Ga direct naar inhoud

Ben je in het buitenland goed verzekerd?

Met je zorgverzekering ben je in het buitenland ook verzekerd als je onverwacht medische zorg nodig hebt. Het is goed te weten welke zorg vergoed wordt. Gebruik je medicijnen? Dan is een Europees Medisch Paspoort aan te raden.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Word je onverwacht ziek in het buitenland of loop je een blessure op? Dan kan het zijn dat je naar de dokter moet. Heb je alleen een zorgverzekering en geen reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten? Dan dien je je buitenlandse zorgnota's in bij je zorgverzekering. Je basisverzekering vergoedt namelijk spoedeisende zorg in het buitenland. Alleen het tarief dat in Nederland gebruikelijk is, wordt vergoed. Het kan voorkomen dat de zorg in het buitenland duurder is. In dat geval moet je de extra kosten bijbetalen. In de meeste gevallen krijg je met een aanvullende verzekering of reisverzekering de kosten wel volledig vergoed.

Lees meer over de vergoeding van zorg in het buitenland in de vergoedingenwijzer

Wat vergoedt jouw aanvullende verzekering?

Heb je een aanvullende verzekering bij Nationale-Nederlanden gesloten? Meestal worden de kosten van spoedeisende zorg in het buitenland volledig vergoed.

Lees meer over de vergoeding in het buitenland

Wil je een nota uit het buitenland indienen?

Als je zorg in het buitenland hebt gekregen en je wilt dit declareren, zorg er dan voor dat je een originele en gespecificeerde nota hebt. Minimaal moeten hier je gegevens en de gegevens van de zorgverlener op staan. Voor meer informatie kun je de polisvoorwaarden raadplegen (artikel A.19.2).

Het indienen van een nota is heel eenvoudig: het gaat precies hetzelfde als bij een gewone Nederlandse zorgnota. Je regelt het online in een paar clicks: via Mijn NN Zorgverzekering of de NN App.

Je zorgverzekering vergoedt niet alles

De basisverzekering vergoedt geen repatriëring (naar huis terugkeren). De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden dit wel. Maar dan op voorwaarde dat er een medische noodzaak is of als de zorg in het buitenland veel duurder is. Repatriëring wordt wel altijd vergoed door de reisverzekering.

Soms schrijven buitenlandse zorgverleners medicijnen voor die in Nederland niet geregistreerd zijn. Deze medicijnen worden dan niet door de basisverzekering vergoed. De kosten worden wel vergoed door de reisverzekering. Op voorwaarde dat je medische kosten meeverzekerd hebt.

EHIC pas

In Europa heb je de EHIC pas nodig: de European Health Insurance Card.

Lees meer over de EHIC pas en hoe je deze gratis aanvraagt

Medicijnen in het buitenland

Heb je gezondheidsproblemen of gebruik je medicijnen? Dan is het aan te raden om een Europees Medisch Paspoort (EMP) mee te nemen als je naar het buitenland gaat. Je gezondheidssituatie is dan meteen duidelijk. In het Europees Medisch Paspoort staan gegevens over je medicijngebruik, ziekte of aandoening. Ook staan de contactgegevens vermeld van jouw behandelend arts en de contactpersonen die in geval van nood gebeld kunnen worden. Je kunt het Europees Medisch Paspoort kopen bij:

  • huisartsen;
  • apotheken;
  • medisch specialisten;
  • GGD's;
  • patiëntenverenigingen;
  • medische hulpdiensten;
  • sommige (reis)boekhandels.

Valt jouw medicijn onder de Opiumwet?

Het komt steeds vaker voor dat medicijnen in het buitenland onder de Opiumwet vallen. Bijvoorbeeld bij sommige slaap- en kalmeringsmiddelen of bij medicijnen tegen ADHD. Hiervoor heb je een officiële verklaring nodig van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben. Heb je geen officiële verklaring? Dan is het bezit van deze middelen strafbaar.

Officiële verklaring is onafhankelijk van bestemming

Er zijn twee verschillende verklaringen die afgegeven kunnen worden:

  • Een Schengenverklaring. Dit is een verklaring voor landen die binnen de Schengen vallen. Dit zijn België, Malta, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Noorwegen, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.
  • Engelstalige medische verklaring. Dit is een verklaring voor landen buiten het Schengengebied. De procedure die gevolgd moet worden is afhankelijk van de reisbestemming.