Ga direct naar inhoud

Waarom is een actueel beleggingsprofiel belangrijk?

Uw beleggingsprofiel: meer dan een vragenlijst

Op het moment dat u start met beleggen, vult u een vragenlijst in. Aan de hand van deze vragenlijst bepalen we een risicoprofiel voor u. Dit risicoprofiel geeft aan in hoeverre u risico kunt en wilt lopen, op basis van uw persoonlijke voorkeuren en uw financiële situatie. Dit risicoprofiel, gecombineerd met de periode waarin u vermogen wilt opbouwen, noemt Nationale-Nederlanden uw beleggingsprofiel. Onze experts beleggen voor u volgens dit profiel, zodat het aansluit op uw situatie en wensen.

Belangrijke factoren die het beleggingsprofiel bepalen

Factoren die van belang zijn voor het bepalen van het beleggingsprofiel zijn onder andere uw beleggingsdoel, uw beleggingshorizon en de mate van risico die u kunt of wilt nemen met uw vermogen. Dit komt dan ook terug in de vragen van de vragenlijst:

  • Waar belegt u voor? (beleggingsdoel)
  • Hoe lang wilt u beleggen en wanneer wilt u uw doel behaald hebben? (beleggingshorizon)
  • Hoeveel risico wilt u lopen? (risicobereidheid)
  • Hoeveel risico kunt u lopen? (financiële situatie)

Verschillende type beleggers

Het beleggingsprofiel is persoonlijk, maar is door ons wel gestandaardiseerd. Bij Nationale-Nederlanden zijn er 17 verschillende beleggingsprofielen, variërend van zeer defensief tot zeer offensief. Beleggers met een defensief profiel willen of kunnen niet te veel risico nemen. Minder risico betekent vaak ook minder kans op een hoog rendement. Offensieve beleggers accepteren een hoger risico en hebben ook meer kans op een hoger rendement. Neutrale beleggers zitten er tussen in.

Een actueel beleggingsprofiel voorkomt verrassingen

Na verloop van tijd kan uw persoonlijke of financiële situatie veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat uw beleggingsprofiel niet meer bij u past. Het zou vervelend zijn als u dan onbewust meer of minder risico’s neemt dan u op dat moment zou willen of kunnen lopen. Een actueel beleggingsprofiel voorkomt dit. Daarom stellen we het beleggingsprofiel van onze klanten elk jaar opnieuw vast. Zo komt u niet voor verrassingen te staan!

Wilt u weten wat onze beleggingsexperts voor u kunnen betekenen? Kijk voor meer informatie op Beheerd Beleggen.