Ga direct naar inhoud

English version

Zelf je beleggingsfondsen kiezen

in de beleggingsvormen Passief en Dynamisch

Standaard beleggen we jouw pensioengeld in een lifecycle. Maar mogelijk kun je ook zelf jouw beleggingsfondsen kiezen (‘Zelf beleggen’). Je hebt dan ‘ruime beleggingsvrijheid’. Heb je een Persoonlijk Pensioen Plan, dan zie je in laag 2 van Pensioen 1-2-3 (of in jouw pensioenreglement) of je deze keuze hebt. Bouw je pensioen op in het Pensioen Continu Plan, dan kun je altijd kiezen voor Zelf beleggen.

Hoe werkt ‘Zelf beleggen’?

Maak je gebruik van de mogelijkheid om zelf jouw beleggingsfondsen te kiezen voor jouw pensioen? Dan heb je de keuze uit de beleggingsfondsen die beschikbaar zijn binnen jouw pensioenregeling. Voordat je jouw beleggingsfondsen kiest, moet je eerst met de risicoprofielbepaler jouw risicoprofiel vaststellen. Dit helpt je om te bepalen hoeveel beleggingsrisico bij jou past. Je kunt jouw fondskeuze vervolgens via het fondskeuzeformulier op deze pagina aan ons doorgeven.

Zelf verantwoordelijk voor beleggingen

Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je de beleggingsfondsen kiest die passen bij jouw wensen en jouw situatie. Je moet er dus zelf voor zorgen dat je zoveel risico loopt, als bij jou past. Komt jouw pensioenleeftijd dichterbij? Dan bouwen we het beleggingsrisico niet automatisch voor je af.

Kies je voor ‘Zelf beleggen’, dan is het belangrijk dat je genoeg kennis van en ervaring met beleggen heeft. Zo kun je de risico’s goed inschatten. En zo kun je zelf het beleggingsrisico afbouwen als jouw pensioenleeftijd dichterbij komt. Wil je als je met pensioen gaat waarschijnlijk een vaste pensioenuitkering, waarmee niet wordt belegd? Dan is het verstandig om de risicovolle beleggingen zo ver mogelijk af te bouwen. Past een variabele uitkering waarbij deels met jouw pensioengeld wordt belegd beter bij jou? Dan kun je daarbij aansluiten door de risicovolle beleggingen minder ver af te bouwen.

Jouw keuze maken en doorgeven

Voor jouw pensioenregeling met de beleggingsvormen Passief en Dynamisch kun je met behulp van de risicoprofielbepaler kiezen uit de beleggingsfondsen die horen bij deze drie beleggingsvormen. Je moet altijd eerst de risicoprofielbepaler invullen, voordat je een nieuwe fondskeuze kunt doorgeven. Of je moet dit minder dan een jaar geleden nog gedaan hebben.

Heb je een Persoonlijk Pensioen Plan? Dan kun je online de risicoprofielbepaler invullen. Klik rechtsboven op mijn.nn om in te loggen. Heb je nog geen account aangemaakt, of ben je jouw inloggegevens vergeten? Dan helpen we jou op dat scherm verder.

Heb je een Pensioen Continu Plan, dan kun je de risicoprofielbepaler in pdf hieronder downloaden en invullen.

Met behulp van jouw risicoprofiel kun je vervolgens kiezen in welke fondsen je wilt laten beleggen. Je kunt de fondsinformatie en de koersen bekijken op Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Passief en Dynamisch. Je kunt jouw fondskeuze aan ons doorgeven door het fondskeuzeformulier in pdf hieronder te downloaden en invullen.
Let op: heb je een Pensioen Continu Plan? Stuur dan jouw ingevulde risicoprofielbepaler mee met jouw fondskeuzeformulier.

Kosten voor Zelf Beleggen

Lopende kosten

De lopende kosten bevatten alle kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer van de beleggingen. Deze kosten haalt de fondsbeheerder uit het totale fondsvermogen. De kosten worden als percentage van de waarde uitgedrukt. Je ziet deze kosten niet apart terug in overzichten van jouw pensioenverzekering. De kosten zijn namelijk verwerkt in de koers van het beleggingsfonds. Je vindt deze kosten op de pagina Koersen en fondsinformatie beleggingsvorm Passief en Dynamisch. Klik op de naam van het fonds en daarna op de tab ‘Feiten’.

Inkoop- en afgiftekosten

De lopende kosten bevatten niet de transactiekosten die de fondsbeheerder maakt voor het aan- en verkopen van de beleggingen in het beleggingsfonds. Als de fondsbeheerder voor jou extra beleggingen aankoopt of voor jou beleggingen verkoopt, dan geldt vaak een opslag of afslag op de transactiekoers. Deze opslag of afslag wordt in rekening gebracht om de huidige beleggers in het beleggingsfonds te beschermen tegen kosten die ontstaan door de extra aan- of verkopen. Deze kosten worden ook wel instap- of uitstapvergoeding, of ‘spread’ genoemd. Ook deze kosten zie je niet in overzichten, omdat deze in de koers van het fonds zijn verwerkt. Onder het kopje ‘Actuele- op- en afslagen’ op deze pagina staat een actueel overzicht van de maximum op- en afslag van de fondsen van de lifecycle.

Beheerkosten

Naast de kosten die de fondsbeheerder in de koers verwerkt, brengt Nationale-Nederlanden beheerkosten in rekening voor onder andere het:

  • beheren van de lifecycles;
  • wijzigen van de beleggingen binnen de lifecycles;
  • samenstellen van het fondsaanbod van de beleggingsfondsen die je zelf kunt kiezen;
  • informeren over de beleggingen.

De beheerkosten zijn een percentage van de waarde van de beleggingen. Deze kosten brengen wij in mindering op de waarde van de beleggingen. Je vindt de hoogte van de beheerkosten in laag 3 van jouw Pensioen 1-2-3, in het pensioenreglement.

Als de waarde van jouw beleggingen in meerdere beleggingsfondsen is belegd, brengen we de beheerkosten periodiek in mindering op de waarde van de beleggingsfondsen. We doen dit in de verhouding van de waarde van de beleggingsfondsen.

Aan- en verkoopkosten

Voor het aan- of verkopen van de beleggingen kan Nationale-Nederlanden kosten in rekening brengen. De hoogte van deze kosten kun je vinden in laag 2 van jouw Pensioen 1-2-3 of in jouw pensioenreglement.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur