Ga direct naar inhoud

Checklist: Wat moet je doen als je werknemer ziek wordt?

Elke werkgever krijgt er vroeg of laat mee te maken: een langdurig zieke werknemer. Wettelijk ben je zoals bekend nog twee jaar verplicht de werknemer te begeleiden bij de re-integratie én het loon door te betalen. Onderzoek laat zien dat lang niet alle werkgevers dat beseffen. Daarom is er nu een handige checklist over verzuimbegeleiding. Deze checklist geeft jou als werkgever beter inzicht in het verzuimproces.

Dat je als werkgever nog twee jaar verantwoordelijk bent voor een langdurig zieke werknemer, weten de meesten wel. Maar wat dat dan precies inhoudt, is vooral bij kleinere werkgevers lang niet altijd duidelijk.

Twee jaar verzuimbegeleiding in één overzicht

Inkomen Collectief maakte daarom een handig overzicht in de vorm van een checklist. Daarop kan je als werkgever van week tot week zien wat je moet doen. Zoals het melden van de ziekte bij de arbodienst en het samen maken van een plan van aanpak. En ook: tijdig meldingen doen bij UWV of een WIA-uitkering aanvragen. Zo mis je als werkgever geen cruciale momenten meer tijdens het hele ziekte- en re-integratieproces. Op die manier werk je mee aan een sneller herstel.
Bente: “Met de checklist willen we vooral laten zien hoe het proces er uitziet als je werknemer ziek wordt. En wanneer je welke stappen moet zetten tijdens het ziekteproces van je werknemer. Zo kunnen werkgevers beter voldoen aan de wettelijke eisen. En dat helpt weer om loonsancties van UWV te voorkomen.”

De checklist ‘Wat moet je doen als je werknemer ziek wordt’ kun je hieronder downloaden:

Download checklist

Bente Copinga, Product Expert Ziekteverzuim bij Nationale-Nederlanden, vertelt: “We hebben er in het najaar van 2021 onderzoek naar laten doen. Het bleek dat één op de vijf werkgevers niet goed weet wat je moet doen als een werknemer ziek wordt. Begrijpelijk, als je geen eigen HR-verantwoordelijke hebt of als je er nog nooit mee te maken hebt gehad. Maar de gevolgen kunnen groot zijn. We wilden daar iets aan doen. Daarom komen we nu met een praktisch hulpmiddel hiervoor.

Tips en oplossingen:

We helpen graag met meer inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. Lees bijvoorbeeld ons artikel ‘Veilig werken, acht arbeidsrisico’s om goed op te letten’. Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu. Bekijk onze oplossingen voor een gezond bedrijf en goed werkgeverschap.