Ga direct naar inhoud

Je identiteit opnieuw bevestigen bij
Nationale-Nederlanden Bank

We vragen bestaande klanten om hun identiteit opnieuw te bevestigen. Je identiteit opnieuw bevestigen maakt online bankieren veiliger voor jou én voor ons. En het is verplicht als je gebruik wilt blijven maken van je rekening(en). Op deze pagina lees je waarom dit nodig is en hoe je kunt controleren of het bericht dat je hebt gekregen echt van Nationale-Nederlanden komt.

Wat vragen we van je?

We vragen je onder andere om een scan van je geldige paspoort of identiteitskaart (geen rijbewijs) aan te leveren. Dit kan op twee manieren: online met een smartphone of tijdens een afspraak aan huis. De identificatie via een smartphone kan 24 uur per dag en duurt gemiddeld vijftien minuten. De afspraak aan huis maak je met onze partner AMP Groep op een door jou gekozen datum, tijd en plek. Het bevestigen van je identiteit op locatie duurt ongeveer vijf minuten.

Is dit geen phishing?

Er worden veel valse e-mails (phishing) verstuurd door internetcriminelen. Daarom vraag jij je misschien af of het bericht dat je hebt ontvangen wel echt door ons verstuurd is.

Dit controleer je eenvoudig zelf. Zodra je een e-mail of brief van ons ontvangt over het opnieuw bevestigen van je identiteit, staat er ook een melding in mijn.nn klaar. Dit is je persoonlijke en beveiligde omgeving. Zie je ook een melding in mijn.nn staan? Dan weet je helemaal zeker dat de vraag om je identiteit opnieuw te bevestigen echt van ons komt. Twijfel je na het inloggen in mijn.nn of het bericht door ons verstuurd is? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over veilig internetten? Op onze pagina over veilig internetten lees je wat phishing precies is, hoe je het kunt herkennen en wat je moet doen als je een phishingbericht hebt ontvangen.

Waarom opnieuw identificeren?

Helaas zijn er criminelen die banken of rekeningen willen misbruiken. Bijvoorbeeld voor het witwassen van crimineel geld of voor het financieren van terrorisme. Sommige criminelen stelen identiteitsgegevens om een rekening onder een andere naam aan te vragen.

Als bank hebben we een belangrijke rol bij het tegenhouden van dit soort misbruik Dit staat ook in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In deze wet staat dat wij onze klanten moeten kennen en moeten weten waarvoor zij hun rekening(en) gebruiken.

Je bevestigde je identiteit toen je klant werd bij Nationale-Nederlanden Bank. We controleerden je identiteit toen op een andere manier. Deze manier is niet meer voldoende. We zijn volgens de Wwft namelijk verplicht om bij identificatie op afstand extra moeite te doen om zeker te weten dat de opgegeven identiteit klopt. Dit moet ook voor bestaande klanten.

Daarom hebben we de manier waarop we de identiteit van nieuwe klanten controleren veranderd. Zo kunnen we de identiteit beter controleren en houden we onze bank veilig. Ook bestaande klanten moeten zich opnieuw identificeren via deze nieuwe manier.

Hoe gaan we om met jouw gegevens?

We bewaren en gebruiken jouw persoonsgegevens alleen voor vastgestelde doelen. We hechten veel belang aan je privacy en gaan daarom zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens, volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wil je weten hoe we jouw persoonsgegevens op een veilige manier gebruiken? Dat lees je in ons Privacy statement.

Veelgestelde vragen

Identificeren

Met welke identiteitsbewijzen kan ik mijzelf identificeren?

Je kunt je identificeren met een geldig en origineel:

  • Paspoort (alle landen toegestaan)
  • Identiteitskaart (EU/EER toegestaan)
  • Andere identiteitsbewijzen (bijvoorbeeld een rijbewijs of verblijfsvergunning) zijn voor dit proces niet toegestaan
Ik heb geen e-mail ontvangen, wat nu?

Onze e-mail kan als spam in je mailbox terechtkomen, in plaats van rechtstreeks in je inbox. De afzender van een e-mail van Nationale-Nederlanden waarin we je vragen je identiteit opnieuw te bevestigen eindigt altijd op: @nn.nl.

Kan ik mijn identiteit ook bevestigen via de NN App? 

Ja, je kunt je identiteit bevestigen via de NN App of via mijn.nn in een browser.

Wanneer ontvang ik bericht of mijn identiteit succesvol bevestigd is? 

Nadat je je identiteit hebt bevestigd, controleren we de gegevens die we van je hebben ontvangen. Binnen vijf werkdagen informeren we je per e-mail of we je identiteit succesvol hebben gecontroleerd én goedgekeurd. We laten het je ook weten als we de controle niet goed kunnen uitvoeren.

Hoe weet ik dat jullie bericht geen phishing (valse e-mail) is? 

Dit controleer je eenvoudig zelf:

Ik ben in het buitenland, kan ik daar ook mijn identiteit bevestigen? 

Ja, je kunt je identiteit bevestigen vanuit het buitenland door in te loggen in mijn.nn en te kiezen voor 'online identiteit bevestigen'. Voor het online bevestigen van je identiteit heb je een geldig paspoort of identiteitskaart (geen rijbewijs) en een smartphone nodig. Je identiteit aan huis bevestigen via onze partner AMP is alleen mogelijk in Nederland*.

*Er gelden uitzonderingen voor de Waddeneilanden. AMP Groep komt wel langs op Texel. Bewoners van de andere Waddeneilanden kunnen een afspraak maken in Harlingen.


Dataverwerking

Welke persoonsgegevens verwerken jullie?

Persoonsgegevens die we van jou ontvangen voor de controle van jouw identiteit. Welke gegevens we van je opslaan, hangt af van de manier waarop je je identiteit bevestigt.

Bij identificatie online en op locatie

Algemene gegevens zoals je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum.

Gegevens om je te kunnen identificeren, zoals een kopie van je identiteitskaart of paspoort. Zorg ervoor dat er geen andere personen of persoonsgegevens te zien zijn op de kopie (of foto) van je paspoort of identiteitskaart. Gebruik bijvoorbeeld een lege tafel als ondergrond. We vragen je tijdens het online identificeren om je identiteitsbewijs te kantelen. Het kantelen van je identiteitsbewijs slaan we op als korte video in onze systemen.

Bij identificatie online

De foto van je gezicht (selfie). Zorg ervoor dat er geen andere personen of persoonsgegevens te zien zijn op je selfie. Gebruik bijvoorbeeld een witte muur als achtergrond. We vragen je tijdens het identificeren om je hoofd naar links en rechts te bewegen. Deze beweging slaan we op als korte video in onze systemen.

Bijzondere persoonsgegevens

We willen apart stilstaan bij de verwerking van bijzondere persoonsgegevens. Wij controleren jouw identiteit door de foto op je identiteitsbewijs te vergelijken met de foto en korte video die jij via mijn.nn van jezelf maakt. Ook controleren we de echtheid van je identiteitsbewijs met de korte video die jij via mijn.nn van je identiteitsbewijs maakt. Wij maken voor deze controles gebruik van artificiële intelligentie (AI). Bij de controle van je foto’s en korte video’s worden bijvoorbeeld specifieke gezichtskenmerken met elkaar vergeleken aan de hand van een algoritme. Als uit de controle blijkt dat er een afwijking is, dan wordt dat door een medewerker beoordeeld.

Let op! Deze bijzondere persoonsgegevens worden voor geen enkel ander doel verwerkt dan voor het controleren of jij dezelfde persoon bent als op de pasfoto van je identiteitsbewijs.

Onderaan deze pagina lees je hoe we met je gegevens omgaan.

Mag ik mijn burgerservicenummer (BSN) afschermen als ik in mijn.nn een foto maak van mijn paspoort of identiteitskaart?

Nee, je mag je burgerservicenummer niet afschermen als je je identiteit bevestigt in mijn.nn. Organisaties buiten de overheid mogen je BSN gebruiken als dat wettelijk bepaald is. De Algemene wet inzake rijksbelastingen verplicht Nationale-Nederlanden Bank om jaarlijks informatie aan de Belastingdienst door te geven. Het gaat onder andere om informatie over je vermogen, ontvangen en/of betaalde rente of lopende leningen. Daarbij moeten we je BSN vermelden. De Belastingdienst gebruikt de gegevens bijvoorbeeld om belasting te heffen en bij de aangifte inkomstenbelasting.

Meer informatie over het gebruik van je BSN vind je op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.


Tot wanneer heb ik?

Hoe lang heb ik de tijd om mijn identiteit te bevestigen?

Geen zorgen, je hebt genoeg tijd om je identiteit te bevestigen. We raden je wel aan je identiteit zo snel mogelijk te bevestigen. We sturen je hiervoor herinneringen over een periode van een aantal weken. Als je niet reageert op de herinneringen sturen we je een brief of e-mail waarin we je laten weten voor wanneer je het gedaan moet hebben. Bevestig je je identiteit niet voor die datum dan blokkeren we je rekening.

Wat kan er gebeuren als ik mijzelf niet op tijd identificeer?

Het is belangrijk dat je vóór de datum die in de e-mail of brief staat je identiteit bevestigt.

We doen ons best je zo goed mogelijk te helpen en het opnieuw identificeren zo makkelijk mogelijk te maken. Ben je te laat? Dan wordt je bestaande rekening(en) geblokkeerd.

Je ontvangt een e-mail of brief met daarin precies uitgelegd wat de gevolgen van blokkade voor jou zijn. Bevestig je je identiteit ook na blokkade niet? Dan zeggen we uiteindelijk de overeenkomst met je op en beëindigen we je bankrekening(en). We hopen natuurlijk dat dit niet nodig is.


Waar kan ik terecht met vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of heb je hulp nodig bij het bevestigen van je identiteit? Vul dan hieronder je telefoonnummer in. We proberen je binnen vijf werkdagen terug te bellen. Dit doen we op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. We helpen je graag.

Er is helaas een fout opgetreden. Probeert u het later alstublieft nog eens.

Bel me terug