Ga direct naar inhoud

Kosten Beheerd Beleggen

Wat zijn de kosten voor Beheerd Beleggen?

Beleggen brengt kosten met zich mee. Deze kosten bestaan uit de kosten die we bij u in rekening brengen, de mogelijke in- en uitstapkosten voor de beleggingsfondsen waarin wij voor u beleggen (dit zijn samen de kosten van Beheerd Beleggen) en de kosten van de beleggingsfondsen waarin we voor u beleggen. U betaalt ons voor het beheer van uw geld een vast percentage van 0,82% per jaar over uw belegd vermogen.

We rekenen geen kosten voor transacties, het storten of opnemen van geld en het eventueel opzeggen van uw beleggingsrekening. De in- en uitstapkosten en de kosten voor de beleggingsfondsen waarin we voor u beleggen betaalt u aan de fondsbeheerder of aan het beleggingsfonds. Zij bepalen ook de hoogte van deze kosten.

Kosten die Nationale-Nederlanden in rekening brengt

Per jaar betaalt u vaste beheerkosten van 0,82% van de waarde van uw belegd vermogen. U betaalt maximaal € 1.650,- per jaar.

We berekenen de kosten per kwartaal

We berekenen de kosten die u moet betalen per kwartaal. Om dat te doen bepalen we de gemiddelde waarde van uw beleggingen op de laatste dag van elke maand. Aan het einde van elk kwartaal berekenen we van die drie waarden het gemiddelde. Over deze waarde berekenen we de kosten.

Rekenvoorbeeld

In het derde kwartaal was de waarde van uw beleggingen op de laatste dagen van de maand als volgt:

Juli € 10.000,-
Augustus € 11.000,-
September € 9.000,-
  • De gemiddelde waarde van uw beleggingen was dus € 10.000,-.
  • U betaalt daarover 0,82% kosten per jaar. Dit is 0,82% van € 10.000 = € 82,-.
  • De kosten voor het derde kwartaal zijn dan € 82,- / 4 = € 20,50. Deze kosten schrijven we af aan het begin van oktober.

We brengen de kosten per kwartaal in rekening

Aan het begin van het kwartaal schrijven we de kosten voor het vorige kwartaal af van uw beleggingsrekening. Als er op dat moment onvoldoende liquide middelen op uw beleggingsrekening staan om deze kosten te betalen, dan verkopen we een deel van uw beleggingen. Met de opbrengst hiervan betaalt u dan deze kosten.


Kosten van de beleggingsfondsen

De aanbieders van de beleggingsfondsen waarin we voor u beleggen, maken ook kosten. De kosten verschillen per beleggingsfonds en zijn verwerkt in de koers van het fonds. In mijn.nn vindt u per fonds een link naar de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) met daarin de kosten van het fonds. Nationale-Nederlanden ontvangt geen vergoedingen van de beleggingsfondsen waarin we voor u beleggen.

Online inzicht en kunnen wijzigen

U kunt de ontwikkelingen van uw beleggingen online volgen via uw persoonlijke beveiligde omgeving en de NN App.