Ga direct naar inhoud

18 jaar: regel je eigen zorgverzekering

Tot je 18e jaar ben je voor medische zorg verzekerd op de polis van je ouder(s) of verzorger(s). Vanaf de dag dat je 18 wordt moet je zelf iets gaan regelen voor je zorgverzekering. Ook als je nog thuis woont. Hoe je dit eenvoudig regelt, leggen we je graag uit.

Welke mogelijkheden heb je als 18-jarige voor je eigen zorgverzekering?

  • 1. Je doet niets: je blijft verzekerd op de polis van je ouder(s) of verzorger(s), voor dezelfde zorg als waarvoor je nu verzekerd bent. De premie wordt bij hen afgeschreven en jullie maken eventueel onderling afspraken over het betalen van de premie.
  • 2. Je blijft op de huidige polis maar past de verzekering aan. Je kiest een andere aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering of een ander eigen risicobedrag. De premie wordt bij je ouder(s) of verzorger(s) afgeschreven en jullie maken eventueel onderling afspraken over het betalen van de premie. Je regelt het gemakkelijk in Mijn NN Zorgverzekering.
  • 3. Je sluit zelf een Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden af. Je krijgt een nieuwe polis en gaat zelf premie betalen. Je neemt bijvoorbeeld alleen een basisverzekering. Maar misschien is een aanvullende verzekering of tandartsverzekering ook wel handig. In alle gevallen profiteer je van de aantrekkelijke voordelen van Nationale-Nederlanden. Je kunt je verzekering direct online aanvragen. Je kan dit ook regelen in Mijn NN Zorgverzekering. Kies dan voor de collectieve verzekering Direct Online.
  • 4. Je stapt over naar een andere zorgverzekeraar en gaat zelf premie betalen. Dit kan binnen 30 dagen na je verjaardag.

Wat kost een zorgverzekering?

De premie voor een zorgverzekering hangt af van de verzekering die je kiest. Je berekent jouw premie hier. Goed om te weten: vanaf het moment dat je je eigen zorgverzekering afsluit, ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van je premie, het eigen risico en de eigen bijdrage. Gelukkig bieden wij je de mogelijkheid om te besparen op je premie of een betaling te spreiden.

Zorgtoeslag voor jongeren

Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Daarmee kun je een deel van de premie betalen. De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet je in ieder geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook mag je niet te veel verdienen. De Belastingdienst bepaalt of je hier recht op hebt. Kijk op www.toeslagen.nl voor meer informatie.

Welke zorgverzekering kies je?

Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze basisverzekering is de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden. Dit is een combinatiepolis. Je kiest bij ons zelf je arts, ziekenhuis of specialist. Wij vergoeden in de meeste gevallen 100% van de rekening als de kosten verzekerd zijn. Alleen voor niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio- en oefentherapie maken wij vanaf 1 januari 2022 een uitzondering.  Bij deze zorgverleners betalen wij 75% van de rekening, maar nooit meer dan het maximumtarief. Je kunt de Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden direct online aanvragen. Je betaalt dan € 132,15 per maand.
Je ziet dat jongeren over het algemeen minder zorg nodig hebben dan ouderen. En daarom ook voor een minder uitgebreide zorgverzekering kiezen.

Toch een meer uitgebreide zorgverzekering?

De meest gekozen aanvullende en/of tandartsverzekeringen door jongeren zijn:

Aanvullende verzekering
Start. Je verzekert je voor veelvoorkomende zorgkosten die de basisverzekering niet of niet volledig dekt. Denk aan fysiotherapie en spoedeisende zorg in het buitenland.

Tandartsverzekering
Jij & Gemak. Je kiest dan voor de combinatie van een aanvullende verzekering en een tandartsverzekering. Met 75% vergoeding van tandartsbehandelingen. Tot maximaal € 250,- per jaar. En ook dekking voor onder andere fysiotherapie, spoedeisende zorg in het buitenland en alternatieve geneeswijzen. Maar let op: een beugel wordt vanaf je 18e niet meer door de basisverzekering, aanvullende verzekering of tandartsverzekering vergoed.

En het eigen risico?

Vanaf het moment dat je 18 jaar wordt, heb je ook te maken met het eigen risico. Maar in het jaar dat je 18 jaar wordt, geldt nog niet het hele bedrag aan eigen risico. Dit wordt namelijk bepaald door het aantal dagen dat je in een jaar 18 jaar oud bent.

Digitale polismap en de NN App

Bij Nationale-Nederlanden regel je alles eenvoudig zelf online. Mijn NN Zorgverzekering is jouw eigen digitale polismap. Hier kun je handig en overzichtelijk je zorgverzekering inzien. Zoals de stand van je eigen risico en de status van je declaraties.
En ook declaraties dien je makkelijk in. Direct via de NN App. Geen kopietjes en postzegels meer!

Hoe regel ik een eigen zorgverzekering?

Je kunt je verzekering bij Nationale-Nederlanden direct online aanvragen. Maar doe het wel op tijd. Het liefst vóór je verjaardag. Regel het in elk geval binnen 30 dagen na je verjaardag. Dan zorgen wij
ervoor dat de verzekering op tijd ingaat: op de eerste dag ná je verjaardag.