Ga direct naar inhoud

De Basisverzekering in 2022

Wijzigingen in Basisverzekering voor 2022

De zorgkosten stijgen ook komend jaar. Om de zorg goed en toegankelijk te houden, wijzigen wij enkele vergoedingen. Zo houden we de zorgpremie onder controle voor onze klanten.


Vergoedingen die wijzigen

Wij maken afspraken met zorgverleners om de kwaliteit en kosten te kunnen bewaken. Dat noemen wij gecontracteerde zorg. Wat wijzigt er precies? In 2022 vergoeden wij niet langer 100% van de rekeningen voor niet-gecontracteerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ), wijkverpleging (thuiszorg) en fysio- en oefentherapie. In onze vergoedingenwijzer vind je wat wij onder deze zorgsoorten verstaan. Maak je gebruik van een zorgverlener waar wij geen afspraken mee hebben, dan vergoeden wij 75% van de rekening, maar nooit meer dan het maximumtarief.


  • Maak je geen gebruik van GGZ, wijkverpleging of fysio- en oefentherapie? Dan verandert er voor jou niets.
  • Maak je gebruik van gecontracteerde GGZ, wijkverpleging of fysio- en oefentherapie? Ook dan verandert er voor jou niets. Wij hebben namelijk een contract met jouw zorgverlener en vergoeden 100% van de rekening.
  • Maak je gebruik van niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging of fysio- en oefentherapie? Je gaat dus naar een zorgverlener waarmee wij geen afspraken hebben? Dan verandert er voor jou wel iets. Waar je in 2021 nog 100% vergoed kreeg, krijg je vanaf 1 januari 2022 nog maximaal 75% van de rekening vergoed, maar nooit meer dan het maximumtarief. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld en kun je zien hoe je een zorgverlener vindt die wel gecontracteerd is.


Rekenvoorbeeld

Maak je gebruik van GGZ, wijkverpleging, oefen- of fysiotherapie bij een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? In onderstaande berekening zie je een voorbeeld van welke kosten wel en welke kosten niet worden vergoed. Voordat je dit checkt, is het goed om te weten hoe tarieven worden bepaald.

Tarieven bepalen, hoe werkt dat?

Met zorgverleners waar wij een contract mee hebben, maken we afspraken over het tarief van een behandeling. Dit zijn onze gecontracteerde tarieven. Maak je vanaf 1 januari 2022 gebruik van GGZ, Wijkverpleging of fysio- en oefentherapie bij een zorgverlener waar wij geen afspraken mee hebben, dan is het maximumtarief dat wij vergoeden 75% van dat gecontracteerde tarief.


Rekenvoorbeeld

Je wijkverpleger heeft in 2022 geen contract met Nationale-Nederlanden.

Stel: het gecontracteerd tarief voor wijkverpleging is € 50,- (het uurtarief dat wij afspreken met wijkverplegers).

Je krijgt dan maximaal van 75% * € 50 = € 37,50 vergoed als je naar een niet gecontracteerde wijkverpleger gaat.
Dit is het maximumbedrag dat je terugvindt in onze tarievenlijst.

Rekent jouw wijkverpleger minder dan het gecontracteerde tarief, bijvoorbeeld € 45 per uur, dan krijg je dus
75% van € 45 = € 33,75 vergoed (je blijft namelijk onder die € 37,50).

Rekent de wijkverpleger meer dan het gecontracteerde tarief, bijvoorbeeld € 55,- per behandeling, dan is
75% van de nota € 41,25, maar krijg je dus € 37,50 vergoed en € 17,50 is voor je eigen rekening.


Deze berekening geldt ook voor fysio- en oefentherapie en GGZ.

Heb je nog een openstaand eigen risico? Dan verrekenen wij de vergoeding van GGZ en fysio- en oefentherapie
met het eigen risico. Voor wijkverpleging geldt geen eigen risico. Vergoeden wij de fysio- en oefentherapie vanuit
de aanvullende verzekering dan geldt er geen eigen risico.

Tarieven

Voor fysio- en oefentherapie zijn de tarieven voor 2021 bekend. Vanaf 12 november 2021 komen daar de tarieven 2022 bij en zijn ook de tarieven 2022 voor GGZ en wijkverpleging beschikbaar.

Bekijk de tarieven


Vind de juiste zorgverlener

Wil je liever 100% vergoed krijgen? Kies dan een zorgverlener met wie wij afspraken hebben gemaakt over behandeling, kwaliteit en prijs. Wij hebben ze voor je op een rij gezet. Vind en vergelijk eenvoudig fysiotherapeuten en andere zorgverleners.

Vind de juiste zorgverlener


Zelf je zorg kiezen

Je kiest bij ons zelf je arts, ziekenhuis of specialist. Wij vergoeden in de meeste gevallen 100% van de rekening als de kosten verzekerd zijn. Alleen voor niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio- en oefentherapie maken wij vanaf 1 januari 2022 een uitzondering.


Veelgestelde vragen

Waarom voeren jullie deze wijzigingen door?

