Ga direct naar inhoud

Je werknemers motiveren om fit te blijven

Hoe motiveer je je werknemers om fysiek en mentaal fit te blijven? Zodat ze hun werk nu én in de toekomst goed kunnen uitvoeren? Health Manager Rik-Jan Modderkolk (55) adviseert organisaties over de inzetbaarheid van hun werknemers. We vroegen hem naar zijn aanpak, zodat jij je voordeel kunt doen met zijn tips.

“Elke werkgever ligt weleens wakker van vragen over de inzetbaarheid van zijn mensen”, vertelt Rik-Jan. “Kunnen werknemers die ouder worden hun werk over een paar jaar nog wel doen? En wat kan ik betekenen voor mijn werknemers met klachten door thuiswerken?”

Rik-Jan brengt dit soort vraagstukken voor organisaties in kaart. En hij stimuleert werkgevers hierover in gesprek te gaan met hun werknemers. Hoe denken zij over hun inzetbaarheid? Maken zij zich ook zorgen of ze hun werk over vijf jaar nog kunnen doen? En wat kunnen werknemers zelf doen om fit te blijven voor hun werk?

Hoe blijf ik fit voor mijn werk?

“In het laatste bedrijf waar ik werkte, deed 76% van de werknemers eens in de drie jaar vrijwillig mee aan een Health Check”, vertelt Rik-Jan. Zo’n gezondheidscheck bestaat uit verschillende metingen als een bloedtest en een gehoortest.

Na de metingen vindt een gesprek plaats. “Daarin wordt de link gelegd tussen de resultaten en het werk dat iemand doet”, legt Rik-Jan uit. “Als een werknemer bijvoorbeeld weinig spierkracht heeft, wat betekent dat dan voor zijn werk?”

Stel dat een magazijnmedewerker niet in staat blijkt om twintig kratjes te tillen. Rik-Jan: “Dan kun je hem vragen wat hij nodig heeft om dit in de toekomst wel weer te kunnen. Zo motiveer je je werknemers ook om zelf na te denken over de vraag: hoe blijf ik fit voor mijn werk?”

Dat dit bedrijf werknemers stimuleert met hun inzetbaarheid aan de slag te gaan, werpt zijn vruchten af. Rik-Jan: “Als we kijken naar arbeidsongeschiktheid, zien we dat het aantal aanvragen van een WGA-uitkering in 2019 60% lager was dan in 2016. Ook gaan medewerkers relatief weinig naar de dokter. De zorgconsumptie van dit bedrijf is 17% lager dan het gemiddelde van de collectieve zorgverzekeraar.”

Lees de tips van Rik-Jan

Wil jij ook je werknemers helpen fysiek en mentaal fit te blijven voor hun werk? Rik-Jan geeft je 6 tips voor fysiek en mentaal fitte werknemers.

Korte lijnen

In een klein bedrijf is zo’n Health Check vaak niet nodig om te weten wat er speelt onder werknemers. “De lijnen zijn korter. Daardoor kun je als werkgever makkelijker bij je werknemers informeren hoe het met ze gaat”, weet Rik-Jan uit ervaring. Het is belangrijk dat je dat regelmatig doet. Zeker als je werknemers vanwege de coronamaatregelen thuiswerken en je elkaar niet fysiek ziet.

Pas als je weet waar werknemers tegenaan lopen, kun je ze goed ondersteunen.

“Tijdens het beeldbellen zag ik bijvoorbeeld een werknemer waarbij steeds zijn kinderen aan zijn arm hingen”, vertelt Rik-Jan. “Het bedrijf waarvoor hij werkt, kon zijn kinderen niet opvangen, maar wel de werkdruk verlagen. Er is toen afgesproken dat hij in de ochtenden niet zou werken. Als de kinderen tussen de middag sliepen, logde hij in. De uren die hij overdag niet kon maken, haalde hij ’s avonds in.”

Beleid op maat

Wat er precies nodig is om werknemers te helpen bij het verbeteren van hun inzetbaarheid, is een kwestie van maatwerk. Rik-Jan: “Het maakt niet uit of je te maken hebt met een automonteur of een marketingmanager. Het is belangrijk dat je weet waar werknemers zelf tegenaan lopen. Pas dan kun je je werknemers goed ondersteunen.”

Natuurlijk kun je je werknemers naast maatwerk ook algemene trainingen aanbieden. Rik-Jan: “In een bedrijf met automonteurs kun je bijvoorbeeld trainingen ‘on the job’ geven. Werknemers leren dan tijdens het werk vaardigheden als verantwoord tillen. Zo verklein je de kans op rugklachten in het hele team.”

Werknemers die te maken hebben met veel verantwoordelijkheid of mentale druk, hebben weer andere behoeften. “Hen kun je bijvoorbeeld een coach aanbieden om te leren omgaan met druk. En zo stress gerelateerde klachten of een burn-out helpen voorkomen.”

Sporten en vaardigheden ontwikkelen

Sommige trainingen dienen meerdere doelen. Een inspirerend voorbeeld is het sportevenement dat Rik-Jan organiseerde voor een bedrijf met vierhonderd magazijnmedewerkers.

“Zij wilden graag samen sporten. Ik kwam op het idee een soort Schotse Highland Games te organiseren. Dat is een evenement met sportactiviteiten die om kracht draaien. Boomstammen verplaatsen, kogelslingeren, dat soort dingen. Het past goed bij deze doelgroep die zich graag fysiek inspant.”

Laat je werknemers sporten en tegelijkertijd nieuwe vaardigheden opdoen.

Rik-Jan zag de mogelijkheid om tijdens het trainen ook de vaardigheden van werknemers te verbeteren. “Alle teams trainden twee keer per week, waarvan één keer op hun werkplek. Dan trainden ze met materialen waarmee ze normaal gesproken werken, zoals autobanden. Hoe til en verplaats je die op de juiste manier? Een personal trainer legde dit uit.”

Na drie maanden was het tijd voor de Highland Games. Honderdtwintig mensen deden mee. Inclusief het management. “Alle werknemers waren erop gebrand het management te verslaan”, vertelt Rik-Jan lachend. “Het was een geweldig evenement.”

Bovendien hadden werknemers niet alleen meer gesport en hun vaardigheden verder ontwikkeld. Ook was er in de maanden voorafgaand aan het evenement een recordaantal fietsen verkocht binnen het fietsplan van de organisatie. En de waardering van werknemers voor het management was enorm was gestegen. Rik-Jan: “De sfeer in het bedrijf was supergoed.”

Zoek de samenwerking op

Is het voor jou als ondernemer te kostbaar om een specialist in te huren die met jouw werknemers aan de slag gaat? Zoals een personal trainer of een coach? Rik-Jan: “Zoek dan de samenwerking op met andere soortgelijke bedrijven. Misschien kunnen jullie samen een training of lezing van een expert organiseren.”

Ook slim: “Informeer eens bij je inkomensverzekeraar. De meeste verzekeraars hebben specialisten in huis die jou en je werknemers kunnen helpen bij vraagstukken die invloed hebben op de inzetbaarheid van je werknemers.”

Meer weten?

Nationale-Nederlanden Inkomen Collectief ondersteunt klanten actief om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. Wil je meer weten over hoe we dit doen? Of heb je vragen? Mail dan naar regisseur Duurzame Inzetbaarheid Frank Brinkmans via f.brinkmans@nn.nl. Wij denken graag met je mee. Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu.


Ondernemen doe je samen