Ga direct naar: inhoud

Drie Nederlandse werkgevers die iets buitengewoons doen om hun werknemers blij en gezond te houden

Iedereen kent de verhalen over het hoofdkantoor van Google, waar met een heel scala aan voordelen, zoals een uitgebreid gratis lunchbuffet, massages en fitness, wordt geprobeerd het werken op kantoor zo aangenaam mogelijk te maken. Maar hoe pakken Nederlandse bedrijven dat aan? We gingen op bezoek bij drie bedrijven die dit vraagstuk elk op hun eigen, bijzondere manier benaderen.

Heldergroen, communicatiebureau in Haarlem

Het Haarlemse communicatiebureau Heldergroen kwam een tijdje terug groot in het nieuws vanwege een opmerkelijke wetenswaardigheid over hun werkplek: om klokslag zes uur worden alle bureaus via een kabelsysteem omhoog getakeld en verdwijnen ze op magische wijze in het plafond. Vanaf dat moment houdt het werk op en worden er in het opgeruimde pand yogatrainingen of communicatiecursussen gegeven.

Voor Sander Veenendaal, oprichter van het bedrijf, is het een belangrijk onderdeel van de filosofie van Heldergroen. “Alle ruimte die we hebben, dus ook die in ons hoofd, wordt tegenwoordig geclaimd door commercie. Wij proberen die ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk, terug te geven.”

Voor werknemers van Heldergroen betekent dat duidelijk afgebakende werktijden. “Het is heel ongebruikelijk in onze branche, maar bij ons is een werkdag echt van 9 tot 6. Tot sluitingstijd wordt er hier knalhard gewerkt, maar daarna is het ook echt afgelopen. Je neemt dus niks mee naar huis.”

“Als je deze plek binnenloopt, krijg je meteen al een aangenaam gevoel,” zegt hij. “Ik denk dat dat voor een deel te maken heeft met hoe we met de ruimte omgaan. Zo nemen we rond de kerst bijvoorbeeld ieder jaar met het hele team de tijd om het hele pand grondig schoon te maken en zo samen het nieuwe jaar in te wijden. En eigenlijk illustreren die verdwijnende bureaus hetzelfde thema: het netjes afbakenen van een periode. Dat geeft veel rust en concentratie.”

Siemens, elektronica- en elektrotechniekconcern in Den Haag

Beeld: Siemens werknemers die deelnemen aan de Vredesloop.

Siemens heeft een van de laagste verzuimcijfers in de sector, namelijk rond de 2%. “Onze ideeën over hoe je werknemers gezond en tevreden houdt, beginnen bij oprechte betrokkenheid,” zegt Remi Smeets, directeur Human Resources bij Siemens Nederland. “Daarom hebben we ook een eigen arbo- en milieudienst, en kan je altijd bij een arts binnen het bedrijf terecht. Dat schept een band van vertrouwen.”

Dat beaamt ook Annelinde Veen, die tot voor kort voorzitter was van de jongerenvereniging Jong Siemens. “Je wordt hier echt serieus genomen. Dat draagt zeker bij aan de gezondheid en tevredenheid van mensen die hier werken.”

Om ook de fysieke gezondheid van de werknemers op peil te houden, heeft Siemens daarnaast een uitgebreid programma met verschillende activiteiten verdeeld over het jaar, zoals sportwedstrijden, ademhalingstraining of een traploopweek waarin werknemers worden aangemoedigd om wat vaker de trap te nemen.

“We willen de mogelijkheid houden om de invulling van zulke activiteiten een beetje los en ludiek te houden,” zegt Smeets. “Niet steeds weer dezelfde teambuildingdag, maar ruimte voor improvisatie. Dat zorgt continu voor nieuwe prikkels en houdt het fris. Iedereen zou eigenlijk naar kantoor moeten komen met een heel klein beetje gezonde spanning.”

Liber Dock, advocatenkantoor in Amsterdam

Beeld: de lounge-ruimte van Liber Dock. Geen standaard inrichting, geen standaard advocatenkantoor.

Bij advocatenkantoor Liber Dock in Amsterdam staat de mentale en fysieke gezondheid van werknemers hoog in het vaandel. Zo worden er wekelijks bootcamps georganiseerd, kunnen werknemers er mindfulnesstrainingen volgen en is er veel aandacht voor gezonde voeding. En waar de meeste advocatenkantoren behoorlijk hiërarchisch zijn, probeert Liber Dock juist gelijkheid uit te stralen.

“Toen we Liber Dock begonnen hebben we als aandeelhouders besloten om vanaf dag één te investeren in de vitaliteit van de werknemers,” zegt Boudewijn Kanen, partner en medeoprichter van Liber Dock.

“Daar hoort bij dat je aandacht hebt voor fysieke gezondheid, zoals met bootcamps of andere gezamenlijke sportactiviteiten, maar ook dat je bijdraagt aan het mentale welzijn. Dat uit zich voor ons bijvoorbeeld in die mindfulness: elke week liggen we hier met het hele bedrijf naast elkaar op matjes.”

“Voor nieuwkomers is het heel even wennen om naast je baas op een yogamatje te liggen,” zegt Marian van Eck, die net als Kanen medeoprichter van het advocatenkantoor is, “maar het went snel en het is heel goed voor je concentratie en mentale weerbaarheid.”

“Bovendien draagt het bij aan een gevoel van gelijkheid, wat iets is dat we hier heel belangrijk vinden. We willen dat iedereen hier gemakkelijk bij elkaar binnen kan lopen. Niet alleen om inhoudelijk te sparren, maar ook als je iets dwars zit of als je het ergens niet mee eens bent.”

“Het is heel aangenaam werken hier,” bevestigt Heleen Foesenek, die voor het bedrijf werkt als advocaat arbeidsrecht. “De werkdruk ligt in de advocatuur erg hoog, en ook hier is het natuurlijk hard werken. Maar het is hier wel flexibeler dan op veel andere plekken, bijvoorbeeld wanneer je eens vanuit huis wil werken. Bovendien krijg je hier heel veel vertrouwen. Je telt vanaf moment één echt helemaal mee.”

Door als werkgever actief bezig te zijn met de inzetbaarheid van je personeel, worden je werknemers gezonder en productiever. Bovendien kun je zo verzuim in je bedrijf verkorten of soms zelfs voorkomen. Nationale-Nederlanden ondersteunt met dienstverlening op maat bij het duurzaam inzetbaar houden van je personeel. Bekijk hoe we dat doen met ons Verzuimpakket Werkgever.