Ga direct naar inhoud

Wonen in het buitenland

Verhuis je naar het buitenland? Of woon je in het buitenland en kom je in Nederland werken? Dan heeft dit vaak gevolgen voor je zorgverzekering. Hoe je je moet verzekeren hangt af van jouw situatie.

Wat is of wordt jouw situatie?

Ik woon en werk in het buitenland

Als je in het buitenland gaat wonen en werken, moet je je Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Vraag in het land waar je gaat wonen hoe je je het beste kunt verzekeren.
Tip: verhuizen je gezinsleden mee? Dan moeten zij hun Nederlandse zorgverzekering waarschijnlijk ook stopzetten. Heb je vragen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Ik woon in het buitenland en werk in Nederland

Ga je in het buitenland wonen, maar blijf je in Nederland werken?* Of woon je al in het buitenland en kom je in Nederland werken? Als je hier werkt, moet je een Nederlandse zorgverzekering hebben. Wat je precies moet regelen in het land waar je woont verschilt:

  • Woon je in een EU-, EER- of ander verdragsland?**
    Meld je aan bij een buitenlandse ziektekostenverzekeraar. Meestal krijgt deze automatisch een bevestiging dat je ook in Nederland verzekerd bent. Zo heb je ook recht op zorg in het land waar je woont volgens de voorwaarden van je buitenlandse ziektekostenverzekeraar. Krijgt je buitenlandse verzekeraar niet automatisch bevestigd dat je in Nederland verzekerd bent? Vraag dan een formulier S1 (106) bij ons aan.
  • Woon je in een land waarmee Nederland geen verdrag heeft?
    Je krijgt zorg in Nederland en in het land waar je woont vergoed volgens de Nederlandse verzekeringsvoorwaarden. Informeer in het land waar je woont of je daar ook een verzekering kunt afsluiten.
Ik woon in het buitenland met een pensioen of uitkering uit Nederland

Verhuis je naar het buitenland en krijg je een pensioen of uitkering* (geen Ziektewet of WW) uit Nederland? Meestal kun je dan je Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden. En moet je je aanmelden bij het CAK. Dit hangt af van waar je gaat wonen:

  • Verhuis je naar een EU-, EER- of ander verdragsland** en krijg je een pensioen of uitkering uit Nederland? Vraag dan een document S1/formulier 121 aan bij het CAK. Schrijf je met dit formulier in bij een ziektekostenverzekeraar in het land waar je woont. Je krijgt de zorg dan vergoed volgens de voorwaarden van dat land. Meer informatie vind je op de website van het CAK.
  • Verhuis je naar een land waar Nederland geen verdrag mee heeft? Of ontvang je niet een van de bovenstaande pensioenen of uitkeringen? Dan kun je niet in Nederland verzekerd blijven. Meld je aan bij een ziektekostenverzekeraar in het land waar je woont.
Ik woon in het buitenland met een Ziektewet- of WW-uitkering

Verhuis je naar het buitenland en krijg je een Ziektewet- of WW-uitkering uit Nederland? Dan blijf je in Nederland verzekerd. Wat je precies moet regelen in het land waar je woont verschilt. Neem voor meer informatie contact op met onze Klantenservice op 026- 353 53 53. Bekijk de website van het UWV als je meer wil weten over het meenemen van je uitkering naar het buitenland.

Ik woon in het buitenland zonder werk, pensioen of uitkering
Emigreer je naar het buitenland zonder werk, pensioen of uitkering? Dan moet je je Nederlandse zorgverzekering stopzetten vanaf de datum dat je in het buitenland woont. Meld je aan bij een ziektekostenverzekeraar in het land waar je woont.
Ik ben gedetacheerd naar het buitenland

Meestal loopt je zorgverzekering in Nederland gewoon door. Wat je precies moet regelen in het land waar je gedetacheerd wordt verschilt:

  • Word je gedetacheerd naar een EU-, EER- of ander verdragsland?* Of naar Canada, Chili, India, Japan, de Verenigde Staten of Zuid-Korea? Vraag een A1-verklaring aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarmee kun je in je detacheringsland laten zien dat je in Nederland verzekerd bent. Krijg je geen A1-verklaring? Dan kun je meestal niet verzekerd blijven in Nederland. Neem contact met ons op voor meer informatie.
  • Word je gedetacheerd naar een land waar Nederland geen verdrag mee heeft? Dan beoordeelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of je Nederlandse zorgverzekering kan doorlopen. Vraag daarvoor bij de SVB een onderzoek verzekering Wlz aan. En stuur ons een kopie van de verklaring.

Tip: verhuizen je gezinsleden mee? Dit kan ook gevolgen hebben voor hun zorgverzekering.
Neem contact met ons op. We helpen je graag.

Ik ben uitgezonden als ambtenaar in het buitenland

Je Nederlandse zorgverzekering blijft gewoon doorlopen. Het maakt niet uit of je in Nederland blijft wonen of naar het buitenland verhuist.
Tip: verhuizen je gezinsleden mee? Dit kan ook gevolgen hebben voor hun zorgverzekering. Neem contact met ons op. We helpen je graag.