Ga direct naar inhoud
Overbruggingskrediet

Overbruggingskrediet

 • Je betaalt alleen rente
 • De rente is aftrekbaar
 • Je lost bij verkoop van je huis in 1 keer vergoedingsvrij af

Ik wil hypotheekadvies

Als je tijdelijk 2 huizen hebt

Je wilt een nieuw huis kopen, terwijl je oude huis nog niet is verkocht. Het Overbruggingskrediet maakt de aankoop van het nieuwe huis alvast mogelijk.

Zo werkt het

Overwaarde bepaalt Overbruggingskrediet

Heb je je nieuwe huis al gekocht, maar je oude huis nog niet verkocht? Dan kun je de eventuele overwaarde van je oude huis nog niet gebruiken om je nieuwe huis mee te betalen. Overwaarde betekent dat de waarde van je woning hoger is dan je hypotheek. Met een Overbruggingskrediet kun je toch over (een deel van) de overwaarde van je oude huis beschikken. Er zijn twee situaties mogelijk:

 • Je oude huis is al verkocht
  Je oude huis is verkocht met overwaarde, maar het huis is nog niet overgedragen aan de nieuwe bewoners. De overwaarde van het oude huis is daarom nog niet beschikbaar om de hypotheek op je nieuwe huis mee te financieren. Je kunt het bedrag ter hoogte van de overwaarde tijdelijk bij ons lenen. Stel, de overwaarde op het oude huis is € 30.000,- dan kun je een Overbruggingskrediet van maximaal € 30.000,- bij ons afsluiten.
 • Je oude huis is nog niet verkocht
  Als je een nieuw huis hebt gekocht terwijl je oude huis nog niet is verkocht, hangt de hoogte van het Overbruggingskrediet af van een aantal zaken. Onder meer kijken we naar de verwachte overwaarde van het oude huis (de verwachte verkoopopbrengst minus de hoogte van de hypotheek). Daarnaast bekijken we of je de dubbele lasten van beide hypotheken tijdelijk kunt dragen. Iedere situatie wordt door ons afzonderlijk beoordeeld. Bespreek dit met je adviseur, hij kan je alles vertellen over de voorwaarden.

Verkoop van je oude huis

Verkoop je je oude huis? Dan los je met de overwaarde in één keer het Overbruggingskrediet af. Tijdens de looptijd van het Overbruggingskrediet betaal je alleen rente over het krediet. Je lost de lening dus gedurende de looptijd niet af.

Ik wil hypotheekadvies

Past dit product bij je?

Kosten

Je betaalt tijdens de looptijd alleen rente, dus geen aflossing. De rente op het Overbruggingskrediet kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. Bij verkoop van het oude huis los je het krediet in één keer af. Daarbij hoef je geen vergoeding te betalen (zoals dat bij vervroegde aflossing van andere leningen wel het geval kan zijn).

Aandachtspunten

Lagere overwaarde dan verwacht

Als het oude huis nog niet is verkocht, sluit je het Overbruggingskrediet af op basis van de verwachte overwaarde van het huis. Als deze lager blijkt dan verwacht, ontvang je bij verkoop mogelijk niet genoeg geld om het Overbruggingskrediet af te lossen. Zo houd je een restschuld over die je moet aflossen uit eigen middelen.

Voorwaarden

Bij een Overbruggingskrediet gelden enkele voorwaarden:

 • Je kunt een overbruggingskrediet uitsluitend bij ons afsluiten als je ook een hypotheek bij ons afsluit.
 • De rente is alleen aftrekbaar als je van plan bent je hoofdwoning te verkopen. De rente is dus bijvoorbeeld niet aftrekbaar als het gaat om de aankoop van een (tweede) recreatiewoning.
 • De looptijd van het overbruggingskrediet is één jaar als je een bestaand huis hebt gekocht en twee jaar als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht. Na afloop van die termijn kun je het krediet met maximaal één jaar verlengen als dat nodig is.
Ook interessant

Aanvullende producten

uniqueid