Ga direct naar inhoud

Mijn werknemer is ziek: wat nu?

Natuurlijk hoop je dat het niet gebeurt, maar ook jouw werknemers kunnen ziek worden van het coronavirus. Kun je van werknemers eisen dat ze niet werken als ze verkouden zijn? Wat doe je als een zieke werknemer nog in een proeftijd zit? Of ziek is als een arbeidsovereenkomst afloopt? En hoe zit het met de privacy van werknemers?

Als mijn werknemer symptomen van het coronavirus heeft

Als werkgever mag je van je werknemers verwachten dat zij hun eigen gezondheid goed kunnen beoordelen. En dat zij het bedrijf niet onnodig in gevaar brengen. Toch kan het voorkomen dat een werknemer verkouden is, maar zelf zegt dat het wel meevalt. Mag je dan eisen dat hij of zij niet op het werk verschijnt? Het antwoord is ja. Als werkgever mag je inderdaad eisen dat werknemers niet op het werk verschijnen met symptomen die kunnen wijzen op het coronavirus.

Als de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer afloopt

Stel, de (tijdelijke) arbeidsovereenkomst van je werknemer loopt af, maar de werknemer heeft klachten die kunnen duiden op het coronavirus. Wat doe je dan om deze werknemer zo goed mogelijk te begeleiden? Er zijn twee opties:

  • Ben je volgens de Ziektewet geen eigenrisicodrager (oftewel: publiek verzekerd)? Dan is het UWV verantwoordelijk voor zowel de re-integratie als de uitbetaling van de Ziektewet-uitkering van de zieke (ex-)werknemer.
  • Ben je eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan ben je als werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van de zieke (ex)werknemer en uitbetaling van de Ziektewet-uitkering.

Als de zieke werknemer nog in zijn of haar proeftijd zit

Je mag een werknemer tijdens een proeftijd ontslaan. Dit mag niet als de werknemer een chronische ziekte of een handicap heeft. Ook mag je een werknemer niet ontslaan in de proeftijd als er sprake is van een contract van zes maanden of minder, omdat een proeftijd in dat geval niet rechtsgeldig is.

Ziekmelding? Let op de privacy van werknemers

Is je werknemer ziek? Let er dan op dat een werknemer niet verplicht is aan te geven dat het om het coronavirus gaat. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens morgen werkgevers namelijk niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte van werknemers. Alleen de arbodienst of bedrijfsarts mag deze medische gegevens verwerken. De arbodienst of bedrijfsarts moet zich hierbij beperken tot de gegevens die de werkgever nodig heeft om een beslissing te kunnen nemen over loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie van zieke werknemers.

Advies bij het begeleiden van zieke werknemers

Heb je vragen of hulp nodig bij het begeleiden van zieke werknemers? Wij geven je graag advies. Ook bieden we ondersteuning bij verzuimbegeleiding.

Ondernemen doe je samen