Ga direct naar: inhoud

Deze mensen schreven elkaar een brief over hoe ze hun leven samen voor zich zien na hun pensioen

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven


In de video vroegen we mensen elkaar een brief te schrijven over hun gezamenlijke leven na hun pensioen. We keken de video met Marc Bergsma, pensioenexpert bij Nationale-Nederlanden, en vroegen hem om te reageren op de video met tips over wat nog meer belangrijk is in de aanloop naar je pensioen.

Waar denken mensen nog niet genoeg over na?

Marc: "Waar niet veel mensen bij stilstaan, is dat er veel keuzes zijn voor je pensioen. Wist je bijvoorbeeld dat je voor een parttime pensioen kunt kiezen? Daarnaast zijn er mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan, of juist later. En er zijn verschillende keuzes te maken voor partnerpensioen. Ook is het vaak mogelijk om te kiezen voor een hoger pensioen als je net met pensioen bent, om vervolgens de jaren erna een lager pensioen te krijgen. Of andersom."

"Er zijn dus veel mogelijkheden om je pensioen aan te laten sluiten op je wensen. Maar mensen moeten hier wel op gewezen worden, dat doet Nationale-Nederlanden met de Pensioen Hulp."

Marc over moeilijkere onderwerpen: " Natuurlijk zijn er onderwerpen waar niet zo snel over wordt nagedacht als je mensen vraagt om te dromen over hun gezamenlijke leven tijdens hun pensioen. Twee stellen uit de video hebben bijvoorbeeld met een echtscheiding te maken gehad. Het is logisch dat ze daar in hun brieven niet over beginnen, maar het is toch verstandig om te bekijken wat een eventuele echtscheiding met je pensioen doet. En twee vrouwen die nu een latrelatie hebben; bij overlijden worden zij vanuit de pensioenregeling niet als partners gezien en is er dan dus geen uitkering voor elkaar. Dat zijn dingen waar je wel over na moet denken."

Wat zijn nuttige tips voor het regelen van je pensioen?

Marc geeft aan dat het goed is om je aan te melden voor de Pensioen Hulp. "Daarmee krijg je regelmatig handige tips en relevante pensioeninformatie die op je leeftijd is afgestemd. Dit is gratis en geheel vrijblijvend. Verder is het slim om eens te kijken op mijnpensioenoverzicht.nl, waar je al je pensioenpotjes en AOW-opbouw overzichtelijk bij elkaar kunt zien.
Het is ook goed om voor jezelf te bepalen wat voor uitgaven je verwacht tijdens je pensioen. Wil je verre reizen gaan maken? Of wekelijkse vistripjes zoals de twee vrienden? Het is verstandig om nu al te kijken hoeveel geld je hiervoor nodig denkt te hebben, zodat je je oude dag precies zo kunt inrichten zoals je je voorgesteld had. De beste manier is om een persoonlijke balans op te maken, waarop je aangeeft hoeveel je nodig denkt te hebben tegenover hoeveel je nu denkt straks te ontvangen. Zo zie je in één oogopslag of je gedroomde toekomst te realiseren valt of dat je in actie moet komen."

Marc ten slotte: "Vergeet verder vooral niet om ook nu te genieten. Een goede voorbereiding op de dingen die soms kunnen gebeuren in het leven, betekent natuurlijk niet dat je niet nu ook een prettig financieel leven kunt hebben!"

Gaat u binnen nu en tien jaar met pensioen? Met de Pensioen Hulp krijgt u relevante tips en informatie voor uw pensioen, gebaseerd op uw geboortejaar, zodat u straks optimaal van uw pensioen kan genieten. Meld u hier aan voor de Pensioen Hulp. De Pensioen Hulp is gratis en vrijblijvend, ook als u geen klant van ons bent.

Bekijk hieronder hoe andere vrienden en geliefden hun toekomst samen na hun pensioen voor zich zien.

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven