Ga direct naar inhoud
Overbruggingskrediet

Overbruggingskrediet

 • U betaalt alleen rente
 • De rente is aftrekbaar
 • U lost bij verkoop van uw huis in 1 keer boetevrij af

Ik wil hypotheekadvies

Als u tijdelijk 2 huizen heeft

U wilt een nieuw huis kopen, terwijl uw oude huis nog niet is verkocht. Het Overbruggingskrediet maakt de aankoop van het nieuwe huis alvast mogelijk.

Zo werkt het

Overwaarde bepaalt Overbruggingskrediet

Heeft u uw nieuwe huis al gekocht, maar uw oude huis nog niet verkocht? Dan kunt u de eventuele overwaarde van uw oude huis nog niet gebruiken om uw nieuwe huis mee te betalen. Overwaarde betekent dat de waarde van uw woning hoger is dan uw hypotheek. Met een Overbruggingskrediet kunt u toch over (een deel van) de overwaarde van uw oude huis beschikken. Er zijn twee situaties mogelijk:

 • Uw oude huis is al verkocht
  Uw oude huis is verkocht met overwaarde, maar het huis is nog niet overgedragen aan de nieuwe bewoners. De overwaarde van het oude huis is daarom nog niet beschikbaar om de hypotheek op uw nieuwe huis mee te financieren. U kunt het bedrag ter hoogte van uw overwaarde tijdelijk bij ons lenen. Stel, de overwaarde op het oude huis is € 30.000,- dan kunt u een Overbruggingskrediet van maximaal € 30.000,- bij ons afsluiten.
 • Uw oude huis is nog niet verkocht
  Als u een nieuw huis heeft gekocht terwijl uw oude huis nog niet is verkocht, hangt de hoogte van het Overbruggingskrediet af van een aantal zaken. Onder meer kijken we naar de verwachte overwaarde van het oude huis (de verwachte verkoopopbrengst minus de hoogte van de hypotheek). Daarnaast bekijken we of u de dubbele lasten van beide hypotheken tijdelijk kunt dragen. Iedere situatie wordt door ons afzonderlijk beoordeeld. Bespreek dit met uw adviseur, hij kan u alles vertellen over de voorwaarden.

Verkoop van uw oude huis

Verkoopt u uw oude huis? Dan lost u met de overwaarde in één keer het Overbruggingskrediet af. Tijdens de looptijd van het Overbruggingskrediet betaalt u alleen rente over het krediet. U lost de lening dus gedurende de looptijd niet af.

Ik wil hypotheekadvies

Past dit product bij u?

Kosten

U betaalt tijdens de looptijd alleen rente, dus geen aflossing. De rente op het Overbruggingskrediet kunt u aftrekken van uw belastbaar inkomen. Bij verkoop van het oude huis lost u het krediet in één keer af. Daarbij hoeft u geen boete te betalen (zoals dat bij vervroegde aflossing van andere leningen wel het geval kan zijn).

Aandachtspunten

Lagere overwaarde dan verwacht

In geval het oude huis nog niet is verkocht, sluit u het Overbruggingskrediet af op basis van de verwachte overwaarde van het huis. Als deze lager blijkt dan verwacht, ontvangt u bij verkoop mogelijk niet genoeg geld om het Overbruggingskrediet af te lossen. Zo houdt u een restschuld over die u moet aflossen uit eigen middelen

Voorwaarden

Bij een Overbruggingskrediet gelden enkele voorwaarden:

 • U kunt uitsluitend afsluiten als u ook een hypotheek bij ons afsluit.
 • De rente is alleen aftrekbaar als u van plan bent uw hoofdwoning te verkopen. De rente is dus bijvoorbeeld niet aftrekbaar als het gaat om de aankoop van een (tweede) recreatiewoning.
 • De maximale looptijd is bij nieuwbouw 1 jaar en voor een bestaande woning 6 maanden.
Ook interessant

Aanvullende producten

_1557278_

Historisch lage hypotheekrente

Profiteer van de historisch lage hypotheekrente.

Bekijk de actuele hypotheekrente