We zien dat steeds meer zorg op het gebied van GGZ wordt geleverd door zorgverleners en zorgbedrijven die geen contract hebben gesloten met ons over de prijs en kwaliteit. Helaas zien we, met name bij GGZ, een toename van dure niet-doelmatige zorg. Daarom hebben we maximale tarieven ingevoerd voor zorgverleners die geen contract met ons willen afsluiten. Zo kunnen wij deze zorg betaalbaar en kwalitatief blijven garanderen

Afgelopen jaren maken jullie reclame voor 100% vrije zorgkeuze en nu doen jullie dit. Hoe moet ik dat zien?

Voor het overgrote deel van onze klanten blijven wij vrije zorgkeuze bieden, wij vergoeden de kosten zolang deze verzekerd zijn. Met deze wijziging combineren wij voor een kleinere groep het voordeel van ruime zorgkeuze met een scherpere premie. Zij kiezen nog steeds zelf hun zorgverlener, maar voor de genoemde ongecontracteerde zorgverleners vergoeden wij niet langer de rekening volledig.

Wat bedoelen jullie met vrije zorgkeuze?

Daarmee bedoelen wij dat wij de zorgkosten vergoeden ongeacht naar welke zorgverlener je gaat. Je kiest zelf een ziekenhuis, arts of specialist en wij betalen de rekening zolang de kosten verzekerd zijn. Je bent ook vrij om te kiezen voor een ongecontracteerde zorgverlener in de GGZ, wijkverpleging, fysio- of oefentherapie, maar in dat geval betalen wij 75% van de rekening, tot het maximumtarief.

Wat is het verschil tussen gecontracteerd en niet gecontracteerd?

Gecontracteerd betekent dat wij contractuele afspraken hebben gemaakt met de zorgverlener, zoals een ziekenhuis of fysiotherapeut. Er zijn dan afspraken gemaakt over de kwaliteit van zorg en over de tarieven die in rekening worden gebracht. Ook betaalt Nationale-Nederlanden de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. Niet-gecontracteerd betekent dat wij geen contractuele afspraken met de zorgverlener hebben. Bijvoorbeeld wanneer een zorgverlener niet kan of wil voldoen aan afspraken over kwaliteit, veiligheid of prijs. In deze gevallen betaal je vaak de rekening zelf en moet je deze daarna bij ons declareren.

Hoe weet ik of mijn zorgverlener gecontracteerd is?

Met de Zorgvergelijker zie je of wij wel of niet een contract met een zorgverlener hebben.

Als ik naar een niet gecontracteerde zorgverlener ga, krijg ik dan van te voren een bericht over de maximale vergoeding?

Het is belangrijk zelf, of via je adviseur, na te gaan of wij een contract hebben met jouw zorgverlener. Met de Zorgvergelijker zie je of wij wel of niet een contract met een zorgverlener hebben. Hiermee voorkom je onverwachte kosten achteraf. De maximumtarieven en vergoedingen vind je hier.

Hoe vind ik een zorgverlener met wie jullie wel een contract hebben?

Je kunt alle gecontracteerde zorgverleners vinden op de Zorgvergelijker.

Wat moet ik doen als mijn behandeling bij mijn zorgverlener die geen contract heeft met NN in 2021 start en in 2022 doorloopt?

Vraag bij je zorgverlener of hij/zij een schatting kan maken van de kosten die er in 2022 nog gaan komen. Maak voor jezelf een inschatting of je de kosten die voor jouw rekening komen kan en wil betalen. Ga anders nu vast nadenken en op zoek naar alternatieven die wel gecontracteerd zijn via de Zorgvergelijker.

Mijn behandeling is al gestart, maar loopt door tot in 2022. Mijn zorgverlener heeft geen contract met jullie. Ik wil niet tussentijds van zorgverlener wisselen. Ik ga dus extra kosten maken, terwijl ik bewust NN heb gekozen vanwege de restitutiepolis. Wat is daarop jullie antwoord?

Je hebt bewust gekozen voor onze zorgverzekering. Omdat wij onze voorwaarden aanpassen, informeren wij je, zodat je kunt bepalen of onze zorgverzekering nog de juiste is voor jou. In 2021 vergoeden wij de kosten van deze behandelingen nog volledig. Voor de behandelingen die plaatsvinden vanaf 1 januari 2022 vergoeden wij 75% van de kosten, maar nooit meer dan het maximale tarief. Wil je een volledige vergoeding, dan heb je de keuze om een andere zorgverlener of een andere zorgverzekering te kiezen.

Wat gebeurt er met facturen voor behandelingen uit 2021 die ik in 2022 nog declareer, of afgehandeld moeten worden?

Hierop worden de verzekeringsvoorwaarden van 2021 toegepast, van de restitutieverzekering dus. Wij vergoeden je rekening volledig zolang de kosten verzekerd zijn.

Waar vind ik de maximumtarieven van alle fysio- en oefentherapie-behandelingen?

De maximumtarieven vind je hier.

Waar vind ik de maximumtarieven van alle GGZ-behandelingen?

De maximumtarieven vind je vanaf 12 november 2021 hier.

Waar vind ik de maximumtarieven van wijkverpleging?

De maximumtarieven vind je vanaf 12 november 2021 hier.

Wat betekent ‘maximumtarief’?

Met zorgverleners waar wij een contract mee hebben, maken we afspraken over het tarief van een behandeling. Dit zijn onze gecontracteerde tarieven. Onredelijk hoge tarieven worden daarmee niet vergoed. Ga je vanaf 1 januari 2022 naar een zorgverlener waar wij geen afspraken mee hebben, dan is het maximumtarief dat wij vergoeden 75% van dat gecontracteerde tarief.

Wat bepaalt of jullie wel of geen contract hebben/willen?

In een contract maken wij afspraken over o.a. de kwaliteit van zorg, de veiligheid van patiënten en over de prijs. Het is belangrijk dat een zorgverlener op al deze punten voldoende scoort. Als wij met een zorgverlener op al deze punten overeenstemming vinden, maken wij een contract op.

Wat betekent dit voor het eigen risico en de eigen bijdrage?

De hoogte van het eigen risico wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid. Deze wijziging heeft hier geen invloed op. Met betrekking tot de eigen bijdrage wijzigt de situatie voor niet-gecontracteerde zorg bij GGZ, wijkverpleging en fysiotherapie. Hier betaal je een eigen bijdrage, omdat wij 75% van de rekening betalen tot een maximum tarief.

Is er veel verschil in kwaliteit tussen zorgverleners? Waarom heeft NN geen contract met mijn zorgverlener?

Je kunt er vanuit gaan dat de zorgverleners met wie wij een contract hebben, goede en betaalbare zorg bieden. Wij doen geen uitspraken over de kwaliteit van andere zorgverleners met wie wij geen contract hebben. Wanneer wij geen contract hebben met jouw zorgverlener kan dat meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de zorgverlener liever geen contractuele afspraken maakt met een zorgverzekeraar, of dat wij het niet eens zijn geworden over de prijs.

Wat als mijn zorgverlener nu een contract met jullie heeft maar in 2022 niet meer?

Als het zorg is buiten de GGZ, wijkverpleging of fysio -en oefentherapie, blijven wij de rekening volledig vergoeden als de zorg verzekerd is. Maak je gebruik van deze zorgsoorten én hebben wij geen contract met jouw zorgverlener? Dan vergoeden wij 75% van de rekening tot het maximum tarief. Bekijk het rekenvoorbeeld.

Ik wil naar een andere verzekeraar. Per wanneer mag ik overstappen?

Op 12 november maken de meeste verzekeraars hun premie bekend. Vanaf dit moment kun je overstappen. Je kunt tot en met 31 december 2021 je zorgverzekering bij ons opzeggen of overstappen naar een andere verzekeraar. Als je je huidige zorgverzekering vóór 1 januari 2022 opzegt, kun je je bij alle verzekeraars tot en met 31 januari 2022 aanmelden.

Welke zorgverzekeraar biedt wel 100% vergoeding bij niet gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en/of fysio- en oefentherapie?

Dat verschilt per zorgverzekeraar en daar kunnen wij helaas geen uitspraken over doen. Uiterlijk 12 november zullen alle verzekeraars hun aanbod voor 2022 bekend maken. Dan is pas duidelijk welke verzekeraar wel en welke geen 100% restitutieverzekering biedt.

Waarom juist op deze zorg? Ik hoor een hoop over problemen in de GGZ, hoe draagt deze maatregel daaraan bij?

We zien dat steeds meer zorg op het gebied van GGZ wordt geleverd door zorgverleners en zorgbedrijven die geen contract hebben gesloten met ons over de prijs en kwaliteit. Helaas zien we, met name bij GGZ, een toename van dure niet-doelmatige zorg. Daarom hebben we maximale tarieven ingevoerd voor zorgverleners die geen contract met ons willen afsluiten.


Heb je een andere vraag? Neem contact met ons op

Premie berekenen

Voor de Nationale-Nederlanden Zorgverzekering betaal je een vaste premie per maand. In 2021 is de premie € 129,44 per maand inclusief online korting, bij een verplicht eigen risico van € 385,-.

Je kunt op verschillende manieren korting krijgen op deze premie. Zo krijg je korting als je klant bent van Nationale-Nederlanden, als je de premie per jaar betaalt, als je de zorgverzekering afsluit via onze website of als je een collectieve verzekering afsluit via je werkgever of een ledenorganisatie.

Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag via de Belastingdienst check.

Premie berekenen


Meer informatie


Verzekeringskaart

Bekijk de zorgverzekeringskaart om te zien wat de combinatiepolis voor jou betekent. De kaart is een algemeen overzicht. Wil je meer weten? Bekijk onze polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.

Verzekeringskaart combinatiepolis

Vergoedingenoverzicht

Formulieren, voorwaarden en andere documenten

Kunnen wij je helpen?