Ga direct naar inhoud

Een lagere rente voor uw hypotheek bij NN

  • Direct lagere maandlasten
  • Ook tijdens uw rentevaste periode
  • Rentemiddeling, rentewijziging of oversluiten mogelijk

Profiteren van de lage hypotheekrente

De hypotheekrente is historisch laag. Heeft u een hypotheek bij Nationale-Nederlanden en wilt u kijken of uw rente omlaag kan? Dan heeft u verschillende mogelijkheden. Niet alleen na afloop van uw rentevaste periode, maar ook tijdens. Een overzicht van de mogelijkheden:

  • Rentemiddeling
  • Tussentijdse rentewijziging
  • Uw hypotheek oversluiten
  • Lagere tariefklasse

Lagere rente tijdens de rentevaste periode van uw hypotheek

Mogelijkheden renteverlaging Kosten Hoe aanvragen?
Rentemiddeling € 250,- administratiekosten Zelf regelen in mijn.nn
Tussentijdse rentewijziging Boeterente + € 250,- administratiekosten Zelf regelen in mijn.nn
Oversluiten Boeterente* + advieskosten + notariskosten Via uw hypotheekadviseur
Lagere tariefklasse Geen kosten Zelf regelen in mijn.nn

* Wanneer van toepassing.

1. Rentemiddeling

Bij rentemiddeling kiest u een nieuwe rentevaste periode met bijbehorende rente. Daarbij verwerken wij een rentemiddelingsopslag in de nieuwe hypotheekrente. De hoogte van de nieuwe hypotheekrente ligt daardoor tussen uw oude hoge rente en de huidige lagere marktrente. Rentemiddeling kunt u zelf aanvragen in mijn.nn.

Meer informatie over rentemiddeling

2. Tussentijdse rentewijziging

U kunt ook kiezen voor een tussentijdse rentewijziging. U kiest dan een nieuwe rentevaste periode met de bijbehorende actuele rente. De vergoeding die hiervoor geldt, ook wel boeterente genoemd, betaalt u in één keer. Een tussentijdse rentewijzing kunt u zelf aanvragen in mijn.nn.

Meer informatie over tussentijdse rentewijziging

3. Hypotheek oversluiten

Bij het oversluiten van uw hypotheek kiest u ook een nieuwe rentevaste periode met de bijbehorende actuele rente. Het verschil met een tussentijdse rentewijziging is dat u de vergoeding die hiervoor geldt niet in één keer hoeft te betalen, maar meefinanciert in uw nieuwe hypotheek. Aan het oversluiten van uw hypotheek zijn kosten verbonden voor hypotheekadvies en de notaris. Uw hypotheekadviseur kan het oversluiten van uw hypotheek binnen Nationale-Nederlanden voor u aanvragen, u kunt dit niet zelf doen.

Meer informatie over oversluiten

4. Lagere tariefklasse

Een andere mogelijkheid om uw hypotheekrente van uw hypotheek te verlagen, is het aanpassen van de hoogte van uw lening ten opzichte van de waarde van uw woning. Bijvoorbeeld door af te lossen op uw hypotheek of door uw huidige woningwaarde aan ons door te geven als deze gestegen is. Wanneer uw hypotheek daardoor in een tariefklasse met een lagere risico-opslag terecht komt, daalt uw hypotheekrente. Aflossen op uw hypotheek en het doorgeven van uw woningwaarde kunt u zelf in mijn.nn doen.

Meer over wijziging tariefklasse

Uw rente wijzigen aan het einde van de rentevaste periode

Het is goed mogelijk dat het voor u niet interessant is om uw huidige hypotheekrente tussentijds aan te passen. Bijvoorbeeld als uw huidige rentevaste periode binnen één jaar afloopt, u op korte termijn wilt verhuizen of als u van plan bent om de komende jaren extra af te lossen. In die gevallen kan het verstandig zijn om te wachten met de rentewijziging tot het einde van de rentevaste periode. U blijft tot die tijd nog uw huidige maandlasten betalen, maar u betaalt geen boete of rentemiddelingsopslag bij de rentewijziging aan het einde van de rentevaste periode. Houd er wel rekening mee dat tijdens uw huidige rentevaste periode de marktrente weer kan stijgen. Als dat gebeurt, profiteert u niet van de huidige lagere rente.

Loopt uw rentevaste periode bijna af? Op de pagina Einde rentevaste periode leggen wij uit hoe u uw rente wijzigt aan het einde van de rentevaste periode.

Wat is voordeliger: Rentemiddeling of tussentijdse rentewijziging?

Of tussentijds rente wijzigen met rentemiddeling of een boete voordeliger voor u is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Dit hangt bijvoorbeeld af van uw hypotheekvorm, hoeveel u boetevrij kunt aflossen en de resterende tijd van uw rentevaste periode. Bekijk een rekenvoorbeeld.

In mijn.nn vergelijkt u makkelijk een tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling en boeterente. U kunt zelf berekenen wat de rentewijziging van een leningdeel voor uw rente betekent, wat uw nieuwe maandlasten worden en welke kosten eraan verbonden zijn.

Ga direct naar mijn.nn

Fiscale gevolgen

Door een rentewijziging wijzigt ook de hoogte van de hypotheekrente die u kunt aftrekken bij uw belastingaangifte.

Heeft u aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag ontvangen in verband met de aftrekbare hypotheekrente? Dan ontvangt u maandelijks een belastingteruggave. Bij een rentewijziging kan het slim zijn om uw voorlopige aanslag aan te passen of stop te zetten. Daarmee voorkomt u dat uw voorlopige belastingteruggave te hoog of te laag is.

Heeft u een voorlopige aanslag ontvangen waarbij rekening is gehouden met de aftrekbare hypotheekrente? Dan kan het slim zijn om de voorlopige aanslag aan te passen. Daarmee voorkomt u dat u na afloop van het jaar belasting moet betalen of het dan pas terugkrijgt.