Ga direct naar inhoud

tot 1,20% rente*

Zelf extra pensioen sparen

Bereken wat het u kan opleveren

Hoe aanvragen

* Effectieve rente op jaarbasis per 28 februari 2020, wijzigingen voorbehouden.

Aanvullend PensioenSparen

Aanvullend PensioenSparen is een bankspaarrekening voor de opbouwfase. Dit houdt in dat u op een geblokkeerde rekening spaart voor een aanvulling op uw AOW of pensioen. U hoeft geen vast jaarlijks bedrag in te leggen. U bepaalt zelf hoeveel en wanneer u spaart. U kunt periodiek een bedrag sparen of eenmalig een bedrag inleggen.

Met Aanvullend PensioenSparen profiteert u van mogelijk belastingvoordeel. Uw inleg mag u bij de belastingaangifte aftrekken van uw inkomen in box 1. Via uw belastingaangifte krijgt u zo een deel van uw inleg terug. Het bedrag dat u in een jaar maximaal mag aftrekken is afhankelijk van uw jaarruimte.

Doorsparen met uw lijfrente?

Komt uw lijfrente vrij en wilt u nog even wachten met uitkeren? Lees dan meer op de pagina Doorsparen met Aanvullend PensioenSparen.

Belastingvoordeel

U profiteert op drie manieren van mogelijk belastingvoordeel:

  • Heeft u jaarruimte en/of reserveringsruimte? Dan is uw inleg aftrekbaar van uw inkomen in box 1.
  • Over het saldo op uw Aanvullend PensioenSparen betaalt u geen vermogensrendementsheffing in box 3.
  • U betaalt pas belasting als u de uitkeringen ontvangt. U heeft voordeel als u dan in een lager belastingtarief valt.

Aantrekkelijke rente

U profiteert van een aantrekkelijke rente. U kunt kiezen tussen een vaste of variabele rente.

Meer informatie over extra pensioen sparen

Voorwaarden belastingvoordeel

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet u aan de fiscale spelregels voldoen:

  • U heeft een aantoonbaar pensioengat ofwel jaarruimte en reserveringsruimte.
  • U mag sparen tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd.
  • Daarna laat u het opgebouwde vermogen in termijnen uitkeren.
  • Tussentijds kunt u geen geld opnemen.

Meer informatie over belasting en regelgeving leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.

Van sparen naar uitkeren

U mag met Aanvullend PensioenSparen sparen tot uiterlijk 5 jaar (op 31 december) na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Dit heet de omzettingsdatum.

Om uw spaargeld te laten uitkeren opent u een uitkeringsproduct. Bijvoorbeeld onze Aanvullende PensioenUitkering. Vanaf deze rekening keren wij het geld periodiek uit naar uw betaalrekening. Over deze uitkeringen houden wij loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet in. U ontvangt dus steeds een netto uitkering.

Voor het uitkeren gelden bepaalde belastingregels. Deze zijn afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u de uitkeringen laat starten en de hoogte van de uitkeringen.

Heeft u al Aanvullend PensioenSparen en wilt u uw uitkering zelf online aanvragen? Log dan in op mijn.nn en ga naar het productoverzicht van Aanvullend PensioenSparen. Onder ‘Zelf regelen’ vindt u de optie ‘Starten met uitkeren’. Daarna kunt u een Aanvullende PensioenUitkering aanvragen. De eenmalige distributiekosten voor een online aanvraag zijn € 50,- (via iDEAL tijdens de aanvraag). U kunt uw uitkering ook telefonisch of met persoonlijk advies aanvragen.

Variabele of vaste rente

U kunt tijdens de aanvraag kiezen voor een variabele of een vaste rente (een deposito). Als u geen keuze maakt, dan ontvangt u een variabele rente. U kunt op een later moment altijd kiezen om (een deel van) uw spaargeld alsnog in een deposito vast te zetten tegen een vaste rente.

Kiest u voor een variabele rente? Dan bent u flexibeler in wanneer u kunt starten met de uitkering van uw opgebouwde kapitaal.

Kiest u voor een vaste rente? Dan heeft u de zekerheid dat de rente voor de gekozen periode vaststaat. De rente die u krijgt hangt af van de looptijd die u kiest. Na het einde van deze periode kunt u opnieuw kiezen tussen vaste of variabele rente. U kunt dit gemakkelijk online regelen via mijn.nn.

Uw jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

Uw jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat u deze eerst zelf berekent, voordat u inlegt op Aanvullend PensioenSparen. Dit doet u met het hulpmiddel lijfrentepremie van de Belastingdienst. Hierbij heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar én uw uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig. Bent u zzp’er? Dan heeft u uw jaarrekening nodig.

Heeft u over de afgelopen zeven jaar uw jaarruimte nog niet helemaal gebruikt? Dan kunt u deze zogenoemde reserveringsruimte gebruiken om extra te storten op uw Aanvullend PensioenSparen. Ook uw reserveringsruimte kunt u berekenen met het hulpmiddel lijfrentepremie van de Belastingdienst.

Inleggen op Aanvullend PensioenSparen
Nadat u Aanvullend PensioenSparen heeft aangevraagd, ontvangt u van ons het rekeningnummer waarop u kunt sparen. U kunt dan vanaf de tegenrekening die u bij uw aanvraag heeft opgegeven het gewenste bedrag overmaken.
Depositogarantiestelsel
Nationale-Nederlanden Bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Uw spaargeld is gegarandeerd tot een maximum van € 100.000,- per rekeninghouder.
Uw spaargeld bij overlijden
Bij overlijden gaat het saldo van uw Aanvullend PensioenSparen naar uw erfgenamen. Meer informatie hierover leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.

Video Sparen voor een aanvullend pensioen

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

Hoe kunt u aanvragen?

U kiest hoe u Aanvullend PensioenSparen wilt openen:

  • Zelf online
  • Telefonisch
  • Via een adviseur

Hoe aanvragen


Veelgestelde vragen over Aanvullend PensioenSparen

Alle veelgestelde vragen