Ga direct naar inhoud

tot 1,05% rente*

Zelf extra pensioen sparen

Met Aanvullende PensioenOpbouw

Bereken wat het u kan opleveren

* Effectieve rente op jaarbasis per 3 juni 2022, wijzigingen voorbehouden.

Aanvullend PensioenSparen heet vanaf nu Aanvullende PensioenOpbouw

Extra pensioen opbouwen

Aanvullende PensioenOpbouw is een bankspaarrekening voor de opbouwfase. Dit houdt in dat u op een geblokkeerde rekening spaart voor een aanvulling op uw AOW of pensioen. U hoeft geen vast jaarlijks bedrag in te leggen. U bepaalt zelf hoeveel en wanneer u spaart. U kunt periodiek een bedrag sparen of eenmalig een bedrag inleggen.

Met Aanvullende PensioenOpbouw profiteert u van mogelijk belastingvoordeel. Uw inleg mag u bij de belastingaangifte aftrekken van uw inkomen in box 1. Via uw belastingaangifte krijgt u zo een deel van uw inleg terug. Het bedrag dat u in een jaar maximaal mag aftrekken is afhankelijk van uw jaarruimte.

Doorsparen met uw lijfrente?

Komt uw lijfrente vrij en wilt u nog even wachten met uitkeren? Lees dan meer op de pagina Doorsparen met Aanvullende PensioenOpbouw.

Belastingvoordeel

U profiteert op drie manieren van mogelijk belastingvoordeel:

 • Heeft u jaarruimte en/of reserveringsruimte? Dan is uw inleg aftrekbaar van uw inkomen in box 1.
 • Over het saldo op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw betaalt u geen vermogensrendementsheffing in box 3.
 • U betaalt pas belasting als u de uitkeringen ontvangt. U heeft voordeel als u dan in een lager belastingtarief valt.

Rente

U kunt kiezen tussen een vaste of variabele rente.

Jaarruimte berekenen

Uw jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat u deze eerst zelf berekent, voordat u inlegt op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Uw jaarruimte berekent u eenvoudig met onze rekenhulp. Hierbij heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar én uw uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig. Bent u zzp’er? Dan heeft u uw jaarrekening nodig.


U kunt uw rekening op drie manieren aanvragen

In ons Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen leest u wat u van ons mag verwachten.

Online zelf doen

 • U vult online de aanvraag in.
 • U betaalt € 50,- distributiekosten* via iDEAL tijdens de aanvraag.
 • U bevestigt uw identiteit in mijn.nn.
 • U maakt uw inleg over naar uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw.

Direct zelf aanvragen

Telefonisch met hulp

 • Tijdens het gesprek leggen we de mogelijkheden aan u uit. Dit is geen advies.
 • Na uw akkoord op de offerte, verzorgen wij de aanvraag voor u.
 • U bevestigt zelf uw identiteit in mijn.nn.
 • U maakt uw inleg over naar uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw.
 • U betaalt € 125,- distributiekosten* via eenmalige incasso.

Bel nu 088 663 06 63

Met persoonlijk advies

 • Persoonlijk advies van een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.
 • Uw adviseur bekijkt producten van verschillende aanbieders en vertelt u welk product een goede keuze voor u is. Dat kan een product van Nationale-Nederlanden zijn, maar ook van een andere aanbieder.
 • Vraag naar de kosten die uw adviseur hiervoor in rekening brengt.
 • Na uw akkoord verzorgt de adviseur de aanvraag voor u.
 • U bevestigt zelf uw identiteit in mijn.nn.

Vind een onafhankelijk adviseur

*We zijn wettelijk verplicht om eenmalige distributiekosten in rekening te brengen en inzichtelijk te maken.

Meer informatie over extra pensioen sparen

Voorwaarden belastingvoordeel

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet u aan de fiscale spelregels voldoen:

 • U heeft een aantoonbaar pensioengat ofwel jaarruimte en reserveringsruimte.
 • U mag sparen tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd.
 • Daarna laat u het opgebouwde vermogen in termijnen uitkeren.
 • Tussentijds kunt u geen geld opnemen.

Meer informatie over belasting en regelgeving leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.

Van sparen naar uitkeren

U mag met Aanvullende PensioenOpbouw sparen tot uiterlijk 5 jaar (op 31 december) na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Dit heet de omzettingsdatum.

Om uw spaargeld te laten uitkeren opent u een uitkeringsproduct. Bijvoorbeeld onze Aanvullende PensioenUitkering. Vanaf deze rekening keren wij het geld periodiek uit naar uw betaalrekening. Over deze uitkeringen houden wij loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet in. U ontvangt dus steeds een netto uitkering.

Voor het uitkeren gelden bepaalde belastingregels. Deze zijn afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u de uitkeringen laat starten en de hoogte van de uitkeringen.

Heeft u al een rekening Aanvullende PensioenOpbouw en wilt u uw uitkering zelf online aanvragen? Log dan in op mijn.nn en ga naar het productoverzicht van Aanvullende PensioenOpbouw. Onder ‘Zelf regelen’ vindt u de optie ‘Starten met uitkeren’. Daarna kunt u een Aanvullende PensioenUitkering aanvragen. De eenmalige distributiekosten voor een online aanvraag zijn € 50,- (via iDEAL tijdens de aanvraag). U kunt uw uitkering ook telefonisch of met persoonlijk advies aanvragen.

Variabele of vaste rente

U kunt tijdens de aanvraag kiezen voor een variabele of een vaste rente (een deposito). Als u geen keuze maakt, dan ontvangt u een variabele rente. U kunt op een later moment altijd kiezen om (een deel van) uw spaargeld alsnog in een deposito vast te zetten tegen een vaste rente.

Kiest u voor een variabele rente? Dan bent u flexibeler in wanneer u kunt starten met de uitkering van uw opgebouwde kapitaal.

Kiest u voor een vaste rente? Dan heeft u de zekerheid dat de rente voor de gekozen periode vaststaat. De rente die u krijgt hangt af van de looptijd die u kiest. Na het einde van deze periode kunt u opnieuw kiezen tussen vaste of variabele rente. U kunt dit gemakkelijk online regelen via mijn.nn.

Uw jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

Uw jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat u deze eerst zelf berekent, voordat u inlegt op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Uw jaarruimte berekent u eenvoudig zelf met onze rekenhulp. Heeft u al een rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons? Gebruik dan de rekenhulp in mijn.nn. Voor het berekenen van uw jaarruimte heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar én uw uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig. Bent u zzp’er? Dan heeft u uw jaarrekening nodig.

Heeft u over de afgelopen zeven jaar uw jaarruimte nog niet helemaal gebruikt? Dan kunt u deze zogenoemde reserveringsruimte gebruiken om extra te storten op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Ook uw reserveringsruimte berekent u met onze rekenhulp.

Inleggen op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw
Nadat u Aanvullende PensioenOpbouw heeft aangevraagd, ontvangt u van ons het rekeningnummer waarop u kunt sparen. U kunt dan vanaf de tegenrekening die u bij uw aanvraag heeft opgegeven het gewenste bedrag overmaken.
Depositogarantiestelsel
Nationale-Nederlanden Bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Uw spaargeld is gegarandeerd tot een maximum van € 100.000,- per rekeninghouder.
Uw spaargeld bij overlijden
Bij overlijden gaat het saldo van uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw naar uw erfgenamen. Meer informatie hierover leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.

Video Sparen voor een aanvullend pensioen


Veelgestelde vragen over Aanvullende PensioenOpbouw

Wat is banksparen?

Met banksparen bouwt u op een geblokkeerde bankspaarrekening vermogen op voor een van tevoren bepaald doel. Bijvoorbeeld een aanvulling op uw pensioen of voor aflossen van uw hypotheek. Als u voldoet aan de wettelijke voorwaarden, kunt u profiteren van belastingvoordeel.

Wat zijn de verschillen tussen banksparen en verzekeren?

Bij een verzekering kunt u risico's meeverzekeren. Denk hierbij aan een overlijdensrisicodekking of een arbeidsongeschiktheidsdekking. Bij banksparen is dit niet mogelijk binnen het product. U kunt deze risico's echter wel los verzekeren. Ook zijn er op fiscaal en juridisch gebied verschillen, onder andere in het geval van overlijden. Op deze pagina kunt u meer lezen over de verschillen tussen verzekeren en banksparen. Laat u adviseren over wat het beste bij uw persoonlijke situatie en wensen past.

Kan ik een rekening Aanvullende PensioenOpbouw openen als ik in het buitenland woon?

Als u in het buitenland woont, kunt u geen rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons aanvragen.

Wat zijn de kosten van Aanvullende PensioenOpbouw?

U betaalt alleen eenmalige distributiekosten voor het aanvragen van uw rekening. De distributiekosten zijn € 50,- als u via nn.nl aanvraagt en € 125,- als u telefonisch aanvraagt.

Hoe kan ik geld storten op mijn rekening Aanvullende PensioenOpbouw?

Voordat u geld stort op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw is het belangrijk dat u uw jaarruimte berekent. Gebruik hiervoor onze rekenhulp jaarruimte berekenen in mijn.nn. Ook uw reserveringsruimte kunt u hier berekenen. Hierbij heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar én uw uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig.

Nadat u uw jaarruimte heeft berekend, kunt u het geld overmaken naar uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Dit doet u vanaf de tegenrekening die bij ons bekend is. Het rekeningnummer van uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw vindt u in mijn.nn of in de NN App.


Alle veelgestelde vragen