Ga direct naar inhoud

Banksparen OntslagVergoeding

 • Flexibel: sparen, uitkeren of een combinatie hiervan
 • Benut uw ontslagvergoeding optimaal

Ik wil aanvragen zonder advies

Ik wil advies van een onafhankelijk adviseur

Financiële ruimte voor nu én voor later

Verwacht u een ontslagvergoeding? Dan zal uw werkgever de ontslagvergoeding direct uitkeren en hierop loonheffing inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. U ontvangt dus een netto bedrag. Het is niet meer mogelijk de bruto ontslagvergoeding te storten in een Banksparen OntslagVergoeding om belastingbetaling uit te stellen tot het moment dat u periodieke uitkeringen ontvangt. Deze mogelijkheid is sinds 1 januari 2014 komen te vervallen. Als u een bestaande gouden handdrukverzekering, -rekening of stamrecht BV hebt, dan kunt u de waarde hiervan nog wel over laten boeken naar een Banksparen OntslagVergoeding bij Nationale-Nederlanden.

Wat is een Banksparen OntslagVergoeding?

Banksparen OntslagVergoeding is een geblokkeerde bankrekening waarnaar u uw bestaande gouden handdruk kunt laten overboeken. U kunt sparen, laten uitkeren of kiezen voor een combinatie hiervan binnen één product. De verdeling tussen sparen en uitkeren kunt u tijdens de looptijd aanpassen aan uw situatie. U laat bijvoorbeeld een deel uitkeren als u zonder baan komt te zitten. En heeft u nu geen aanvulling nodig, dan spaart u om eerder te kunnen stoppen met werken of voor een aanvulling op uw pensioen.

Vanaf 1-1-2014 is de wet met betrekking tot ontslagvergoedingen veranderd. Daarom is Banksparen OntslagVergoeding alleen nog geschikt voor overdracht van uw bestaande gouden handdruk verzekering, gouden handdruk bankspaarrekening of stamrecht B.V.

Kenmerken

 • Flexibel uitkeren en/of doorsparen voor aanvullend pensioen
 • Sparen op een geblokkeerde bankrekening
 • Variabele rente bij een opbouwrekening
 • Vaste rente mogelijk van 1 tot en met 30 jaar
 • U betaalt geen vermogensrendementsheffing over het tegoed
 • Bij overlijden gaat uw tegoed naar uw erfgenamen
 • Online inzicht in uw rekening

Opbouwrekening

Het deel dat u wilt gebruiken om verder mee te sparen staat op een opbouwrekening. Over het tegoed vergoeden wij rente. U kunt daarbij kiezen uit een variabele of een vaste rente.

Het saldo dat u via de opbouwrekening bij elkaar spaart zet u, uiterlijk in het jaar dat u de AOW- leeftijd bereikt, om in een periodieke uitkering. U ontvangt dan gedurende een vastgestelde periode het bedrag in termijnen als aanvulling op uw inkomen of pensioen.

Uitkeringsrekening

Als u direct een uitkering in termijnen nodig heeft dan stort u de gouden handdruk op een uitkeringsrekening. Over het tegoed op deze uitkeringsrekening ontvangt u een vaste rente.


Kunnen wij je helpen?

Je kunt met ons bellen en chatten van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.


Onze spaar­producten en het spaarbeleid

Informatie over Nationale-Nederlanden Bank

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn afhankelijk van de wijze waarop u zaken met ons doet.

Lees meer

Fiscale regels
 • U mag de ontslagvergoeding sparen voor later of in termijnen laten uitkeren. Een combinatie van beide is ook mogelijk.
 • U mag sparen tot het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Daarna moet u uw tegoed periodiek laten uitkeren.
 • Er gelden fiscale regels bij uitkeren. Zo is de minimale duur van de uitkering afhankelijk van uw leeftijd.
 • Het saldo van Banksparen OntslagVergoeding zit voor de inkomstenbelasting in box 1. Er is daarom geen sprake van vermogensrendementsheffing in box 3.

Meer informatie over de fiscale regels leest u in het document Fiscale en juridische aspecten Banksparen Ontslagvergoeding.

Veelgestelde vragen
Wanneer moet ik mijn Banksparen Ontslagvergoeding opbouwrekening uiterlijk omzetten in een uitkeringsrekening?

Volgens de fiscale regels moet u de opbouwrekening uiterlijk op 31 december in het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt omzetten naar een uitkeerrekening.

Hoe kan ik de tegenrekening van mijn bankspaarrekening wijzigen?

U kunt uw tegenrekening eenvoudig wijzigen in mijn.nn. Log in op mijn.nn en klik op uw bankspaarrekeningnummer. Kies vervolgens bij ‘Zelf Regelen’ voor ‘Tegenrekening wijzigen’. We vragen u daarna om € 0,01 via iDEAL over te maken. Met deze betaling controleren wij uw tegenrekening. Het is daarom belangrijk dat u de betaling doet vanaf de betaalrekening die u als nieuwe tegenrekening wilt gebruiken. U ontvangt dit bedrag terug op deze betaalrekening.

Kan ik tussentijds opnemen van mijn Banksparen OntslagVergoeding opbouwrekening?

Ja, u kunt onder een aantal voorwaarden tussentijds een bedrag van uw Banksparen OntslagVergoeding (opbouwrekening) opnemen. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Om dit te regelen stuurt u een verzoek voor een gedeeltelijke opname per e-mail aan banksparen@nn.nl vanaf het e-mailadres dat wij van u kennen. Wij nemen dan contact met u op. 

Voorwaarden: 

 • Een minimum opnamebedrag van € 5.000,- bruto.
 • U krijgt een netto bedrag uitgekeerd. Wij houden de wettelijke inhoudingen in over het opgenomen bedrag. Afhankelijk van uw overige inkomen kan het zijn dat u bij de aangifte inkomstenbelasting bij moet betalen of geld terugkrijgt.
 • Heeft u een deposito voor uw Banksparen OntslagVergoeding? Dan wordt het gehele deposito beëindigd. Als er nog een bedrag op de rekening blijft staan, dan ontvangt u hierover variabele rente.
Zijn er kosten verbonden aan het uitkeren van mijn Banksparen Ontslagvergoeding?

Nee, als u een Banksparen OntslagVergoeding bij Nationale-Nederlanden heeft, kunt u zonder kosten een uitkeringsrekening aanvragen via mijn.nn.

Kan ik mijn gouden handdruk verzekering onderbrengen bij Nationale-Nederlanden?

Ja, u kunt een bestaande gouden handdruk verzekering die nu bij een andere verzekeringsmaatschappij loopt, onderbrengen bij Nationale-Nederlanden in het product Banksparen OntslagVergoeding. De fiscale spelregels en aanvullende informatie vindt u in de Fiscale en juridische regels ontslagvergoeding.


Alle veelgestelde vragen

uniqueid