Ga direct naar inhoud

Tariefklassen en risico-opslagen vóór 27 juli 2019

Vanaf 27 juli 2019 heeft Nationale-Nederlanden nieuwe tariefklassen. Vóór deze datum waren er drie verschillende tariefklassen:

Tariefklasse (voor 27 juli 2019) Risico-opslag (van 16 februari 2018 tot 27 juli 2019) Risico-opslag (voor 16 februari 2018)
NHG (Nationale Hypotheek Garantie) 0% 0%
Tot en met 90% van de marktwaarde 0% 0%
Boven 90% van de marktwaarde 0,2% 0,4%

In de offerte voor je hypotheek kun je terugvinden in welke tariefklasse je hypotheek destijds is ingedeeld. Is na de start van je hypotheek de rente al eens gewijzigd? Dan vind je de tariefklasse terug in je laatste renteherzieningsvoorstel.


Bijzonderheden voor nieuwbouw: Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning zonder NHG werd tot 27 juli 2019 tijdens de eerste rentevaste periode ingedeeld in de tariefklasse ‘Tot en met 90% marktwaarde’.


Gewijzigd beleid

Vóór 27 juli 2019 kon de tariefklasse van je hypotheek alleen veranderen aan het einde van de rentevaste periode of als je zelf de rente tussentijds wijzigde. Vanaf 27 juli 2019 is het mogelijk dat je hypotheek al tijdens de rentevaste periode in een lagere tariefklasse met een lagere risico-opslag terecht komt. Bijvoorbeeld omdat je (extra) aflost op je hypotheek of omdat de waarde van je woning is gestegen.

Viel je hypotheek vóór 27 juli 2019 in de tariefklasse ‘NHG’ of ‘Tot en met 90% van de marktwaarde’? Dan heb je op basis van je oude tariefklasse een risico-opslag van 0%. Dit is ook bij de nieuwe tariefklassen de laagst mogelijke opslag. Je risico-opslag en daarmee je rente kan dan tijdens je rentevaste periode niet verder dalen.

Voorbeeld
Stel: je hebt in 2010 een huis gekocht van € 300.000 en hiervoor een hypotheek zonder NHG afgesloten van € 250.000. Je hebt dan 83,33% van de waarde van je huis geleend. Je hypotheek viel hiermee in de tariefklasse ‘Tot en met 90% van de marktwaarde’ met een risico-opslag van 0%. Dit blijft zo tijdens je rentevaste periode. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een rentevaste periode van 20 jaar, dan betaal je in dit voorbeeld tot 2030 geen risico-opslag. Dit kan pas veranderen aan het einde van je rentevaste periode of als je kiest voor een tussentijdse rentewijziging.

Wat gebeurt er als er een nieuwe rentevaste periode ingaat?

Aan het einde van je rentevaste periode of als je kiest voor een tussentijdse rentewijziging beoordelen we opnieuw in welke tariefklasse je hypotheek valt. Bij die tariefklasse hoort een actuele risico-opslag. Die kan afwijken van je huidige opslag. Je risico-opslag kan dan lager of hoger worden. Deze verandering van risico-opslag bij ingang van een nieuwe rentevaste periode was ook bij de oude tariefklassen en het oude beleid al mogelijk.

Krijg je voor je nieuwe rentevaste periode een risico-opslag?

Dan kan deze in de toekomst weer dalen als je bijvoorbeeld (extra) aflost op je hypotheek of als de waarde van je woning is gestegen. Deze daling is al mogelijk tijdens je rentevaste periode. In de oude situatie was dit niet mogelijk. Als je (extra) aflost op je hypotheek passen wij je tariefklasse en risico-opslag automatisch voor je aan als je hypotheek hiervoor in aanmerking komt. Een stijging van je woningwaarde kun je zelf aantonen met een gevalideerd taxatierapport of speciaal voor Nationale-Nederlanden opgestelde Calcasa desktoptaxatie van maximaal zes maanden oud, of je meest actuele WOZ-beschikking. Dit regel je eenvoudig in mijn.nn via ‘Woningwaarde wijzigen’.

Meer over de tariefklassen van Nationale-Nederlanden


Je hypotheekgegevens in mijn.nn

Je kunt bij je hypotheekgegevens in mijn.nn zien in welke tariefklasse je hypotheek vanaf 27 juli 2019 valt en welke risico-opslag voor jou geldt.

Inloggen mijn.nn

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur