Ga direct naar inhoud

Waarom is een actueel beleggingsprofiel belangrijk?

Je beleggingsprofiel

Voordat je start met beleggen, vul je de profielvragen in. We vragen naar je persoonlijke voorkeuren en financiële situatie. Als we weten hoeveel risico je kunt en wilt lopen, bepalen we je risicoprofiel. Dit risicoprofiel, samen met de periode waarin je vermogen wilt opbouwen, bepaalt je beleggingsprofiel. Onze experts beleggen voor je volgens dit profiel. Zodat we voor je beleggen op een manier die het beste past bij jouw situatie en wensen.

Wat bepaalt je beleggingsprofiel?

De antwoorden op deze vragen bepalen je beleggingsprofiel:

 • Waar beleg je voor? (beleggingsdoel)
 • Hoe lang wil je beleggen en wanneer wil je je doel behaald hebben? (beleggingshorizon)
 • Hoeveel risico wil je lopen? (risicobereidheid)
 • Hoeveel risico kun je lopen? (financiële situatie)
 • Jouw voorkeuren op het gebied van duurzaamheid.


Verschillende type beleggers

De beleggingsexperts van Nationale-Nederlanden hebben 17 verschillende beleggingsprofielen bepaald. Deze verschillen van zeer defensief (weinig risico) tot zeer offensief (veel risico). Met je antwoorden op de profielvragen bepalen we welk profiel het beste bij je past. Beleggers met een defensief profiel willen of kunnen niet teveel risico nemen. Minder risico betekent vaak ook minder rendement. Offensieve beleggers kunnen een hoger risico nemen en accepteren dit ook. Zij hebben ook meer kans op een hoger rendement. Neutrale beleggers zitten ertussenin.

Een actueel beleggingsprofiel voorkomt nare verrassingen

We vragen je om de profielvragen elk jaar opnieuw te beantwoorden. Of eerder, als er in de tussentijd iets verandert in je situatie. Door een verandering in je persoonlijke situatie kan je beleggingsprofiel niet meer bij je passen. Zodra je de profielvragen opnieuw hebt ingevuld, bepalen wij welk profiel op dat moment het beste bij je past.

Verandering in het verwachte vermogen op de doeldatum

Door een verandering in je financiële situatie kan de kans kleiner worden dat je je doelbedrag op je doeldatum haalt. Daarover willen wij je natuurlijk informeren. Als je de profielvragen opnieuw hebt ingevuld in mijn.nn, laten we je weten welke mogelijkheden je hebt. Bijvoorbeeld extra inleggen, of je doelbedrag of doeldatum bijstellen.

Je belegt om uw hypotheek af te lossen

Heb je een beleggingshypotheek? En is de beleggingsrekening verpand aan een hypotheekbank? Dan kan een verandering in je persoonlijke of financiële situatie ervoor zorgen dat je het doelvermogen niet behaalt. En dat kan gevolgen hebben voor de aflossing van je hypotheek.

Welke veranderingen kunnen tot een ander beleggingsprofiel leiden?

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Je inkomen is gewijzigd.
 • Je bent gescheiden of gaan samenwonen.
 • Je hebt een grote aankoop gedaan, zoals een auto.
 • Je kinderen zijn het huis uitgegaan.
 • Je wilt meer of minder risico nemen met je vermogen.
 • Je wilt eerder of later je geld gebruiken voor je doel.
 • Het doel waar je voor belegt is veranderd.

Met een actueel beleggingsprofiel kom je minder snel voor verrassingen te staan. Het helpt voorkomen dat je onbewust meer of minder risico neemt dan je wilt of kunt lopen.

Je beleggingsprofiel updaten

Vul de profielvragen opnieuw in om je beleggingsprofiel te updaten. Dat kan in de NN App of in mijn.nn.

Je hebt hierbij nodig: je netto maandelijkse inkomsten, maandelijkse uitgaven en gegevens over je vermogen.

NN App

 • Log in op de NN App.
 • Ga naar je beleggingsrekening.
 • Tik op het tandwieltje rechts bovenaan.
 • Kies voor ‘Beleggingsprofiel updaten’.
 • Vul de beleggingsprofielvragen opnieuw in.

Ontdek de NN App

Mijn.nn

 • Log in op mijn.nn.
 • Ga naar je beleggingsrekening.
 • Klik bij ‘Zelf regelen’ op ‘Beleggingsprofiel updaten’.
 • Vul de beleggingsprofielvragen opnieuw in.

Ga naar mijn.nn

Heb je geen inloggegevens voor mijn.nn?
Maak eenvoudig een account aan.

Je doel behalen: wie doet wat?

Dit doen wij:

 • Met je antwoorden op de profielvragen stellen we je beleggingsprofiel vast.
 • Wij selecteren de fondsen die we het beste vinden passen bij elk beleggingsprofiel.
 • We volgen dagelijks de ontwikkelingen in de markt en passen je portefeuille aan als dat nodig is.
 • We houden je ieder kwartaal op de hoogte van de marktontwikkelingen en ontwikkelingen in je portefeuille. En tussentijds als dat nodig is.

Dit doe je zelf:

 • Je werkt in mijn.nn je actuele gegevens elk jaar bij. Of eerder, als er in de tussentijd iets verandert aan je situatie. In mijn.nn zie je ook hoe je portefeuille is opgebouwd en hoeveel je beleggingen op dit moment waard zijn. Je kunt bijstorten wanneer je wilt. Als de beleggingsrekening niet verpand is, kun je ook geld opnemen wanneer je wilt.
 • Is je rekening niet verpand? Dan kun je je doeldatum of inleg aanpassen. Bijvoorbeeld als je in mijn.nn ziet dat de kans laag is dat je je doelbedrag op de doeldatum behaalt. Door het verhogen van je inleg vergroot je de kans dat je je doelbedrag behaalt.
 • Is je rekening verpand? Dan kun je je inleg aanpassen. Hiermee vergroot je de kans dat je je doel behaalt.

Veelgestelde vragen

Hoe pas ik mijn beleggingsprofiel aan?

Je kunt de profielvragen in mijn.nn opnieuw beantwoorden. Wij bepalen dan welk profiel het beste bij je past. Ga in mijn.nn naar je beleggingsrekening en kies onder ‘Zelf regelen’ voor ‘Beleggingsprofiel updaten’. Of log in op de NN App en ga naar je beleggingsrekening. Tik op het tandwieltje rechts bovenaan, en kies voor ‘Beleggingsprofiel updaten’.

Hoe pas ik mijn beleggingsportefeuille aan?

Bij (Basis) Beheerd Beleggen kun je je beleggingsportefeuille niet zelf aanpassen. Wel kun je de profielvragenlijst in mijn.nn opnieuw invullen. Je antwoorden op deze vragen bepalen je beleggingsprofiel. Of log in op de NN App en ga naar je beleggingsrekening. Tik op het tandwieltje rechts bovenaan, en kies voor ‘Beleggingsprofiel updaten’.

Kan ik een beleggingsprofiel met een hoger risico kiezen dan uit de profielvragenlijst komt?

Nee, dat kan niet. Je antwoorden op de vragen in de vragenlijst bepalen je beleggingsprofiel. Dit profiel geeft onder andere aan hoeveel risico je kunt en wilt nemen met beleggen.

Jullie passen mijn portefeuille aan. Kan ik dit terugdraaien?

Nee, je kunt je beleggingsportefeuille niet zelf aanpassen. Bij (Basis) Beheerd beleggen beheren onze beleggingsexperts jouw beleggingen. Zij passen de modelportefeuille aan als het nodig is. Zo zorgen zij ervoor dat de risico-rendementsverhouding van de portefeuille in lijn blijft met je beleggingsprofiel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij koersschommelingen. Of door een analyse van de economische ontwikkelingen in de wereld.

Wel kun je je beleggingsprofiel updaten door de profielvragenlijst opnieuw in te vullen in mijn.nn of via de NN App. Je antwoorden op deze vragen bepalen je beleggingsprofiel.

Waarom wordt mijn beleggingsprofiel aangepast?

Bij Beheerd Beleggen passen we je profiel aan nadat je de profielvragen opnieuw invult. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat je minder risico wilt of kan lopen. Bij gebruik van de lifecycle-methode passen wij jou profiel ook aan. Met de lifecycle-methode nemen we steeds minder risico met je beleggingen naarmate je doeldatum dichterbij komt. Dit doen we door je profiel aan te passen naar een profiel met minder risico.


Alle veelgestelde vragen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur