Banksparen OntslagVergoeding

 • Flexibel: sparen, uitkeren of een combinatie hiervan
 • Benut je ontslagvergoeding optimaal

Ik wil aanvragen zonder advies

Ik wil advies van een onafhankelijk adviseur

Financiële ruimte voor nu, straks én voor later

Verwacht je een ontslagvergoeding? Dan keert je werkgever de ontslagvergoeding direct uit, houdt hierop loonheffing in en draagt de ontslagvergoeding af aan de Belastingdienst. Je ontvangt dus een netto bedrag. Sinds 1 januari 2014 is het niet meer mogelijk om de belastingbetaling uit te stellen tot het moment dat je periodieke uitkeringen ontvangt. Je kunt de bruto ontslagvergoeding dus niet meer storten in een Banksparen OntslagVergoeding. Heb je een bestaande gouden handdrukverzekering, -rekening of stamrecht BV? Dan kun je de waarde hiervan nog wel laten overboeken naar een Banksparen OntslagVergoeding bij Nationale-Nederlanden.

Wat is een Banksparen OntslagVergoeding?

Banksparen OntslagVergoeding is een geblokkeerde bankrekening waarnaar je je bestaande gouden handdruk kunt laten overboeken. Je kunt binnen één product sparen, laten uitkeren of kiezen voor een combinatie hiervan. De verdeling tussen sparen en uitkeren kun je tijdens de looptijd aanpassen aan je situatie. Je laat bijvoorbeeld een deel uitkeren als je zonder baan komt te zitten. En heb je nu geen aanvulling nodig? Dan spaar je om eerder te kunnen stoppen met werken of voor een aanvulling op je pensioen.

Vanaf 1-1-2014 is de wet met betrekking tot ontslagvergoedingen veranderd. Daarom is Banksparen OntslagVergoeding alleen nog geschikt voor overdracht van je bestaande gouden handdruk verzekering, gouden handdruk bankspaarrekening of stamrecht B.V.

Kenmerken

 • Flexibel uitkeren en/of doorsparen voor aanvullend pensioen
 • Sparen op een geblokkeerde bankrekening
 • Variabele rente bij een opbouwrekening
 • Vaste rente mogelijk van één tot en met 30 jaar
 • Je betaalt geen vermogensrendementsheffing over het tegoed
 • Bij overlijden gaat je tegoed naar je erfgenamen
 • Online inzicht in je rekening

Opbouwrekening

Het deel dat je wilt gebruiken om mee verder te sparen, staat op een opbouwrekening. Over het saldo vergoeden wij rente. Je kunt daarbij kiezen uit een variabele of een vaste rente.

Het saldo dat je via de opbouwrekening bij elkaar spaart, zet je om in een periodieke uitkering. Dit doe je uiterlijk in het jaar dat je de AOW- leeftijd bereikt. Je ontvangt dan tijdens een vastgestelde periode het bedrag in termijnen als aanvulling op je inkomen of pensioen.

Uitkeringsrekening

Als je direct een uitkering in termijnen nodig hebt, dan stort je de gouden handdruk op een uitkeringsrekening. Over het saldo op deze uitkeringsrekening ontvang je een vaste rente.Wat zijn de kosten?

De kosten zijn afhankelijk van de wijze waarop je zaken met ons doet.

Kies zelf hoe je geholpen wilt worden

Onze spaar­producten en het spaarbeleid

Informatie over Nationale-Nederlanden Bank

Je identiteit opnieuw bevestigen

Heb je bij ons een spaar-, bankspaar- of beleggingsrekening? Dan vragen we je om je identiteit te bevestigen in mijn.nn. Dit maakt online bankieren veiliger voor jou én voor ons.

Lees meer over je identiteit opnieuw bevestigen

Fiscale regels
 • Je mag met de ontslagvergoeding verder sparen voor later of in termijnen laten uitkeren. Een combinatie is ook mogelijk.
 • Je mag sparen tot het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Daarna moet je je tegoed periodiek laten uitkeren.
 • Er gelden fiscale regels bij uitkeren. Zo is de minimale duur van de uitkering afhankelijk van je leeftijd.
 • Het saldo van Banksparen OntslagVergoeding zit voor de inkomstenbelasting in box 1. Er is daarom geen sprake van vermogensrendementsheffing in box 3.

Meer informatie over de fiscale regels lees je in het document 'Fiscale en juridische aspecten Banksparen Ontslagvergoeding'.

Veelgestelde vragen
Wanneer moet ik mijn Banksparen Ontslagvergoeding opbouwrekening uiterlijk omzetten in een uitkeringsrekening?

Volgens de fiscale regels moet je de opbouwrekening uiterlijk op 31 december in het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt omzetten naar een uitkeerrekening.

Hoe kan ik de tegenrekening van mijn bankspaarrekening wijzigen?

Je kunt je tegenrekening eenvoudig wijzigen in mijn.nn. Log in op mijn.nn en klik op je bankspaarrekeningnummer. Kies vervolgens bij ‘Zelf Regelen’ voor ‘Tegenrekening wijzigen’. We vragen je daarna om € 0,01 via iDEAL over te maken. Met deze betaling controleren wij je tegenrekening. Het is daarom belangrijk dat je de betaling doet vanaf de betaalrekening die je als nieuwe tegenrekening wilt gebruiken. Je ontvangt dit bedrag terug op deze betaalrekening.

Kan ik tussentijds opnemen van mijn Banksparen OntslagVergoeding opbouwrekening?

Ja, je kunt onder een aantal voorwaarden tussentijds een bedrag van je Banksparen OntslagVergoeding (opbouwrekening) opnemen. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Om tussentijds een bedrag op te nemen, stuur je een verzoek per e-mail aan banksparen@nn.nl vanaf het e-mailadres dat wij van je kennen. Wij nemen dan contact met je op. 

Voorwaarden: 

 • Een minimum opnamebedrag van € 5.000,- bruto.
 • Je krijgt een netto bedrag uitgekeerd. Wij houden de wettelijke inhoudingen in over het opgenomen bedrag. Afhankelijk van je overige inkomen kan het zijn dat je bij de aangifte inkomstenbelasting bij moet betalen of geld terugkrijgt.
 • Heb je een deposito voor je Banksparen OntslagVergoeding? Dan wordt het gehele deposito beëindigd. Als er nog een bedrag op de rekening blijft staan, dan ontvang je hierover variabele rente.
Zijn er kosten verbonden aan het uitkeren van mijn Banksparen Ontslagvergoeding?

Nee, als je een Banksparen OntslagVergoeding bij Nationale-Nederlanden hebt, vraag je zonder kosten een uitkeringsrekening aan via mijn.nn.

Kan ik mijn gouden handdruk verzekering onderbrengen bij Nationale-Nederlanden?

Ja, je kunt een bestaande gouden handdruk verzekering die nu bij een andere verzekeringsmaatschappij loopt, onderbrengen bij Nationale-Nederlanden in het product Banksparen OntslagVergoeding. De fiscale spelregels en aanvullende informatie vind je in het document 'Fiscale en juridische aspecten Banksparen Ontslagvergoeding'.

Let op: ben je nabestaande en was het gouden handdruk kapitaal onderdeel van je erfenis? Dan kun je dit niet storten op je rekening Banksparen OntslagVergoeding.


Alle veelgestelde vragen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur