Sportmedische check

 • Fit worden én blijven: ook in 2024 zit het sportmedisch advies weer standaard bij jouw zorgverzekering van Nationale-Nederlanden.
 • Plan een sportmedisch onderzoek en krijg tot € 150,- vergoed per kalenderjaar.

Wil je meer bewegen? Of heb je klachten en wil je weten hoe je tóch kunt sporten? Ga eens langs bij een sportarts voor een sportmedische check! Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan krijg je tot € 150,- vergoed voor een sportmedisch onderzoek, per kalenderjaar. Maar wat is een zo'n check precies? En wanneer zet je die in?

Alles over de vergoeding voor sportmedisch advies

Wat is een sportmedisch onderzoek?

Met een sportmedisch onderzoek kijkt een sportarts hoe fit je bent. En of je veilig kunt sporten. Een auto krijgt elk jaar een apk en jij kunt elk jaar een check-up doen bij de sportarts. Dat kan via een sportmedisch onderzoek. De sportarts kijkt dan hoe het met je gezondheid staat. En wat jouw lichaam aan kan en wat niet.

Nog even alles op een rij:

 • Een sportmedisch advies krijg je via een sportarts.
 • Een sportarts doet een sportmedisch onderzoek.
 • De sportarts kijkt hoe fit je bent en of je veilig kunt sporten.

Voor wie is een sportmedisch onderzoek goed?

Zo’n onderzoek wordt geadviseerd aan mensen die willen starten met sporten. Mensen die veel sporten. Maar ook mensen met een ziekte. Het doel is om veilig en verstandig te bewegen en te sporten.

5 redenen om een sportmedisch onderzoek te doen

Wat is het verschil met een sportkeuring?

Een sportmedisch onderzoek wordt door mensen vaak een sportkeuring genoemd. Maar een sportkeuring is alleen nodig voor bepaalde sporten. Dan is een sportmedisch onderzoek verplicht. Denk bijvoorbeeld aan duiken en autosport.

Hoe verloopt een sportmedisch onderzoek?

Een basis sportmedisch onderzoek bestaat uit een vragenlijst over je gezondheid en een kort lichamelijk onderzoek. De sportarts meet je lengte, gewicht en hoeveel vet je hebt. Hij test of je goed kunt zien en kijkt naar je botten.

Fit Pakket: standaard bij je zorgverzekering

Wil je fitter worden of blijven en vind je dat lastig? Of sport je regelmatig en wil je weten of het goed gaat? Onze support heb je! Het Fit Pakket van Nationale-Nederlanden helpt je stap voor stap met fitter worden. Je kiest zelf wat je doet.

 • Persoonlijke Gezondheidscheck;
 • Sportmedische check door een sportarts;
 • Korting op de sportschool en sportkleding;
 • En meer!

Ik wil fit worden én blijven

Kun je het sportmedisch onderzoek uitbreiden?

Wil je heel veel gaan sporten? Of heb je jarenlang niet gesport? Dan kun je het onderzoek uitbreiden. Bijvoorbeeld met:

 • een bloed- en cholesteroltest;
 • een inspanningstest en
 • een hartfilmpje.

De vergoeding van Nationale-Nederlanden voor sportmedisch advies is tot € 150,- per kalenderjaar. Uitbreiden van de het sportmedisch onderzoek kan mogelijk zorgen voor extra kosten.

Hoe vaak is een sportmedisch onderzoek nodig?

Wil je weten of je het sporten verder kan opbouwen? Dan is een jaarlijks sportmedisch onderzoek goed om te doen. Een verplichte sportkeuring is vaak maar voor een bepaalde tijd geldig. Is het onderzoek verlopen? Dan moet je een nieuwe sportkeuring aanvragen.

Waar kun je terecht voor een sportmedisch onderzoek?

Een sportmedisch onderzoek wordt afgenomen door een sportarts. Dat zijn medisch specialisten beweegzorg die werken in het ziekenhuis of bij een sportmedische instelling. Een sportarts bij jou in de buurt vind je heel makkelijk via onze Zorgvergelijker. Verfijn je zoekopdracht op 'sportarts' of 'sportgeneeskunde'. Je hoeft niet eerst langs de (huis)arts.

Zoek een sportarts in de buurt

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig voor een sportmedisch onderzoek? 

Voor een sportmedisch onderzoek heb je geen verwijzing van een arts nodig. Via onze Zorgvergelijker vind je een sportarts in de buurt.

Wordt een sportmedisch onderzoek vergoed? 

Een sportmedisch onderzoek zit bij veel zorgverzekeraars niet in de basisverzekering. Nationale-Nederlanden is daarin een uitzondering. We helpen je graag om fit te worden én te blijven. Daarom zit het sportmedisch onderzoek in ons Fit Pakket, standaard bij je basisverzekering. Lees meer over de voordelen van het Fit Pakket.

Welk sportmedisch onderzoek past bij mij? 

Dat ligt aan welke klachten je hebt of wat je wilt weten. Je kunt het altijd checken bij de sportarts als je een afspraak maakt. Dit schema helpt je op weg:

 • Ben je onder de 35 jaar en ben je gezond? Dan is een basis sportmedisch onderzoek met eventueel een inspanningstest aan te raden.
 • Ben je boven de 35 jaar? Dan is een onderzoek met inspanningstest aan te raden.
 • Ben je een sporter en wil je jouw trainingszones weten? Dan wordt een onderzoek met ademgasanalyse aangeraden. Dat helpt je om nog gerichter te trainen.

Op Sportzorg.nl lees je meer over het sportmedisch onderzoek.