Ga direct naar inhoud

Waarom is een actueel beleggingsprofiel belangrijk?

Uw beleggingsprofiel: meer dan een vragenlijst

Op het moment dat u start met beleggen, vult u de profielvragen in. Hierin vragen we naar uw persoonlijke voorkeuren en financiële situatie. Als we weten hoeveel risico u kunt en wilt lopen, bepalen we uw risicoprofiel. Dit risicoprofiel, samen met de periode waarin u vermogen wilt opbouwen, noemen we uw beleggingsprofiel. Onze experts beleggen voor u volgens dit profiel. Zo beleggen we op een manier die het beste past bij uw situatie en wensen.

Wat bepaalt uw beleggingsprofiel?

Deze zaken bepalen uw beleggingsprofiel en vragen we aan u in de profielvragen:

 • Waar belegt u voor? (beleggingsdoel)
 • Hoe lang wilt u beleggen en wanneer wilt u uw doel behaald hebben? (beleggingshorizon)
 • Hoeveel risico wilt u lopen? (risicobereidheid)
 • Hoeveel risico kunt u lopen? (financiële situatie)

Verschillende type beleggers

De beleggingsexperts van Nationale-Nederlanden hebben 17 verschillende beleggingsprofielen bepaald. Deze verschillen van zeer defensief (weinig risico) tot zeer offensief (veel risico). Wij bepalen op basis van uw gegevens welk profiel het beste bij u past. Beleggers met een defensief profiel willen of kunnen niet teveel risico nemen. Minder risico betekent vaak ook minder kans op een hoog rendement. Offensieve beleggers kunnen een hoger risico nemen en accepteren dit ook. Zij hebben ook meer kans op een hoger rendement. Neutrale beleggers zitten ertussenin.

Een actueel beleggingsprofiel voorkomt nare verrassingen

We vragen u om de profielvragen elk jaar opnieuw te beantwoorden. Of eerder, als er in de tussentijd iets verandert aan uw situatie. Door een verandering kan uw beleggingsprofiel niet meer bij u passen. Zodra u de profielvragen opnieuw heeft ingevuld, bepalen wij welk profiel op dat moment het beste bij u past.

Verandering in het verwachte vermogen op de doeldatum

Het kan ook gebeuren dat wij door de verandering zien dat de kans klein is dat u uw doelbedrag behaalt op uw doeldatum. Daarover willen wij u natuurlijk informeren. We laten u, als u de profielvragen opnieuw hebt ingevuld in mijn.nn, weten welke mogelijkheden u hebt. Bijvoorbeeld dat u extra gaat inleggen, of dat u uw doelbedrag of doeldatum bijstelt.

U belegt om uw hypotheek af te lossen

Heeft u een zogenaamde beleggingshypotheek? En is de beleggingsrekening verpand aan een hypotheekbank? Dan kan een verandering in uw persoonlijke of financiële situatie ervoor zorgen dat u het doelvermogen niet behaalt. En dat kan gevolgen hebben voor de aflossing van uw hypotheek.

Veranderingen in uw situatie kunnen invloed hebben op uw beleggingsprofiel

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Uw inkomen is in de afgelopen jaren gewijzigd.
 • U bent gescheiden of gaan samenwonen.
 • U heeft een grote aankoop gedaan, zoals een auto.
 • Uw kinderen zijn het huis uitgegaan.
 • U wilt meer of minder risico nemen met uw vermogen.
 • U wilt eerder of later uw geld gebruiken voor uw doel.
 • Het doel waar u voor belegt is veranderd.

Het zou vervelend zijn als u onbewust meer of minder risico’s neemt dan u op dat moment zou willen of kunnen lopen. Een actueel beleggingsprofiel voorkomt dit. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Uw beleggingsprofiel updaten in mijn.nn

Volg deze stappen om de profielvragen in te vullen:

 • Log in op mijn.nn;
 • Ga naar uw beleggingsrekening en kies onder ‘Zelf regelen’ voor ‘Beleggingsprofiel updaten’.

Zorg ervoor dat u uw netto maandelijkse inkomsten, maandelijkse uitgaven en gegevens over uw vermogen bij de hand heeft.

Heeft u geen inloggegevens voor mijn.nn? Maak eenvoudig een account aan.

Uw doel behalen: wie doet wat?

Dit doen wij:

 • Wij selecteren de fondsen die we het beste vinden passen bij elk beleggingsprofiel.
 • Met uw antwoorden op de profielvragen stellen we uw beleggingsprofiel vast. Op basis hiervan stellen we uw beleggingsportefeuille samen.
 • We volgen dagelijks de ontwikkelingen in de markt en passen uw portefeuille aan als dat nodig is.
 • We houden u elk kwartaal op de hoogte van de ontwikkelingen en tussentijds als dat nodig is.

Dit doet u zelf:

 • U werkt in mijn.nn uw actuele gegevens elk jaar bij. Of eerder, als er in de tussentijd iets verandert aan uw situatie. In mijn.nn ziet u ook hoe uw portefeuille is opgebouwd en hoeveel uw beleggingen op dit moment waard zijn. U kunt bijstorten wanneer u dit wilt. Als de beleggingsrekening niet verpand is, kunt u ook opnemen wanneer u dat wilt.
 • Is uw rekening niet verpand? Dan kunt u uw doeldatum of inleg aanpassen. Bijvoorbeeld als u in mijn.nn ziet dat de kans op behalen van uw doel op de doeldatum laag is.
 • Is uw rekening verpand? Dan kunt u uw inleg aanpassen. Bijvoorbeeld als u in mijn.nn ziet dat de kans op behalen van uw doel op de doeldatum laag is.

Veelgestelde vragen

Hoe pas ik mijn beleggingsprofiel aan?

U kunt de profielvragen in mijn.nn opnieuw beantwoorden. Wij bepalen dan welk profiel het best bij u past. Ga in mijn.nn naar uw beleggingsrekening en kies onder ‘Zelf regelen’ voor ‘Beleggingsprofiel updaten’.

Hoe pas ik mijn beleggingsportefeuille aan?

Bij (Basis) Beheerd Beleggen kunt u uw beleggingsportefeuille niet zelf aanpassen. Wel kunt u de profielvragenlijst in mijn.nn opnieuw invullen. Uw antwoorden op deze vragen bepalen uw beleggingsprofiel.

Kan ik een beleggingsprofiel met een hoger risico kiezen dan uit de profielvragenlijst komt?

Nee, dat is niet mogelijk. Uw antwoorden op de vragen in de vragenlijst bepalen uw beleggingsprofiel. Dit profiel geeft onder andere aan hoeveel risico u kunt en wilt nemen met beleggen.

Mijn portefeuille wordt door jullie aangepast. Kan ik dit terugdraaien?

Nee, u kunt uw beleggingsportefeuille niet zelf aanpassen. Bij (Basis) Beheerd beleggen besteedt u het beheer uit aan onze beleggingsexperts. Door de modelportefeuille aan te passen zorgen zij ervoor dat de risico-rendementsverhouding van de portefeuille in lijn blijft met uw beleggingsprofiel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij koersschommelingen of op basis van een analyse van de economische ontwikkelingen in de wereld.

Wel kunt u uw beleggingsprofiel updaten door de profielvragenlijst opnieuw in te vullen in mijn.nn. Uw antwoorden op deze vragen bepalen uw beleggingsprofiel.

Waarom wordt mijn beleggingsprofiel aangepast?

Bij Beheerd Beleggen wordt uw profiel aangepast nadat u de profielvragen opnieuw invult en hieruit blijkt dat u bijvoorbeeld minder risico wilt of kan lopen. Ook wordt uw profiel aangepast door toepassing van de lifecycle-methode. Met de lifecycle-methode nemen we immers steeds minder risico met uw beleggingen naarmate uw doeldatum dichterbij komt. Dit doen we door uw profiel aan te passen naar een profiel met minder risico.


Alle veelgestelde vragen