Ga direct naar: inhoud

Bewust Pensioen

 • Combinatie keuzemogelijkheden en zekerheid
 • Kosteloos switchen tussen LifeCycle beleggen en Zelf beleggen
 • Deskundige en persoonlijke begeleiding

Een passend pensioen voor iedereen

Een unieke pensioenregeling waarmee u als werkgever een passend pensioen voor uw werknemers in huis heeft met daarbij persoonlijke en relevante begeleiding. Met Bewust Pensioen hebben uw werknemers zelf invloed op hun pensioenopbouw. Voor de één betekent dit meer zekerheid, voor de ander invloed op de beleggingen.

Persoonlijk advies nodig?

Wilt u advies afgestemd op uw wensen en situatie? Een onafhankelijk adviseur kan u daarbij helpen.

Zoek een onafhankelijk adviseur

Op basis van beleggen

Op basis van beleggen bouwen uw werknemers een pensioenkapitaal op. De standaard manier is lifecycle beleggen. Dit houdt in dat de beleggingsexpert van Nationale-Nederlanden belegt voor uw werknemers. Liever zelf achter het stuur? Dan kiest hij voor zelf beleggen.

Naar het fondsenoverzicht

Aanvullend pensioen

Wilt uw werknemer extra geld inleggen voor zijn pensioen? Dan is er aanvullend pensioen. Uw werknemer geeft eenvoudig via zijn persoonlijke pensioenportal door welk bedrag hij eenmalig of periodiek extra wil bijsparen.

Meer zekerheid

Uw werknemers kunnen gebruik maken van de Pensioenclick.
Hiermee kunnen zij hun pensioenkapitaal geheel of gedeeltelijk ‘vastclicken’ tegen de dan geldende marktrente.

Deskundige en persoonlijke begeleiding van uw werknemers

Pensioencommunicatie

Anja van Saarloos van Pensioencommunicatie vertelt: “Wij leggen uw werknemers op een heldere manier uit hoe de regeling in elkaar steekt, welke keuzemogelijkheden er zijn en hoe de actualiteiten rondom pensioen invloed hebben op de pensioenregeling. In duidelijke taal, interactief en altijd persoonlijk!”

Online middelen

Via mijn.pensioen ziet uw werknemer in één oogopslag wat zijn persoonlijke pensioenaanspraken zijn. Ook maakt hij via de uitgebreide beleggingsmodule eenvoudig uw beleggingskeuzes. Met de pensioenapp gaat uw werknemer na welke invloed bepaalde gebeurtenissen op zijn pensioen hebben zoals bijvoorbeeld een scheiding, eerder of later stoppen met werken of arbeidsongeschikt raken.

Online dienstverlening ‘met pensioen gaan’

Wij helpen uw werknemers met pensioen gaan. Vanaf tien jaar voor het pensioen is er De Pensioen Hulp, een online dienstverlening met relevante informatie en handige tips. En in het laatste jaar voordat uw werknemer met pensioen gaat is er de persoonlijke begeleiding van onze Pensioen Coaches.


Bewust Pensioen voor de werknemer. Wat is het?

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

Bewust Pensioen voor de werkgever. Hoe werkt het?

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

“Bewust Pensioen voldoet helemaal aan onze vraag"

Lees waarom Mountain de keus maakte voor Bewust Pensioen.

Wat is het?

Bewust Pensioen is een pensioen voor werkgevers en werknemers die aan de ene kant de zekerheid willen van een gegarandeerd pensioen en aan de andere kant het rendement willen van beleggen.

Duidelijk & modern pensioenproduct

Met Bewust Pensioen biedt u zowel vrijheid als zekerheid aan uw werknemers. Met Bewust Pensioen kunt u maximaal de helft van de premie besteden aan een gegarandeerde pensioenuitkering of een gegarandeerd pensioenkapitaal. Het resterende deel van de premie wordt belegd. Met Bewust Pensioen kunnen uw werknemers hun pensioenopbouw voor een deel persoonlijk invullen. Voor welke verdeling wordt gekozen, bepaalt de individuele werknemer zelf.

Met Bewust Pensioen bepaalt u welk gedeelte, van de beschikbare premie van uw werknemer, u besteedt aan een gegarandeerde pensioenuitkomst. Dit deel kan variëren van 0 tot 50%. Dat is de zogenaamde werkgeversgarantie. Het resterende deel van de premie wordt belegd voor uw werknemers. Willen uw werknemers meer zekerheid, dan kunnen zij gebruikmaken van de Pensioenclick.

