Ga direct naar inhoud

Zorgverzekering 18 jaar: dit moet je weten

Word je bijna 18? Dan mag zelf je zorgverzekering regelen. Ook als je nog thuis woont. Wat verandert er allemaal en welke opties heb je?

Wat verandert er als je 18 jaar wordt?

  • Je sluit zelf een zorgverzekering af. In Nederland is een basisverzekering verplicht. Ook als je bijna nooit naar een arts gaat. Even langs de huisarts valt bijvoorbeeld ook onder de basisverzekering.
  • Je gaat premie betalen. Een maand na je 18e verjaardag ga je voor het eerst premie betalen. Tot 18 jaar ben je namelijk nog meeverzekerd via je ouders.
  • Je gaat eigen risico betalen. Tot je 18e hoef je geen eigen risico te betalen voor zorg. Na je 18e verjaardag wel. Dit geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering.
  • Je vergoedingen kunnen veranderen. Dus let goed op of je een aanvullende verzekering nodig hebt. De tandarts en fysiotherapeut vallen bijvoorbeeld niet meer onder de basisverzekering als je 18 jaar bent.
  • Je kunt zorgtoeslag aanvragen. Daarmee kun je een deel van de zorgverzekering betalen, als je inkomen nog niet zo hoog is. Of je op kamers woont of nog thuis, dat maakt daarbij niet uit.

Wat kun je doen als je 18 wordt?

  • Je sluit zelf een zorgverzekering af bij Nationale-Nederlanden. Je kunt kiezen tussen de Zorg Voordelig en de Zorg Vrij. Je krijgt een nieuwe polis en gaat zelf premie betalen. Je neemt bijvoorbeeld alleen een basisverzekering. Maar misschien is een aanvullende verzekering of tandartsverzekering ook wel handig. Wat je ook kiest, ook jij profiteert van de aantrekkelijke voordelen van Nationale-Nederlanden. Je kunt je verzekering meteen online aanvragen. Je kan dit ook regelen via Mijn NN Zorgverzekering. Kies dan voor de collectieve verzekering Direct Online.
  • Je blijft verzekerd via je ouders, maar wijzigt je pakket. Je kiest een andere aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering of een ander eigen risicobedrag. De premie wordt bij je ouder(s) of verzorger(s) afgeschreven en jullie maken eventueel onderling afspraken over het betalen van de premie. Je regelt het makkelijk in Mijn NN Zorgverzekering. Kies je een andere basisverzekering? Dan kun je niet op het polisblad van je ouder(s)/verzorger(s) blijven staan. Je sluit dan zelf een nieuwe zorgverzekering bij ons af.
  • Je bent tevreden en verandert niets. Je blijft verzekerd op de polis van je ouder(s) of verzorger(s), voor dezelfde zorg waarvoor je nu verzekerd bent. De premie wordt bij je ouder(s) of verzorger(s) afgeschreven en samen kunnen jullie afspraken maken over het betalen van de premie.
  • Je stapt over naar een andere zorgverzekeraar en gaat zelf premie betalen. Dit kan binnen 30 dagen na je verjaardag.

Zorgtoeslag voor jongeren

Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Daarmee kun je een deel van de premie betalen. De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet je een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook mag je niet te veel verdienen. De Belastingdienst bepaalt of je hier recht op hebt. Kijk op www.toeslagen.nl voor meer informatie.

Eigen risico

Vanaf het moment dat je 18 jaar wordt, heb je ook te maken met het eigen risico. Maar in het jaar dat je 18 jaar wordt, geldt nog niet het hele bedrag aan eigen risico. Daarvoor kijken we naar het aantal dagen dat je 18 bent in dat jaar.

4 veelgestelde vragen

Hoe regel ik een eigen zorgverzekering?

Je kunt je verzekering bij Nationale-Nederlanden meteen online aanvragen. Maar doe het wel op tijd. Het liefst vóór je verjaardag. Regel het in elk geval binnen 30 dagen na je verjaardag. Dan zorgen wij
ervoor dat de verzekering op tijd ingaat: op de eerste dag ná je verjaardag.

Hoe kan ik mijn zorgverzekering bekijken?

Bij Nationale-Nederlanden regel je alles makkelijk zelf online. Mijn NN Zorgverzekering is jouw digitale omgeving. Hier kun je handig en overzichtelijk je zorgverzekering inzien. Zoals de stand van je eigen risico en de status van je declaraties. En ook declaraties dien je makkelijk in via de NN App.

Wordt mijn oude zorgverzekering automatisch opgezegd?

Ja, wij regelen de opzegging bij je oude verzekeraar als je een nieuwe zorgverzekering bij ons afsluit.

Wanneer betaal ik mijn premie en eigen risico?

Je bepaalt zelf hoe en wanneer je premie en eventueel eigen risico betaalt. Lees alles over het betalen van premie en eigen risico.