Ga direct naar inhoud

Wonen in Nederland, werken in het buitenland

Woon je in Nederland en ga je werken in het buitenland? Of krijg je pensioen uit het buitenland? Dan kan dit gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Kijk wat je moet regelen.

Wat is of wordt jouw situatie?

Ik woon in Nederland en werk in het buitenland
 • Ga je werken in een EU-, EER- of ander verdragsland?*
  Als je gaat werken** in het buitenland, moet je vanaf je eerste werkdag in het buitenland verzekerd zijn voor zorg. Wil je ook zorg vergoed krijgen in Nederland? Dan heb je een Verdragspolis nodig. Verzekeraar CZ is door de Nederlandse overheid aangewezen voor de administratie en uitvoering van dit pakket. Registreer jezelf op de website van CZ.
 • Ga je werken in Canada, Chili, India, Japan, de Verenigde Staten of Zuid-Korea?
  Als je in een van deze landen gaat werken**, moet je vanaf je eerste werkdag je Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Informeer in het land waar je gaat werken hoe je je kunt verzekeren voor zorg.
 • Ga je werken in een land waar Nederland geen verdrag mee heeft?
  Als je drie maanden of langer gaat werken** in het buitenland, moet je vanaf je eerste werkdag je Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Informeer in het land waar je gaat werken hoe je je kunt verzekeren voor zorg. Ga je korter dan drie maanden in het buitenland werken? Dan blijf je gewoon in Nederland verzekerd.

Ik woon in Nederland en werk in het buitenland én in Nederland

Werk je in het buitenland én in Nederland? De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beoordeelt dan of je Nederlandse zorgverzekering kan doorlopen. Vraag hiervoor een onderzoek verzekering Wlz aan. En stuur ons een kopie van de verklaring

Ik woon in Nederland en krijg een pensioen of uitkering uit het buitenland

Ontvang je een pensioen of uitkering uit een EU-, EER- of ander verdragsland* en heb je een buitenlandse ziektekostenverzekering? Meestal kun je je meteen registreren voor de Verdragspolis. Verzekeraar CZ is door de Nederlandse overheid aangewezen voor de administratie en uitvoering van dit pakket. Registreer jezelf op de website van CZ.

Sluit een Nederlandse zorgverzekering af als je:

 • Een pensioen of uitkering ontvangt uit een EU-, EER- of ander verdragsland en je daar geen wettelijke verzekering hebt of niet verzekerd bent. Of als je geen formulier S1 (106) hebt ontvangen van je buitenlandse zorgverzekeraar.
 • Een pensioen of uitkering ontvangt uit een land waar Nederland geen verdrag mee heeft.
 • Een pensioen of uitkering ontvangt uit het buitenland én Nederland.