Ga direct naar inhoud

Verhuisplannen?

  • Doorloop het financiële stappenplan
  • In 10 stappen van oriënteren naar verhuizen
  • Weet waar u aan moet denken en houd het overzicht

Financiële stappenplan verhuizen

Of u nu voor het eerst een huis gaat kopen of wilt verhuizen naar een andere koopwoning: bij een verhuizing komt veel kijken. Met ons financiële stappenplan bekijkt u stap voor stap wat u kunt verwachten.

Stap 1: Bepaal de mogelijkheden. In welke prijsklasse kunt u kopen?

Voordat u op zoek gaat naar een koopwoning moet u weten in welke prijsklasse u kunt kopen. Wat zijn uw financiële mogelijkheden?

Heeft u al een koopwoning? Laat deze dan taxeren zodat u de waarde weet. Zo bepaalt u of u met de verkoop van dit huis uw hypotheek kunt aflossen. Is de woning minder waard dan het hypotheekbedrag? Dan blijft u mogelijk met een restschuld zitten. Dit kan gevolgen hebben voor uw nieuwe hypotheek: u kunt minder lenen. Een overwaarde, indien uw woning meer waard is dan uw hypotheek, biedt juist extra mogelijkheden.

Houd er bij het kopen van een huis ook rekening mee dat u eigen geld nodig heeft voor de financiering van bijkomende kosten, zoals de kosten koper. Een deel van die kosten mag u aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Bereken zelf uw maximale hypotheek

Stap 2: Een koophuis zoeken

Weet u wat u kunt en wilt uitgeven? Dan kunt u op huizenjacht! Geef een zoekopdracht aan een makelaar of ga zelf op zoek via huizensites als Funda.nl.

Koopt u een nieuwbouwhuis of wilt u gaan verbouwen? Houd dan rekening met de extra verbouwingskosten. Die kunt u via uw hypotheek financieren met een bouwdepot.

Maar ook met een Persoonlijke Lening kunt u geld lenen voor een verbouwing. En als u de lening aantoonbaar (met nota’s) gebruikt voor die verbouwing van uw huis, dan mag u de rente aftrekken van het belastbaar inkomen.

Als u al een huis en hypotheek heeft, zijn er diverse zaken waar u over na wilt en moet denken. Wilt u de huidige woning verkocht hebben voordat u een nieuw huis koopt? En wat wilt u straks met uw oude hypotheek doen? Lees meer over deze en andere afwegingen rondom het kopen van een ander huis. De hypotheekadviseur helpt u te bepalen wat voor u de beste oplossing is.

Het is slim om u in deze fase alvast te oriënteren op een nieuwe hypotheek en hypotheekaanbieder. Een hypotheekadviseur kan u hierbij adviseren en begeleiden.

Maak een afspraak

Stap 3: Woning verkopen

Als u al een koopwoning heeft, kunt u dubbele lasten voorkomen door deze woning te verkopen voordat u een ander huis koopt. U kunt dit zelf regelen of een makelaar vragen dit voor u te doen.

Bent u het eens geworden over een verkoopprijs en opleverdatum? Dan tekent u samen met de koper een voorlopig koopcontract. Daarna gaat u langs bij de notaris. Die zorgt ervoor dat de eigendomsoverdracht volgens de regels verloopt en de stukken getekend worden. Lees meer over de rol van de notaris.

Let op: de koper heeft nog drie dagen bedenktijd na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract. Hij kan dan nog, zonder opgaaf van reden, onder de koop uit.

Bekijk waar u allemaal op moet letten bij het verkopen van uw huis

Stap 4: Onderhandelen en voorlopig koopcontract tekenen

Uw eigen huis verkocht en het huis van uw dromen gevonden? Dan kunt u een bod doen. Denk van tevoren goed na over wat u maximaal wilt betalen. U kunt eventueel de makelaar de onderhandelingen laten doen.

Houd bij het onderhandelen ook de ontbindende voorwaarden in het oog. Lees meer over ontbindende voorwaarden en hoe u deze het beste inzet. Andere belangrijke zaken bij het onderhandelen zijn de gewenste opleverdatum, notariskeuze en de geldigheidsduur van het bod.

Bent u het eens geworden over de aankoopprijs? Dan tekent u, samen met de verkoper, een voorlopig koopcontract. De ontbindende voorwaarden staan hier ook in. Na het tekenen heeft u nog drie dagen bedenktijd. U kunt dan nog, zonder opgaaf van reden, onder de koop uit.

