Ga direct naar: inhoud

6 tips voor een duurzame én comfortabele vakantie

14 juni 2016

Onlangs is het vakantiegeld gestort en is bij vele Nederlanders de vakantiestress begonnen. Waar gaan we dit jaar naar toe? En hoe doe je dat een beetje verantwoord? Een belangrijke reistrend die de afgelopen jaren is opgekomen is die van duurzaam reizen, waarbij je als reiziger bewust bezig bent met de ecologische voetafdruk die je reis achterlaat. Een goede ontwikkeling, maar je wil tegelijkertijd liever niet inleveren op het comfort van je vakantie. Daarom vroegen we Sabine van YourAmbassadrice en Elke & Sarah van Wander-Lust, twee populaire reisblogs, om wat handige tips voor bestemmingen en hoe je het best op een duurzame manier op vakantie kunt gaan, zonder daarbij in te leveren op comfort. En o ja, of het nog een beetje betaalbaar kan.

1. Kies de kleinere, minder toeristische plaatsen

De meest bekende plaats in een land is niet per se de beste vakantiebestemming. Elke reist graag naar Griekenland, zegt ze, maar vermijdt het liefst de bekende bestemmingen. Kreta is natuurlijk prachtig, en het is niet voor niets een toeristische trekpleister, maar er zijn veel meer plekken waar je kunt ervaren wat het land te bieden heeft waarbij je niet midden tussen de Nederlanders en Engelsen zit.

©Pel thal

©Pel thal

“Bezoek bijvoorbeeld eens de minder bekende eilanden zoals Lefkas, Naxos of het rustige Folegandros. Het is er vaak veel minder druk, en de natuur en de cultuur is op zulke plekken veel minder aangetast door het toerisme en de commercie. Dat maakt het ook nog eens een veel bewustere keuze, omdat je geld eerder direct naar de lokale bevolking gaat, die het in deze moeilijke tijden van het land goed kunnen gebruiken. Bovendien zijn die plekken ook nog eens veel goedkoper, en kun je vaak voor 5 tot 8 euro al van een heerlijke lokale maaltijd genieten.”

2. Begeef je onder de locals

Een authentieke reiservaring vind je vooral via de lokale bevolking. “In de Filippijnen zijn de mensen bijvoorbeeld nog echt hartelijk en open,” zegt Elke. “De mensen zijn er niet verpest door het toerisme en ze spreken goed Engels. Je kunt er prachtig slapen in zogenaamde homestays, waarbij je bij mensen verblijft die hun huis speciaal hebben ingericht op bezoekers. Dat is echt een unieke ervaring, en de lokale bevolking verdient zo een extra inkomen.”

©Rjruiziii

©Rjruiziii

Daarnaast is het mengen met de bevolking een echte verrijking van je reiservaring: “Zij hebben de beste tips voor mooie plaatsen, het lekkerste eten, en andere geheimen waar de meeste toeristen nooit achter komen. Naast homestays zijn er op het internet nog veel meer manieren te vinden om met locals in contact te komen. Zo heb je Nightswapping, waarmee je voor een klein bedrag of zelfs gratis bij mensen thuis overnacht, of With Locals, waarmee je rondleidingen, diners of andere activiteiten kunt ondernemen met mensen uit de buurt.”

3. Verblijf in een ecovriendelijk hotel of resort

Als je echt serieus bent over je ecologische voetafdruk en dicht bij de natuur wil leven, kan je je vakantie verduurzamen door bijvoorbeeld in een eco-resort te overnachten. Elke: “Portugal heeft hiervoor bijvoorbeeld genoeg opties. Je slaapt op een prachtige plek, in een supermoderne en comfortabele tent of in een hotel, met elektriciteit uit zonne-energie. Met activiteiten als surfen, yoga en paardrijden zonder zadel kom je echt in contact met de natuur.”

©spirituelereizen.nl

©spirituelereizen.nl

Ook in het eten komt die duurzame benadering terug. “Op eco-resort ‘Into the Wild Algarve’ kook je bijvoorbeeld met verse ingrediënten uit eigen moestuin. Het eten is supervers, bomvol van smaak en je weet precies waar je groente en kruiden vandaan komen. Duurzamer kan niet!”

4. Slaap in luxe tussen de sterren in Spanje

Als je meer op zoek bent naar specifieke plaatsen om je duurzame vakantie door te brengen, heeft Sabine van YourAmbassadrice goeie tips. “In de regio Navarra in Spanje staat Aire de Bardenas, een prachtig hotel verscholen midden in het Bardenas National Park, de grootste woestijn in Europa. Het klimaat en de natuur is uniek en dat willen ze graag zo houden, en er wordt dan ook veel gedaan aan eco-toerisme. Zo worden er lokaal groente, fruit en kruiden verbouwd die worden gebruikt in het restaurant.”

©airebardenas.com

©airebardenas.com

“Ook zijn er zogenaamde ‘Bubbles’, kamers met een doorzichtig dak waarin je het gevoel hebt dat je midden tussen de sterren slaapt. Het hotel is volledig voorzien van alle denkbare luxe zoals minibars, kamerjassen en smaakvolle badkamers. Als je genoeg krijgt van de rust en ruimte, dan kun je de omgeving per Segway verkennen, biologische wijnen proeven in het nabijgelegen Tudela, of een olijfolieboerderij of oude molen bezoeken.”

5. Vier de vrijheid op Koh Talu, een privé-eiland in Thailand

“Wie droomt er nou niet van om eens in zijn leven op een privé-eiland te slapen? Koh Talu Island Resort is het enige hotel op het eiland en bovendien volledig duurzaam. Het ministerie van Landbouw heeft in de jaren tachtig een grootschalig project opgezet om het beschadigde ecosysteem rond het eiland te herstellen nadat het door de visserij ernstig was beschadigd. Nog steeds worden activiteiten georganiseerd om de zee en visserij te helpen, door onder andere koraalriffen aan te leggen en zeeschildpadden uit te zetten. Inmiddels is het eiland weer een paradijs van leven en weelderige natuur.”

“Het eiland heeft drie baaien met prachtige witte stranden, een hoge klif met uitkijk over het eiland en de azuurblauwe heldere zee. Uiteraard worden er Thaise massages aangeboden. De houten hutjes zijn basic, maar voorzien van stroom via het aggregaat. Eten gaat gezamenlijk en wat de pot schaft, soms onder begeleiding van live-muziek. Een prima bestemming om tijdens je vakantie te leren over de Thaise natuur en er een steentje aan bij te dragen, want tijdens het seizoen kun je helpen met het uitzetten van zeeschildpadden!”

6. Bezoek een zero-energyhotel in Wenen

Wat dichterbij, maar niet minder het bezoek waard: ook in de prachtige en aangename Oostenrijkse hoofdstad Wenen kun je heerlijk en bewust vakantie vieren. Sabine: “Een stedentrip klinkt al snel minder duurzaam, voor drie dagen even op een neer vliegen. Maar in Wenen kan het 100% ecovriendelijk.

©Boutiquehotel Stadthalle

©Boutiquehotel Stadthalle

Boutiquehotel Stadthalle opende in 2008 haar deuren en is het eerste hotel met een volledig CO2-neutrale strategie. Het zero-energy balance beleid van het hotel houdt in dat het alle energie die het verbruikt, zelf opwekt via duurzame methoden zoals zonnepanelen, grondwaterpompen en windturbines. De rijke begroeiing, zoals de lavendeltuin op het dak en de grote tuin beplant met eetbare bloemen en kruiden, wordt geheel bewaterd met grondwater uit eigen bron. Niets wordt verspild, zonder in te boeten aan luxe. Alle kamers zijn uniek, pittoresk en van alle gemakken voorzien, en alles is ontworpen met duurzaamheid en comfort in het achterhoofd.”

Al een vakantie geboekt, maar wel geïnspireerd door deze tips? Ook tijdens je vakantie kun je een steentje bijdragen. Sabine: “Het belangrijkste is dat je duurzame keuzes maakt. Ik pak in een hotel bijvoorbeeld niet elke dag een nieuwe handdoek, en ik neem mijn eigen shampoo en zeep in herbruikbare flesjes mee. Dat is een stuk duurzamer dan dat ze die iedere keer moeten weggooien. Verder kun je in de omgeving kijken welke eco-toeristische activiteiten er georganiseerd worden. Dat is een fantastische manier om de regio en haar inwoners te leren kennen. Tenslotte: koop bij lokale boeren en ondernemers in plaats van grote ketens, dan weet je zeker dat je geld weer in de lokale economie wordt gestoken.”

Zorg dat je altijd veilig op reis gaat. Bekijk hier meer informatie over reisverzekeringen.


Doorlopende Reisverzekering

  • Bagage standaard verzekerd tot € 2.500,- per verzekerde
  • 24/7 hulpverlening

Bereken uw premie

Meer informatie

Doorlopende Annuleringsverzekering

  • Ook betaalde overnachtingen in Nederland meeverzekerd

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

  • Profiteer van pakketkorting
  • Zelf uw verzekeringen kiezen
  • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie