Ga direct naar: inhoud

Tussentijds uw hypotheekrente wijzigen?

Bekijk uw mogelijkheden en de kosten in mijn.nn

Log in op mijn.nn

Kan ik mijn hypotheekrente tussentijds wijzigen?

U heeft een hypotheek bij Nationale-Nederlanden. En u wilt uw maandlasten verlagen voordat uw rentevastperiode is afgelopen? Dan heeft u een aantal mogelijkheden. U leest ze hieronder.

Wilt u uw hypotheekrente omzetten naar een vaste of een variabele rente?
Op deze pagina vindt u de instructie hoe u dat kunt doen.

Welke mogelijkheden heeft u?

1. Tussentijdse rentewijziging met boete

Hierbij kiest u een nieuwe rentevastperiode met bijbehorende rente waarbij de (eventuele) boete in één keer betaald moet worden.

Waarom u een boete betaalt en hoe we deze berekenen

Meer informatie

2. Tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling

Bij rentemiddeling kiest u een nieuwe rentevastperiode met bijbehorende rente waarbij wij een (eventuele) boete én een risico-opslag verwerken in de nieuwe hypotheekrente. Daardoor ligt de hoogte van de nieuwe hypotheekrente tussen uw oude hoge rente en de huidige lagere marktrente.

Meer informatie

3. U wacht met aanpassen van uw rente tot uw huidige rentevastperiode afloopt

Het is goed mogelijk dat het voor u niet interessant is om uw huidige hypotheekrente aan te passen. Als uw huidige rentevastperiode bijvoorbeeld binnen één jaar afloopt, kan het verstandig zijn om hierop te wachten.

Meer informatie

4. U sluit uw hypotheek over naar een andere geldverstrekker

Het kan zijn dat een andere geldverstrekker u betere voorwaarden biedt. Oversluiten kan dan interessant voor u zijn.

Meer informatie

Bekijk uw mogelijkheden en vraag direct aan in mijn.nn

In mijn.nn, uw persoonlijke en beveiligde online omgeving, berekenen wij wat voor u de gevolgen zijn van de verschillende mogelijkheden om uw rente tussentijds aan te passen. U ziet dan of u een boete moet betalen, hoe hoog die is en wat uw maandlasten zouden worden. U kunt alle mogelijkheden bekijken en afwegen, zonder dat u al ergens aan vast zit. Als u een keuze heeft gemaakt, kunt u de rentewijziging direct online regelen. De administratiekosten voor een tussentijdse rentewijziging zijn € 250, - .

Het kan lastig zijn om de gevolgen van een rentewijziging te overzien. Zo is bijvoorbeeld de toekomstige renteontwikkeling niet bekend. Wilt u meer informatie over de gevolgen van uw keuze? Neem dan contact op met uw adviseur.

Is tussentijds wijzigen van mijn rente voordelig?

Of het tussentijds wijzigen van uw hypotheekrente voordelig voor u is, hangt onder andere af van:

  • hoe lang uw huidige rentevastperiode nog doorloopt. Loopt deze binnen 1 jaar af, dan kunt u vaak beter wachten tot u boetevrij uw rente kunt aanpassen. Loopt de rentevastperiode langer door, dan kan het voordelig zijn om uw rente tussentijds aan te passen.
  • welke hypotheekvorm u heeft.
    Bij een (bank)spaarhypotheek is het tussentijds wijzigen van uw rente vaak niet voordelig. De hypotheekrente is namelijk gekoppeld aan uw spaarrente en deze gaat ook omlaag bij een tussentijdse rentewijziging.
  • de renteontwikkeling.
    Door tussentijds uw rente te wijzigen, gaat u waarschijnlijk uit van een toekomstige rentestijging.

Is een rentewijziging met boete of met rentemiddeling voordeliger?

Of tussentijds rente wijzigen met boete of met rentemiddeling voordeliger voor u is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Dit hangt bijvoorbeeld af van uw hypotheekvorm, hoeveel u boetevrij kunt aflossen en de resterende tijd van uw rentevastperiode.

Uw rente tussentijds wijzigen kost geld. Niet alleen de lagere maandlasten zijn belangrijk in uw afweging, maar ook de extra rente die u betaalt over de hele looptijd van uw nieuwe contract. Direct een boete betalen, in plaats van uw rente wijzigen met rentemiddeling, kan vaak voordeliger zijn.

Bekijk het voorbeeld

Fiscale gevolgen

Door een rentewijziging wijzigt ook de hoogte van de hypotheekrente die u kunt aftrekken van de belasting. Als u een bedrag van de Belastingdienst terugkrijgt, wordt dit bedrag waarschijnlijk minder omdat u minder rente betaalt. Houdt hier rekening mee bij uw belastingaangifte. Als u de hypotheek heeft gebruikt voor de financiering van uw eigen woning, dan kunt u de rente gewoon blijven aftrekken. Ook bij een tussentijdse rentewijziging (met boete of met rentemiddeling).
Ook de boete, administratiekosten en eventuele advieskosten zijn fiscaal aftrekbaar van uw inkomstenbelasting in het jaar van betalen.

Meer informatie?

Veel antwoorden vindt u op nn.nl bij 'veelgestelde vragen'. Heeft u een andere vraag? Neem dan telefonisch contact met ons op.
Wilt u advies over welke mogelijkheid het beste bij u past en of een rentewijziging voor u interessant is? Dan kunt u contact opnemen met uw hypotheekadviseur. Natuurlijk kunt u ook overleggen met uw adviseur nadat u in mijn.nn bekeken heeft wat de gevolgen zijn van een tussentijdse rentewijziging voor uw hypotheekkosten. In mijn.nn vindt u de kosten van de verschillende mogelijkheden die u heeft.