Ga direct naar inhoud

Hulp bij mantelzorg

Word je mantelzorger? Of kun je zelf wel wat ondersteuning gebruiken? Lees hoe je hulp kunt krijgen bij mantelzorg.

Als mantelzorger zorg je voor iemand anders. Sommige mensen hebben hulp nodig door een medische beperking of ouderdom. Veel Nederlanders kennen iemand die mantelzorger is. Of ze bieden zelf hulp aan een partner, familielid, vriend of buur die hulp nodig heeft. Dit doen ze vrijwillig en vaak voor langere tijd. Als je thuis niet zelfstandig kunt functioneren is zo'n zorgzame mantelzorger onmisbaar.

Feiten over mantelzorg

 • Er zijn 1,8 miljoen Nederlanders die als mantelzorger intensief voor hun naasten zorgen. Vaak naast hun eigen baan en/of gezin.
 • Uit de gezondheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer 450.000 mantelzorgers zich zwaar belast voelen.

Beginnen met mantelzorg

Voor vrijwilligerswerk kies je, maar mantelzorgen overkomt je. Plots wordt je broer, moeder, buurvrouw of beste vriend hulpbehoevend. En jij bent de aangewezen persoon die de zorg op zich neemt. Word je mantelzorger, dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen.

 • Bekijk eerst om welke zorg het gaat. Hoe hulpbehoevend is jouw naaste en welke zorg is er precies nodig? En hoe vaak?
 • Samen met een mantelzorgmakelaar kun je alles op een rij zetten en de zorguren bepalen. Wil je hier meer over weten? Bel naar 026 353 53 53. Ons zorgteam helpt je verder.
 • Zorg ook goed voor jezelf. Mantelzorg kan veel tijd en energie vergen. Plan tijd voor jezelf in zodat je af en toe vrij kunt nemen van je zorgtaken.
 • Praat over jouw ervaringen als mantelzorger. Je kunt steun vinden in je eigen omgeving, maar ook bij verschillende mantelzorg-communities.
 • Bij de Zorg Vrij aanvullende verzekeringen van Nationale-Nederlanden ontvang je vervangende mantelzorg. Iemand neemt jouw zorgtaken dan tijdelijk over, zodat jij even tijd voor jezelf kunt nemen.

Ontdek hier wat je moet doen als je mantelzorger wordt

Bij mantelzorg komt meer kijken dan alleen de dagelijkse of wekelijkse verzorging van jouw kennis of familielid. Heb je het mantelzorgen op de rit? Dan is het ook belangrijk om je verhaal als mantelzorger te kunnen delen met gelijkgestemden.

Extra services bij mantelzorg

Je kunt pas goed voor iemand anders zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Dat geldt zeker voor mantelzorgers. Hieronder staan een aantal services waar je als mantelzorger gebruik van kunt maken:

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering

Vanuit de basisverzekering is er geen vergoeding voor mantelzorg. Wel bieden de Zorg Vrij aanvullende verzekeringen een aantal vergoedingen. Hierbij is het belangrijk dat de ontvanger van de mantelzorg een Zorg Vrij aanvullende verzekering heeft bij Nationale-Nederlanden. Óf dat de mantelzorger deze verzekering heeft.

 • Een mantelzorgcursus
 • De instructie door en begeleiding van een ergotherapeut (dit vergoedt de verzekering van degene die hulp nodig heeft)
 • Twee weken vervangende mantelzorg:
  even tijd voor jezelf, terwijl een professionele mantelzorger tot twee weken lang alle zorgtaken liefdevol overneemt.
 • De diensten van een mantelzorgmakelaar

Bekijk hier alle informatie over de vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Respijtzorg Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers in Nederland kunnen hulp bij mantelzorg krijgen door respijtzorg aan te vragen. Dit betekent dat professionele mensen of vrijwilligers (een deel van) de zorgtaken overnemen. Dit doen zij tijdelijk of voor langere tijd. De gemeente kan je helpen bij het regelen van deze vorm van hulp bij mantelzorg.

Saar aan Huis

Als oudere is het natuurlijk fijn om in je vertrouwde huis te blijven wonen. Alleen soms heeft men daar wel een beetje hulp bij nodig. Saar aan Huis is gespecialiseerd in ouderenzorg. Deze organisatie ondersteunt mensen die hulp nodig hebben. Ook biedt Saar aan Huis ondersteuning aan mantelzorgers die hulp bij mantelzorg kunnen gebruiken. Meer informatie over Saar aan Huis.

Zorggenoot
Het regelen van zorg en ondersteuning is een ingewikkelde klus. De juiste organisaties zoeken, aanvragen doen, formulieren invullen en noem maar op. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen en hebben veel vragen. Een Zorggenoot weet de juiste aanpak en neemt regeltaken uit handen als je dat wilt. De ondersteuning van Zorggenoot wordt in veel gevallen door onze zorgverzekering gedekt. 
Bekijk de vergoedingen.

.

Zo herken je een overbelaste mantelzorger

Mantelzorg bieden heeft vaak veel invloed op het leven van de mantelzorger. Zowel emotioneel als praktisch. Soms hebben mantelzorgers niet door dat de zorg voor een dierbare te zwaar wordt. Of ze vinden het lastig om toe te geven.

Door op de volgende signalen te letten kun je overbelasting in je omgeving signaleren
 • Fysiek
  Hyperventilatie, pijn in nek, schouder of rug, duizeligheid, vermoeidheid, eetproblemen, hoofd of buikpijn, en andere toenemende lichamelijke klachten
 • Psychisch
  Schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, piekeren, snel geëmotioneerd, gevoelens van schaamte
 • Ander gedrag
  Stil en teruggetrokken, toenemend gebruik van verdovende middelen of alcohol, chaotisch gedrag, verwaarloosde indruk/uiterlijk, vaker te laat of afwezig, geen tijd of energie om af te spreken
Dit kun je doen als je signalen van overbelasting herkent

Wat kun je doen als je bovenstaande signalen van overbelasting bij iemand herkent? Ga het gesprek aan, maar besef dat het een gevoelig onderwerp is. Zorg er daarom voor dat je dit op een laagdrempelige manier doet. Je kunt om te beginnen vragen stellen, zoals:

 • Hoe gaat het met je (met de nadruk op je)?
 • Hoe ervaar je de zorg voor (naam van dierbare)?
 • Wie helpt je bij de zorg voor (naam van dierbare)?
 • Hoe kun je zelf genoeg ontspannen?
 • Wie geeft je waardering voor je rol als mantelzorger?

Door het stellen van dit soort open vragen geef je de ruimte aan de ander om zijn verhaal te doen. Zo kun je zijn verhaal aanhoren en emotionele steun bieden. Uit jullie gesprek kan onder andere komen dat de mantelzorger de balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor zichzelf is kwijtgeraakt en daarom behoefte heeft aan tijdelijke of structurele ondersteuning.