Standaard beleggen we uw pensioengeld in een lifecycle. Maar mogelijk kunt u ook zelf uw beleggingsfondsen kiezen (‘Zelf beleggen’). U heeft dan ‘ruime beleggingsvrijheid’. Heeft u een Persoonlijk Pensioen Plan, dan ziet u in laag 2 van Pensioen 1-2-3 (of in uw pensioenreglement) of u deze keuze heeft. Bouwt u pensioen op in het Pensioen Continu Plan, dan kunt u altijd kiezen voor Zelf beleggen.
Maakt u gebruik van de mogelijkheid om zelf uw beleggingsfondsen te kiezen voor uw pensioen? Dan heeft u de keuze uit de beleggingsfondsen die beschikbaar zijn binnen uw pensioenregeling. Voordat u uw beleggingsfondsen kiest, moet u eerst met de risicoprofielbepaler uw risicoprofiel vaststellen. Dit helpt u om te bepalen hoeveel beleggingsrisico bij u past. U kunt uw fondskeuze vervolgens via het fondskeuzeformulier op deze pagina aan ons doorgeven.
U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u de beleggingsfondsen kiest die passen bij uw wensen en uw situatie. U moet er dus zelf voor zorgen dat u zoveel risico loopt, als bij u past. Komt uw pensioenleeftijd dichterbij? Dan bouwen we het beleggingsrisico niet automatisch voor u af.
Kiest u voor ‘Zelf beleggen’, dan is het belangrijk dat u genoeg kennis van en ervaring met beleggen heeft. Zo kunt u de risico’s goed inschatten. En zo kunt u zelf het beleggingsrisico afbouwen als uw pensioenleeftijd dichterbij komt. Wilt u als u met pensioen gaat waarschijnlijk een vaste pensioenuitkering, waarmee niet wordt belegd? Dan is het verstandig om de risicovolle beleggingen zo ver mogelijk af te bouwen. Past een variabele uitkering waarbij deels met uw pensioengeld wordt belegd beter bij u? Dan kunt u daarbij aansluiten door de risicovolle beleggingen minder ver af te bouwen.
Voor uw pensioenregeling met de beleggingsvormen Passief, Ambitieus en Dynamisch kunt u met behulp van de risicoprofielbepaler kiezen uit de beleggingsfondsen die horen bij deze drie beleggingsvormen. U moet altijd eerst de risicoprofielbepaler invullen, voordat u een nieuwe fondskeuze kunt doorgeven. Of u moet dit minder dan een jaar geleden nog gedaan hebben.
Heeft u een Persoonlijk Pensioen Plan? Dan kunt u online de risicoprofielbepaler invullen. Klik rechtsboven op mijn.nn om in te loggen. Heeft u nog geen account aangemaakt, of bent u uw inloggegevens vergeten? Dan helpen we u op dat scherm verder.
Heeft u een Pensioen Continu Plan, dan kunt u de risicoprofielbepaler in pdf hieronder downloaden en invullen.
Met behulp van uw risicoprofiel kunt u vervolgens kiezen in welke fondsen u wilt laten beleggen. U kunt de fondsinformatie en de koersen bekijken op Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Passief, Ambitieus en Dynamisch. U kunt uw fondskeuze aan ons doorgeven door het fondskeuzeformulier in pdf hieronder te downloaden en invullen.
Let op: heeft u een Pensioen Continu Plan? Stuur dan uw ingevulde risicoprofielbepaler mee met uw fondskeuzeformulier.
De lopende kosten bevatten alle kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer van de beleggingen. Deze kosten haalt de fondsbeheerder uit het totale fondsvermogen. De kosten worden als percentage van de waarde uitgedrukt. U ziet deze kosten niet apart terug in overzichten van uw pensioenverzekering. De kosten zijn namelijk verwerkt in de koers van het beleggingsfonds. U vindt deze kosten op de pagina Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Passief, Ambitieus en Dynamisch. Klik op de naam van het fonds en daarna op de tab ‘Feiten’.
De lopende kosten bevatten niet de transactiekosten die de fondsbeheerder maakt voor het aan- en verkopen van de beleggingen in het beleggingsfonds. Als de fondsbeheerder voor u extra beleggingen aankoopt of voor u beleggingen verkoopt, dan geldt vaak een opslag of afslag op de transactiekoers. Deze opslag of afslag wordt in rekening gebracht om de huidige beleggers in het beleggingsfonds te beschermen tegen kosten die ontstaan door de extra aan- of verkopen. Deze kosten worden ook wel instap- of uitstapvergoeding, of ‘spread’ genoemd. Ook deze kosten ziet u niet in overzichten, omdat deze in de koers van het fonds zijn verwerkt. U vindt deze kosten op de pagina Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Passief, Ambitieus en Dynamisch. Klik op de naam van het fonds en daarna op de tab ‘Feiten’.
Naast de kosten die de fondsbeheerder in de koers verwerkt, brengt Nationale-Nederlanden beheerkosten in rekening voor onder andere het:
De beheerkosten zijn een percentage van de waarde van de beleggingen. Deze kosten brengen wij in mindering op de waarde van de beleggingen. U vindt de hoogte van de beheerkosten in laag 3 van uw Pensioen 1-2-3, in het pensioenreglement.
Als de waarde van uw beleggingen in meerdere beleggingsfondsen is belegd, brengen we de beheerkosten periodiek in mindering op de waarde van de beleggingsfondsen. We doen dit in de verhouding van de waarde van de beleggingsfondsen.
Voor het aan- of verkopen van de beleggingen kan Nationale-Nederlanden kosten in rekening brengen. De hoogte van deze kosten kunt u vinden in laag 2 van uw Pensioen 1-2-3 of in uw pensioenreglement.