


Sportmedische check
Wil je meer bewegen? Of heb je klachten en wil je weten hoe je tóch kunt sporten? Ga eens langs bij een sportarts voor een sportmedische check! Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan krijg je tot € 150,- vergoed voor een sportmedisch onderzoek, per kalenderjaar. Maar wat is een zo'n check precies? En wanneer zet je die in?
Alles over de vergoeding voor sportmedisch advies
Wat is een sportmedisch onderzoek?
Met een sportmedisch onderzoek kijkt een sportarts hoe fit je bent. En of je veilig kunt sporten. Een auto krijgt elk jaar een apk en jij kunt elk jaar een check-up doen bij de sportarts. Dat kan via een sportmedisch onderzoek. De sportarts kijkt dan hoe het met je gezondheid staat. En wat jouw lichaam aan kan en wat niet.
Nog even alles op een rij:
Voor wie is een sportmedisch onderzoek goed?
Zo’n onderzoek wordt geadviseerd aan mensen die willen starten met sporten. Mensen die veel sporten. Maar ook mensen met een ziekte. Het doel is om veilig en verstandig te bewegen en te sporten.
5 redenen om een sportmedisch onderzoek te doen
-
1Je hebt een ziekte. Heb je een (langdurige) ziekte, dan kan het zijn dat je niet meer zoveel sport. Als je meer wilt gaan bewegen, dan is het verstandig om een sportmedisch onderzoek te doen. Zo krijg je een op maat gemaakt advies en weet je wat je aankan. Dat helpt je om fitter te worden én je grenzen te bewaken.
-
2Ongewone klachten tijdens of na het sporten. Heb je last van duizeligheid, hartkloppingen of pijn op de borst tijdens inspanning of ervaar je ongewone vermoeidheid? Dan kan een sportmedisch onderzoek helpen om inzicht te krijgen in het onderliggende probleem. Waar nodig kan de sportarts je advies geven of doorverwijzen naar een andere specialist.
-
3Afname prestatie- of herstelvermogen. Merk je dat je prestatievermogen afneemt, zonder dat je minder bent gaan trainen? Of herstel je slechter na een training? Een sportmedisch onderzoek kan helpen om te achterhalen of dit komt doordat je niet optimaal traint of dat er iets anders aan de hand is.
-
4Nooit eerder intensief gesport. Als je in het verleden niet eerder flink hebt gesport, dan is het slim om een sportmedisch onderzoek te doen. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe fit je bent. Daarnaast kan de sportarts je een trainingsadvies op maat geven. Dit helpt om blessures te voorkomen en fit te worden.
-
5Trainingszones. Ben je al fanatiek aan het trainen, maar wil je precies weten waar jouw omslagpunt ligt en wat je trainingszones zijn? Dit kan de sportarts voor je uitzoeken aan de hand van een uitgebreid sportmedisch onderzoek.
Wat is het verschil met een sportkeuring?
Een sportmedisch onderzoek wordt door mensen vaak een sportkeuring genoemd. Maar een sportkeuring is alleen nodig voor bepaalde sporten. Dan is een sportmedisch onderzoek verplicht. Denk bijvoorbeeld aan duiken en autosport.
Hoe verloopt een sportmedisch onderzoek?
Een basis sportmedisch onderzoek bestaat uit een vragenlijst over je gezondheid en een kort lichamelijk onderzoek. De sportarts meet je lengte, gewicht en hoeveel vet je hebt. Hij test of je goed kunt zien en kijkt naar je botten.
Fit Pakket: standaard bij je zorgverzekering
Wil je fitter worden of blijven en vind je dat lastig? Of sport je regelmatig en wil je weten of het goed gaat? Onze support heb je! Het Fit Pakket van Nationale-Nederlanden helpt je stap voor stap met fitter worden. Je kiest zelf wat je doet.
Kun je het sportmedisch onderzoek uitbreiden?
Wil je heel veel gaan sporten? Of heb je jarenlang niet gesport? Dan kun je het onderzoek uitbreiden. Bijvoorbeeld met:
De vergoeding van Nationale-Nederlanden voor sportmedisch advies is tot € 150,- per kalenderjaar. Uitbreiden van de het sportmedisch onderzoek kan mogelijk zorgen voor extra kosten.
Hoe vaak is een sportmedisch onderzoek nodig?
Wil je weten of je het sporten verder kan opbouwen? Dan is een jaarlijks sportmedisch onderzoek goed om te doen. Een verplichte sportkeuring is vaak maar voor een bepaalde tijd geldig. Is het onderzoek verlopen? Dan moet je een nieuwe sportkeuring aanvragen.
Waar kun je terecht voor een sportmedisch onderzoek?
Een sportmedisch onderzoek wordt afgenomen door een sportarts. Dat zijn medisch specialisten beweegzorg die werken in het ziekenhuis of bij een sportmedische instelling. Een sportarts bij jou in de buurt vind je heel makkelijk via onze Zorgvergelijker. Verfijn je zoekopdracht op 'sportarts' of 'sportgeneeskunde'. Je hoeft niet eerst langs de (huis)arts.
Zoek een sportarts in de buurt
Veelgestelde vragen
Voor een sportmedisch onderzoek heb je geen verwijzing van een arts nodig. Via onze Zorgvergelijker vind je een sportarts in de buurt.
Een sportmedisch onderzoek zit bij veel zorgverzekeraars niet in de basisverzekering. Nationale-Nederlanden is daarin een uitzondering. We helpen je graag om fit te worden én te blijven. Daarom zit het sportmedisch onderzoek in ons Fit Pakket, standaard bij je basisverzekering. Lees meer over de voordelen van het Fit Pakket.
Dat ligt aan welke klachten je hebt of wat je wilt weten. Je kunt het altijd checken bij de sportarts als je een afspraak maakt. Dit schema helpt je op weg:
Op Sportzorg.nl lees je meer over het sportmedisch onderzoek.