleggingsvrijheid’ voor jouw pensioenregeling geldt. Voor het Pensioen Continu Plan kun je altijd kiezen voor Zelf beleggen. Voor Pensioen Plus kun je kiezen voor Zelf beleggen als je dit voor je Persoonlijk Pensioen Plan (je basisregeling) ook kunt. Voor je Persoonlijk Pensioen Plan kun je vinden of je deze mogelijkheid hebt:

  • in laag 2 van Pensioen 1-2-3;
  • in je pensioenreglement (als je voor je pensioenregeling geen Pensioen 1-2-3 hebt);
  • in mijn.nn Inkomen Later, als je daar voor je Persoonlijk Pensioen Plan toegang toe hebt. Je kunt inloggen op mijn.nn via de button rechtsboven op deze pagina. Als je klikt op de naam van je pensioenregeling, kom je op Inkomen Later. Ga vervolgens naar 'Beleggingskeuzes & risicoprofiel' en klik op Zelf beleggen. Op deze pagina zie je of Zelf beleggen mogelijk is in je pensioenregeling.

Let op: geldt voor je Persoonlijk Pensioen Plan de beleggingsvormen Index volgend en Actief beheerd? Dan kun je in sommige gevallen níet Zelf beleggen, terwijl je wél ruime beleggingsvrijheid hebt. Hoe dit precies werkt, lees je als je hieronder op jouw beleggingsvorm klikt.

Meer informatie over Zelf beleggen

Wil je meer weten over Zelf beleggen? Wil je beginnen met Zelf beleggen? Of beleg je al zelf en wil je een nieuwe fondskeuze doorgeven? Klik dan hieronder op de pagina voor je beleggingsvorm. Daar vind je alle informatie en de formulieren die je nodig hebt:

beleggingsvormen Index Volgend en Actief Beheerd

beleggingsvormen Passief, Ambitieus en Dynamisch

beleggingsvormen Index en Prestatiegericht

Welke beleggingsvorm geldt voor mij?

Welke beleggingsvorm voor je pensioenregeling geldt, vind je in laag 2 van Pensioen 1-2-3 of in het pensioenreglement (als je geen Pensioen 1-2-3 hebt voor je pensioenregeling). Onder het kopje ‘Hoe bouw je pensioen op’ staat het in of net boven de beschrijving van beleggen in lifecycles.

Heb je voor jouw pensioenregeling toegang tot mijn.nn Inkomen Later? Log dan in op Inkomen Later en klik op de naam van je pensioenregeling. Ga vervolgens naar 'Beleggingskeuzes & risicoprofiel' en klik op Zelf beleggen. Op deze pagina zie je of Zelf beleggen mogelijk is in je pensioenregeling.

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur