Ga direct naar inhoud

De stappen om je identiteit te bevestigen

Het online bevestigen van de identiteit doe je in mijn.nn. Eerst log je in op mijn.nn. Dat kan via de computer of smartphone. In mijn.nn zie je direct de melding waarin we vragen de identiteit te bevestigen. Je klikt op de melding en volgt de stappen op het scherm. Je hebt een smartphone en paspoort of identiteitskaart nodig. Houd deze dus alvast bij de hand. Bekijk hier alle schermen die je doorloopt om je identiteit online te bevestigen:

Stap 1

Identiteitsbewijs scannen

We beginnen met een foto van je opengeklapte paspoort of identiteitskaart. Houd hem alvast bij de hand.

Stap 2

Land van uitgifte en soort identiteitsbewijs

Kies het land van uitgifte van je identiteitsbewijs en geef aan of je je paspoort of identiteitskaart gebruikt om je identiteit te bevestigen. In een volgend scherm vul je ook nog de uitgiftedatum van je paspoort of identiteitsbewijs in.

Stap 3

Sta toegang tot je camera toe

In het scherm hierna vraagt de website ‘verify.nn.nl’ toestemming om je camera te gebruiken.

Stap 4

Geef de website toegang tot je camera

Sta toe dat de website ‘verify.nn.nl’ je camera gebruikt om een foto te maken van je identiteitsbewijs.

Stap 5

Maak een foto van je identiteitsbewijs

Zorg dat je persoonsgegevens zichtbaar zijn. Leg je opengeklapte paspoort of identiteitskaart plat neer, bijvoorbeeld op tafel. Alles wat op het scherm van je telefoon te zien is, komt op de foto. Dus ook alles buiten het kader. Gebruik daarom bijvoorbeeld een lege tafel als ondergrond.

Houd de camera recht boven je identiteitsbewijs. Hiermee bedoelen we dit:

Stap 6

Is de foto goed gelukt?

Dat check je met de drie vragen onderin het scherm. Beantwoord je er een met ‘nee’? Maak dan een nieuwe foto van je identiteitsbewijs.

Stap 7

Maak een foto schuin van boven

Zorg dat je persoonsgegevens zichtbaar zijn. Leg je opengeklapte paspoort of identiteitskaart plat neer, bijvoorbeeld op tafel. Zorg ervoor dat er geen andere persoonsgegevens te zien zijn. Alles wat op het scherm van je telefoon te zien is, komt op de foto. Dus ook alles buiten het kader. Gebruik daarom bijvoorbeeld een lege tafel als ondergrond.

Houd de camera nu schuin boven je opengeklapte paspoort of je identiteitskaart. Het kantelen slaan we op als korte video in onze systemen. Met ‘kantelen’ bedoelen we dit:

Paspoort van 30 augustus 2021 of nieuwer?
Heb je een paspoort dat is uitgegeven op of na 30 augustus 2021? Dan maak je ook een foto van de achterkant van de pasfotopagina. Het BSN staat bij een nieuw paspoort namelijk op deze kant. Deze foto maak je verticaal. Je legt je paspoort in de lengte en klapt deze naar links open.

Stap 8

Controleer de gegevens van je identiteitsbewijs

Alle velden staan ingevuld. Controleer de gegevens goed. Is er iets niet ingevuld? Vul het dan zelf in. Klopt er iets niet? Verbeter het dan zelf of druk onderaan op ‘Scan opnieuw’. Klopt alles, dan kun je tikken op ‘Doorgaan’.

Stap 9

Maak een foto van je gezicht (selfie)

Je gaat een foto van je gezicht maken. Tik op ‘Doorgaan’.

Stap 10

Geef je camera weer toegang

In het volgende scherm geef je toegang. Tik op ‘Ik begrijp het’. Krijg je dit scherm niet? Dan heeft je camera al toegang.

Stap 11

Geef de website toegang tot je camera

Sta toe dat de website ‘verify.nn.nl’ je camera gebruikt om een foto te maken van je gezicht.

Stap 12

Maak een foto van je gezicht (selfie)

  • Kijk recht in de camera.
  • Zorg dat er geen andere personen of persoonsgegevens te zien zijn. Alles wat op het scherm van je telefoon te zien is, komt op de foto. Dus ook alles buiten het kader. Gebruik daarom bijvoorbeeld een witte muur als achtergrond.
  • Zorg ervoor dat er genoeg licht op je gezicht valt.
  • Draag geen pet of hoed.
  • Je mag je bril ophouden (geen zonnebril). Let er wel op dat je ogen goed zichtbaar zijn en dat je brilglazen niet teveel spiegelen.

Let op: het kan 5 seconden duren voordat je de knop 'Foto maken' kunt gebruiken.

Stap 13

Draai je hoofd een klein stukje naar links

Je draait bij deze stap je hoofd een klein stukje naar links en een klein stukje naar rechts als daarnaar gevraagd wordt. Let op, je hoeft maar een klein stukje te draaien (niet 90 graden) en kan in de camera blijven kijken. Staat de trilstand van je smartphone aan? Dan trilt de telefoon kort als de draaiing goed is vastgelegd. Deze beweging slaan we op als korte video in onze systemen. Dit vragen we om te controleren dat het echt om jouw gezicht gaat en niet om een foto van een gezicht.

Stap 14

Is je gezicht goed te zien?

Dat check je met de drie vragen onderin het scherm. Beantwoord je er een met ‘nee’? Maak dan een nieuwe foto van je identiteitsbewijs.

Klaar!

De bevestiging van je identiteit is verstuurd

Binnen vijf werkdagen informeren we je per e-mail of we je identiteit succesvol hebben gecontroleerd én goedgekeurd.

Video: Identiteit bevestigen

In deze video leggen we uit hoe je je identiteit bevestigt.

Direct naar een specifiek onderwerp?

Start de video en tik in de tijdbalk onderin het onderwerp van je keuze aan:

1. Waarom moet ik mijn identiteit bevestigen?
2. Wat moet ik doen?
3. Hoe begin ik?
4. Scan de QR-code
5. Foto van je identiteitsbewijs
6. Foto van je gezicht
7. Afronden

Lees meer over het bevestigen van je identiteit

Bekijk ook de antwoorden op veelgestelde vragen

Waar kan ik terecht met vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of wil je hulp bij het bevestigen van je identiteit? Dan kun je ons bellen op 088 663 06 63 (kies 0 in het menu). Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. We helpen je graag.

088 663 06 63

Of chat met Sanne, onze digitale assistent