Ga direct naar inhoud

Direct uw rente wijzigen in mijn.nn

  • Direct lagere maandlasten
  • Rentemiddeling of rentewijziging mogelijk
  • Eenvoudig zelf regelen in mijn.nn

Ga naar mijn.nn

Wilt u uw rente wijzigen?

Heeft u een hypotheek bij Nationale-Nederlanden en wilt u uw rente wijzigen? Dan heeft u een aantal mogelijkheden. U leest ze hieronder.

Heeft u bij ons een hypotheek met variabele rente? Dan kunt u de rente ook tussentijds vastzetten. Hoe u dit doet leest u op de pagina Variabele hypotheekrente.

Wilt u niet alleen uw rente, maar ook uw hypotheekvorm wijzigen? Kijk dan op de pagina Hypotheekvorm aanpassen. Daar leest u meer over uw mogelijkheden.

Welke mogelijkheden heeft u om tussentijds uw rente te wijzigen?

1. Tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling

Is uw rentevaste periode nog niet afgelopen, maar wilt u wel profiteren van de huidige lagere hypotheekrente? Dan kunt u kiezen voor een tussentijdse renteaanpassing met rentemiddeling. Bij rentemiddeling kiest u een nieuwe rentevaste periode met bijbehorende rente. Daarbij verwerken wij een rentemiddelingsopslag in de nieuwe hypotheekrente. De hoogte van de nieuwe hypotheekrente ligt daardoor tussen uw oude hoge rente en de huidige lagere marktrente.

Meer informatie over tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling

2. Tussentijdse rentewijziging met boete

Is uw rentevaste periode nog niet afgelopen, maar wilt u wel profiteren van de huidige lagere hypotheekrente? Dan kunt u kiezen voor een tussentijdse renteaanpassing met een boete. U kiest dan een nieuwe rentevaste periode met bijbehorende rente, waarbij een (eventuele) boete in één keer betaald moet worden.

Meer informatie over tussentijdse rentewijziging met boete


Uw rente wijzigen aan het einde van de rentevaste periode

Het is goed mogelijk dat het voor u niet interessant is om uw huidige hypotheekrente tussentijds aan te passen. Bijvoorbeeld als uw huidige rentevaste periode binnen één jaar afloopt, u op korte termijn wilt verhuizen of als u van plan bent om de komende jaren extra af te lossen. In die gevallen kan het verstandig zijn om te wachten met de rentewijziging tot het einde van de rentevaste periode. U blijft tot die tijd nog uw huidige maandlasten betalen, maar u betaalt geen boete of risico-opslag bij de rentewijziging aan het einde van de rentevaste periode. Houd er wel rekening mee dat tijdens uw huidige rentevaste periode de marktrente weer kan stijgen. Als dat gebeurt profiteert u niet van de huidige lagere rente.

Loopt uw rentevaste periode bijna af? Op de pagina Einde rentevaste periode leggen wij uit hoe u uw rente wijzigt aan het einde van de rentevaste periode.


Is tussentijds wijzigen van mijn rente voordelig?

Of het tussentijds wijzigen van uw hypotheekrente voordelig voor u is, hangt onder andere af van:

  • Hoelang uw huidige rentevaste periode nog doorloopt. Loopt deze binnen 1 jaar af, dan kunt u vaak beter wachten tot u boetevrij uw rente kunt aanpassen. Loopt de rentevaste periode langer door, dan kan het voordelig zijn om uw rente tussentijds aan te passen.
  • Welke hypotheekvorm u heeft. Bij een (bank)spaarhypotheek is tussentijds wijzigen van uw rente vaak niet voordelig. De hypotheekrente is namelijk gekoppeld aan uw spaarrente en deze gaat ook omlaag bij een tussentijdse rentewijziging.
  • De renteontwikkeling. Tussentijds wijzigen van uw rente kan interessant zijn als u ervan uitgaat dat de rente in de toekomst weer gaat stijgen en dus hoger is op het moment dat uw huidige leningdeel het einde van de rentevaste periode bereikt.

Wat is voordeliger: een rentewijziging met rentemiddeling of een boete?

Of tussentijds rente wijzigen met rentemiddeling of een boete voordeliger voor u is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Dit hangt bijvoorbeeld af van uw hypotheekvorm, hoeveel u boetevrij kunt aflossen en de resterende tijd van uw rentevaste periode. Bekijk een rekenvoorbeeld.

In mijn.nn vergelijkt u makkelijk een tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling en boeterente. U kunt zelf berekenen wat de rentewijziging van een leningdeel voor uw rente betekent, wat uw nieuwe maandlasten worden en welke kosten eraan verbonden zijn.

Ga direct naar mijn.nn

Fiscale gevolgen

Door een rentewijziging wijzigt ook de hoogte van de hypotheekrente die u kunt aftrekken bij uw belastingaangifte.

Heeft u aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag ontvangen in verband met de aftrekbare hypotheekrente? Dan ontvangt u maandelijks een belastingteruggave. Bij een rentewijziging kan het slim zijn om uw voorlopige aanslag aan te passen of stop te zetten. Daarmee voorkomt u dat uw voorlopige belastingteruggave te hoog of te laag is.

De boete, administratiekosten en eventuele advieskosten voor uw rentewijziging kunt u aftrekken van uw inkomstenbelasting over het jaar waarin u dit heeft betaald.