Ga direct naar inhoud

Zorgpas buitenland (EHIC)

Vakantie in het buitenland?

Gaat u op vakantie naar een ander Europees land? Met de gratis European Health Insurance Card (EHIC) bent u in Europa verzekerd van medisch noodzakelijke hulp. Alle informatie die een zorgverlener in het buitenland nodig heeft, staat op deze persoonsgebonden pas. Op de ene kant van de pas ziet u uw persoonlijke gegevens. Daar staat ook tot wanneer de pas geldig is. Aan de andere kant staat de informatie van Nationale-Nederlanden met het telefoonnummer van de Nationale-Nederlanden Hulpdienst. U kunt het nummer +31 20 594 80 70 ook bellen voor noodgevallen in landen buiten Europa.

Wanneer gebruik ik de EHIC?

In Nederland gebruikt u gewoon uw Nationale-Nederlanden Zorgpas. Dat is het verzekeringsbewijs dat u automatisch van ons ontvangt. Uw Nationale-Nederlanden Zorgpas staat ook in de NN App. Zo heeft u altijd uw pas bij de hand.

De EHIC is speciaal voor medisch noodzakelijke zorg als u tijdelijk in het buitenland bent. Bent u tijdelijk in een ander land dat bij de EU hoort? Dan heeft u in die periode recht op vergoeding van medische zorg, onder dezelfde voorwaarden als voor de verzekerden in dat land zelf.

Doet u een beroep op medische zorg in het buitenland?

Als u in het buitenland een beroep moet doen op medisch noodzakelijke zorg, dan checken de zorgverleners in het ziekenhuis altijd of u verzekerd bent. Met de EHIC laat u dat direct zien. Zo voorkomt u dat u in landen die bij de EU horen kosten moet voorschieten. En u voorkomt dat er kosten gemaakt worden die wij niet vergoeden.

Geplande medische zorg in het buitenland

Reist u naar het buitenland omdat u daar een medische behandeling wilt ondergaan? Die kosten vallen niet onder de EHIC en worden ook niet vergoed.

Hoelang is de EHIC geldig?

De EHIC is vijf jaar geldig. Als uw EHIC nog geldig is, maar u bent niet meer bij Nationale-Nederlanden verzekerd, dan kunt u de pas niet meer gebruiken. Doet u dat wel, dat moet u zelf de kosten van de medische zorg betalen. Of u kunt die kosten declareren bij uw nieuwe zorgverzekeraar. Vraag dus altijd bij uw nieuwe zorgverzekeraar een nieuwe pas aan als u uw zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden beëindigt.

In welke landen kan ik de EHIC gebruiken?

U kunt de EHIC gebruiken in België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. U kunt de zorgpas ook gebruiken in Australië.

De EHIC is ook geldig in eilanden/gebieden die buiten Europa liggen, maar behoren tot een EU-land. Dit zijn de Canarische eilanden (Spanje), Ceuta (Spanje), Frans Guyana (Frankrijk), Gibraltar (Verenigd Koninkrijk), Guadeloupe (Frankrijk), Madeira (Portugal), Martinique (Frankrijk), Mayotte (Frankrijk), Melilla (Spanje), Réunion (Frankrijk) en St Martin (Frankrijk).

Verzekeringsverklaring overige landen

Met sommige landen heeft Nederland aparte afspraken gemaakt. U kunt een bewijs aanvraag waarmee u in het deze landen kunt aantonen dat u een zorgverzekering heeft afgesloten.

De EHIC gratis aanvragen

De EHIC is persoonsgebonden. De pas is vijf jaar geldig, maar alleen zolang u voor zorg bij Nationale-Nederlanden verzekerd bent. U vraagt de EHIC gratis aan via www.ehic.nl. u krijgt de kaart vervolgens binnen vier werkdagen thuisgestuurd.

Nationale-Nederlanden Hulpdienst

Heeft u medische zorg nodig tijdens uw verblijf in het buitenland en heeft u geen EHIC? Dan kunt u een vervangend document aanvragen bij de Nationale-Nederlanden Hulpdienst. Dat kan via +31 20 594 80 70. Dit document heeft dezelfde waarde als de EHIC, maar is alleen geldig tijdens uw verblijf in het buitenland. Dat is het verblijf waarin u het vervangende document heeft aangevraagd.