Ga direct naar inhoud

Minder premie betalen

U betaalt premie voor uw beleggingsverzekering. Die betaalt u periodiek, bijvoorbeeld iedere maand. In veel gevallen kunt u ervoor kiezen om meer of juist minder geld in uw beleggingsverzekering te stoppen. Bijvoorbeeld door de premie te verlagen. Het is niet voor elke beleggingsverzekering mogelijk om de premie aan te passen. Bekijk uw polis om te zien of u uw premie mag wijzigen.

U kunt ervoor kiezen om minder premie te betalen. Het voordeel is dat uw maandlasten minder worden. Het nadeel is dat het opgebouwde bedrag op de einddatum van de verzekering lager zal zijn. Bij een grote verlaging van de premie loopt u zelfs het risico dat uw verzekering ‘leegloopt’. Het is belangrijk dat u nagaat welk bedrag u op de einddatum verwacht nodig te hebben en wat de voorbeeldkapitalen van uw verzekering na de verlaging zijn. Ook sturen we ieder jaar een jaaropgave met actuele voorbeeldkapitalen. Het is belangrijk de jaaropgave ieder jaar door te nemen. En te kijken of het bedrag dat u verwacht nodig te hebben en de voorbeeldkapitalen nog op elkaar aansluiten. En als dit niet zo is raden we u aan om actie te ondernemen.

Let op: is uw beleggingsverzekering verbonden aan een hypotheek? Dan heeft u toestemming nodig van de hypotheekverstrekker om iets te wijzigen. Het verlagen van uw premie kan ook fiscale gevolgen hebben.

Het wijzigen van de premie heeft invloed op de waarde van uw verzekering. Het kan bovendien fiscale gevolgen hebben. Een adviseur kan u meer vertellen hierover. Heeft u geen adviseur? Zoek een onafhankelijk adviseur of neem contact met ons.