Ga direct naar inhoud

Hulp bij mantelzorg

Word je mantelzorger of kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Lees hoe je hulp kunt krijgen bij het mantelzorgen.

Veel Nederlanders kennen iemand of bieden zelf hulp aan een partner, familielid, vriend of buur die hulp nodig heeft door een medische beperking of ouderdom. Onbetaald en vaak langdurig. Wanneer je thuis niet zelfstandig kunt functioneren is zo'n zorgzame mantelzorger onmisbaar.

Feiten over mantelzorg

 • Er zijn 1,8 miljoen Nederlanders die als mantelzorger intensief voor hun naasten zorgen, vaak naast hun eigen baan en/of gezin.
 • Uit de gezondheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer 450.000 mantelzorgers zich zwaar belast voelen.

Beginnen met mantelzorg

Voor vrijwilligerswerk kies je, maar mantelzorgen overkomt je. Plots wordt je broer, moeder, buurvrouw of beste vriend hulpbehoevend. En jij bent de aangewezen persoon die de zorg op zich neemt. Word je mantelzorger, dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen.

 • Breng eerst de nodige zorg in kaart. Hoe hulpbehoevend is jouw naaste en welke zorg is er precies nodig? En hoe vaak?
 • Samen met een mantelzorgmakelaar kun je alles op een rij zetten en de zorguren bepalen. Wil je hier meer over weten? Bel naar 026 353 53 53. Ons zorgteam helpt je verder.
 • Zorg ook goed voor jezelf. Mantelzorg kan veel tijd en energie vergen. Plan tijd voor jezelf in zodat je af en toe vrij kunt nemen van je zorgtaken.
 • Praat over jouw ervaringen als mantelzorger. Je kunt steun vinden in je eigen omgeving, maar ook bij diverse mantelzorg-communities.
 • Bij de aanvullende verzekering van Nationale-Nederlanden ontvang je vervangende mantelzorg. Iemand neemt jouw zorgtaken dan tijdelijk over, zodat jij even tijd voor jezelf kunt nemen.

Ontdek hier wat je moet doen als je mantelzorger wordt

Bij mantelzorg komt meer kijken dan alleen de dagelijkse of wekelijkse verzorging van jouw kennis of familielid. Wanneer je het eenmaal op de rit hebt, is het ook belangrijk om je verhaal als mantelzorger te kunnen delen met gelijkgestemden.De zorgverzekering die met je meebeweegt,
je hele leven lang

Extra services bij mantelzorg

Je kunt pas goed voor iemand anders zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Dat geldt zeker voor mantelzorgers. Onderstaand een aantal services waar je als mantelzorger gebruik van kunt maken:

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering

Vanuit de basisverzekering is er geen vergoeding voor mantelzorg. Wel biedt de aanvullende verzekering een aantal vergoedingen. Hierbij is het belangrijk dat de ontvanger van de mantelzorg óf de mantelzorger een aanvullende verzekering heeft bij Nationale Nederlanden.

 • Een mantelzorgcursus
 • De instructie door en begeleiding van een ergotherapeut (dit wordt vergoed vanuit de verzekering van degene die hulp nodig heeft)
 • Twee weken vervangende mantelzorg:
  even tijd voor jezelf terwijl een professionele mantelzorger tot twee weken lang alle zorgtaken liefdevol overneemt.
 • De diensten van een mantelzorgmakelaar

Bekijk alle informatie over de vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering hier.

Respijtzorg Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers in Nederland kunnen hulp bij mantelzorg krijgen door een beroep te doen op respijtzorg. Dit betekent dat professionele krachten of vrijwilligers (een deel van) de zorgtaken tijdelijk of structureel overnemen. De gemeente kan je helpen bij het regelen van deze vorm van hulp bij mantelzorg.

Saar aan Huis

Als oudere is het natuurlijk fijn om in je vertrouwde huis te blijven wonen. Alleen soms heeft men daar wel een beetje hulp bij nodig. Saar aan Huis is gespecialiseerd in ouderenzorg en biedt ondersteuning aan mensen die hulp nodig hebben én aan mantelzorgers die hulp bij mantelzorg kunnen gebruiken. Als de oudere een Zorgverzekering van Nationale-Nederlanden heeft, ontvang je korting. Meer informatie over Saar aan Huis.

Zorggenoot
Het regelen van zorg en ondersteuning is een ingewikkelde klus. Het zoeken naar de juiste organisaties, het doen van aanvragen, het invullen van formulieren en noem maar op. Het is een doolhof waarin veel mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. Een Zorggenoot weet de juiste wegen te bewandelen en neemt desgewenst regeltaken uit handen. De ondersteuning van Zorggenoot wordt in veel gevallen door onze zorgverzekering gedekt. 
Bekijk de vergoedingen.

.

Zo herken je een overbelaste mantelzorger

Mantelzorg bieden heeft vaak een flinke impact op het leven van de mantelzorger, zowel emotioneel als praktisch. Lang niet altijd geven mantelzorgers toe dat de zorg voor een dierbare te zwaar wordt. Soms zien ze niet dat ze overbelast raken óf ze vinden het lastig om toe te geven.

Door op de volgende signalen te letten kun je overbelasting in je omgeving signaleren
 • Fysiek
  Hyperventilatie, pijn in nek, schouder of rug, duizeligheid, vermoeidheid, eetproblemen, hoofd of buikpijn, en andere toenemende lichamelijke klachten
 • Psychisch
  Schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, piekeren, snel geëmotioneerd, gevoelens van schaamte
 • Ander gedrag
  Stil en teruggetrokken, toenemend gebruik van verdovende middelen of alcohol, chaotisch gedrag, verwaarloosde indruk/uiterlijk, vaker te laat of afwezig, geen tijd of energie om af te spreken
Dit kun je doen als je signalen van overbelasting herkent

Wat kun je doen als je bovenstaande signalen van overbelasting bij iemand herkent? Ga het gesprek aan, maar realiseer je dat het een gevoelig onderwerp is. Zorg er daarom voor dat je dit op een laagdrempelige manier doet. Je kunt om te beginnen vragen stellen, zoals:

 • Hoe gaat het met je (met de nadruk op je)?
 • Hoe ervaar je de zorg voor (naam van dierbare)?
 • Wie helpt je bij de zorg voor (naam van dierbare)?
 • Hoe zorg je ervoor dat je zelf voldoende ontspant?
 • Wie geeft je waardering voor je rol als mantelzorger?

Door het stellen van dit soort open vragen geef je de ruimte aan de ander om zijn verhaal te doen. Zo kun je zijn verhaal aanhoren en emotionele steun bieden. Uit jullie gesprek kan onder andere komen dat de mantelzorger de balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor zichzelf is kwijtgeraakt en daarom behoefte heeft aan tijdelijke of structurele ondersteuning.