Ga direct naar inhoud

Opstalverzekering

  • Verzekerd tegen schade door o.a. brand en inbraak
  • Je woning tot € 600.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken je premie

Sluit direct af

Wat is een Opstalverzekering?

Een opstalverzekering vergoedt de meest voorkomende schades aan je woning, zoals brand, water, blikseminslag of storm. Naast je woning zijn ook schades aan je schuur, garage of tuinhuisje verzekerd.

Goed om te weten: je bent ook verzekerd als je verhuurt via Airbnb.


Bekijk de reviews van onze klanten

Wat anderen over ons zeggen

Klanten beoordelen de afhandeling van schade van de Opstalverzekering van
Nationale-Nederlanden met een 8,1.

Dekking opstalverzekering

Je kunt kiezen uit de dekking Basis, maar ook voor een All-in dekking. Dan ben je ook verzekerd tegen schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt.

Dekking Basis All-in
Schade door brand, rook, schroeien of blussen
Schade door inbraak of diefstal
Schade door storm, bliksem, hagel, sneeuw of regen
Schade door vorst – gesprongen leidingen
Schade door water of stoom - uit leidingen of riolering
Schade door vandalisme
Schade die je zelf veroorzaakt - als je iets op je tegelvloer laat vallen
Schade door het omvallen van bomen, hijskranen of hoogwerkers

Wij geven hier alleen een samenvatting van de dekkingen. Lees onze polisvoorwaarden voor meer informatie.

Bereken je premie voor een Opstalverzekering


Dekking zonnepanelen

Ook zonnepanelen vallen onder de dekking van de Opstalverzekering. Deze verzekering vergoedt schade aan zonnepanelen die plotseling en onverwacht ontstaat door bijvoorbeeld brand, bliksem, storm, neerslag, (riool)water en (poging tot) inbraak. Het maakt daarbij niet uit of de zonnepanelen op het dak zijn bevestigd of in de tuin. Je bent niet verzekerd voor schade die is ontstaan door het verkeerd bevestigen van de panelen.


Wat is niet verzekerd met een Opstalverzekering?

Wij vergoeden natuurlijk geen schade die je met opzet hebt veroorzaakt. Ook dekken we geen schade aan je woning door slecht onderhoud of door werkzaamheden die verkeerd zijn uitgevoerd. Daarbij maakt het niet uit of dit is gebeurd door iemand anders of door jezelf. Schade door slijtage, ouderdom, verkleuring, schimmel of ongedierte wordt ook niet vergoed. We geven hier alleen een samenvatting van de dekkingen. Lees onze polisvoorwaarden voor meer informatie.

Glasdekking bij je Opstalverzekering

Onze Opstalverzekering vergoedt schade aan glas die ontstaat door brand, storm, hagel of inbraak. Sluit je ook een glasverzekering af, dan ben je óók verzekerd bij glasschade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Krassen op ruiten en vocht in dubbel glas zijn niet verzekerd.

Is een opstalverzekering verplicht?

Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Wel kan je bij het afsluiten van je hypotheek verplicht worden door je hypotheekverstrekker om een opstalverzekering af te sluiten. Je huis is namelijk onderpand voor de hypotheekverstrekker. Als je dan schade aan je huis hebt - door bijvoorbeeld brand of een omgevallen boom - is het minder waard dan wanneer je geen schade hebt.

Hoef je van de hypotheekverstrekker niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten? Dan kan het nog steeds verstandig zijn om deze af te sluiten. Schade aan je woning kan financieel veel gevolgen hebben. Wat als er bijvoorbeeld een boom op je dak valt door storm of je huis is afgebrand? Met onze Opstalverzekering ben je verzekerd voor deze schade.

Heb je een appartement gekocht? Dan is de opstalverzekering meestal al geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit kun je navragen bij je VvE.

Herbouwwaarde en een opstalverzekering

Bij ernstige schade - door bijvoorbeeld brand - kan je huis onbewoonbaar worden verklaard en moet er een deel hersteld worden of zelfs opnieuw gebouwd worden. Als de schade is gedekt en je huis opnieuw gebouwd moet worden ontvang je een bedrag om het opnieuw te bouwen. De kosten die je moet maken om je huis opnieuw te bouwen noemen we herbouwwaarde. Bij Nationale-Nederlanden krijg je tot maximaal € 600.000,- vergoed om je huis te herstellen of te herbouwen.

Heb je schade en is je huis onbewoonbaar geworden? Dan wil je dat de schade zo snel mogelijk wordt hersteld of dat je huis wordt herbouwd. Als de schade is gedekt schakelen wij een herstelbedrijf in om de schade te herstellen en zorgen ervoor dat de rekening wordt betaald aan het herstelbedrijf. Dan hoef jij je geen zorgen te maken.

Je kan er ook voor kiezen om zelf een herstelbedrijf in te schakelen voor het herstellen van de schade of om je huis te herbouwen. Als je hiervoor kiest, krijg je de herstel- of herbouwwaarde vergoed die onze expert heeft vastgesteld. Moet je huis opnieuw gebouwd worden? Dan moet je met het ontvangen bedrag je huis wel op dezelfde manier en op dezelfde plek herbouwen.

