Ga direct naar inhoud

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Veel mensen vragen zich af of een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht is bij een hypotheek. Nee, je bent volgens de wet niet verplicht om bij een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar sommige hypotheekverstrekkers eisen dit wel. Waarom een overlijdensrisicoverzekering sowieso het overwegen waard is, lees je in dit artikel.

Wanneer kies je voor een overlijdensrisicoverzekering?

Met een overlijdensrisicoverzekering ben je verzekerd als je (plotseling) overlijdt. Jouw nabestaanden, of degene die je als 'begunstigde' aanwijst, ontvangen dan een geldbedrag. De hoogte van de uitkering hangt af van het verzekerd bedrag. En van de verzekeringsvorm die je hebt gekozen.

Vaak kies je voor een overlijdensrisicoverzekering als je een hypotheek sluit. Want als jij of je eventuele partner overlijdt, valt er meestal een inkomen weg. En dat heeft flinke financiële gevolgen. Met een overlijdensrisicoverzekering laat je de nabestaanden met het verzekerd bedrag financieel verzorgd achter.

Je kunt er ook voor kiezen om een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarmee komt een verzekerd bedrag vrij als je overlijdt. En kan degene die de uitkering ontvangt deze vrij gebruiken.

Welke verzekeringsvormen zijn er voor de overlijdensrisicoverzekering?

Hoeveel geld nabestaanden met een overlijdensrisicoverzekering krijgen, hangt af van twee dingen. De afgesproken looptijd van de verzekering én de verzekeringsvorm die je kiest. Je kunt kiezen voor een dalende overlijdensrisicoverzekering of een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Bij een gelijkblijvende ORV blijft het verzekerd bedrag de hele periode gelijk.

Bij een dalende ORV is dat anders. Hoe langer die verzekering loopt, hoe lager de uitkering bij overlijden is. Er is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering en een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

Dit is het verschil:

  • Lineair dalende ORV: Het verzekerd bedrag daalt elk jaar met hetzelfde bedrag.
  • Annuïtair dalende ORV: Het verzekerd bedrag daalt elk jaar met hetzelfde percentage.

Moet je bij een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering sluiten?

Een overlijdensrisicoverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar een hypotheekverstrekker kan die wel eisen. Of dat het geval is verschilt per hypotheekverstrekker. Vaak is een overlijdensrisicoverzekering niet nodig bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij een hypotheek zonder NHG soms wel. De meeste banken vragen dan om 80% van de woningwaarde met een overlijdensrisicoverzekering te verzekeren.

Heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Je hebt niet altijd een overlijdensrisicoverzekering nodig. Maar een overlijdensrisicoverzekering is wel het overwegen waard. Met deze verzekering zorg je namelijk dat je nabestaanden financieel verzorgd achterblijven na je overlijden. Dat is prettig als je een koopwoning hebt. Maar ook wanneer je in een huurwoning woont.

In de situaties hieronder kan een overlijdensrisicoverzekering handig zijn. Heb je hulp nodig bij het maken een keuze die bij jouw situatie past? Neem dan contact op met je adviseur. Heb je geen adviseur? Bekijk welke onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt zit.

ORV bij een huurwoning

Je woont met je partner of je gezin in een huurhuis. Jullie kunnen samen de huur en andere vaste lasten betalen. Maar is dat nog steeds zo als jij of je partner overlijdt? Met een ORV bied jij je nabestaanden financiële zekerheid.

ORV bij een huurwoning

ORV voor je kind(eren)

Je wilt het beste voor je kinderen. Met een overlijdensrisicoverzekering krijgen je kinderen een bedrag als jij of je partner overlijdt. Zodat ze op dat moment geen financiële zorgen hebben.

ORV voor je kinderen

ORV bij een hypotheek

Een huis is waarschijnlijk een van je grootste aankopen ooit. En, je betaalt flink wat jaren de lasten voor de hypotheek. In die jaren kan er veel gebeuren. Daarom sluiten mensen bij een hypotheek vaak een ORV. En bij sommige hypotheekverstrekkers is een overlijdensrisicoverzekering verplicht.

ORV bij een hypotheek

Wat als je geen overlijdensrisicoverzekering hebt?

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je de financiële druk op je nabestaanden verlicht wanneer je overlijdt. Zeker wanneer je een huis met een hypotheek hebt is dit fijn. Want met de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering los je (een deel van) de hypotheek af. Hierdoor worden de maandlasten voor je achterblijvende partner en eventuele kinderen lager. Als je geen overlijdensrisicoverzekering hebt, moeten de nabestaanden deze lasten uit eigen middelen betalen.

Wat zijn de gevolgen als je de gezondheidsverklaring niet volledig invult?

Het is belangrijk dat je de vragen naar waarheid en zo volledig mogelijk beantwoordt. Doe je dit niet? Dan kan de verzekeraar de verzekering stoppen. Of hij keert niet, of niet het hele bedrag, uit.

Wat als je het niet eens bent met de beoordeling?

Ben je het oneens met je medische beoordeling? Dan heb je het recht om de medisch adviseur te vragen de uitkomst toe te lichten. Ben je het niet met zijn toelichting eens? Dan kun je bij de verzekeraar van de overlijdensrisicoverzekering bezwaar maken. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan je nog voor een beslissing terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID).

Bereken je overlijdensrisicoverzekering


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie