Koersen weer hersteld na daling in april

Kwartaalupdate Beheerd Beleggen (Wereld)

Juli 2025

In de nieuwe kwartaalupdate beleggen vind je weer een terugblik op het afgelopen kwartaal, de behaalde resultaten en onze vooruitblik voor de komende maanden. Bekijk ook de video waarin Michel Engbers vertelt over de grote onderlinge verschillen van de drie grootste economieën wereldwijd.

Column Michel Engbers (klap open)

10 juli 2025

Beste lezer,

Er is veel gebeurd sinds de vorige column van 3 maanden geleden. Bijna alle aandelenbeurzen herstelden van de grote daling begin april. Toen kondigde president Trump hoge importtarieven aan voor alle belangrijke handelspartners van de VS. Dat veroorzaakte onrust op de financiële markten.

Meer deals over importtarieven tussen VS en andere landen

Er is nog steeds discussie over de importtarieven die president Trump wil opleggen. Maar het proces verloopt zoals wij hadden verwacht. Trump sluit steeds meer deals met verschillende landen. Hij heeft de deadline voor de andere landen verschoven naar 1 augustus om meer tijd te hebben. En hij past zijn eisen aan als dat nodig is om een deal te sluiten.

In het weekend van 12/13 juli kondigde Trump aan dat de EU te maken krijgt met een invoerheffing van 30%. Vooralsnog heeft de EU besloten geen directe tegenmaatregelen te nemen. Hopelijk maken de VS en de Europese Unie binnenkort ook een deal over de importtarieven, zodat er meer duidelijkheid ontstaat. Langzaam keert de rust terug en herstellen de aandelenmarkten.

Amerikaanse dollar onder druk

Het afgelopen kwartaal stond de Amerikaanse dollar erg onder druk. Beleggers maken zich zorgen over het groeiende begrotingstekort van de VS. Door het tekort stijgt de staatsschuld snel. De Amerikaanse dollar daalde de laatste drie maanden met 9% vergeleken met de euro. Voor Europese beleggers in Amerikaanse aandelen betekent dat een lager rendement.

Positieve ontwikkeling op de financiële markten

Sommige grote zakenbanken hebben hun verwachtingen naar boven bijgesteld voor belangrijke aandelenindices zoals de S&P 500 en de Euro Stoxx 50. Ook wij zijn positief over de vooruitzichten voor aandelen en obligaties in de tweede helft van 2025.

De economie in de Europese Unie en de VS blijft waarschijnlijk groeien. Dit komt door stimuleringsmaatregelen in zowel de VS als de Europese Unie. Dit is gunstig voor aandelen.

Daarnaast verwachten we dat de Federal Reserve de rente de komende maanden verlaagt. Ook omdat de inflatie redelijk onder controle lijkt te zijn. Renteverlagingen zijn meestal positief voor zowel aandelen als obligaties.

Veel leesplezier!

In deze kwartaalupdate gaan wij uitgebreider in op alle ontwikkelingen. Dank voor de aandacht en tijd!

Michel Engbers

Directeur Investment Office
Nationale-Nederlanden Bank

Terugblik

Rendementen tweede kwartaal

Na de schok over de handelsoorlog begin april, herstelden de aandelenbeurzen weer in de weken erna. In alle grote regio’s behaalden aandelen en obligatiebeleggingen in het tweede kwartaal uiteindelijk nog een klein positief rendement.

De goudprijs steeg dit kwartaal weer. Maar door de daling van de Amerikaanse dollar vergeleken met de euro, daalde de waarde van onze goudbelegging in euro’s licht.

Benieuwd naar jouw persoonlijk rendement? Je vindt het in mijn.nn en in de NN App.

Geopolitieke spanningen

Het tweede kwartaal stond in het teken van geopolitiek spanningen en importtarieven. De aandacht voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nam af. Er was dreigende taal tussen de landen en berichten over financiële en materiële steun aan Oekraïne. Maar dit had nauwelijks effect op de financiële markten. De aanval van de VS op een nucleaire installatie in Iran zorgde voor een stijging van de energieprijzen. De financiële markten reageerden hier maar kort op.

Dreiging van hoge importtarieven

Ook de tarievenoorlog had de laatste weken weinig invloed op beurskoersen. China en de VS zijn nog steeds in gesprek over handelsafspraken. Voor de EU en andere landen kwam de eerste deadline van 9 juli snel dichterbij. Dat is de dag waarop de ‘negentig dagen uitstel’ afliep. Maar beleggers maakten zich geen grote zorgen. Men is gewend geraakt aan de retoriek en rekenden op uitstel of redelijke afspraken. Ook leek een basistarief van 10% geen onoplosbaar probleem meer te zijn.

Begin juli werd duidelijk dat de VS hogere tarieven zou opleggen aan landen waarmee geen overeenkomst was bereikt. Deze tarieven gaan op 1 augustus in. Met deze nieuwe deadline is er meer tijd om afspraken te maken met landen. De hoogte van de importheffingen viel sommige landen rauw op hun dak.

One Big Beautiful Bill Act

Er waren zorgen over het aangenomen Amerikaanse wetsvoorstel: One Big Beautiful Bill Act. Dit voorstel kan leiden tot een groter begrotingstekort en een sterk stijgende staatsschuld. Ook zijn er belastingverlagingen en verstrekkende bezuinigingen op sociale voorzieningen. Dit leidde tot discussie over sociale ongelijkheid.

De Amerikaanse dollar verzwakte flink, vergeleken met andere belangrijke valuta’s wereldwijd.

Geen hoogste kredietstatus meer voor de VS

In mei nam kredietbeoordelaar Moody’s de hoogste kredietstatus af van de VS. Reden was het financiële vooruitzicht van de VS op de lange termijn. Maar ook hier maakten beleggers zich niet druk om. De rentes bewogen niet en de Amerikaanse aandelenindices in Amerikaanse dollar stegen dit kwartaal met zo’n 10%. Wel verzwakte de Amerikaanse dollar flink, vergeleken met andere belangrijke valuta’s wereldwijd.

Renteverlagingen ECB

Vorige maand verlaagde de ECB de rente weer met 0,25%. De inflatie in de Eurozone was onder de doelstelling van 2% gekomen en leek nog verder te gaan dalen. Dit was de achtste verlaging sinds juni 2024. De renteverlaging is goed voor de economie van grote landen in de Eurozone, zoals Duitsland en Frankrijk. De economische groei in deze belangrijke exportlanden is laag en een renteverlaging geeft een positieve stimulans aan de investeringen.

Herstel Noord-Amerika

Amerikaanse aandelenindices herstelden in het tweede kwartaal na de daling in het eerste kwartaal. De zorgen over een krimpende economie namen af. Het uitstel van de importheffingen droeg bij aan het positieve sentiment. Er waren sterke arbeidsmarktcijfers, positieve verwachtingen van inkoopmanagers en meer fabrieksorders. Door de nog altijd hoge inflatie daalde het consumentenvertrouwen en namen de detailhandelsverkopen af. Toch speelden deze cijfers geen grote rol. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de importtarieven en het begrotingstekort.

Daling Amerikaanse dollar

Vergeleken met veel andere valuta’s daalde de waarde van de Amerikaanse dollar de laatste maanden. Dit had verschillende redenen. Er was onzekerheid over de gevolgen van de importheffingen op de Amerikaanse economie. Ook nam ook de investeringsbereidheid voor de VS af. Er was veel onzekerheid over het economische beleid, het groeiende begrotingstekort en de stijgende staatsschuld. Hierdoor daalde de vraag naar de Amerikaanse dollar en nam de waarde met ongeveer 9% af vergeleken met de euro. Voor Europese investeerders betekende dit een flinke vermindering van het rendement op Amerikaanse beleggingen.

Regionale aandelenrendementen kwartaal 2 2025: Noord-Amerika was +2,1%, Europa was +2,3%, Pacific was +2,8%, Opkomende markten was +2,0%.
Weinig beweging op de kapitaalmarkt

Wereldwijd zagen we weinig verandering in de kapitaalmarktrentes. De meeste landen zagen een daling van enkele tienden van een procent. De koersstijgingen voor overheids- en bedrijfsobligaties bleven beperkt tot 1% à 2%. Opvallend was het renteverschil tussen Italië en Duitsland dat daalde tot het laagste niveau sinds de Eurocrisis in 2012. Dit toont meer vertrouwen in de Italiaanse overheidsfinanciën en een sterkere Eurozone.

Er waren geen grote ontwikkelingen op economisch gebied. Hierdoor nam de onzekerheid wat af, daalde de spread op risicovollere obligaties en stegen de koersen tussen de 2% à 3%.

Staafdiagram met de rendementen van de verschillende obligatiecategorieën in het 2e kwartaal 2025.
Verantwoord beleggen

Na de bekendmaking van de plannen van president Trump in het eerste kwartaal zagen we dat de interesse voor verantwoord beleggen wat afneemt. De investeringen in duurzame energie staan onder druk, maar veel minder dan verwacht. Vooral in de waterstofsector zagen we herstel. De vraag is of dit herstel doorzet.

Resultaten modelportefeuilles

Wijzigingen in de modelportefeuilles

Het Investment Office paste in juni de samenstelling van de modelportefeuilles aan naar onze macro-economische visie. Hier kun je de uitleg teruglezen.

Resultaat modelportefeuilles

Het rendement van aandelenbeleggingen was in alle grote regio’s positief. Amerikaanse groeiaandelen herstelden het sterkst, maar de daling van de Amerikaanse dollar drukte het rendement. Ook obligatiebeleggingen stegen en droegen positief bij aan het rendement van de modelportefeuilles.

De goudprijs steeg, maar door de daling van de dollar was het rendement op onze goudbelegging in euro’s licht negatief.

Het rendement van modelportefeuille Neutraal 4 was 1,6% in het afgelopen kwartaal. Deze portefeuille bestaat standaard uit 50% obligaties en 50% aandelen.

Beheerd Beleggen Wereld netto-rendement kwartaal 2 2025 per beleggingsprofiel: Defensief 2 is was 0,8%, Defensief 4 was 1,3%, Neutraal 4 was 1,6%, Offensief 2 was 1,9%, Offensief 6 was 2,2%.
Vooruitblik

Vooruitzichten op korte termijn positief

Beleggers zijn optimistisch voor de komende maanden. De korte termijn economische vooruitzichten zijn redelijk goed en de winstverwachtingen van bedrijven wijzen op groei. Voor obligatiebeleggingen is de dalende inflatieverwachting positief en beleggers rekenen op verdere rentedalingen van de centrale banken. En ondanks de lage spreads bieden risicovollere obligatiecategorieën nog een aantrekkelijk rendement.

Ook reden voor voorzichtigheid

Er zijn ook redenen voor voorzichtigheid. De tarievenoorlog en het wispelturige beleid zorgen voor onzekerheid en onvoorspelbaarheid. De VS zet de druk op landen om voor 1 augustus een overeenkomst te bereiken, anders volgen hoge tarieven zo is al aangekondigd. Dit kan negatief zijn voor de wereldhandel, de inflatie mogelijk aanwakkeren en kan leiden tot minder of zelfs negatieve economische groei. Het risico op stagflatie ligt nog altijd op de loer.

Voor de VS zijn er zorgen over de overheidsfinanciën. De geplande uitgaven kunnen leiden tot een begrotingstekort van ruim 9%. Men verwacht dat de Amerikaanse staatschuld stijgt tot ruim 54 biljoen (12 nullen) dollar in 2034. Dat is bijna 130% van het BBP. Dit kan met de huidige rentestanden op termijn gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van de VS. En dat kan wereldwijd de investeringsbereidheid van beleggers negatief beïnvloeden. Ook Europa staat voor grote uitdagingen door hoge investeringen in defensie en infrastructuur, wat kan leiden tot een hogere staatsschuld.

Positionering

Op dit moment zien wij geen reden om de verdelingen in de modelportefeuille te wijzigen. We verwachten nog steeds een hoge volatiliteit op de aandelen- en obligatiemarkten door onverwachte inflatiebewegingen of handelsproblemen.

Daarom houden wij onze goudbeleggingen als buffer tegen deze risico’s. We beleggen iets minder in aandelen en obligaties dan normaal.

Beleggingen in aandelen

Een aantal grote Europese landen heeft het economisch moeilijk. De handelsoorlog met de VS zorgt voor onzekerheid. De economie in de Eurozone groeit langzaam en de industrie voelt de concurrentie uit lage lonen landen. Europese aandelen kunnen profiteren van renteverlagingen door de ECB, die de rente verder wil verlagen als de inflatie dit niveau houdt.

De VS zijn het middelpunt van de handelsoorlog. Hogere handelstarieven kunnen slecht zijn voor importerende bedrijven en consumenten. Zij moeten de hogere importtarieven namelijk voor een deel betalen. En niet alleen de ‘exporterende landen’ zoals men soms beweert. Uiteindelijk wordt ook de Amerikaanse consument de dupe, omdat door hogere inkoopprijzen ook de prijzen voor de consument stijgen. De mate waarin Amerikaanse producenten gaan profiteren van de hierdoor verbeterde concurrentiepositie zal pas op termijn moeten blijken.

Om de economie te stimuleren, zet Trump forse druk op de Fed om de rente te verlagen. Tot nu toe is dat niet gebeurd. Maar het is afwachten of de centrale bank haar onafhankelijkheid houdt en haar beslissingen puur laat afhangen van de economische omstandigheden. De markt verwacht dat de Fed dit jaar nog twee keer de rente verlaagt. Dit kan op korte termijn ruimte bieden voor koersstijgingen.

Veel Aziatische en andere opkomende landen zijn sterk exportgericht. De hogere tarieven zullen impact hebben op hun economieën, maar deze landen hebben aanpassingsvermogen en ruimte voor renteverlagingen. Ze zullen proberen afspraken met de VS te maken.

De handelsafspraken zullen wereldwijd economische gevolgen hebben. Het is afwachten in welke mate we daardoor toch weer een tot hogere inflatie krijgen. Dat kan in verschillende landen tot groeivertraging leiden. Vooralsnog is dat niet ons basisscenario. Voor de komende maanden zien wij nog kansen voor aandelen.

Regionale verdeling van aandelen bij Beheerd Beleggen Wereld in kwartaal 2 2025: Noord-Amerika was 55%, Europa was 29,4%, Opkomende landen was 8,4%, Pacific was 7,2%.
Beleggingen in obligaties

Obligaties hebben dankzij de centrale banken de wind mee. De beleidsrente wordt waarschijnlijk in veel landen verlaagd, wat vaak positief is voor de kapitaalmarktrentes. We verwachten wereldwijd geen hoge economische groei, dus de kapitaalmarktrente zal in de meeste landen niet snel stijgen.

Een sterke stijging van de inflatie kan roet in het eten gooien. De inflatie kan stijgen als handelsdeals tegenvallen of de tarievenstrijd verder uit de hand loopt. In Europa is de kans op hoge inflatie klein. De economische groei is laag en we verwachten geen sterke stijging van de kapitaalmarktrentes. In de VS zal het begrotingstekort sterk oplopen als de plannen van de regering worden uitgevoerd. Als daardoor de overheidsschuld oploopt, is dat ook negatief voor de kapitaalmarktrente. Obligatiebeleggingen in de VS kunnen hierdoor geraakt worden.

Bedrijfsobligaties, high yield en obligaties uit opkomende landen zien wij als kansrijk. Wij verwachten niet de dat de spread daarvan snel zal oplopen. Ondanks het hogere risico blijft de extra vergoeding op deze obligaties aantrekkelijk.

Regionale verdeling van obligaties bij Beheerd Beleggen Wereld in kwartaal 2 2025: Europa was 43,5%, Noord-Amerika was 38,3%, Opkomende landen was 14,4%, Pacific was 3,8%.
Disclaimer

Deze kwartaalupdate is alleen opgesteld ter informatie en is geen beleggings­aanbeveling of beleggingsadvies. De inhoud is geen aanbod of uitnodiging tot het aangaan van enige overeenkomst of om effecten of enig ander financieel instrument te kopen of te verkopen.

De inhoud is met de meeste zorg samengesteld en gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen. Over de volledigheid, juistheid of typfouten wordt, uitdrukkelijk of stilzwijgend, geen enkele aansprakelijkheid aanvaard.

Nationale-Nederlanden Bank N.V., KvK nr. 52605884


Update

Wijziging risicobandbreedte beleggingsprofielen

Per 1 november 2025 wijzigen de risicobandbreedtes van onze beleggingsprofielen. Deze aanpassingen hebben geen direct effect op de samenstelling van je portefeuille.

Wat is de risicobandbreedte?

De risicobandbreedte geeft het minimale en het maximale risico van je beleggingsprofiel aan. Komt het risico van jouw persoonlijke portefeuille buiten deze bandbreedte door de waardeontwikkeling van je beleggingen? Dan passen wij je portefeuille aan zodat het risico weer binnen de bandbreedte valt.

Waarom veranderen de risicobandbreedtes?

Voor het berekenen van het beleggingsrisico van jouw persoonlijke portefeuille gebruiken we de verschillende beleggingscategorieën. Het risico en de onderlinge samenhang van deze categorieën worden periodiek aangepast door CFA Society Netherlands. Daardoor verandert het risico van het beleggingsprofiel. We hebben de risicobandbreedte hierop aangepast. Jaarlijks beoordelen we of het nodig is de risicobandbreedtes aan te passen.

Bekijk de risicobandbreedtes per 1 november 2025
Beleggingsprofiel Huidige ondergrens bandbreedte Ondergrens per 1 november 2025 Huidige bovengrens bandbreedte Bovengrens per 1 november 2025
Defensief 1 0,92% 0,94% 2,21% 2,25%
Defensief 2 1,82% 1,86% 4,38% 4,46%
Defensief 3 2,59% 2,63% 6,22% 6,32%
Defensief 4 3,21% 3,26% 7,71% 7,83%
Neutraal 1 3,45% 3,50% 8,29% 8,40%
Neutraal 2 3,71% 3,75% 8,90% 9,01%
Neutraal 3 3,98% 4,02% 9,55% 9,65%
Neutraal 4 4,26% 4,30% 10,22% 10,31%
Neutraal 5 4,54% 4,58% 10,91% 10,99%
Neutraal 6 4,84% 4,87% 11,61% 11,69%
Offensief 1 5,14% 5,17% 12,33% 12,40%
Offensief 2 5,44% 5,47% 13,06% 13,12%
Offensief 3 5,75% 5,77% 13,81% 13,86%
Offensief 4 6,06% 6,08% 14,55% 14,59%
Offensief 5 6,38% 6,39% 15,31% 15,34%
Offensief 6 6,70% 6,71% 16,07% 16,09%
Eind oktober staat de volgende kwartaalupdate voor je klaar!

Check je beleggingsprofiel

We vragen je om de profielvragen elk jaar opnieuw te beantwoorden. Of eerder, als er in de tussentijd iets verandert in je situatie.

Waarom is een actueel profiel zo belangrijk?

ABC van beleggen

De beleggingswereld heeft zijn eigen taalgebruik. Heb je in de kwartaalupdate een woord gezien waarover je graag meer wilt weten? In het ABC van beleggen leggen we veel voorkomende termen uit.

Bekijk de woordenlijst

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur