Ga direct naar inhoud

Waarom beleggen?

Vraagt u zich af of u moet gaan beleggen en waarom? Wilt u graag uw geld laten groeien zodat u op de lange termijn uw doelen kunt realiseren? Sparen biedt meer zekerheid, maar door de lage spaarrente maakt u bijna geen rendement. Beleggen brengt risico met zich mee, maar biedt ook een betere kans op een hoger rendement. Vraagt u zich af of u met een deel van uw spaargeld wilt gaan sparen of beleggen? Om zelf deze keus te kunnen maken moet u met verschillende zaken rekening houden.

Sparen of beleggen

Naast sparen wordt beleggen steeds vaker gebruikt om geld te laten groeien. Sparen en beleggen zijn twee totaal verschillende manieren van vermogen opbouwen. Met sparen weet u waar u aan toe bent en valt uw rekening onder het depositogarantiestelsel. U kunt een spaarrekening openen met een variabel rentepercentage, maar ook een deposito met verschillende looptijden en vaste rentepercentages.

Beleggen is risicovoller dan sparen. Door te beleggen investeert u uw geld in effecten zoals beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen om daarmee in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Deze effecten worden verhandeld op de beurs tegen een bepaalde koers. De koers komt tot stand door de verhouding tussen vraag en aanbod en is daarom steeds in beweging. Koersen kunnen stijgen en dalen. U loopt dus het risico om uw inleg te verliezen. Maar met risico nemen maakt u op de lange termijn meer kans op een hoger rendement dan bij sparen, ook na aftrek van alle kosten.

Beleggen brengt namelijk ook kosten met zich mee. Bijvoorbeeld transactiekosten, fondskosten of beheerkosten. Deze kosten hebben invloed op uw rendement. Per beleggingsvorm kunnen de kosten verschillen. Houd hier dus rekening mee.


Bepaal uw doel en beleggingshorizon

Er zijn verschillende redenen om te beginnen met beleggen. Misschien wilt u wel eerder stoppen met werken, uw kinderen financieel steunen wanneer zij gaan studeren of uw huis verbouwen? Welk doel u ook voor ogen heeft, het zal altijd in het teken staan van extra vermogen op te bouwen.

Wanneer u zich afvraagt of u met een deel van uw spaargeld wilt gaan sparen of beleggen is het belangrijk om te bepalen wanneer u het geld nodig heeft. Heeft u uw spaargeld binnen nu en vier jaar nodig, dan is het verstandiger om uw geld op een spaarrekening te laten staan. Kunt u een deel van uw spaargeld voor een langere periode missen? Dan kan beleggen een goede optie zijn. U moet bereid zijn om risico’s te kunnen en willen lopen met uw vermogen.


Rendement op lange termijn

Heeft u soms het idee dat alles alleen maar duurder wordt? Dat is ook zo. Vijftig jaar geleden kon u nog met een kwartje een brood kopen. Inmiddels heeft u gemiddeld twee euro nodig voor datzelfde brood. De waardevermindering van uw geld noemen we inflatie. En die inflatie zorgt ervoor dat uw geld in de loop der jaren minder waard wordt als u het op een spaarrekening zet tegen de huidige rente.

Voorbeeld

Stel, de spaarrente momenteel is 1% en de inflatie 2%. Op uw spaarrekening staat € 1000,- voor één jaar.
Dan heeft u na één jaar € 1010,- euro. Dit is meer dan het jaar daarvoor. Maar door de inflatie is wat u met dit bedrag kunt kopen minder geworden. U kan er dan namelijk 1% (1% min 2%) minder mee kopen, zoals boodschappen en kleding.

Als u een aantrekkelijk rendement op wilt bouwen voor de lange termijn, kan het dus slim zijn om op zoek te gaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld door te gaan beleggen. Met beleggen kunt u op de lange termijn een rendement halen dat hoger is dan met sparen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar biedt ook een betere kans op een hoger rendement.

Dat wil niet zeggen dat u meteen al uw spaargeld moet overmaken naar een beleggingsrekening. Het is belangrijk dat u een goede buffer heeft op uw spaarrekening voor verwachte en onverwachte kosten. Het geld waarmee u belegt moet u voor een langere periode kunnen missen. Ook moet u bereid zijn om het risico te lopen dat u uw hele inleg kwijtraakt.


Risico’s van beleggen

Beleggen is nooit zonder risico en behaalde rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Wel kunt u uw risico verlagen door uw beleggingen te spreiden en niet al uw geld in één belegging te stoppen.

Investeren in een beleggingsfonds kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een goede spreiding ontstaat over verschillende sectoren, landen en/of bedrijven. Een beleggingsfonds belegt over het algemeen in enkele tientallen tot soms honderden verschillende soorten activa, zoals bijvoorbeeld aandelen, obligaties of onroerend goed. Er bestaan tienduizenden beleggingsfondsen. Het kost dus veel tijd en energie om interessante fondsen te selecteren.


Beheerd Beleggen

Heeft u zelf weinig tijd of kennis van beleggen? Met Beheerd Beleggen is een team van ervaren beleggingsexperts van Nationale-Nederlanden verantwoordelijk voor de keuze van de beleggingsfondsen. Wereldwijd zoeken ze per categorie naar de best presterende fondsen. Ze volgen dagelijks de ontwikkelingen op de beurs en passen uw beleggingen aan wanneer dat nodig is.

Met beleggen neemt u risico. Afhankelijk van uw doel nemen we met de lifecycle-methode binnen Beheerd Beleggen steeds minder risico naarmate u dichter bij uw doeldatum komt. Uw doeldatum is de datum waarop u wilt beschikken over uw vermogen.

Of Beheerd Beleggen bij u past, toetsen we als u het product bij ons aanvraagt.


Waardeontwikkeling sparen versus Beheerd Beleggen

Bij Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden nemen beleggingsexperts u het werk uit handen. Ideaal wanneer u zelf weinig tijd of kennis van beleggen heeft. Zij gaan voor u op zoek naar een zo goed mogelijk rendement, tegen een risico dat bij u past.

In de grafiek hieronder ziet u de waardeontwikkeling op basis van het rendement van de beleggingsprofielen Offensief 6, Neutraal 4 en Defensief 2 vanaf 2010 bij Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden. De resultaten tot 2016 zijn van een vergelijkbare voorloper van Beheerd Beleggen. De resultaten vanaf 2016 zijn de rendementen voor Beheerd Beleggen. Sparen is gebaseerd op de 3 maands Euribor rente met daarop een opslag van 0,5%. In het voorbeeld gaan we uit van een eenmalige inleg van € 10.000,- op 1 januari 2010. Aan beleggen zijn kosten verbonden. In de grafiek worden de beleggingsresultaten na aftrek van de kosten getoond.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

* t/m eind april 2021
Bron: Nationale-Nederlanden Investment Office


Start met Beheerd Beleggen


Kunnen wij je helpen?

Je kunt met ons bellen en chatten van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.