Ga direct naar: inhoud

Ander huis kopen?

  • Wat kunt u maximaal lenen?
  • Aantrekkelijke rente
  • Overbruggingskrediet mogelijk

Bereken uw hypotheek

Ander huis kopen?

Wat gebeurt er met uw huidige hypotheek als u een ander huis koopt? De hypotheek op uw huidige huis moet u aflossen. Dit doet u met de opbrengst van de verkoop van uw woning. De notaris van de kopende partij vraagt bij ons de aflosnota van uw hypotheek op. Hierin staan alle bedragen die u moet betalen voordat u het huis kunt overdragen aan de nieuwe eigenaar. Denk hierbij aan de hypotheekschuld, de rente en een eventuele boete.

En hoe kunt u het nieuwe huis betalen als het oude huis nog niet is verkocht? Voor uw nieuwe huis kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten. Hiervoor heeft u bij Nationale-Nederlanden twee mogelijkheden: u sluit een hypotheek af met dezelfde voorwaarden: de meeneemregeling. Of u sluit een andere hypotheek af.

Waarom een hypotheek bij Nationale-Nederlanden?

Een hypotheek is meer dan alleen onze aantrekkelijke rente! Wij bieden ook voordelen die bij het afsluiten van een hypotheek, maar zeker ook daarna belangrijk zijn. Een hypotheek sluit u meestal voor een lange periode af, vaak wel dertig jaar! Dan is het fijn om te weten dat Nationale-Nederlanden met een Nederlandse geschiedenis van 170 jaar, veel ervaring heeft met hypotheken en verzekeringen.

Wij staan voor u klaar met onze eigen hypotheekadviseurs die graag met u bepalen welke hypotheek het beste bij uw situatie past. Dit kan op kantoor, maar ook ’s avonds bij u thuis of via de webcam. Maar we maken ook gebruik van een netwerk van onafhankelijk adviseurs bij u in de buurt.

Wat kunt u maximaal lenen?

Heeft u een ander huis op het oog en wilt u een bod doen?

  • Bereken wat u kunt lenen
  • Bekijk wat de maandlasten zijn
  • Bepaal of u uw woning kunt betalen
  • Hypotheek ook mogelijk voor ZZP-ers

Bereken nu


Uw hypotheek wijzigen en beheren in mijn.nn

Zodra u een hypotheek heeft bij Nationale-Nederlanden kunt u de meeste wijzigingen gemakkelijk aan ons doorgeven via mijn.nn, uw persoonlijke en beveiligde online omgeving. Hieronder een kort overzicht van de vele mogelijkheden.

Download de App

Via onze App op uw tablet of smartphone heeft u altijd inzicht in uw hypotheek.


Meeneemregeling of een andere hypotheek?

Heeft u al een hypotheek bij ons en koopt u een andere woning? Dan kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten met dezelfde voorwaarden als de hypotheek op uw huidige huis. Deze meeneemregeling houdt in dat de rente voor de resterende rentevastperiode en de hoofdsom gelijk blijven. Neemt u een hogere hypotheek, dan gelden de voorwaarden van dat moment voor het extra te lenen bedrag. Voor de aanvraag van uw nieuwe hypotheek gelden de acceptatienormen van het moment van die aanvraag.

U kunt ook een andere hypotheek afsluiten met andere voorwaarden. Zo kunt u de hypotheek kiezen die op dat moment het beste bij u past. Uw hypotheekadviseur kan u helpen bij uw keuze. Heeft u nog geen adviseur?

Maak een afspraak

Restschuld of juist overwaarde?

Als u uw huis verkoopt met verlies, dus als uw huidige woning minder opbrengt dan uw hypotheekschuld, dan is er sprake van restschuld. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is er sprake van een restschuld die u niet kunt financieren? NHG beoordeelt of de schuld kan worden kwijtgescholden. Hieraan zijn voorwaarden verbonden.

Misschien is uw huis in de loop der jaren meer waard geworden en is er waarschijnlijk sprake van overwaarde. Verkoopt u uw woning met overwaarde, en koopt u binnen 3 jaar een andere woning? Dan moet u die overwaarde van de overheid gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Bijvoorbeeld om de verbouwing te financieren, of een lagere hypotheek te nemen Dit heeft de bijleenregeling. Doet u dat niet, dan mag u van de overheid over het bedrag van de overwaarde geen hypotheekrente aftrekken.

Wat kunt u doen bij een verwachte restschuld?

Tijdelijk twee huizen

Bij het kopen van een ander huis kan het gebeuren dat u tijdelijk twee huizen heeft. Bijvoorbeeld als uw nieuwbouwhuis nog gebouwd moet worden, uw oude huis nog niet is verkocht of u dit pas later wil overdragen aan de nieuwe eigenaar, omdat u het nieuwe huis eerst nog wilt opknappen.
Het hebben van twee huizen brengt dubbele woonlasten met zich mee. Om deze periode te overbruggen kunt u in bepaalde situaties een overbruggingskrediet nemen of uw huis tijdelijk verhuren.

Met een Overbruggingskrediet kunt u over (een deel van) de overwaarde van uw oude huis beschikken om uw nieuwe huis te financieren.
U kunt uw huis op basis van de Leegstandwet ook tijdelijk verhuren om de dubbele woonlasten te dragen. Nationale-Nederlanden verleent toestemming voor verhuur als aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Meer over Overbruggingskrediet

Ik wil advies