Ga direct naar inhoud

Bent u in het buitenland goed verzekerd?

Met uw zorgverzekering bent u in het buitenland ook verzekerd als u onverwacht medische zorg nodig hebt. Het is goed te weten welke zorg vergoed wordt. Gebruikt u medicijnen? Dan is een Europees Medisch Paspoort aan te raden.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Wordt u onverwacht ziek in het buitenland of loopt u een blessure op? Dan kan het zijn dat u naar de dokter moet. Uw basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland. Alleen het tarief dat in Nederland gebruikelijk is, wordt vergoed. Het kan voorkomen dat de zorg in het buitenland duurder is. In dat geval moet u de extra kosten bijbetalen. In de meeste gevallen krijgt u met een aanvullende verzekering of reisverzekering de kosten wel volledig vergoed.

Lees meer over de vergoeding van zorg in het buitenland in de vergoedingenwijzer

Wat vergoedt uw aanvullende verzekering?

Heeft u een aanvullende verzekering bij Nationale-Nederlanden gesloten? Meestal worden de kosten van spoedeisende zorg in het buitenland volledig vergoed.

Lees meer over de vergoeding in het buitenland

Wilt u een nota uit het buitenland indienen?

Als u zorg in het buitenland hebt gekregen en u wilt dit declareren, zorg er dan voor dat u een originele en gespecificeerde nota hebt. Minimaal moeten hier uw gegevens en de gegevens van de zorgverlener op staan. Voor meer informatie kunt u de polisvoorwaarden raadplegen (artikel A.19.2).

Uw zorgverzekering vergoedt niet alles

De basisverzekering vergoedt geen repatriëring (naar huis terugkeren). De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden dit wel. Maar dan op voorwaarde dat er een medische noodzaak is of als de zorg in het buitenland veel duurder is. Repatriëring wordt wel altijd vergoed door de reisverzekering.

Soms schrijven buitenlandse zorgverleners medicijnen voor die in Nederland niet geregistreerd zijn. Deze medicijnen worden dan niet door de basisverzekering vergoed. De kosten worden wel vergoed door de reisverzekering. Op voorwaarde dat u medische kosten meeverzekerd heeft.

EHIC pas

In Europa heeft u de EHIC pas nodig: de European Health Insurance Card.

Lees meer over de EHIC pas en hoe u deze gratis aanvraagt

Medicijnen in het buitenland

Heeft u gezondheidsproblemen of gebruikt u medicijnen? Dan is het aan te raden om een Europees Medisch Paspoort (EMP) mee te nemen als u naar het buitenland gaat. Uw gezondheidssituatie is dan meteen duidelijk. In het Europees Medisch Paspoort staan gegevens over uw medicijngebruik, ziekte of aandoening. Ook staan de contactgegevens vermeld van uw behandelend arts en de contactpersonen die in geval van nood gebeld kunnen worden. U kunt het Europees Medisch Paspoort kopen bij:

  • huisartsen;
  • apotheken;
  • medisch specialisten;
  • GGD's;
  • patiëntenverenigingen;
  • medische hulpdiensten;
  • sommige (reis)boekhandels.

Valt uw medicijn onder de Opiumwet?

Het komt steeds vaker voor dat medicijnen in het buitenland onder de Opiumwet vallen. Bijvoorbeeld bij sommige slaap- en kalmeringsmiddelen of bij medicijnen tegen ADHD. Hiervoor heeft u een officiële verklaring nodig van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben. Heeft u geen officiële verklaring? Dan is het bezit van deze middelen strafbaar.

Officiële verklaring is onafhankelijk van bestemming

Er zijn twee verschillende verklaringen die afgegeven kunnen worden:

  • Een Schengenverklaring. Dit is een verklaring voor landen die binnen de Schengen vallen. Dit zijn België, Malta, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Noorwegen, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.
  • Engelstalige medische verklaring. Dit is een verklaring voor landen buiten het Schengengebied. De procedure die gevolgd moet worden is afhankelijk van de reisbestemming.