Ga direct naar inhoud

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Wat kan ik lenen? Kan ik dit huis kopen? Allemaal vragen waar huizenkopers mee rondlopen. Logisch, want op het moment dat je op zoek gaat naar een koopwoning, wil je weten wat je ongeveer te besteden hebt.

En als jij je droomhuis hebt gevonden wil je natuurlijk weten of jij dit huis kunt kopen. Een goed moment om je maximale hypotheek te berekenen en stil te staan bij alle kosten die je moet betalen voor het kopen van een huis.

Op het moment dat je op zoek gaat naar een koopwoning, wil je weten wat je ongeveer te besteden hebt. Een goede start is om je maximale hypotheek te berekenen. Maar hoe wordt de maximale hypotheek eigenlijk berekend? En hoeveel eigen vermogen heb je nodig om een huis te kunnen kopen?

Maximale hypotheek berekenen

De eerste stap bij het berekenen van je maximale hypotheek is het inzichtelijk maken van jouw (financiële) persoonlijke situatie. Zo weet jij in welke prijsklasse je een woning kunt zoeken. Verschillende factoren hebben invloed op de hoogte van je maximale hypotheek, waaronder:

 • Je bruto jaarinkomen
  Een van de belangrijkste factoren is je bruto jaarinkomen. Ga je samen een huis kopen? Dan mag je het salaris van je partner ook meetellen. In 2020 telt het tweede inkomen voor 80% mee.
 • Financiële verplichtingen
  Dit zijn de kosten die je per maand voor bijvoorbeeld het aflossen van een persoonlijke lening of je studieschuld. Ook leningen en kredietlimieten die bij het BKR geregistreerd staan vallen onder financiële verplichtingen. Denk aan een roodstand betaalrekening of de toestelkosten voor je smartphone.
 • Eigen geld
  Dit is het bedrag dat je kunt besteden aan de aankoop van een woning. Hoe meer eigen geld je inbrengt hoe minder je hoeft te lenen voor je hypotheek. Maar vergeet niet dat je ook eigen geld nodig hebt voor de bijkomende kosten van de aankoop van je woning.
 • Je dienstverband
  Heb je een vast contract of een tijdelijk dienstverband? Dit kan bij geldverstrekkers invloed hebben op hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Gelukkig hoef jij je maximale hypotheek niet zelf te berekenen. Hier zijn allerlei handige tools voor te vinden, zoals de hypotheekberekening van Nationale-Nederlanden. Hiermee krijg je gemakkelijk en snel een indicatie van hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Ik wil mijn maximale hypotheek berekenen

Wat kan ik lenen voor de aanschaf van een woning?

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen is naast de eerder genoemde factoren vooral afhankelijk van de marktwaarde van de woning die je wilt kopen. De hoogte van je hypotheek namelijk maximaal 100% van de marktwaarde van de woning zijn.

Dit betekent dat als jij een woning op het oog hebt met een vraagprijs van € 275.000, maar met een waarde van € 250.000, de hypotheek niet hoger mag zijn dan € 250.000.

Naast het bedrag dat je kunt lenen heb je eigen geld nodig. Daarmee kun je het verschil tussen marktwaarde van de woning en de daadwerkelijke prijs waarvoor je de woning koopt betalen. Bovendien komen er nog andere kosten kijken bij het afsluiten van een hypotheek.

Hypotheekadvies

Het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek doe je niet iedere dag en het is een grote beslissing. Vraag daarom om hypotheekadvies, zodat je zeker weet dat je zowel nu als later in jouw droomhuis kunt wonen!

Ik wil hypotheekadvies

Bijkomende kosten hypotheek

Een huis kopen is waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. Naast de prijs die je betaalt voor de woning, ben je ook geld kwijt aan alle bijkomende diensten. Denk aan de makelaar en de notaris. Diverse kosten die de koper maakt bij de aanschaf van een woning worden ‘kosten koper’ genoemd. Hieronder vallen:

 • Overdrachtsbelasting: De overdrachtsbelasting voor een woning bedraagt 2% van de aankoopprijs.
 • Notariskosten: De notariskosten bestaan uit kosten voor de overdracht en de hypotheekakte. Deze kosten verschillen per notaris.
 • Kadastrale rechten: Bij het Kadaster moet de eigenaar van een woning bekend zijn. Om dit te aan te passen, brengt het Kadaster kosten in rekening. Vaak regelt de notaris dit voor je. Deze kosten zijn dan ook vaak opgenomen in de notariskosten.
 • Makelaarskosten: Koop je een huis met de hulp van een aankoopmakelaar? Ook deze moet betaald worden.
 • Hypotheekadvies: Een hypotheekadviseur kan je helpen bij de financiering van je nieuwe woning. Voor zijn advies betaal je, maar op den duur kan dit advies je veel geld schelen. Hoe? Dat zit lees je in het artikel: wat kan een hypotheekadviseur voor mij betekenen.
 • Taxatiekosten: De waarde van de woning wordt vastgesteld door een taxateur die voor de hypotheek een taxatierapport opstelt. Hier zijn ook kosten aan verbonden.
 • Bankgarantie: Bij de aankoop van een woning is het gebruikelijk om een waarborgsom te storten of een bankgarantie te stellen voor het geval de koop onverhoopt niet doorgaat. Je betaalt namelijk niet direct de volledige aankoopsom, want je moet waarschijnlijk eerst je hypotheek nog regelen. De kosten voor een bankgarantie zijn vaak servicekosten van ongeveer 1% van de totale bankgarantie.
 • Nationale Hypotheek Garantie: Bij woningen onder de € 310.000,- (2020) kun je gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een soort verzekering die garant staat als je door onverwachte omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. De kosten hiervoor zijn 0,7% van je totale hypotheek.

Zoals je ziet, zijn de kosten voor het kopen van een huis hoger dan alleen de vraagprijs.

Voor hypotheekadvies betaal je, maar op den duur kan dit advies je veel geld schelen.

Eigen geld & huis kopen

Waar je vroeger met je hypotheek je volledige woning kon financieren, heb je tegenwoordig eigen geld nodig. Daarnaast wil je vaak het een en ander aan de woning aanpassen, ook dat kost geld. Maar hoe kom je tijdig aan voldoende eigen geld om alle kosten te betalen? Er zijn meerdere opties:

 • Spaargeld
  Wanneer je op tijd bent begonnen met sparen, kun je je spaargeld bijleggen om een huis te kopen.
 • Schenking
  Anderen, zoals je ouders of je grootouders, mogen bijdragen aan de aankoop van je woning. Zij kunnen je een eenmalige belastingvrije schenking doen. Op de website van de Belastingdienst zie je wat de voorwaarden zijn.
 • Overwaarde benutten
  Koop je binnen drie jaar na verkoop van je vorige woning een ander huis? En heb je bij de verkoop overwaarde gerealiseerd? Dan moet je de overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Dit heet de bijleenregeling. Als je dit niet (volledig) doet is er in zoverre sprake van een lening in box 3. Je mag dan de rente over dat deel van de lening niet aftrekken. Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

  Wil je meer weten?

  Ik wil een huis kopen

  Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

  Goed voorbereid een huis kopen