Slim bieden op een huis

Stap 5: Overbruggingskrediet regelen (optioneel)

Wilt u een nieuw huis kopen maar is uw huidige woning nog niet verkocht of overgedragen? Dan kunt u de eventuele overwaarde van uw woning gebruiken om uw nieuwe woning te financieren. Dit doet u door een overbruggingskrediet af te sluiten. Hiermee kunt u over (een deel van) de overwaarde beschikken. De bank schiet dit bedrag dan voor. De eventuele overwaarde wordt bepaald door een taxatierapport.

Wat is een Overbruggingskrediet?

Stap 6: Hypotheek aanvragen via de hypotheekadviseur

Na het tekenen van het koopcontract vraagt u de hypotheek, en eventueel het Overbruggingskrediet, aan. Een hypotheekadviseur helpt u bij het vinden en afsluiten van de hypotheek die het beste bij u past.

Houd er rekening mee dat een hypotheekaanvraag gemiddeld zes tot acht weken duurt: van aanvraag tot passeren. Afhankelijk van uw situatie kan dit korter of langer zijn.

Handig: als u een hypotheek afsluit bij Nationale-Nederlanden volgt u de status van uw aanvraag gemakkelijk online via Mijn Hypotheekaanvraag.

Bij het afsluiten van een hypotheek dient u ook een aantal verzekeringen af te sluiten, zoals een opstalverzekering en eventueel ook een overlijdensrisicoverzekering. Let erop dat het afsluiten van zo’n verzekering even kan duren, bijvoorbeeld omdat u een medische keuring nodig heeft. Bekijk daarom op tijd welke verzekeringen u af moet sluiten.

Een hypotheek bij Nationale-Nederlanden sluit u af via een van onze adviseurs, óf via een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Maak een afspraak

Stap 7: Tekenen offerte

Is uw hypotheekaanvraag akkoord? Dan ontvangt u van ons een Rentevoorstel via uw adviseur en in Mijn Hypotheekaanvraag. In dit voorstel staat onder andere de hypotheeksom, rentevaste periode, hoogte van de rente en het bruto maandbedrag. Ook vindt u hierin welke aanvullende informatie en documenten u nog moet aanleveren, om een hypotheekofferte te ontvangen. Denk hierbij aan een loonstrook, taxatierapport en werkgeversverklaring. U levert deze documenten via uw adviseur aan.

Als alle documenten zijn goedgekeurd ontvangt u de hypotheekofferte. Na ondertekening stuurt u deze terug naar de hypotheekaanbieder.

Status van uw hypotheekaanvraag

Stap 8: Verzekeringen afsluiten

Voordat u naar de notaris gaat en officieel de eigenaar wordt van de woning, moet u een opstalverzekering afgesloten hebben.

Daarnaast is het verstandig een aantal andere verzekeringen af te sluiten, zoals een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Al deze verzekeringen kunt u bij Nationale-Nederlanden afsluiten.

Bekijk welke verzekeringen wij aanbieden

Stap 9: Op naar de notaris

Om de hypotheek definitief te maken en écht eigenaar te worden van de woning, gaat u langs bij de notaris.

De notaris regelt de juridische en financiële overdracht van uw woning. Hij zorgt er dus ook voor dat de verkoper zijn geld krijgt. De hypotheekverstrekker stort het hypotheekbedrag op tijd op de rekening van de notaris. U doet hetzelfde voor het eigen geld dat u inbrengt. Hiervoor krijgt u vóór het passeren van de hypotheek een notariële afrekening. Na het tekenen van de hypotheekakte en transportakte (akte van overdracht) bent u officieel eigenaar van de woning. Uw hypotheek is rond!

Heeft u een hypotheek afgesloten bij Nationale-Nederlanden? Dan kunt u deze altijd online inzien en beheren via mijn.nn.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een notaris

Bekijk ook de video over het bezoek aan de notaris bij het kopen van een bestaande woning:

Koopt u een nieuwbouwhuis? Dan ziet de rol van de notaris er nét even anders uit:

Stap 10: Verhuizen maar!

Tijd om te verhuizen! Gebruik onze handige checklist verhuizen zodat u niets vergeet. Laat de verhuizing nog op zich wachten omdat u gaat verbouwen óf omdat uw huis nog gebouwd wordt? Hier vindt u relevante informatie over verbouwen en nieuwbouw:

Maak uw eigen verhuischecklist

Bij een verhuizing komt veel kijken. Met een goede voorbereiding komt u een heel eind. Maak daarom uw eigen verhuischecklist. Zo heeft u alle belangrijke zaken waar u aan moet denken overzichtelijk bij elkaar.