Ga direct naar inhoud

Heb ik een pensioengat?

  • Een pensioengat is vaak goed te dichten
  • Check of u ook een pensioengat heeft
  • Kom nu in actie voor een goed pensioen

Ik wil advies

Meer over Aanvullend PensioenSparen

Nu maatregelen nemen, later zorgeloos leven

Wat is een pensioengat? Een pensioengat wordt ook wel een pensioentekort genoemd. Heeft u er ook last van? En kunt u een pensioengat of pensioentekort voorkomen of dichten?

Lager pensioen dan verwacht

Heeft u na uw pensionering niet voldoende inkomsten om van uw pensioen te genieten? Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om een pensioengat te dichten.

Oorzaken van een pensioengat of pensioentekort

Een pensioengat of pensioentekort kan op verschillende manieren ontstaan. Een aantal voorbeelden:

  • Uw pensioenregeling is gebaseerd op uw gemiddelde salaris (middelloonregeling). Dat gemiddelde salaris is meestal lager dan het salaris dat u aan het einde van uw carrière verdient. Daardoor daalt uw inkomen na uw pensionering.
  • U heeft minder dan veertig jaar gewerkt en daardoor te weinig pensioen opgebouwd.
  • U heeft verschillende werkgevers gehad. Bij de overgang naar een andere werkgever kan een pensioentekort ontstaan, omdat de pensioenregelingen per bedrijf en per branche vaak anders zijn.
  • U heeft een auto van de zaak (gehad). Dat zijn extra inkomsten die niet worden meegenomen in uw pensioenopbouw.
  • U bent gescheiden en uw ex-partner heeft recht op een gedeelte van uw pensioen.
  • U heeft een jaar of langer in het buitenland gewoond. Daardoor mist u een gedeelte van uw AOW. U bouwt namelijk geen AOW-rechten op als u in het buitenland woont.

Wat is een goed pensioen?

Wat u als een goed pensioen ervaart, is heel persoonlijk. Er wordt vaak gezegd dat een goed pensioen 70% van uw laatste salaris is. U heeft dan ongeveer hetzelfde te besteden als nu. Maar dit is een hele algemene regel. Want wat zijn uw eigen wensen? Met uw pensioen moet u kunnen doen wat ú belangrijk vindt.

Niettemin bouwen veel mensen minder pensioen op dan ze eigenlijk zouden willen. Bijvoorbeeld door versoberde pensioenregelingen of veranderingen in de persoonlijke situatie.


Ontdek een pensioengat tijdig

Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan van een pensioengat of pensioentekort. De kans is groot dat ook u later minder pensioen heeft dan u eigenlijk zou willen. Gelukkig kunt u hier vaak vrij eenvoudig iets aan doen. En hoe eerder u er bij bent, des te eenvoudiger de oplossing is. Heeft u een pensioengat of twijfelt u daarover? Laat u dan vrijblijvend adviseren en maak een afspraak met een adviseur.

Maak een afspraak

Mijn Inkomen Later app

Met de Mijn Inkomen Later app kunt u eenvoudig in netto bedragen zien of u voldoende pensioen opbouwt. Ook kunt u zien wat u nu kunt doen bij een eventueel tekort.

Meer over de Mijn Inkomen Later app

Aanvullend PensioenSparen

Pensioen opbouwen op een bankspaarrekening
Inleggen wanneer u wilt: eenmalig of periodiek
Aantrekkelijke rente
Keuze uit vaste of variabele rente
Online inzicht in uw rekening

Meer over Aanvullend PensioenSparen


Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Kunnen wij u helpen?