Ga direct naar inhoud

Correctie beleggingswaarde Pensioenstabilisator

We hebben een fout ontdekt in de werkwijze van de Pensioenstabilisator. De Pensioenstabilisator gebruiken we in de laatste periode van de lifecycles waarin we voor uw pensioen beleggen. De fout heeft geleid tot onjuiste koersen met als gevolg een te lage beleggingswaarde.


U heeft bij ons (eventueel via uw (oud) werkgever) één van de volgende producten waarin we de Pensioenstabilisator gebruiken:

  • Persoonlijk Pensioen Plan individueel
  • Persoonlijk Pensioen Plan collectief
  • Pensioen Continue Plan

Wat is er aan de hand?

Vanaf 2008 tot medio mei 2015 heeft Delta Lloyd (nu Nationale-Nederlanden) de Pensioenstabilisator geïntroduceerd in de hierboven genoemde pensioenregelingen.

Binnen deze zogenoemde ‘beschikbare premieregelingen’ bouwt u een beleggingswaarde op, waarmee u op uw pensioendatum een levenslange pensioenuitkering moet aankopen. De hoogte van deze uitkering is niet alleen afhankelijk van de beleggingswaarde, maar ook van de rente en de algemene levensverwachting op uw pensioendatum. Bij een hoge rente kunt u een hogere pensioenuitkering aankopen dan bij een lage rente. De Pensioenstabilisator zorgt ervoor dat een eventuele wijziging van de rente nauwelijks invloed heeft op de hoogte van de pensioenuitkering.

Eind vorig jaar hebben we ontdekt dat er een fout zit in de werking van de Pensioenstabilisator. De fout heeft geleid tot onjuiste koersen, met als gevolg een (mogelijk) te lage beleggingswaarde en pensioenkapitaal dan dat u op grond van de uitvoeringsovereenkomst zou moeten hebben.

Hoe gaan we corrigeren?

De fout heeft geleid tot onjuiste koersen en een te lage beleggingswaarde. We corrigeren in twee stappen:

  1. In de eerste stap hebben we de koersen aangepast vanaf 1 januari 2019. De koersen hebben vanaf deze datum het correcte verloop. Deze correctie hebben we op 25 mei 2020 verwerkt.
  2. In de tweede stap vullen we met een eenmalige storting uw beleggingswaarde aan voor de periode vóór 1 januari 2019. Hierbij houden we uiteraard ook rekening met rendement dat u mogelijk bent misgelopen.

    Dit alles zorg ervoor dat uw beleggingswaarde met terugwerkende kracht is gecorrigeerd.

We pakken de correcties met de eenmalige stortingen gefaseerd aan, waarbij we verschillende groepen onderscheiden. We houden u voortdurend op de hoogte als we met een groep starten.

Veelgestelde vragen

We hebben voor u een overzicht gemaakt met de veelgestelde vragen en antwoorden.

Communicatievoorbeelden

Below you will find an English version of the letter dated 29 May or 12 June 2020.