Ga direct naar inhoud

Restschuld

Wat kan ik doen bij een verwachte restschuld?

Je hebt te maken met een restschuld als bij verkoop je huis minder opbrengt dan je hypotheek (je verkoopt je huis met verlies). In onderstaand voorbeeld zie je hoe je een mogelijke restschuld berekent.

Restschuld bepalen

Voor het berekenen van je restschuld, heb je de volgende gegevens nodig:

  • De hoogte van je hypotheek (in mijn.nn vind je je gegevens)
  • De WOZ-waarde van je huis of de waarde uit een recent taxatierapport of Calcasa desktoptaxatie (niet ouder dan zes maanden)
  • De opgebouwde waarde in je hypotheek; bijvoorbeeld de waarde van je bankspaarrekening of verzekering die gekoppeld is aan je hypotheek

Voorbeeldcase

Jan en Annemarie willen graag verhuizen. Voordat ze hun huis te koop zetten, willen ze weten of ze mogelijk te maken krijgen met een restschuld. Hun gegevens:

  • De hoogte van de hypotheek: € 250.000,-
  • De WOZ-waarde: € 220.000,-
  • De opgebouwde waarde in de hypotheek: € 15.000,-

Samen maken ze de berekening:

Hoogte hypotheek € 250.000,-
Opgebouwde waarde € 15.000,- (+)
Af te lossen hypotheek € 235.000,-
Verwachte verkoopprijs € 220.000,-
Geschatte verkoopkosten (onder andere makelaars- en notariskosten) € 4.150,- (-)
Netto opbrengst € 215.850,-
Verwachte restschuld (hypotheek -/- netto opbrengst) € 19.150,-

Neem contact met ons op

Verwacht je een restschuld bij verkoop van je huis? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op of met je adviseur. We denken graag met je mee bij het vinden van een passende oplossing.

Terugbetalen restschuld

Een restschuld is op zichzelf vervelend maar hoeft geen probleem te zijn. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden omdat je een restschuld moet terugbetalen. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

Restschuld aflossen met eigen middelen

Je kunt eigen middelen gebruiken om bij verkoop van je woning (een deel van) je restschuld te betalen.

Kopen met restschuld: meefinancieren in een nieuwe hypotheek

Kies je voor je nieuwe huis opnieuw voor een Nationale-Nederlanden hypotheek? Dan kun je de restschuld meefinancieren. Een voorwaarde hierbij is dat je voldoende inkomen hebt om de nieuwe hypotheek (het bedrag van je nieuwe huis inclusief de restschuld) in 15 jaar af te lossen. Je hypotheekadviseur kan een berekening maken of meefinancieren van je restschuld mogelijk is.

Restschuld financieren met een persoonlijke lening

Een restschuld op de hypotheek kan ook gefinancierd worden door het afsluiten van een persoonlijke lening. De rente op een persoonlijke lening is maximaal 15 jaar aftrekbaar. Je kunt een persoonlijke lening aanvragen bij een andere verstrekker.

Financieren niet mogelijk?

Zijn bovenstaande mogelijkheden voor jou niet haalbaar? Neem dan contact met ons op. In overleg zoeken we graag naar een passende oplossing voor jouw specifieke situatie.

Wat verwachten wij van je

Samen met je hypotheekadviseur bekijk je de mogelijkheden van financiering van je restschuld. Mocht blijken dat financiering niet mogelijk is, neem dan contact met ons op. In overleg zoeken we graag naar een passende oplossing voor jouw specifieke situatie.

NHG

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is er sprake van een restschuld die je niet kunt financieren? NHG beoordeelt of de schuld kan worden kwijtgescholden. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. Meer informatie hierover vind je op de site van NHG.