Ga direct naar inhoud

Waarom beleggen?

Wil je je geld graag laten groeien zodat je op de lange termijn je doelen kunt realiseren? Sparen biedt meer zekerheid, maar door de lage spaarrente maak je bijna geen rendement. Beleggen brengt risico met zich mee, maar biedt ook een betere kans op een hoger rendement. Vraag je je af of je met een deel van je spaargeld wilt gaan sparen of beleggen? Om zelf deze keuze te kunnen maken, moet je met verschillende zaken rekening houden.

Sparen of beleggen

Naast sparen wordt beleggen steeds vaker gebruikt om geld te laten groeien. Sparen en beleggen zijn twee totaal verschillende manieren van vermogen opbouwen. Met sparen weet je waar je aan toe bent en valt je rekening onder de Nederlandse Depositogarantie. Je kunt een spaarrekening openen met een variabel rentepercentage, maar ook een deposito met verschillende looptijden en vaste rentepercentages.

Beleggen is risicovoller dan sparen. Met beleggen investeer je je geld in effecten zoals beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Daarmee is het doel om in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Deze effecten worden verhandeld op de beurs tegen een bepaalde koers. De koers komt tot stand door de verhouding tussen vraag en aanbod en is daarom steeds in beweging. Koersen kunnen stijgen en dalen. Je loopt dus het risico om je inleg te verliezen. Maar door risico te nemen, maak je op de lange termijn meer kans op een hoger rendement dan bij sparen. Ook na aftrek van alle kosten.

Beleggen brengt namelijk ook kosten met zich mee. Bijvoorbeeld transactiekosten, fondskosten of beheerkosten. Deze kosten hebben invloed op je rendement. Per beleggingsvorm kunnen de kosten verschillen. Bekijk de kosten voor Beheerd Beleggen.


Bepaal je doel en beleggingshorizon

Er zijn verschillende redenen om te beginnen met beleggen. Misschien wil je wel eerder stoppen met werken, je kinderen financieel steunen wanneer zij gaan studeren of je huis verbouwen? Welk doel je ook voor ogen hebt, het zal altijd in het teken staan van extra vermogen opbouwen.

Vraag je je af of je met een deel van je spaargeld wilt gaan sparen of beleggen? Dan is het belangrijk om te bepalen wanneer je het geld nodig hebt. Heb je je spaargeld binnen nu en vier jaar nodig, dan is het verstandiger om je geld op een spaarrekening te laten staan. Kun je een deel van je spaargeld voor een langere periode missen? Dan kan beleggen een goede optie zijn. Je moet bereid zijn om risico’s te kunnen en willen lopen met je vermogen.


Rendement op lange termijn

Heb je soms het idee dat alles alleen maar duurder wordt? Dat is ook zo. Vijftig jaar geleden kon je nog met een kwartje een brood kopen. Inmiddels heb je gemiddeld twee euro nodig voor datzelfde brood. De waardevermindering van je geld noemen we inflatie. En die inflatie zorgt ervoor dat je geld in de loop der jaren minder waard wordt als je het op een spaarrekening zet tegen de huidige rente.

Voorbeeld

Stel, de spaarrente momenteel is 1% en de inflatie 2%. Op je spaarrekening staat € 1.000,- voor één jaar.
Dan heb je na één jaar € 1.010,- euro. Dit is meer dan het jaar daarvoor. Maar door de inflatie kun je nu minder kopen met dit bedrag. Je kunt er nu namelijk 1% (1% min 2%) minder mee kopen, zoals boodschappen en kleding.

Als je een aantrekkelijk rendement wilt opbouwen voor de lange termijn, kan het dus slim zijn om op zoek te gaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld door te gaan beleggen. Met beleggen kun je op de lange termijn een rendement halen dat hoger is dan met sparen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar biedt ook een betere kans op een hoger rendement.

Dat wil niet zeggen dat je meteen al je spaargeld moet overmaken naar een beleggingsrekening. Het is belangrijk dat je een goede buffer hebt op je spaarrekening voor verwachte en onverwachte kosten. Het geld waarmee je belegt, moet je voor een langere periode kunnen missen. Ook moet je bereid zijn om het risico te lopen dat je je hele inleg kwijtraakt.


Risico’s van beleggen

Beleggen is nooit zonder risico en behaalde rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Wel kun je je risico verlagen door je beleggingen te spreiden en niet al je geld in één belegging te stoppen.

Investeren in een beleggingsfonds kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een goede spreiding ontstaat over verschillende sectoren, landen en/of bedrijven. Een beleggingsfonds belegt over het algemeen in enkele tientallen tot soms honderden verschillende soorten activa, zoals bijvoorbeeld aandelen, obligaties of onroerend goed. Er bestaan tienduizenden beleggingsfondsen. Het kost dus veel tijd en energie om interessante fondsen te selecteren.


Beheerd Beleggen

Heb je zelf weinig tijd of kennis van beleggen? Met Beheerd Beleggen is een team van ervaren beleggingsexperts van Nationale-Nederlanden verantwoordelijk voor de keuze van de beleggingsfondsen. Wereldwijd zoeken ze per categorie naar de best presterende fondsen. Ze volgen dagelijks de ontwikkelingen op de beurs en passen je beleggingen aan wanneer dat nodig is.

Met beleggen neem je risico. Afhankelijk van je doel nemen we met de lifecycle-methode binnen Beheerd Beleggen steeds minder risico naarmate je dichter bij je doeldatum komt. Je doeldatum is de datum waarop je wilt beschikken over je vermogen.

Of Beheerd Beleggen bij je past, toetsen we als je het product bij ons aanvraagt.


Waardeontwikkeling sparen versus Beheerd Beleggen

Bij Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden nemen beleggingsexperts je het werk uit handen. Ideaal wanneer je zelf weinig tijd of kennis van beleggen heeft. Zij gaan voor jou op zoek naar een zo goed mogelijk rendement, tegen een risico dat bij je past.

In de grafiek hieronder zie je de waardeontwikkeling op basis van het rendement van de beleggingsprofielen Offensief 6, Neutraal 4 en Defensief 2 vanaf 2010 bij Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden. De resultaten tot 2016 zijn van een vergelijkbare voorloper van Beheerd Beleggen. De resultaten vanaf 2016 zijn de rendementen voor Beheerd Beleggen. Sparen is gebaseerd op de 3 maands Euribor rente met daarop een opslag van 0,5%. In het voorbeeld gaan we uit van een eenmalige inleg van € 10.000,- op 1 januari 2010. Aan beleggen zijn kosten verbonden. In de grafiek worden de beleggingsresultaten na aftrek van de kosten getoond.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Waardeontwikkeling als je op 1 januari 2010 € 10.000,- zou hebben ingelegd:

* t/m eind oktober 2022
Bron: Nationale-Nederlanden Investment Office


Start met Beheerd Beleggen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur