Vergoeden we geplande of onverwachte zorg in het buitenland? Dat hangt af van het land waar je bent. En of je daar woont, werkt, studeert of op vakantie bent. Met de Buitenlandwijzer van Nationale-Nederlanden ontdek je in een paar stappen of je zorg wordt vergoed en wat je zelf moet regelen.
In Europa heb je de EHIC pas nodig: de European Health Insurance Card.
Lees meer over de EHIC pas en hoe je deze gratis aanvraagt
Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020. Nu geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Als je woont, werkt of studeert in het VK, verandert er tot 31 december 2020 niets aan je verzekering. Gaat je op vakantie naar het VK? Dan kun je nog steeds je Europese Zorgpas (EHIC) gebruiken. De situatie na 31 december 2020 is nog niet bekend.
Heb je gezondheidsproblemen of gebruik je medicijnen? Dan is het aan te raden om een Europees Medisch Paspoort (EMP) mee te nemen als je naar het buitenland gaat. Je gezondheidssituatie is dan meteen duidelijk. In het Europees Medisch Paspoort staan gegevens over je medicijngebruik, ziekte of aandoening. Ook staan de contactgegevens vermeld van jouw behandelend arts en de contactpersonen die in geval van nood gebeld kunnen worden. Je kunt het Europees Medisch Paspoort kopen bij:
Het komt steeds vaker voor dat medicijnen in het buitenland onder de Opiumwet vallen. Bijvoorbeeld bij sommige slaap- en kalmeringsmiddelen of bij medicijnen tegen ADHD. Hiervoor heb je een officiële verklaring nodig van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben. Heb je geen officiële verklaring? Dan is het bezit van deze middelen strafbaar.
Er zijn twee verschillende verklaringen die afgegeven kunnen worden: