Ga direct naar inhoud

Informatie over je verzekering en de oorlog in Oekraïne

Laatste update: 29 maart 2022

Op 24 februari 2022 zijn Russische troepen Oekraïne binnengevallen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds 12 februari voor heel Oekraïne de kleurcode rood afgegeven. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om af te reizen.

We kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept als het gaat om je reis- en annuleringsverzekering en autoverzekering. We houden je via deze pagina op de hoogte.

Reis- en Annuleringsverzekering

Ik ben in Oekraïne en wil terug naar Nederland. Kunnen jullie helpen?

Vanwege de oorlog in Oekraïne is het op dit moment te gevaarlijk om mensen terug te halen naar Nederland. Wij kunnen je daarom helaas niet helpen Oekraïne te verlaten. Ben je op dit moment in Oekraïne? Registreer je dan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo weten zij dat je in het land bent en blijf je op de hoogte van de laatste informatie. We raden je aan de adviezen te volgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies (code rood) voor Oekraïne afgegeven. Wat betekent dit voor mijn reisverzekering?

Door de oorlog in Oekraïne is er door het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgegeven (code rood). Met onze reisverzekering ben je niet verzekerd voor schade als gevolg van oorlog. Ben je in Oekraïne en heb je schade die niet het gevolg is van de oorlog? Dan is dit wél verzekerd op je reisverzekering, mits je hier dekking voor hebt. Houd er wel rekening mee dat wij vanwege de oorlog in Oekraïne geen hulpverlening ter plaatse kunnen bieden.

Ben ik nog verzekerd op mijn reis- of annuleringsverzekering als ik naar mijn familie in Oekraïne ga om hulp te bieden?

Nee, schade als gevolg van oorlog is niet verzekerd met onze reis- of annuleringsverzekering. Ben je in Oekraïne en heb je schade die niet het gevolg is van de oorlog? Dan is dit wél verzekerd op je reisverzekering, mits je hier dekking voor hebt. Houd er wel rekening mee dat wij vanwege de oorlog in Oekraïne geen hulpverlening ter plaatse kunnen bieden.

Mijn reis is geannuleerd vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Vergoedt mijn reis- of annuleringsverzekering dit?

Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering, omdat schade als gevolg van oorlog niet is verzekerd. Hiervoor kun je contact opnemen met je reisorganisatie, vliegtuigmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie.

Ik ben in een buurland van Oekraïne en wil vanwege de veiligheidsrisico’s terug naar Nederland. Wat moet ik doen?

Neem contact op met je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij. Via Nederland wereldwijd vind je meer informatie voor toeristen in het buitenland.

Ik wil mijn reis naar Oekraïne annuleren vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Krijg ik mijn reiskosten vergoed?
Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering, omdat schade als gevolg van oorlog niet is verzekerd. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken.
Ik wil mijn reis naar Rusland annuleren vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Krijg ik mijn reiskosten vergoed?
Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering, omdat schade als gevolg van oorlog niet is verzekerd. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken. Kijk voor het actuele reisadvies voor Rusland op de site van de Rijksoverheid.
Ik heb een reis gepland naar een buurland van Oekraïne (Rusland, Wit-Rusland (Belarus), Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië) en ik durf hier nu niet meer naartoe. Worden mijn reiskosten vergoed?

Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken.

Ik heb een reis gepland binnen Europa maar ik durf door de oorlog in Oekraïne niet meer te vliegen. Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken.

Als het luchtruim van een land is gesloten vanwege de oorlog in Oekraïne en mijn vlucht wordt hierdoor geannuleerd óf ik kom hierdoor later op mijn bestemming aan, ben ik daarvoor dan verzekerd?

Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering, omdat dit komt door de oorlog in Oekraïne. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator en probeer om je reis, verblijf of vlucht om te boeken.

Wil je meer weten over de dekking van onze Reis- en Annuleringsverzekering? Je vindt meer informatie in onze polisvoorwaarden. Let op: ‘oorlog’ wordt in de polisvoorwaarden omschreven als ‘molest’.

Inboedel- en Aansprakelijkheidsverzekering

Ik vang tijdelijk vluchtelingen uit Oekraïne op in mijn woning. Zijn zij meeverzekerd op mijn Inboedel- en Aansprakelijkheidsverzekering bij jullie?

Ja, zij zijn meeverzekerd op je Inboedel- en Aansprakelijkheidsverzekering.

Autoverzekering

Ik wil mijn familie/vrienden met de auto ophalen uit Oekraïne. Geldt mijn Autoverzekering ook in Oekraïne?

Je autoverzekering biedt geen dekking voor schade door oorlog. Als je auto bijvoorbeeld beschadigd raakt door beschietingen, ben je niet verzekerd voor de schade aan je auto en heb je ook geen recht op hulp. Door de oorlog in Oekraïne is het voor ons helaas onmogelijk om ter plaatse hulp te bieden.