Met deze optie kunnen zij het opgebouwde belegde vermogen en hun toekomstige inleg geheel of gedeeltelijk ‘vastclicken’. De maandelijkse pensioenuitkering bestaat dan, op het moment dat het pensioen ingaat, uit:

 • Het gegarandeerde pensioen uit de werkgeversgarantie
 • Het gegarandeerde pensioen uit de Pensioenclick en/of
 • Het op de pensioenleeftijd aangekochte pensioen uit de resterende beleggingswaarde

Over de werknemerportal mijn.nn.nl

Met mijn.nn.nl kunnen uw werknemers nagaan wat de financiële gevolgen zijn van allerlei persoonlijke keuzes. Bijvoorbeeld als uw werknemer eerder stopt met werken, of juist langer doorwerkt. Ook kan een persoonlijk financieel dossier worden ingevuld met gegevens als de soort en hoogte van een hypotheek of energiekosten per maand waardoor een financieel overzicht ontstaat. Mijn.nn.nl biedt dus naast feitelijke gegevens over de pensioenregeling ook inzicht in wat de pensioenregeling persoonlijk betekent voor uw werknemer.

Kenmerken

Algemene kenmerken van een Nationale-Nederlanden Pensioen

 • Innovatief en eigentijds
 • Flexibel en ontwikkeld om aan de huidige wensen van werkgevers en werknemers te voldoen
 • Direct inzicht voor uw werknemers in de persoonlijke pensioensituatie
 • Deskundige en persoonlijke ondersteuning voor uw werknemers
 • Persoonlijke pensioencommunicatie voor uw werknemers
 • Heldere uitleg en duidelijk taalgebruik

Kenmerken Bewust Pensioen voor de werkgever

 • Aantrekkelijk pensioen op basis van beleggingen met een garantiecomponent
 • Beheersbare kosten door beschikbare-premieproduct
 • Zekerheid bieden met de werkgeversgarantie
 • Werknemer heeft invloed op beleggingsgedeelte door middel van de Pensioenclick

Kenmerken Bewust Pensioen voor uw werknemers

 • Combinatie van beleggen en garantie, waarbij uw werknemer kan kiezen voor aanvullende garantie
 • Uw werknemer kan delen van het opgebouwde belegde vermogen aanwenden voor het aankopen van een pensioenuitkering
 • Altijd duidelijk online inzicht in de hoogte van de opgebouwde pensioenuitkering, de beleggingen, de gevolgen van eventuele keuzes en het op de pensioendatum mogelijk te verwachten pensioen via een gebruikersvriendelijke portal

Collectief beleggen op maat

Nationale-Nederlanden hanteert een standaard (default) manier van beleggen in lifecycles. Maar u kunt hier onder voorwaarden van afwijken en een eigen standaard kiezen voor uw pensioenregeling. Zo zorgt u ervoor dat de standaard manier van beleggen goed past bij uw werknemersbestand. Uw (ex-)werknemers kunnen individueel van deze standaard afwijken en zelf de optie kiezen die het beste bij hen past. Zo is er werkelijk sprake van collectief beleggen op maat.

U kunt de volgende keuzes maken:

 • De beleggingsvorm: onze aanpak voor beleggen, en hoe we de risico’s spreiden. U kunt kiezen uit twee beleggingsvormen: Index Volgend en Actief Beheerd.
 • Het beleggingsrisico. Binnen iedere beleggingsvorm kunnen we meer en minder risicovol beleggen. Hiervoor hanteren we verschillende risicoprofielen. Zolang bij ons geen risicoprofiel bekend is, beleggen we voor een werknemer standaard in een lifecycle die hoort bij het risicoprofiel ‘gebalanceerd’. U kunt hiervan afwijken en ook kiezen voor een lifecycle die hoort bij de risicoprofielen ‘voorzichtiger’ en ‘ambitieuzer’. Meer over deze risicoprofielen kunt u binnenkort lezen in het document ‘Standaard lifecycle voor uw werknemers’.
 • Afbouwleeftijd: standaard bouwen we de risicovolle beleggingen af tot de (verwachte) AOW-leeftijd van de individuele deelnemer. U kunt hiervan afwijken en als eindleeftijd voor de afbouw kiezen voor de pensioenleeftijd in uw pensioenregeling.
Specificaties
Bewust Pensioen Belangrijkste specificaties
Defined Contribution Een beschikbare-premieregeling op basis van beleggen met garantiecomponent te bepalen door zowel werkgever als werknemer (Pensioenclick)
Aanbieder Nationale-Nederlanden Leven
Soort regeling Basisregeling. Regeling kan worden gesloten vanaf 1 medewerker en een gemiddelde premie van minimaal 1500 euro per deelnemer
Aanvullende verzekeringen Partner- en wezenpensioen, ANW-pensioen, premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid, WIA Arbeidsongeschiktheidspensioen
Vrijwillige aanvullende regelingen Niet mogelijk
Winstdeling Levenbonus
Indexatie Optie voor werkgever: vaste indexatie verzekeren voor uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid en/of overlijden
Beleggen Standaard beleggen deelnemers in een lifecycle met beleggingsprofiel 'gebalanceerd'. De werkgever kan onder voorwaarden hiervan afwijken en als standaard kiezen voor het soort lifecycle dat hoort bij ‘voorzichtiger’ of ‘ambitieuzer’.
Waardeoverdrachtverzekering Standaard meeverzekerd
Betalingswijze Automatische incasso
Communicatie Digitaal
Mijn.nn.nl voor de werkgever Moderne portal biedt inzicht en overzicht. Eenvoudig in het gebruik
Mijn.nn.nl voor de werknemer Extra dienst mogelijk door Nationale-Nederlanden Pensioencommunicatie
Pensioenclick Werknemer heeft de mogelijkheid om pensioen vast te clicken vanuit zijn opgebouwde beleggingskapitaal en/of beschikbare premie. Ondersteuning bij deze keuze vindt plaats op de portal voor de werknemer
Aanvullend pensioen Werkgever kan beslissen de optie ‘Aanvullend pensioen’ aan te bieden aan zijn werknemer(s)
Pensioenclick

Kosten pensioenclick

Met de Pensioenclick heeft u de mogelijkheid om uw pensioen vast te clicken. De prijs van de Pensioenclick bestaat uit het tarief en de kosten. Het tarief van de Pensioenclick is gebaseerd op de actuele rente termijnstructuur en onze laatste inschatting hoe oud mensen worden. Wilt u het tarief of de prijs opvragen? Mail dan naar bewustpensioen@nn.nl.

Wat is de Pensioenclick?

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

Links en documenten

Voorwaarden

LifeCycle Beleggen

Fondsen Actueel

Formulieren

Andere documenten

DGA

Bewust Pensioen biedt een flexibele pensioenregeling die past bij een wereld in beweging. Oók voor de DGA. U kunt deelnemen aan de collectieve regeling van de werknemers. Maar u kunt ook zelf een individuele regeling vormgeven: Bewust Pensioen voor de DGA. Met Bewust Pensioen voor de DGA heeft u de zekerheid van een voorspelbare pensioenpremie. En u kunt de regeling aanpassen aan uw eigen wensen.

Voordelen van Bewust Pensioen voor de DGA

 • Het is fiscaal aantrekkelijk door de omkeerregeling. U betaalt geen belasting en premies volksverzekeringen over de pensioenpremie die u inlegt. Die betaalt u pas als u de uitkering krijgt.
 • Bewust Pensioen biedt u een totaaloplossing: ouderdomspensioen én een partner- en wezenpensioen.
 • U kunt uw regeling zelf vormgeven. Zo weet u zeker dat de regeling aansluit bij uw wensen en behoeften. U kunt zelf beslissen over de hoogte van de premie.
 • Nationale-Nederlanden zorgt voor professioneel beleggingsbeleid in lifecycles, met aantrekkelijke beheerkosten. U kunt hierop zelf invloed uitoefenen door de lifecycle te kiezen die bij u past. Of door zelf uw beleggingsfondsen te kiezen (‘Zelf Beleggen’).
 • Met onze portalen heeft u altijd online inzicht in uw totale inkomen voor later. Én ziet u wat uw mogelijkheden zijn om dit te beïnvloeden.

Verschillen tussen de DGA en werknemers in een collectieve pensioenregeling

Voor DGA’s gelden enkele andere wettelijke regels dan voor werknemers aan een collectieve pensioenregeling:

 • Als DGA valt u niet onder Pensioenwet. U geniet daarom minder bescherming voor uw pensioen dan gewone werknemers. Wij sturen u wel bij het begin van uw deelname uw Pensioen 1-2-3 en jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht.
 • Bewust Pensioen voor de DGA valt niet onder de Wet Medische Keuringen. We stellen u bij toetreding tot Bewust Pensioen enkele gezondheidsvragen. Daarna nodigen we u mogelijk uit voor een (medische) keuring.
 • U bent als DGA waarschijnlijk niet verzekerd voor de WIA. Dit betekent dat u geen WIA-uitkering krijgt van de overheid als u (deels) arbeidsongeschikt wordt. Wilt u premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid meeverzekeren? Dan kunt u alleen aanspraak maken als u een (inkomensvervangende) loongerelateerde uitkering krijgt, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of -pensioen. Het is dan nodig dat u een losse arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Wilt u dit niet? Dan kunt u ervoor kiezen om premievrijstelling niet mee te verzekeren.
 • Wordt u arbeidsongeschikt? En wordt de mate van arbeidsongeschiktheid niet beoordeeld door het UWV omdat u niet verzekerd bent voor de WIA? Dan voert Nationale-Nederlanden de medische beoordeling uit.

Interesse in Bewust Pensioen voor de DGA?

Wilt u weten of Bewust Pensioen voor de DGA bij u past? Of hoe u deze regeling kunt aanpassen aan úw wensen? Neem contact op met uw financieel adviseur.

Zoek een adviseur

_1403195_

Kunnen wij u helpen?