Lekkage en een opstalverzekering

Niemand zit te wachten op een lekkage. Want wat als de waterleidingen in je badkamer kapot gaan of er regenwater door je dak heen komt? De gevolgen van een lekkage zijn vervelend en groot. Met onze Opstalverzekering ben je niet alleen verzekerd voor de schade zelf, maar ook voor kosten die je maakt om je woning op te ruimen als er schade is. Of als je door de schade tijdelijk ergens anders moet wonen. Onze SchadeManager Thuis helpt je bij ingrijpende schades aan je woning. Hij of zij neemt jouw zorgen uit handen en regelt het herstel van de schade, als jij dit wilt.

Je bent niet verzekerd voor lekkage door achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld bij uitgedroogde kitnaden in de badkamer of door bladeren in de dakgoot. Of door werkzaamheden die verkeerd zijn uitgevoerd door jezelf of iemand anders. Meer informatie over waar je wel of niet verzekerd voor bent vind je in de polisvoorwaarden.


Veelgestelde vragen

Valt mijn tuin en schuur ook onder de Opstalverzekering?

Als je aan je huis een garage hebt of een schuur of tuinhuisje in je tuin hebt staan zijn deze ook verzekerd. Meer informatie over de dekking vind je in de polisvoorwaarden.

Ik zit in een Vereniging van Eigenaren (VVE). Moet ik een eigen opstalverzekering regelen?

De VvE hoort een opstalverzekering af te sluiten. Vraag daarom eerst bij je VvE na of ze dit hebben gedaan. Heeft jouw VvE geen opstalverzekering afgesloten? Dan blijft het advies gezamenlijk één verzekering te sluiten. Mocht dat niet lukken, dan kun je zelf een Opstalverzekering afsluiten.

Heb je zelf een luxere keuken of badkamer geplaatst die niet is verzekerd via de VvE? Met onze Inboedelverzekering is dit risico standaard verzekerd. We noemen dit huurdersbelang. Met de Basisdekking is dit verzekerd voor een bedrag van maximaal € 10.000,-. Heb je een All-in dekking? Dan ben je verzekerd voor maximaal € 20.000,-. Dit is voor je keuken en badkamer samen. Als je een Inboedelverzekering hebt afgesloten voor 2018, dan kan het huurdersbelang voor een ander bedrag zijn verzekerd. Kijk in je polisvoorwaarden in mijn.nn voor welk bedrag je verzekerd bent.

Wat is het eigen risico voor mijn Opstalverzekering?

Je kunt bij de Opstalverzekering kiezen uit een eigen risico van € 0,- of een eigen risico van € 100,- per gebeurtenis. Kies je voor een eigen risico van € 100,- en kan de schade hersteld worden door één van de bedrijven uit ons professionele schadeherstelnetwerk? Dan betaal je tóch geen eigen risico.

Bij schade door extreem weer (storm en/of hevige lokale neerslag en/of stortregens) geldt er altijd een eigen risico van € 250,-.

Welke aanvullende dekking heeft de Opstalverzekering?

Bij de Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden kan je kiezen voor de aanvullende dekking Glas.

Wat kost de Opstalverzekering?

Wat de kosten voor een opstalverzekering zijn, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je premie is afhankelijk van onder andere:

Je gezinssituatie
Woon je met meerdere mensen in een huis? Dan is de kans groter dat je schade krijgt aan je woning. Zeker als je kinderen hebt zit een ongeluk in een klein hoekje. Bijvoorbeeld als ze iets laten vallen waardoor je vloer beschadigt.

Je woning
Bij het bepalen van de premie wordt ook gekeken naar het materiaal van (het dak) van de woning en het soort woning. Zo is het risico op brandschade groter bij een houten woning dan bij een stenen huis met dakpannen. En een oudere woning is schadegevoeliger dan een nieuwbouwwoning. Dat komt omdat er nu andere regels gelden, bijvoorbeeld voor brandveiligheid. Je opstalverzekering kan daardoor meer kosten.

Alle veelgestelde vragen


Polisvoorwaarden en verzekeringskaarten

Bekijk polisvoorwaarden

Hieronder vind je de meest recente voorwaarden van de Nationale-Nederlanden Opstalverzekering. Op je polisblad en in mijn.nn vind je terug welke voorwaarden en dekkingen voor jou gelden.

Goed om te weten! De Polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren zijn algemene voorwaarden en gelden voor alle schadeverzekeringen in het Zekerheidspakket.

Bekijk verzekeringskaarten

De Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars, helpt je om de voorwaarden van de Nationale-Nederlanden Opstalverzekering te vergelijken met andere aanbieders.

Verzekeringskaart Opstalverzekering Basis

Verzekeringskaart Opstalverzekering All-in

Doelgroepomschrijving

De Opstalverzekering is geschikt voor alle Nederlandse huishoudens (ingezetenen) van 18 jaar en ouder die hun vermogen willen beschermen voor de kosten die worden gemaakt bij schade aan hun eigen woning.


Nationale-Nederlanden Opstalverzekering afsluiten