Ga direct naar inhoud

Overbruggingskrediet

 • Je betaalt alleen rente
 • De rente is aftrekbaar
 • Je lost bij verkoop van je huis in 1 keer vergoedingsvrij af

Ik wil hypotheekadvies

Als je tijdelijk 2 huizen hebt

Ga je een nieuw huis kopen en wil je de overwaarde op je huidige woning gebruiken bij de financiering van je nieuwe woning? Een Overbruggingskrediet maakt de aankoop van je nieuwe huis dan vaak al mogelijk voor je je huidige woning hebt verkocht.

Zo werkt het

Met een Overbruggingskrediet je nieuwe huis kopen

Wil je de overwaarde op je huidige woning gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning? Dat kan. Overwaarde betekent dat de waarde van je huidige woning hoger is dan je hypotheek. Met een Overbruggingskrediet kun je (een deel van) de overwaarde van je huidige woning gebruiken bij de aankoop van je nieuwe woning. Je huidige woning hoeft dus nog niet definitief verkocht te zijn. Er is wel een verschil in hoeveel je dan kunt overbruggen. Hoe we de overwaarde berekenen lees je hieronder.

 • Je oude huis is al definitief verkocht
  Je huidige woning is definitief verkocht met overwaarde, maar is nog niet overgedragen aan de nieuwe eigenaar. De overwaarde is dus nog niet beschikbaar voor de aankoop van het nieuwe huis, maar het is wel zeker dat deze overwaarde ingezet kan gaan worden. Je kunt dan bij Nationale-Nederlanden een Overbruggingskrediet afsluiten voor 100% van die overwaarde. Stel: je huis is verkocht voor € 300.000,- en je hebt een hypotheek voor dit huis van € 200.000,-. De overwaarde is dan € 100.000,-. Je kunt een Overbruggingskrediet van maximaal € 100.000,- bij ons afsluiten.
 • Je oude huis is nog niet (definitief) verkocht
  Stel: de (gevalideerde) taxatiewaarde van je huidige huis is € 300.000,- en je hebt een hypotheek voor dit huis van € 200.000,-. Je kunt dan een Overbruggingskrediet bij ons afsluiten van 90% van € 300.000,- = € 270.000,- minus de hypotheek van € 200.000,- = € 70.000,-.

Verkoop van je oude huis

Verkoop je je oude huis? Dan los je met de overwaarde in één keer het Overbruggingskrediet af. Tijdens de looptijd van het Overbruggingskrediet betaal je alleen rente over het krediet. Je lost de lening dus gedurende de looptijd niet af.

Ik wil hypotheekadvies

Past dit product bij je?

Kosten

Je betaalt tijdens de looptijd alleen rente, dus geen aflossing. De rente op het Overbruggingskrediet kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. Bij verkoop van het oude huis los je het krediet in één keer af. Daarbij hoef je geen vergoeding te betalen (zoals dat bij vervroegde aflossing van andere leningen wel het geval kan zijn).

Aandachtspunten

Lagere overwaarde dan verwacht

Als je huidige woning nog niet definitief is verkocht, sluit je het Overbruggingskrediet af op basis van de verwachte overwaarde. De overwaarde wordt berekend op basis van 90% van de taxatiewaarde minus je resterende hypotheek. Het is mogelijk dat je huidige woning minder opbrengt dan je had verwacht. In dat geval ontvang je bij verkoop mogelijk niet genoeg geld om het Overbruggingskrediet (volledig) af te lossen. Dan houd je een restschuld over die je moet aflossen uit eigen middelen.

Voorwaarden

Bij een Overbruggingskrediet gelden enkele voorwaarden:

 • Je kunt een overbruggingskrediet uitsluitend bij ons afsluiten als je ook een hypotheek bij ons afsluit.
 • De looptijd van het overbruggingskrediet is één jaar als je een bestaand huis hebt gekocht en twee jaar als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht. Het rentepercentage staat vast gedurende de looptijd van het overbruggingskrediet. Voor een bestaand huis is dit één jaar en voor een nieuwbouwhuis is dit twee jaar. Na afloop van die termijn kun je het krediet met maximaal één jaar verlengen als dat nodig is. Het rentepercentage wordt op dat moment opnieuw vastgesteld.
Ook interessant

Aanvullende producten

uniqueid

Actuele hypotheekrente

Bekijk de actuele hypotheekrente

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur