Ga direct naar inhoud

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Schadevrije jaren bouw je op tijdens de periode dat je autoverzekering loopt. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, klim je op de schadevrije jaren tabel. Elk jaar stijgt daarmee de korting op je premie.

Hoe werkt de opbouw van schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen autoschade bij je verzekeraar geclaimd hebt. Vanaf het moment dat je een autoverzekering op je naam hebt staan, bouw je deze schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de kosten voor je verzekering.

Welke schades hebben invloed op je schadevrije jaren?

Uitgangspunt is dat je terugvalt in schadevrije jaren voor schade die je indient bij je verzekeraar. Maar je valt niet terug als het gaat om schades die de verzekeraar volledig kan verhalen bij de tegenpartij. Als je een schade zelf betaalt, heeft dit ook geen invloed op je schadevrije jaren.

Het is daarom altijd handig om even contact op te nemen met je verzekeraar om te checken wat de gevolgen zijn. Als je schadevrije jaren verliest, heeft dit meestal gevolgen voor de korting op je autopremie. Iedere verzekeraar heeft een andere manier om de korting te berekenen.

Hoe lang blijven mijn schadevrije jaren geldig?

Schadevrije jaren blijven staan zolang je verzekering loopt. Als je je auto verkoopt en je koopt meteen een andere, dan neem je ze mee. Maar koop je geen andere auto dan kun je het beste je verzekering tijdelijk stopzetten. Check bij je verzekeraar hoe lang je schadevrije jaren geldig blijven. Bij Nationale-Nederlanden blijven je schadevrije jaren na het stopzetten van je verzekering nog drie jaar geldig.

Gelden de schadevrije jaren ook voor modules?

Naast je basis Autoverzekering kun je nog aanvullende modules afsluiten zoals Schade Inzittenden, Rechtsbijstand en Pechhulp. Als je schade claimt voor een van deze modules, dan heeft dat geen invloed op je schadevrije jaren.

Ook interessant voor jou:

Het onderhoud van je auto; wat kun je zelf doen?

Naast het gebruikelijk onderhoud is het belangrijk dat je bepaalde onderdelen van je auto zelf regelmatig naloopt. Oldtimer-fanaat Monique legt uit wat je gemakkelijk kunt controleren aan je auto.

Bekijk de tips van Monique

Apk en onderhoud; alles wat je moet weten

Je wilt dat je auto altijd voor je klaarstaat. Om ervoor te zorgen dat je auto rijdt als een zonnetje, zijn de verplichte apk-keuring én onderhoudsbeurt belangrijk. Hoe vaak is dat nodig? En waar let je op?

Lees verder over onderhoud

5 tips voor een slimme en veilige autorit

Als je vaak in de auto zit, is het extra belangrijk dat je veilig rijdt. Daar zijn een hoop handige apps en tools voor. Wat dacht je van een MONO-app? Of een bluetooth-carkit?

Bekijk de 5 tips