Bootverzekering

 • Een eigen Schadeherstelnetwerk:
  snel en professioneel herstel van je boot
 • Uitgebreide inboedeldekking bij volledig casco
 • No-claimkorting tot wel 35%

Vraag aan

Goed verzekerd het water op

Wil je met een gerust hart het water op? Met de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd. Of dat nu met een motorboot, jacht, sloep of zeilboot is. Je kiest zelf de dekking die bij je past.

Bootverzekering aanvragen

Je kunt deze verzekering zelf aanvragen of via je verzekeringsadviseur.

Vraag aan

Meer over onafhankelijk advies


Welke boot kan ik verzekeren?

Je kan deze Bootverzekering afsluiten voor:

 • Zeilboten
 • Motorboten en sloepen
 • Jachten
 • Rubberboot
 • Catamaran

Wij verzekeren boten voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Particuliere verhuur via deel-platformen kun je ook meeverzekeren.

Tips voor bootverzekering vergelijken

Een cadeaubon van bol.com bij je nieuwe verzekering?

Sluit je een nieuwe bootverzekering af? Dan krijg je nu een cadeaubon van bol.com met een tegoed van € 50,-!

Ga naar de actie


Kies uit verschillende dekkingen

Bij onze Bootverzekering kies je uit drie verschillende dekkingen: Aansprakelijkheid, Beperkt casco of Volledig casco. In de tabel vind je per dekking waarvoor je bent verzekerd.

Dekking Aansprake­lijkheid Beperkt Casco Volledig Casco
Schade aan derden € 5.000.000,-
Opruimings- en bergingskosten
Bereddingskosten
Bijboot (indien meeverzekerd)
Uitbreiding mogelijk met een aanvullende ongevallen en/of rechtsbijstanddekking
Eigen Schadeherstelnetwerk: snel en professioneel herstel van je boot
3 jaar aanschafwaarde
Geen aftrek nieuw voor oud (bij gedekte evenement)
Brand, explosie, bliksem, storm en inductie na blikseminslag
Diefstal & inbraak
Nautische apparatuur en gereedschappen voor particulier gebruik aan boord
Keuze uit € 0,-, € 250,- of € 500,- eigen risico. Is het vaartuig meer waard dan € 100.000,-, dan is een hoger eigen risico mogelijk
Aanvaring (schade aan eigen boot)
Vandalisme
Lekvaren (rubberen boot)
Verduistering en joyvaren
Schade door vorst ontstaan door bevriezing. Schade aan uw boot door vorst vergoeden wij alleen als u uw motor en boot voldoende winterklaar heeft gemaakt.
Ieder ander van buiten komen onheil
Blaasvorming in het polyester. Wij vergoeden de osmoseschade alleen als de schade binnen tien jaar na de eerste tewaterlating van de boot zichtbaar wordt.
Eigen gebrek voortstuwingsinstallatie en generatoren. Het eigen gebrek zelf is ook verzekerd. Deze dekking geldt alleen voor installaties en generatoren jonger dan 20 jaar.
Eigen gebrek van het vaartuig. Het eigen gebrek zelf is ook verzekerd.
Transport van het vaartuig over de weg of over het water

Je vaartuig is op Volledig Casco ook verzekerd als deze door één van de gedekte oorzaken zinkt, bijvoorbeeld brand of een aanvaring.

Wij geven hier alleen een samenvatting van de dekkingen. In de voorwaarden lees je precies wanneer je wel en niet bent verzekerd.

Vraag aan


Extra verzekerd met een sloep of open zeilboot

Wil je een sloep of open zeilboot verzekeren met Beperkt casco of Volledig casco? Dan ben je tijdens het vaarseizoen (van 1 maart tot 1 november) ook nog verzekerd tegen schade aan of verlies van:

Terug naar bovenTerug naar boven
 • Regenkleding
 • Eten en drinken
 • Koelbox
 • Thermoskan
 • Bestek
 • Servies

Schadeherstelnetwerk: snel weer het water op na schade

Heb je schade aan je boot? Omdat schade al vervelend genoeg is, regelt Nationale-Nederlanden de afhandeling van de schade. De herstelbedrijven binnen het Schadeherstelnetwerk repareren je boot. Kun je jouw boot niet zelf naar het herstelbedrijf brengen? Dan komt de hersteller naar je toe. Maak gebruik van een hersteller binnen ons Schadeherstelnetwerk en ontvang tot € 250 korting op je eigen risico bij een gedekte schade.

De voordelen van het Schadeherstelnetwerk:

 • Snelle schadeafhandeling (je hoeft niet te wachten op een schade-expert).
 • Voorrang bij herstel van de schade.
 • Nationale-Nederlanden regelt de financiële afhandeling direct met het herstelbedrijf.
 • Professioneel schadeherstel van goede kwaliteit.
 • Twee jaar garantie op het uitgevoerde schadeherstel.
 • Tot € 250,- korting op het eigen risico bij inzet van ons Schadeherstelnetwerk.

Bekijk hieronder welke watersportherstelbedrijven er in het Schadeherstelnetwerk zitten en welke korting er geldt op je eigen risico bij gebruik van het Schadeherstelnetwerk.Breid je Bootverzekering uit

Je kunt je Bootverzekering uitbreiden met de aanvullende dekkingen Rechtsbijstand, Ongevallen en Particuliere verhuur.

Rechtsbijstand

Met de aanvullende dekking Rechtsbijstand ben je verzekerd van juridische hulp bij bijvoorbeeld conflicten over de koop of verkoop van je boot, schade of bij een strafrechtelijke vervolging. Sluit je deze dekking af, dan ben je direct verzekerd. Er is geen wachttijd.

Waarvoor ben ik verzekerd?
Je krijgt hulp bij conflicten Verzekeringsgebied Extern kostenmaximum Minimum belang
Over schade en persoonlijk letsel die zijn ontstaan tijdens deelname met de verzekerde boot aan het waterverkeer. Deze dekking kan alleen worden afgesloten in combinatie met de dekking aan het waterverkeer. Zoals dat geldt voor de Bootverzekering (vaargebied). € 25.000,- n.v.t.
Over strafrechtelijke vervolging en bij verkeersboetes. Zoals dat geldt voor de Bootverzekering (vaargebied). € 25.000,- n.v.t.
Over reparatie, onderhoud of verzekering van de verzekerde boot of boottrailer. Europa en de landen rondom de Middellandse Zee. € 25.000,- € 175,-
Die rechtstreeks verband houden met een sleep- of vervoersovereenkomst. Europa en de landen rondom de Middellandse Zee. € 25.000,- € 175,-
Over koop of verkoop van de verzekerde boot of een voor deze boot bestemde boottrailer. Nederland € 25.000,- € 175,-
Die rechtstreeks verband houden met een vaste ligplaats/aanlegsteiger of winterberging van de verzekerde boot. Nederland € 25.000,- € 175,-

Wij geven hier alleen een samenvatting van de dekkingen. In de voorwaarden lees je precies wanneer je wel en niet bent verzekerd.

Ongevallen

Bij een ernstig ongeval op je boot kan iemand blijvend invalide raken of misschien wel overlijden. Met de aanvullende dekking ongevallen ontvang je een vergoeding. Hoeveel je vergoeding je ontvangt, is afhankelijk van welke variant je kiest. Je kunt kiezen uit drie verschillende varianten.

Welke varianten zijn er?
Overlijden Blijvende invaliditeit Maximale vergoeding per gebeurtenis
Variant 1 € 10.000,- € 25.000,- € 100.000,-
Variant 2 € 15.000,- € 50.000,- € 200.000,-
Variant 3 € 25.000,- € 75.000,- € 350.000,-

Particuliere verhuur

Wil je je boot verhuren aan particulieren? Kies dan voor de aanvullende dekking Verhuur tussen particulieren. Deze aanvullende dekking is alleen af te sluiten in combinatie met de dekking Volledig casco. De verhuur loopt via geselecteerde verhuurplatformen, zoals Barqo.

Welke voorwaarden gelden er?
 • Je boot is alleen verzekerd als er een huurcontract gesloten is. Dit huurcontract moet opgesteld zijn door een online deelplatform.
 • Voor aanvang van de verhuur moet je samen met de huurder een checklist over je boot invullen, inclusief een ID-check van de huurder.
 • Je boot mag maximaal 60 dagen per jaar verhuurd worden, waarvan maximaal 30 dagen aaneengesloten.
 • Je bent niet verzekerd voor schade die veroorzaakt is op het moment dat de huurder je boot heeft uitgeleend, onderverhuurd en/of doorverhuurd.
 • Schade door transport over de weg door de huurder is niet verzekerd.
 • Heb je voor de aanvullende dekking Ongevallen en/of Rechtsbijstand gekozen? Dan geldt deze aanvullende dekking niet tijdens verhuur.
 • De inboedel van de huurder is niet verzekerd.
 • Het verzekerde vaargebied is Nederland + 20 zeemijlen uit de Nederlandse kust.
 • Bij schade geldt het eigen risico zoals vermeld op je polisblad, behalve als dit eigen risico lager is dan € 250,-. Dan geldt er een eigen risico van € 250,- per gebeurtenis.
 • Huurderving is niet verzekerd.
Waar moet je op letten bij de keuze van een verhuurplatform?
 • Zijn er (model)contracten beschikbaar waarmee je de belangrijkste juridische zaken goed regelt tussen jou en de huurder?
 • Is er een ID check die ook online controles kan uitvoeren, inclusief een check op de bankrekening?
 • Zijn er checklijsten beschikbaar die je helpen bij de uitgifte en inname van de boot en is hierover voldoende uitleg beschikbaar?
 • Is er een duidelijke uitleg voor zowel jezelf als je huurder over wat te doen bij nood of pech?
 • Hoe is het geregeld met de verzekering tijdens de periode van verhuur?
Waar moet je zelf rekening mee houden als je je boot wilt verhuren?
 • Je boot moet technisch goed in orde zijn en de uitrusting moet compleet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een goed werkende brandblusser en voldoende stootwillen en landvasten.
 • Wil je per dag verhuren of voor langere tijd? Dat laatste stelt andere eisen aan de boot en aan het vaargebied.
 • Je boot moet goed onderhouden zijn. Zo moet een slechte accu natuurlijk op tijd vervangen worden. Niets is zo vervelend als een motor die niet wil starten. En dit kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Je kunt je accu laten testen.
 • De juiste verzekering! De meeste bootverzekeringen dekken verhuur niet. Je kunt dat overlaten aan de huurder of zelf regelen met een extra dekking op je bootverzekering. Zelf regelen is aan te raden: dan weet je zeker dat de dekking goed is en dat het goed geregeld is. Je hebt dat dan zelf in de hand en zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan.
 • Voor zowel jezelf als degene die je boot huurt is het belangrijk dat je op het moment dat je onverwacht in een nood- of pechsituatie terecht komt weet wie je moet inschakelen. Wij hebben een overzicht gemaakt waarin je precies ziet wat je moet doen in welke situatie. Zorg dat deze op een gemakkelijk bereikbare plaats op je boot aanwezig is. En neem deze ook door met je huurder. Je vindt het document onder 'Overige downloads'.

De voordelen van de Bootverzekering van Nationale-Nederlanden:

Tot 35% no-claimkorting

De no-claimkorting die je krijgt heeft grote invloed op de premie voor je bootverzekering. De maximale no-claimkorting hangt af van je schadevrije jaren en kan oplopen tot 35%.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bouw je op terwijl je een bootverzekering hebt. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je een schadevrij jaar op. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger je no-claimkorting. Bij Nationale-Nederlanden kan je korting oplopen tot 35%! Sluit de verzekering direct aan op een eerdere verzekering? Dan neem je het aantal schadevrije jaren mee.

Aantal schadevrije jaren No-claimkorting Na een schade Na twee schades
1 10% 0% 0%
2 15% 0% 0%
3 20% 10% 0%
4 25% 15% 0%
5 30% 20% 0%
6 of meer 35% 25% 0%
Kies je eigen risico

Een eigen risico heb je alleen bij de dekking WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco. Je kunt zelf kiezen of je een eigen risico wilt. Als je kiest voor een eigen risico, krijg je korting op je premie. Bij schade aan je eigen boot betaal je dan een deel zelf. Je kunt kiezen voor een eigen risico van € 0,-, € 250,- of € 500,-. Is je boot meer dan € 100.000,- waard? Dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico.

Kies je voor een eigen risico en heb je schade, na jaren schadevrij gevaren te hebben? Dan is voor elk schadevrij gevaren jaar het eigen risico 20% lager. Het eigen risico blijft minimaal € 100,- en kan maximaal € 1.250,- lager worden.

Uitgebreide keuze vaargebieden

Heb je een klein sloepje waarmee je alleen bij jou in de buurt vaart? Of zeil je ’s zomers door heel Europa? Je kiest zelf het dekkingsgebied dat bij jou past. Zo hebt je onderweg altijd de juiste dekking tegen schade. Je kunt kiezen uit de volgende vaargebieden.

Nederland

Nederlandse binnenwateren en op zee tot 20 zeemijlen uit de Nederlandse kust. Met uitzondering van de gemeenten Saba, Bonaire en Sint Eustatius (Statia).

Europa

Alle Europese binnenwateren en op zee tot 20 zeemijlen uit de kust van het vaste land van de Europese landen. Met uitzondering van de Zwarte zee.

Middellandse Zee

De Middellandse Tyrreense, Adriatische en Ionische zee. Met uitzondering van een zone van 15 zeemijlen uit de kust van Algerije.

Het vaargebied wordt als volgt begrensd:

 • in het zuiden door 36 graden noorderbreedte
 • in het westen door 5 graden westerlengte
 • in het oosten door 20 graden oosterlengte

Zeedekking

De Noordzee, het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Oostzee, als volgt begrensd:

 • in het noorden door 60 graden noorderbreedte
 • in het oosten door 20 graden oosterlengte
 • in het zuiden door 45 graden noorderbreedte
 • in het westen door 12 graden westerlengte
Korting op beveiligingsproducten

Wij vinden het belangrijk dat je boot goed is beveiligd. Daarom ontvang je tot wel 10% korting op veiligheidsproducten. Je hebt hiervoor je contract- en/of relatienummer nodig. Je vindt dit nummer op je polisblad. Ook kun je gebruikmaken van de servicedesk van Watersportbeveiliging zodat je in contact komt met de juiste expert voor je vraag. Meer informatie vind je op de website van Watersportbeveiliging.


Wat is niet verzekerd?

We vergoeden geen schade die je met opzet hebt veroorzaakt. Schade die is ontstaan door varen onder invloed of bij varen zonder een in Nederland verplicht geldig vaarbewijs wordt ook niet vergoed. We geven hier alleen een samenvatting van de dekkingen. Lees onze polisvoorwaarden voor meer informatie.


Polisvoorwaarden, verzekeringskaarten en downloads

Bekijk verzekeringskaarten

De Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars helpt je om de voorwaarden van de Nationale-Nederlanden Inboedelverzekering te vergelijken met andere aanbieders.

Verzekeringskaart Bootverzekering Nederlands

Verzekeringskaart Bootverzekering Duits

Verzekeringskaart Bootverzekering Engels

Verzekeringskaart Bootverzekering Frans

Doelgroepomschrijving

De Bootverzekering is geschikt voor particulieren van 18 jaar en ouder en bedrijven die hun vermogen willen beschermen voor kosten die worden gemaakt bij schade van en door pleziervaartuigbezit.


Goed voorbereid het water op? Download de KNRM Helpt app

De app van de KNRM is een hulpmiddel voor een goede voorbereiding van je vaartochten. Je kunt alle weer- en waterinformatie terugvinden en je kan makkelijk een vaarplan maken. Met actuele nautische kaarten kun je je vaartocht volgen en in een logboek bewaren.

Bij pech- of noodgevallen kun je via de app direct assistentie vragen. Door de actuele nautische kaart weet de KNRM in geval van nood of pech direct je positie. Als je bij registratie je verzekeringsgegevens hebt ingevuld, kan de KNRM je eventueel direct naar de juiste hersteller slepen.

Download de gratis KNRM Helpt app in de App Store of met Google Play.

Download de app in de App Store

Download de app in Google Play

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag over deze verzekering of wil je deze verzekering afsluiten?

088 818 15 00

E-mail

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur.

Heb je schade aan je (woon)boot?

Schade melden

Of neem contact op met je Adviseur